Blötmat/färskfoder för katt.

Jag är nybörjare i processen att gå från torrfoder till blötmat helt & hållet, ev. lite färskfoder i ena hörnet med & jag tänkte se om jag kan vägleda er som är ännu mer nybörjare än mig eller så ett frö hos någon annan! 😊

❥ Vi kan nog alla utgå från att katten är carnivor, ren köttätare alltså & därför ska ha endast kött eller åtminstone så mycket kött som möjligt så: greppa torrfoderpåsen & läs hur mycket kött ert torrfoder innehåller.. Inte mycket, va? Inte endast, va?

❥ Att torrfoder är bra för tänderna har vi nog alla hört, ellerhur?
Tänker er nu istället att ni äter knäckebröd, rensar det era tänder eller fastnar det? Precis.

Om ni är vågliga: testa knapra lite torrfoder men jag tror redan nu att ingen av er ens är villiga att testa & förstår poängen. Torrfoder fastnar precis som knäckebröd vilket leder till karies & tandsten då jag inte tror vi är många som borstar tänderna på våra katter.

❥ Blötmat/färskfoder innehåller vätska så samtidigt som katten äter så släcks törsten på sätt & vis, vilket leder till att katten inte kommer dricka lika mycket vatten som tidigare. Det är ingen fara.

❥ Blötmat & färskfoder rensar inte heller tänderna men det fastnar åtminstone inte, däremot är det en bra idé att introducera råa ben som inte är för tjocka & inte för svåra att tugga för en katt. Kycklingvingar/fötter/halsar/ben har ganska bra tjocklek för syftet. Det är aktiverande & stimulerande med! 😏

❥ När du väljer vilka köttslag som ska ingå så tänk vad katten kunnat jaga & äta i det vilda. Då kommer vi till första steget: fisk & sjödjur är inget naturligt i en katts diet, de kan inte fälla en oxe heller men en kyckling? en kalkon? kanin? ja! Något i den storleken, något i den stilen låter mer rimligt.

❥ Tänk på att byta foder successivt så magen inte får sig en chock eller katten svälter sig tills hen är hungrig nog.

Ps. ifall ni inte har svårt för engelska så finns bästa infon på engelska genom en enkel googling: raw food cat.

Alla märken av blötmat är såklart inget att hurra för, allt handlar om innehållet. Bästa märket på marknaden, vad jag läst mig till, är mjau (läste något om bozita med). Blötmatsguiden / kattmatsdjungel.

❥ För de som vill ta det ett steg längre så finns färskfoder som är färdiga korvar av BARF för oss som inte är kunniga nog att komponera ihop fullvärdiga BARFmål eller bekväma nog att låta bli! De färskfoder som räknas som helfoder: Mush vaisto cat, VOM kattemat. (där kanske finns fler jag missat)

❥ Men hur mycket blötmat/färskfoder bör min katt äta om dagen då?
Jag fann två olika uträkningar samt märkets egna tabell som de säkert gjort för att sälja extra. 😉

Variant 1: 2% av kattens vikt (eller önskade vikt).
För oss som är värdelösa på att räkna procent eller bara vill kolla om vi hade rätt. (här)

Variant 2: kattstatus uträkning.

För mig skilde det ungefär 150 g mellan de olika uträkningarna per dag.
Jag låter er själva avgöra vilken variant ni tycker verkar bäst, ni märker ju även på er katt. 😊

Jag tror inte jag kan dela med mig av mer för tillfället så jag önskar er lycka till!

Gillar

Kommentarer