Där gick det en månad. Whoops. Bloggen har varit nere av någon anledning, men jag gör mitt bästa! Det har redan börjat bli höst här, men solen värmer en stund till.

Det är torsdag morgon och jag är den enda här, hade helt glömt bort att vi saknade lärare första lektionen. Det händer rätt ofta idag är till exempel första gången jag är i skolan en torsdag. Det beror på strejkar, lov och föra veckan hade skolan varken ljus eller vatten.


Jag går på ”Escuela de Bellas Artes Manuel Belgrano” (säg det fem gånger snabbt) och det är som sagt en konst skola. Vilket bland annat innebär att det är graffiti på precis alla väggarna. Det är skönt att ha börjat, och ha en rutin! Det har också hjälpt min spanska något otroligt. Jag har gåt från att nästan inte prata allas till faktiskt att kunna göra mig förstådd på ett djupare plan och förstå det mesta som sägs.


Det där med att lära sig språk är en udda grej. Det har bland annat lett mig till att läsa en hel del artiklar om språk inlärning, på mina mest frustrerade dagar. Men jag tänkte skriva ett par språk anekdoter!

Anekdot #1

Spanska är i motsättning till svenska ett ganska ospecifikt språk. Med det menas att i svenskan har i stort sett allt sin egna helt specifika betydelse oavsett kontexten det sägs i. Spanska är lite annorlunda, här kan något betyda olika saker beroende på kontexten det sägs i. Och det ledder mig till min anekdot!

Min värdsyster är scout och varje lördag har de möte på en skola, inte så långt från där vi bor. För ett par veckor sedan, ska jag med min värdmamma på dop och min värdsyster är som sagt på scout. Men innan vi går säger min värdmamma till mig ”Después del bautismo ir a buscar Lucero”. Vilket jag tolkade som “Efter dopet ska vi leta efter Lucero”, vilket ledde till en del frågor. Som “Är hon försvunnen?” och “Varför vänta tills efter dopet om en 14 åring har försvunnit I Buenos Aires?”. Men som ni säkert förstår utifrån det jag skrev tidigare, så var det inte det hon menade. Buskar kan betyda två saker: leta efter eller hämta. Så till min lättnad hade hon inte försvunnit, vi skulle hämta henne. Så varje gång min värdmamma, använde buskar gestikulerar hon antingen hämta eller leta efter. Vilket är rätt kul.

Anekdot #2

En av mina favorit musikaler heter ”In The Heights” och handlar om ett kvarter i New York, där de flesta invånare är från Latin Amerika. Så musikalen är skriven på engelska med inslag av spanska. Jag har aldrig kollat upp vad allt betyder, men det är flera gånger att det har kommit upp fraser eller ord här, som jag känner igen från musikalen. En av dessa är ”No pare! Suige, suige”. (Vilket jag först hörde som: ”Nopare! Siga, siga”). Vilket betyder ”Stanna inte! Fortsätt, fortsätt”. Och jag hade aldrig tänkt något vidare över vad det egentligen betydde, tills jag stod El Subte på vägg hem och personen bredvid mig står och läser körkortsteori, och jag ser en bild på en stoppskylt där det står PARE och en grön skylt där det stod SIGE. Och så fattade jag plötsligt vad det betydde.

Anekdot #3

Min sista anekdot handlar om att fatta utan att fatta. Om det ger någon mening, ni vet som när barn vet någonting, men bara halvt. Jag ska ge ett exempel, jag på en mattelektion och satte och försökte förstå vad som sagdes. Vilket är hur jag spenderar de flesta dagarna, i alla fall så fick jag plötsligt en insikt angående funktioner, vilket kände för bra för att vara sant. Vilket det också var, då vi veckan efter gick igenom samma sak och att jag då förstod att jag faktiskt inte haft en insikt men förstått vad min lärare sa utan att förstå att jag förstod. META! Men det var ju en win-win situation, så jag må inte vara Einstein men jag lär mig i alla fall spanska.

Sist men inte mist känner jag verkligen att jag börjar falla till. Jag har börjat få en känsla av att höra till. Jag stod på en fotbollsplan i lördags och lyssnade på att min värdsyster spelade med sitt marching band, solen höll på att gå ner och det blåste lite. Och jag kände mig inte längre som en gäst. Klart att jag fortfarande är främling, men jag är inte turist, jag är inte gäst länge. Och det är otroligt skönt!

