Shopping, Studentlivet, Ekonomi
Inspirationen!

Vad ska man skriva i sitt första blogginlägg? Och vem kan egentligen svara på det?

Vi kan ju börja med....vem är jag? Jag är en 20-årig tjej som lever i en liten stad i norra Skåne. Mitt liv består av studier, arbete, min fina sambo och allt däremellan. Då jag är en fattig student som måste lägga hela månadslönen på hyra och mat har jag inga pengar kvar att handla "annat" för. Det leder till att jag spenderar en stor mängd tid på att finna rabattkoder, erbjudanden, REA-produkter, över hela världen.

Flera tror att studentlivet är roligt; fester, dricka, fester, sittningar, återigen dricka, fika på fancy caféer, återigen fest och dricka, och jag skulle ljuga om det inte är så, men det flera inte ser är allt som händer mellan allt det roliga; hyran som skall betalas, maten som ska köpas, skoluppgifter som ska göras, föreläsningar att gå på och diverse. För att kunna finansiera sitt studentliv krävs det att du antingen:

Bor hemma

Jobbar, helst så mycket som möjligt,

Undviker det roliga,

Att vara student är inte alls vad som framställs i samhället, det är hårt slit med många utmaningar (inte minst ekonomiska). Flera människor betalar fortfarande av sina studielån trots att de fick examen för över 10 år sedan. CSN må vara en väldigt generös långivare men verkligheten är att flera studenter inte har annat val än att ta studielån för att finansiera sina liv utanför studierna. Visst kan man hävda att studenter själva "valt" att vara studenter, men är det verkligen så? Jag hade turen att få ett sommarjobb för 2 år sedan. Jag fick det i sent på våren och jag trodde att jag skulle behöva gå arbetslös hela sommaren ved oron att kanske inte bli antagen till ett universitet. Arbetet jag fick var inte glamoröst och välbetalt. Det var ett mentalt stressfullt arbete med långa arbetsdagar och med den mista lön en 18-åring kunde få; MEN DET VAR ÄNDÅ ETT JOBB. Och utan det jobbet hade jag aldrig kunnat finansiera min lägenhet eller gå skuldfri. Det jag vill komma till är att jag hade tur. Jag hade tur som fick ett sommarjobb för två år sedan för annars hade jag antagligen fortfarande varit arbetslös. Min mamma talar mycket med mig om hur enkelt det var att få ett jobb på hennes tid. Man kunde knacka på dörren till en restaurang och jobba dagen efter. Idag....krävs det inte enbart att du knackar på en dörr. Nej....idag krävs det att du efter dina 10 års skolgång måste gå ytterligare 3 år på gymnasium, och du måste redan då veta vilket jobb du vill ha, så att du kan välja rätt linje så att dina 3 år inte är "onödiga". Efter dessa 3 år....kan du fortfarande inte knacka på någon dörr, sanningen är att du inte ens har någon dörr att knacka på. Du måste ansöka till ett universitet, OM du klarar av dessa 3 åren med marginal. OM du kommer in, får du ,möjlighet att utbilda dig till det din gymnasieutbildning handlade om, efter 180 hp....3 år på universitet...har du nått din första dörr.... Nu måste du kliva in, visa vem du är, vem du har blivit, vad du kan bidra med OCH helst ha några års erfarenhet inom branschen, och då, kanske kan du få, det jobbet du velat ha...i 6 år. Är universitetslivet ett val, var frågan...man kan påstå detta, men frågar du studenter...studerar dem enbart för att nå drömmen om ett bra jobb. Visste finns det dem, som jag, som får ett jobb som ung och som lyckas behålla dem, men tyvärr är det få...


Det är med denna bakgrund som jag valt att starta denna bloggen, jag anser inte att samhället skall hindra människor, studenter eller vilka som helst, att kunna avnjuta livet. Jag vill till så stor uträckning som möjligt hjälpa er att spara pengar, genom ekonomiska råd gällande vardagslivet, sparsamma måltider, shopping, resor och diverse.


Likes

Comments