Header

9 mil upp längst kusten om Kapstaden ligger ett hus utan dess like. Som en hyllning till havet med tunga stenblock och stora glaspartier är huset både vidsträckt och fritt men också stabilt och kargt. Som att det eftersträvar naturens naivitet. 

Betongblocket skyddar mot vind men ger också en avgränsning till de oändliga.

Mot vägen och allmänheten är huset slutet och öppnar istället upp sig mot naturen och havet på andra sidan.

Beachkänsla inomhus. Strandbäddar i vardagsrummet skapar en befriande känsla mellan inne och ute.

Naturlig färgskala i beige och brunt.

Äkta ljus. I detta hus behövs inte så många ljuskällor förutom allt ljus som flödar in från de stora glaspartierna. Spotlight i taket skapar ett naturligt ljus när solen väl gått ner.

Massivt trä. Med stora öppna ytor behövs också möbler som vågar ta plats. Här ett bastant träbord.

Väggar, skåp och vitvaror går allt i vitt för att låta utsikten stå i fokus. Hur fint är inte det lilla fönstret vid spisen?

Skulpturens hus. Interiören består av jordnära möbler i färg och materialval och lyfts upp av den karaktäristiska konsten.

Detaljrik trappa. Trappan som leder upp till sovrum och badrum består av både trä och sten, material som representerar husets val i stort.

Är det något rum en ska kalla Master bedroom är det väl ändå detta?

Utsikt i alla vinklar. De stora speglar ger en skymt av havet i alla vinkar.

Taket i hela huset är av industriell betong med märken och fläckar. Det skapar en närhet till den skrovliga stranden utanför.

Husets två delar ger möjlighet till frihetskänsla vid havet eller mer ombonat i den skyddade delen närmare vägen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För fjärde gången anordnas tävlingen "Nya Ögon På", där vinnarna får designa ett café i entrén på Stockholmsmässan under Nordbygg. Varje gång har ett speciellt material valts ut och denna gång var det betongens tur, alltså Nya ögon på betong. KTH-studenterna Anton Bogårdh och Anders Stenholm har utsetts till vinnare i tävlingen med deras förslag, Kolonnad.

Tror det kommer blir en häftig atmosfär med kontrasten mellan det tunga materialet betong men i runda mjuka former.

Juryns utlåtande lyder bland annat: ”Ett elegant förslag, stramt i sin presentation, subtilt och poetiskt i sitt utförande, enkelt i sitt teatrala grepp på rummet. En skiktad scenografi skapar siluetter som av en veckad baldakin och ger ett flexibelt rum som också syns på håll. Förslaget vänder i sin enkelhet på begreppet om betong som ett tungt och bärande material, och skapar samtidigt en flexibel och översiktlig miljö, avgränsad, men väl synlig.

Likes

Comments

Färg är mer aktuellt än någonsin när vi nu börjat släppa på de vita väggarna. Men färg kan vara knepigt. Därför kommer här ett helt inlägg om hur du kan tänka färg på ett kul och smart sätt när du inreder.

Först och främst, vad är färg?

När en talar om färg kommer nästan alltid färghjulet på tal. I färghjulet finns tolv färger och de delas in i tre grupper. Kom ihåg färghjulet, det är utgångspunkten när en inreder och färgsätter!

 1. Primära färger: röd, blå och gul. Dessa kan inte skapas genom att blanda andra färger.
 2. Sekundära färger: orange, lila och grön. Dessa däremot kan skapas genom att blanda samman de primära färgerna.
 3. Tertiära färger: de sex nyanser som kan skapar genom att blanda primära och sekundära färger.

Vad säger min favoritfärg?

Innan du väljer den färg som är snyggast, tänk på att färger kan ha både fysiologiska och psykologiska effekter på våra sinnen. Den färg som hamnar på väggen kommer påverka hur rummet upplevs.

 • Rött tillför värme, passion, elektricitet och liv till ett rum.
 • Orange är en glad och intensiv färg och tillför därför energi.
 • Gult symboliserar solskenet och upplevs därför optimistiskt och positivt.
 • Grönt påminner om naturen och ger trygghet och lugn.
 • Cyanturkost finns i poolvattnet och känns avkopplande och fräscht.
 • Blått för tankarna till himmel och frihet och är svalt och rofyllt.
 • Indigoblått ger känsla av havsdjup och upplevs som mystiskt.
 • Violett är hemlighetsfullt och andligt.
 • Rosa symboliserar omsorg, romantik och ett tecken på hopp.

Såklart är dessa effekter personliga och skiljer sig från var en upplevt tidigare i livet. Men generellt så upplever vi färger likt ovan.

Vilken färg i vilket rum?

Så, nu när vi vet vad olika färger utstrålar kan vi använda det när vi inreder. I ett sovrum vill du vila och ha ro, därför är dov blå och grön bra färger till ett sovrum. I ett vardagsrum kan de va härligt med energi. Det är platsen där människor samlas och umgås så varför inte våga rött? En röd persisk matta är ett bra exempel på detta, en trend som fick många vardagsrum att lyfta. En matsal kan också må bra av att ha en stark energigivande färg. Trendfärgen rosa blir mer och mer populär i sov- och vardagsrum, det kan handla om att vi idag behöver komma hem till något tryggt vilket rosa kan ge känsla av. Arbetsrum kan må bra av en gul färg som gör en lugn men kreativ och ett badrum av en härlig fräsch turkost.

Hur kombinerar jag färger?