Asado bild från helgen. Från höger; Värdsyster Lucero, moster Martina, värdmamma Lucía, och pappa till min värdsyster Ariel, och sist men inte minst jag

Avslutningsvis får ni en bild på en morgontrött, små irriterad jag, i en full Subte. Just här är jag inklämd mellan en högljud snubbe i Burberry halsduk och Ray Bans, och en som hostade något otroligt. Tyckte den fångade BA morgon-känslan rätt bra.

Ta hand om er!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Min kalender säger att jag har varit i Buenos Aires i över en månad nu. Och jag är inte säker på att jag håller med.

Tid känns nästan som ett främmande koncept. Dagarna kan gå otroligt långsamt och sedan har det gått en månad. Dagsrytmen är en annan dagen börjar samtidigt som i Sverige, sedan är det mesta stängt mellan tolv och två och middag äter vi mellan åtta och tio. Och inte nog med det, eftersom att jag har rört mig från det norra halvklotet till det södra, så får jag ett år långt "vinterhalvår". Men det är trots allt lite varmare här.

Jag har haft fantastisk månad, men också en svår månad. Jag har haft mitt livs största identitetskris, och även känslor som jag inte har känt förut eller kunnat sätta ord på. Turbulent månad minst sagt, men det känns ändå värt det, för de bra dagarna är euforiska. Men nog om det abstrakta! Vad håller jag på med, för tiden?

Jag har fortfarande lov, det har varit några problem kring min skolplats. Men utifrån det jag förstår så har det löst sig nu. Det är också en lärarstrejk på gång, och då min värdmamma är lärare är det intressant att höra om, det som händer just nu. På tal om protester så var jag på 8:e mars demonstration. Det var mäktigt! Det var den största och även den mest högljuda demonstrationen jag har varit på. Jag fick även en lektion av min värdmoster om Argentinsk politisk historia och Madres de Plaza de Mayo. Det är otroligt intressant och även helt sjukt att tänka på att det var diktatur här för 40 år sedan.

Sedan har vi mat! Jag har lagt märke till att de inte riktigt använder salt eller peppar. Men utöver det har maten stark Italiensk inflyttning då majoriteten har italienska rötter. Jag berättade om att vi firar St. Lucia i Sverige och att vi ätter lussebullar för min värdmamma (som heter Lucía). Och en morgon så har hon bakat lussebullar, vilket var så fint och gjorde mig otroligt glad!

Och sist men inte mist så har jag haft besök av en av de andra svenska utbytesstudenterna, Sofia. Vi var runt i Buenos Aires och sedan var vi på AFS läger. Det var en mysig helg och det kändes skönt att prata om hur det har varit än så länge och att höra andras upplevelser. Det känns inte så ensamt längre.

Ta hand om varandra!

Likes

Comments

Igår kom regnet äntligen. Jag har saknat regn, och med regn och åska blir vädret kyligare. Idag har jag bot i Buenos Aires i två veckor. Det har varit känslomässigt turbulent, men jag känner att jag börjar falla till. Jag börjar få små ställen som är ”mina” och som känns hemma. Som förra veckan då jag såg havregryn i köket och kände mig upprymd. Det kändes tryggt, någonting litet jag kände igen.

Jag har så smått börjat vänja mig vid konstant smutsiga fötter, värmen och kind pussar. Jag hittar runt i min barrio och kan nästa kallprata med personalen, i de lokala butikerna. Sedan har vi min nya kärlek: Buenos Aires kollektiv trafik. Vilket är ett äventyr, här hailar en busen på samma sätt som med en taxi. Sedan hoppas en på att bussen stannar och att en är säker på vart en ska hoppa av. Om bussen inte är din grej finns det också ”el Subte”, som är Buenos Aires subway system. Där en biljett kostar 7 pesos, cirka 4 kr.

