Min mening bakom skissen: när någon nämner världsdelen Afrika så är det första som kommer upp i mitt huvud fattigdom. Jag, tillsammans med många andra, har många förutfattade meningar om väldigt många saker. Det är fullt naturligt att ha det om allt och alla, men det betyder inte att det är positivt. Olika platser har vi förutfattade meningar om. Vi tror att just det stället ska se ut och vara just på det sättet. Median spelar en stor roll i detta, de visar oftast aldrig helheten, utan bara det som de tror gör publiken mest intresserade, vilket brukar vara de mest negativa sakerna. Självfallet är det omöjligt för median att visa allt och alla, men de målar ofta upp en bild som inte speglar verkligheten.

Som sagt, jag tänker på bl.a. fattigdom när någon säger Afrika och detta är p.g.a. media. Framför mig ser jag ihopspikade plåt som tak till befolkningens hem, leriga vägar och magra ungar. Detta finns i Afrika, mycket av det, men det är ju bara några delar av pusslet. I verkligheten finns så mycket mer! Höghus som man kan hitta i storstäder som New York pryder många delar av världsdelens gator. Människor bor i hus, sitter i parken, går i skolan precis som här i Sverige, men visar median det? Nej, dessvärre inte. Stereotypen måste bort! Självfallet är det stora problem i Afrika, så många lever i fattigdom och det är något som omvärlden måste hjälpas åt att fixa, men mycket är faktiskt bättre an vad det ser ut att vara. Vi ska absolut inte bortse problemen och den misär som råder där, men vi får inte glömma bort allt annat.

Skissen visar höghus och sedan en tv som visar en fattig del av världsdelen. Denna uppgiften var inte mer genomtänkt än såhär då tiden var knapp.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Queen Bee, skapad av Mimmi Andersson och Merete Lassen levererade ett tydligt budskap till mig. Naturen är något jag personligen värnar väldigt starkt om. Jag försöker alltid att köpa eko-mat som är producerat i Sverige, göra om eller sälja gamla kläder och åka kollektivt, alltså små handlingar som gynnar naturen.

Bin är djur som har väldigt betydelsefull roll i naturen. De pollinerar och gör det möjligt för oss människor att få mat på bordet. Tyvärr håller de på att utrotas, något som kan drabba människans framtid (Göteborgsposten Hög tid att skydda bina från utrotning 06-05-15).

Detta verk som visar en skrikande kvinna sittandes på ett bi, och en annan kvinna liggandes på marken med huvudet i händerna, framför hur bina kämpar för att överleva konstmedel och andra hot. Budskapet som den gav mig var: kämpa för naturen. ​​Biet och alla de andra småflugorna är som vapnet mot bekämpningsmedel och alla andra kemikalier som håller på att utrota dessa viktiga producenter. Kvinnan sittandes på biet representerar oss de goda människor som ställer ut blommor och hjälper till, som ger bina en chans att pollinera. 

Den liggande människan tyckte jag var lite svår att förstå. Jag tror att hon lider, lider av en framtid utan bin, utan en frisk natur. Hon är mänskligheten om arten skulle utrotas, och hexagonerna ovanför henne blir allt mindre och mindre tills de försvinner, eller blir allt större och större (som problemen om vi inte gör något åt det). 

Jag ser två sidor i en bild. Kompositionen av de två kvinnorna visar motsatserna. Kvinnan på biet visar ett hopp och att vi ska kämpa för att behålla naturen, och den liggande kvinnan visar alla konsekvenser som en livlös natur ger.  Färgkombinationerna tycker jag är väldigt fina. De skapar en harmoni och speglas på det sättet naturen. 

Likes

Comments

Konstvandringen var ett litet miniäventyr med många nya upptäckter. Konstverken som pryddes på portar runt om i staden hade var för sig olika stilar, anser jag. Jag tycker det är väldigt roligt att se konstverk mitt i staden, att den får människor att stanna upp och tänka till. Vissa verk kanske någon tycker bara är väldigt fin, eller så gör den ett intryck och förmedlar ett budskap. Jag uppskattar att konstnärer, speciellt kvinnor, får tillåtelse att visa upp deras talanger där alla har råd att se det. Till skillnad från utställningar på museum så har alla möjligheten att skåda, pengar är inte i vägen. Konst är annorlunda för alla och det tycker jag att denna stadvandringen visar.

Likes

Comments

Jag fick ismen expressionism. Expressionismens konst består av väldigt starka färger och förvrängda former. Jag har fått inspiration från dessa bilder, som har väldigt färgglada färger och inte helt realistiska former:

I många bilder under expressionismen så avbildas många områden så som byggnader och natur. Jag valde därför denna bilden:

Jag använde mig av akrylfärg då jag vill utveckla mig i den tekniken men också för att det verkade vara det som dåtidens expressionism-konstnärer använde. Dessutom tycker jag att akrylfärg är väldigt stark, alltså den täcker väldigt väl, till skillnad från akrylfärg som är lite vattnigare, till exempel. Det röda och gula är väldigt glatt medan det gröna, grå och blå (fönstren) är väldigt dystra. Både nedstämdhet och upprymdhet tycker jag syns i bilden och det var därför denna bilden passade in på expressionismen. Känslorna är tydliga. Himlen valde jag att göra blå för att vitt hade inte passat in i epoken.