Okej, nu vet vi att olika färger passar bra i olika syften. Men hur kul är det att bara ha en färg i sitt rum? Dötrist. In mer flera färger, men rätt färger. Nu ska vi lära oss att kombinera! Så, här kommer färghjulet igen.

När en färgsätter ett rum kan en tänka på flera olika sätt beroende på vilken känsla en vill ha i rummet och hur vågad en är!

Kompletterande färgschema betyder att en använder två färger som sitter på motsatt sida om varandra på färghjulet. Vanligtvis blir en den dominerande färgen och den andra en så kallad accentfärg. Kombinationerna kan vara då bli till exempel rött och grönt eller blått och orange.

Detta sätt att kombinera skapar en stor kontrast så det används bäst i små doser och när du vill flytta fokus till en specifik enhet eller del av rummet. Du behöver också använda dig av de neutrala färgerna vitt, grått och svart för att förse ögat med någonting att vila ögonen på och förhindra att rummet blir överväldigande.

Om du tilltalas av idén om ett kompletterande färgschema, men är orolig att det är lite för vågat för din smak kan ett splittrat kompletterande färgschema vara ett säkrare val. För att skapa ett sådant färgschema behövs du först välja din grundfärg. Sedan, istället för att välja den färg som finns direkt mittemot, väljer du de två färger som finns på någon av sidorna om den motsatta färgen.

Dessa två nyanser förser rummet med en välbehövlig känsla av balans. Du får fortfarande det visuella intrycket av vågade färger men du kommer att kunna använda dig av mer av det, istället för att behöva förlita dig på neutrala färger för att tona ned utrymmet.

Detta färgschema fungerar bäst när du väljer din grundfärg som den dominanta. Men istället för att välja en mättad nyans, försök att välja en mer dämpad och bli sedan mer vågad med de andra två nyanserna i rummets accentdetaljer.

Analogt färgschema

I det analoga färgschemat använder en tre färger i rad på färgschemat. Det skulle till exempel kunna innebära att du väljer röd, orange och gul eller röd, lila och blå.

Nyckeln till att använda det här färgschemat framgångsrikt är proportioner. Regeln är 60-30-10. Det vill säga, en färg är den dominanta och representerar 60 %, en stöttar den dominanta med 30 %, och den tredje mest framträdande färgen fungerar som en accentfärg med endast 10 %.

Ta tempen på rummet!

Du har kanske hört färger ibland beskrivas som ”kalla” eller ”varma”. En matsal kanske har inretts i varma toner medan någons sovrum fått gå i kallare. Dessa benämningar beskriver också var färgerna finns på färghjulet.

Rött, orange och gult beskrivs ofta som de varma färgerna. De är mer vibrerande och tillför liv och intimitet till ett rum. Som kontrast är blått, lila och grönt de kalla färgerna och anses istället tillföra lugn och en avslappnad känsla till ett rum.

När man väljer färgtemperatur ska man också tänka på storleken på rummet – en varm färg i ett litet rum kan lätt göra det en aning klaustrofobiskt och en kall färg i ett rymligt rum kan få det att kännas kalt.

Skriv ut färghjulet, spana, vad har du för färger i ditt hem och hur kan du kombinera dessa till en kulörhimmel?

Likes

Comments

Köpenhamn kryllar av kreativitet och design. De syns inte minst i Köpenhamnbornas egna hem. Här är modeskaparen Heidi Hoffmann våning i Vesterbro. Ett stilrent hem där klassikerna får stå för känsla och prakt. Vem hade inte gjort det om man haft matbord från Eero Saarinen eller Jean Prouvés lampa!

Likes

Comments

Gillar en 50-talsdesign så är det så klart mycket vintage som gäller. I Stockholm har jag två stora favoriter. Först och främst vill jag lyfta en lokal vintagebutik i midsommarkransen där jag bor. Just i midsommarkransen finns det flera spännande seccond handaffärer men den här står helt klart ut ur mängden. 

Tack. Följ på instagram för uppdatering!

Dusty deco. Stor lokal vid hornstull strand, har så klart också instagram och så mycket fint!

Vilken är din bästa vintagebutik?

Likes

Comments

Drömmen om det stora matbordet, och framför allt, drömmen om stolarna. Jag fullkomligt dyrkar snygga stolar i trä med stål- och läderdetaljer.

CH88P Hans Wegner

Belleville Chair, Vitra.

Standard stol av Jean Prouvé för Vitra

Kai Kristiansen model 31

Hans Werner, the chair

Guld är aldrig fel det heller. Philippe Malouins typecast

Vilken är din favoritstol?

Likes

Comments

Tavelväggar är hett i vår men kan vara knepiga att få till. De flesta sitter inte på ett stort lager tavlor och fotografier att slänga upp på väggen. Här kommer tre dundertips på hur du snabbt fixar ett par snygga tavlor.

Tapetprover. Spring iväg till målarbutiken och fynda tapetprover. Detta fina mönster kommer från By May.

Skapa själv. Du behöver inte vara Konstfackstudent för att få göra egna tavlor. Personligt och härligt blir det hur du än gör. Måla utskiten från fönstret, inspireras av pinterest eller gör ett galet självporträtt.

Beställ hem. Nordic design collective har en stor samling posters. Bland fotografierna och de grafiska planscherna tycker jag en kan hitta några fina guldbitar.

En sista grej. Använd passpartou! Det ramar in och lyfter fram bilden samtidigt som det skyddar bilden från kontakt med glaset och därmed dess åldrande.

Likes

Comments