​Dag 6 – Renras eller blandras?

Dag 7 – Vilka hundsporter håller ni på med?
Dag 8 – Har dina hundar tävlat?
Dag 9 – Vad är viktiga egenskaper när du väljer hund?
Dag 10 – Har du några förebilder inom hund?
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – Vilken ras skulle du vilja ha?
Dag 13 – Vilken ras skulle du inte vilja ha?
Dag 14 – Vad älskar dina hundar?
Dag 15 – Vad tycker dina hundar inte om?
Dag 16 – Visa en rolig bild på hundarna
D
ag 17 – Vad är ditt favoritminne med hundarna?

Dag 18 – Tik eller hane?

Hade jag fått välja nu så hade jag valt renras framför blandras. Det betyder inte att jag inte älskar mina gott & blandat påsar eller att blandraser är mindre värda utan för mig handlar det om aveln bakom.

När man köper en renrasig så tillkommer stamtavla & du får info om föräldrar samt du kan gå längre bak i leden för att se sjukdomar, när de tassat vidare & liknande - vilket du inte kan med en blandras för det finns ingen stamtavla.

Stamtavlan är även ett bevis på att hunden just innehåller de raserna som sägs medan där inte finns några bevis på en blandras ifall inte föräldrarna eller deras föräldrar (etc) har stamtavla att visa upp. Då kan du bara gissa raser & faktiskt inte ta uppfödaren på orden.

Stamtavlan är dessutom viktig för de som vill tävla i vissa grenar då blandraser inte är välkomna att tävla i alla grenar. Ex. utställningar då det inte finns någon rasstandard för blandraser. Det finns inofficiella utställningar för blandraser, det är jätteroligt att det finns men det är inget som utmärker uppfödarens stam eller är officiellt.

Blandraser är blandade raser & allt för ofta är det riktiga dåliga blandningar som påverkar fysisk & psykisk hälsa negativt. Det skapar allt för ofta stressade, instabila hundar som ofta omplaceras eller avlivas.

Renrasiga har en rasstandard som beskriver vad för hälsoproblem som är vanliga, vilken livslängd man kan förvänta sig, vad för något de är bra till, hur de oftast är i personlighet. Det finns alltid undantag & ibland följer de kanske bara halva rasstandaren men har mer hum om vad de kan behöva, kräva & vill än en blandras.

Påpekar återigen hur mycket jag älskar mina f.d. gatuhundar & att jag aldrig hade bytt ut dom mot en renrasig bara för att men jag säger att jag däremot inte tänker ta emot en omplacering som består av mer än en ras just av ovanstående anledningar. (jag vet att jag kan ändra mig i framtiden, det är det som är så bra men som jag känner nu - däremot hade jag aldrig köpt valp från blandrasuppfödare eller oseriös uppfödare som föder upp renrasiga)

Gillar

Kommentarer