Om jag hade arbetat i Illustrator hade det även där varit väldigt lätt att få klara och starka färger. Detsamma gäller pastellkritor. Det skulle vara simpelt att framkalla stråk, som Van Gogh använde sig av i sina målningar och han var ju en av konstnärerna under expressionismen.

Jag är väldigt nöjd med bilden och kan inte tänka på något som jag skulle vilja ändra på annat än att den  kunnat vara med detaljerad. 

Likes

Comments

Projects Small Things heter min serie av gatukonst. Den består av tre olika plakat som ger förslag på några få och små grejer varje människa kan gör för att:

  • 1. Vara mer miljövänlig
  • 2. Göra en annan människa glad
  • 3. Göra sig själv glad

Vardera plakat har alltså var sitt tema. Jag skapade dessa konstverk med en tanke om att varje person som går förbi och ser det jag gjort ska stanna till och fundera på vad de just har läst och sedan utföra något eller några av förslagen.

Jag mår bra när jag gjort något som gläder någon annan, detsamma gäller när jag gör världen jag lever i en gärning. För att utföra dessa handlingar måste jag ju själv må bra, därför är även det ett av temana. Varje människa kan göra någonting litet varje dag för att bidra till något gott och det är det dessa plakat har som budskap. Konsten ska få folk att sträva efter att få sig själv, andra människor i deras omgivning, men också själva omgivningen, att må bra.

Jag ville göra mer än bara plakat så därför valde jag att skapa symboler till varje tema. Istället för att göra något platt, i 2D, valde jag att göra något man verkligen kunde hålla och ta på på ett annat sätt en bara en målning eller liknande. Jag hade aldrig arbetat med gips innan denna uppgiften, så därför tyckte jag det var lärorikt att arbeta med det. Symbolerna skulle hänga från varje plakat i en stark tråd.

Jag är otroligt nöjd med min gatukonst då jag använt många olika tekniker. Titeln på varje plakat är gjorda genom stenciler som jag skapat själv. Texten är gjord i Photoshop, de har skrivits ut och jag har skurit ut meningarna med en hobbykniv. Efter det använde jag en svamp och duttade på färg.

Övrig text är också gjorda genom en stencil som jag hade hemma. Bokstav för bokstav fyllde jag först i med blyerts, så om jag skrev fel bokstav eller lite snett, kunde jag sudda bort det, Efter det fyllde jag i med en svart tuschpenna.

För att inte pappret skulle skrynkla eller vika sig i vinden då plakaten ska hänga utomhus, klistrade jag papperna på kartong med hjälp av självhäftande tejp.

Att arbeta med gips var roligt. Genom att använda mina egna händer, en kompis hand och en box som modell, skapade jag symbolerna. Vi använde oss först av folie för att skydda våran hud, men det gjorde tyvärr att detaljer som rynkor, kurvor och veck inte syntes så bra som jag ville. Om jag fick ändra någonting skulle det vara symbolerna. Jag hade fortfarande använt gips men på ett annat sätt så att fler detaljer visades. En annan metod skulle vara att inte använda folie men då är jag rädd att huden ska skadas. Jag hade nog gjutit med betong och gips för att få det bästa resultatet. Jag målade symbolerna och hängde dem sedan med snöre från plakaten.


Jag hoppas att folk kommer se att min gatukonst är skapad med tanken om att få det bästa resultatet och att jag gjort det bästa med den tid jag fått.

Likes

Comments

Här har jag skrivit klart två olika plakat. För att göra allt stabilare klistrar jag, med självhäftande tejp, fast dem på kartong. Jag klipper sedan ut plakaten och fäster snören på baksidan för att sedan hänga gips-kreationerna. Efter det är det klart då gips kreationerna redan är målade.

Likes

Comments

​Nu har jag skärt ur bokstäverna och går vidare mot gipsning! Det är roligt att använda flera olika tekniker i ett projekt. Jag har aldrig gipsat förut så detta var något nytt jag testade. Det var väldigt enkelt att göra och tog inte alls för lång tid. För att inte skada huden så tog jag plastfolie runt min hand (som man ser på ena bilden). För att skydda huden så är plastfolie jättebra, men det gjorde det svårare att forma min hands exakta form. Den blev inte så detaljerad som jag hade velat. Jag har därför bestämt mig för att slipa gipset så att man tydligare kan se vad det ska föreställa.

Likes

Comments

Här är texten utskriven och jag håller på att skära ut bokstäverna. Det var lite svårt då man fick trycka ganska hårt för att få ut dem. 

Likes

Comments

Här gör jag stencilerna i Photoshop. Dessa skrivs sedan ut!

Likes

Comments

Här är skisserna till mitt projekt inom gatukonst. Projektet heter "Project Small Things" och ger förslag på hur man kan utföra små vardagliga saker för att:

1. Hjälpa naturen

2. Göra någon annan glad

3. Göra något för att man själv ska må bra

Tanken när jag började skissa var att göra tre stora plakat med A3 papper. De ska vara robusta så jag tänker klistra på ett hårt underlag. På ett plakat ska det stå tips på hur man kan hjälpa naturen och på det andra plakatet, göra någon annan glad, o.s.v. I högra hörnet på vardera papper ska det så "Project Small Things". Rubrikerna ska vara längst upp och under dem ska förslagen visas i punktform. All text ska vara stencilerade. Kreationer gjort av gips ska hänga i tråd från varje plakat. Kreationerna ska symbolisera varje tips.

Likes

Comments