Nyårsdessert!


Åh vad härligt det varit med några ytterligare lediga dagar, tyckte att det var dumt med julafton på en torsdag med tanke på att nästan hela veckan i Sälen gick innan det var jul, men när man kom hem sen var det ju perfekt att jobba tre dagar innan det var ledigt igen och fest och mys och nu är det två dagars jobb innan det är ledighet igen, barnen får ju som sagt vara hemma med mig dessa två dagar känns ju bäst i tider som dessa.
Igår gick jag en powerwalk, hur länge sen som helst, men väldigt skönt, hade dock klätt mig för varmt så jag fick ta av mig både vantar, mössa samt öppna upp jackan, ha, ha.

Sen åkte vi ut till Jockes föräldrar för lite grillning i trädgården, promenad och sen middag och fika inne, på avstånd så klart.

Väl hemma igen så kollade jag och tjejerna på en tecknad julfilm, nog sista för denna julen skulle jag tro, men det var mysigt.
Idag har vi städat undan julen, plockat ner i stort sett allt, det enda som är kvar är stjärnorna i fönstrena, tycker de kan vara kvar ett tag till, speciellt när det nu äntligen kommit lite snö, granen vid entrén är oxå kvar, för jag vet inte vad jag ska ha där istället, så får fundera lite på det innan den åker bort.

Idag gick jag en pw innan frukost, det är ju det jag gillar bäst, men jag har varit så trött det sista att jag inte orkar förrän idag, Jocke och Lexie gick en runda nu i eftermiddags men Zoe bara tjurade och tyckte synd om sig själv så hon följde inte med, jag sa att då får hon ta en extra runda imorgon med tanke på att alla träning är inställd för tillfället och nåt måste de ju aktivera sig med, men hon var inte mottaglig alls för det, får väl se hur det går med det hela imorgon.

På nyår så blev det i alla fall en klassisk Chokladfondant till dessert, den här blir alltid perfekt och släpper från formen, mm, blir så sugen just nu.


Chokladfondant 4st

100g Smör
150g Mörk choklad
2st Ägg
2st Äggulor
1/2dl Socker
2msk Vetemjöl
Smör+socker till formarna

Servering:
Florsocker
Ex. Hallon, röda vinbär, jordgubbar, grädde, glass


Smält smöret i en kastrull o ta den från värmen. Bryt chokladen i bitar o låt den smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor o socker i en bunke. Rör ned mjölet o blanda sen ner choklad- och smörblandningen. Rör tills det blir en slät o blank kräm.

Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av créme brulée-typ, sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank o fin. Fördela smeten i formarna. Fram hit kan du förbereda.

Att ugnen på 225C o sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när mm sätter gaffeln i den, men inte så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8-12min beroende på ugnen o formarnas storlek. Ta ut o provstick i dem några ggr. om du är osäker. Se är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter o stjälp sen upp dem på desserttallrikar. Genera med florsocker o röda bär, kanske grädde eller glass oxå.

Gillar

Kommentarer

jojosworkouts
jojosworkouts,
Knivgaffel
Knivgaffel,

Eller hur 😋

nouw.com/knivgaffel