Glutenfritt bröd - toast

English below

2,5 dl vatten / just under 1 cup water
1 msk hampaolja / 1 tablespoon hemp oil
1 msk mandelmjöl / 1 tablespoon almond flour
1 msk pressad citron / 1 tablespoon lemon juice
2,8 dl havremjöl /1 cup oat flour
2 dl hirsmjöl / 0,7 cup millet flour
2 dl durramjöl / 0,7 cup sorghum flour
3/4 dl arrowrot / 0,25 cup arrowroot
3/4 dl potatismjöl / 0,25 cup potato flour (starch)
2 msk bakpulver / 2 tablespoon baking soda
2 msk psyllium / 2 tablespoon psyllium husk
1 msk kokossocker / 1 table spoon coconut sugar
1 tsk salt / 1 teaspoon salt
1,5 dl vatten / 0,5 cup water

Kikärtsspad till pensling / aquafaba for brushing the bread with

♥​ look how "bouncy" it is :) 

Värm ugnen till 225 grader och klä en brödform med bakplåtspapper (ca 30 x 10 cm)
Vispa ihop 2,5 dl vatten med hampaoljan, mandelmjölet och citronsaften. Ställ åt sidan.
Blanda alla övriga torra ingredienser i en bunke och tillsätt vätskan (med olja, citron och mandelmjöl) och resterande vatten. Rör till en slät smet och häll ner i brödformen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, ta därefter ut den och pensla med kikärtsspad, höj ugnen till 250 grader och grädda i ytterligare 15-18 minuter.
(eller till önskad färg, även om det inte blir gyllenbrunt som "vanligt" bröd.)

Ta ut och låt svalna i formen innan du skär den, brödet behöver sätta sig för att få rätt konsistens.
Det får en krispig skorpa men är mjukt och underbart inuti, och bäst av allt, det smular inte som glutenfria bröd ofta gör
(iaf våra tidigare experiment)

Var fantastiskt gott att rosta, grilla till bruschetta och göra varma mackor av!
Det bör gå att ersätta hampaoljan med olivolja, har dock ej testat det än. Likaså att ha i kryddor, örter och frön.
Kommer fortsätta experimentera och uppdatera på brödfronten.

Gjorde du det här receptet? Tagga oss på instagram @kitchenofhealingfoods #kitchenofhealingfoods så vi kan se och dela!


English

Preheat oven to 450 degrees and line a loaf pan with parchment paper (about 30 x 10 cm.)
Whisk together 1 cup of water with hemp oil, almond flour and lemon juice. Set aside.

Combine all the other dry ingredients in a bowl and add the liquid (with oil, lemon and almond flour)
and the remaining water.
Stir it to a smooth batter and pour into the loaf pan.
Bake in the middle of the oven for 30 minutes, then take it out and brush it with aquafaba, raise the temperature to 480 degrees and bake for another 15-18 minutes. (or until it gets a tint of golden brown)


Take out and let it sit to cool before cutting it.
This bread has a lovely texture, both crispy and moist, and best of all, it doesn't crumbles like gluten free bread often does.

Deliscious as toast or grilled for a fresh tomato bruschetta!

Haven't tried using olive oil instead of hemp yet, but it should work fine. Add in whatever herbs and spices you like.
Will continue experimenting and updating when we've done something new and exciting.


Did you make this recipe? Tag us on Instagram @kitchenofhealingfoods #kitchenofhealingfoods so we can see and share!


#glutenfrittbröd #glutenfri #vegan #bröd #bread #glutenfreebread #gftoast #kitchenofhealingfoods #medicalmedium

Gillar

Kommentarer