Jag tog el Subte in till staden här om dagen och mötes upp med två andra AFS studenter som jag träffade på min ”Survival Orientation”, vilket är ett av AFS Argentinas intro läger, där du får en del information om säkerhet och olika problem du kan stötta på i dina första veckor här. Det var skönt att få kommunicera på ett språk jag förstår, med andra som förstår det du går igenom för stunden.

I min värdfamilj har vi pratat en del om kultur, både argentinsk och svensk. Jag har lärt mig att fisk och kanel generellt inte är så omtyckt här, och jag har berättat om lussebullar, ”tordenkaffe” och gröt. Där vi hade ett mindre missförstånd, då de havregryn jag hade ritat liknade vitlöksklyftor.

Men mitt sommarlov börjar lida mot sitt slut, och på måndag börjar jag skolan, jag är en aning nervös då jag för tillfället kan ha svårt att hänga med i böcker som är skrivna för barn i 2-4 års åldern. Men jag ser också fram emot det. Så vi får se hur det går.

Ta hand om er!

Likes

Comments

38 grader, brakande solsken och 12 myggbett. Jag har flyttat!

Jag har den vackraste utsikten när jag sitter och skriver. Det växer att avokadoträd på andra sidan gatan och det hörs ett konstant sorl från staden med smeknamnet "The city that never sleeps". Det är min tredje dag här och jag har fortfarande lite jetlag. Det är ok, med tanke på att jag har sommarlov fram till den 6 mars.

Resan hit kunde inte gått bättre. Jag anlände i Buenos Aires den 17 februari, klockan 8 lokal tid, och efter att ha väntat på andra anländande AFS studenter, bar det av till en busstation där jag mötes upp av min värdfamilj.

Jag har flyttat in hos Lucía och hennes dotter Lucero, i en konstnärligt inred lägenhet, i centrala Buenos Aires. Och jag har sällan känt mig så välkommen som jag gör här. Trots språkbariärren, har kommunikationen ändå löst sig, med massor av gestikulationer, teckningar och min nya bästa vän: ordboken. Just nu förstår jag ungefär 2% av vad som sägs, och det är en anning utmattade. Men det positiva är att jag förstår lite mera varje dag och att jag varje dag kan kommunicera lite mera. Jag försöker läsa och prata så mycket spanska jag kan. Och när jag har listat ut hur en tar ut pengar, tänker jag köpa en tidning.

Lucero fylde 14 år i helgen, vilket har firats med både vänner och familj. Det har varit intressant att få träffa alla. Det har varit intensivt, men alla jag har träffat har varit otroligt välkomnande! Min värdmammas syster pratar också engelska vilket har underlättat, I förhållande till att kommunicera mer specifika saker, så som att jag behöver köpa ett kontant kort.

Idag har varit lugn. Jag har varit i parken med Lucero och en av hennes vänner och ätit "sommarens" första glass. Nu sitter jag och skriver med familjens katt, som med jämna mellanrum lägger sig över tangentbordet. Medan solen speglar sig i rutorna på andra sidan gatan.

Ta hand om er i kylan!

  • 357 Readers

Likes

Comments

Visum ✓

Pass ✓

Strumpor ✓

Det är 3 grader, grått ljus faller in genom fönstret, min syster skriver tal om The Dakota Access Pipeline. Standard eftermiddag. Jag får en adrenalinkick med jämna mellanrum, för just nu ligger det mesta av mitt liv nerpackat i två väskor. Om en timme kommer morfar och hämtar mig. 16.00 är jag i Kastrup och 18.10 lyfter planet som ska ta mig till Buenos Aires där jag ska spendera det nästa året av mitt liv. Shoot, jag flyttar idag!

Jag hoppas jag har kommit ihåg att packa allting, jag hoppas också att jag har sagt hejdå till alla och att jag inte har glömt någons postadress. Har jag min flygbiljett? Ja, den la jag i mappen. Ser det misstänksamt ut att jag har fem burkar piller i väskan? Det hopppas jag inte, det hade varit jobbit om de konfiskerade mina kosttillskott. Får jag ta med mig en pennvässare på planet? Ehh..

Jag måste erkänna att jag är lite nervös. Men, jag tror aldrig jag har varit såhär taggad på någonting, förut. Jag kommer sakna mitt älskade Malmö. Men det är ju bara hejdå, tills vi ses igen.

Likes

Comments