Detta blir inget långt inlägg, men ett skönt sådant. Jag har som bekant kärat ner mig i Omega Speedmaster och köpte i November förra året en 145.022-74 som jag skrev om här. Jag köpte klockan "head-only", alltså utan länk eller originalband mest för att jag tyckte den såg riktigt fin ut på ett ruggat mockaband. Men efter ett tags användning konstaterade jag att jag saknade länk och jakten började!

Av en ren slump blev jag kontaktad av min vän som fått tag i en tidsenlig länk till min klocka med den lite ovanligare referensen 1116. Ändlänkarna var märkta 575 så detta skulle bli en perfect-fit. Betalningen gick fort och leveransen likaså. Nu sitter länken monterad och jag känner mig supernöjd. Den rassliga vintage-känslan är ett faktum! Resultatet kan ni se här nedan:

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Att jag gillar Seiko kan nog ingen som läst denna blogg missat. Det började med att jag tokhyllade SKX007 i detta inlägg, och sedan köpte en SKX009 på gummiband. Just SKX009 fick inte stanna speciellt länge i klocklådan då jag inte gillade gummit som kom med den, ändå ville jag till denna sommar ha en dykarklocka från Seiko med gummiband. Logiskt?

Valet föll naturligt på en SRP777 som ses som SKX-ens efterföljare. SRP-serien kan man kalla homage till Seikos 6306-dykare från mitten av 70-talet. Dessa 6306:or kallades i klockkretsar för 'Turtle' och nya SRP har fått ta efter smeknamnet då de delar samma design på boetten. Ingen liten kostym att fylla då 6306 hyllades världen över.

Rent storleksmässigt är SRP777 hela 44.3 mm stor, men casets design gör att den bärs betydligt mindre. Jag vill nog sticka ut hakan och säga att den bärs mindre än SKX som är 42mm stor.

När vi redan jämför med SKX kan man konstatera att inte bara det estetiska är ändrat. SKX drivs sen gammalt av Seikos 7s26-verk och SRP drivs av 4r36. Båda är automatiska men det nya 4r36-verket tillåter manuell uppvridning och har så kallad "hacking"-funktion vilket innebär att sekundvisaren stoppas om man drar ut kronan. Denna funktion kan tyckas överflödig men jag måste säga att jag saknat den hos SKX då den är perfekt när man exakt vill synka tiden på sin klocka för att mäta tidsavvikelse.

Jag har haft klockan i 5 dagar nu och måste säga att jag redan älskar den. Mina andra klockor har fått stanna i klocklådan och denna har varit runt armen konstant sedan jag fick den. Gummibandet som jag hatade på SKX älskar jag istället på SRP777, det känns som kvalitén är betydligt högre och det är mjukare runt armen. Enda jag kan klaga på är att smuts verkar fastna väldigt enkelt.

I övrigt är det inte jättemycket mer att diskutera, den är 200m vattentät, har stark lume precis som Seikodykare är kända för och prislappen på cirka 3000 kronor känns helt klart befogad. Detta kommer bli en perfekt sommarklocka!

Likes

Comments

Basel World är över för den här gången. Istället för att skriva ett långt inlägg om de nyheter som kommit tänker jag att en bild säger mer än tusen ord.

Här kommer mina personliga favoriter från mässan:

Omega Speedmaster, Seamaster och Railmaster firar 60 år. Dessa hyllningar till originalen älskar jag. Speedmastern är en personlig favorit.

Tudor imponerade med dessa 3 modeller. En ny kronograf, en klocka i guld/stål och en helt i stål, inklusive bezeln.

Tag Heuers hyllning till den ursprungliga Autavian är läcker!

Rolex nya Sea Dweller är rolig, men om jag skulle köpa den låter jag vara osagt.

Seikos hyllning till den klassiska referensen 6217 verkar magisk! Tyvärr kommer dock bara 2000 klockor tillverkas.

Oris är ett märke jag egentligen aldrig sneglat på, men denna modell som heter Chronoris Date ser riktigt rolig ut. 70-tals vibbar!

Likes

Comments

Då var det vår igen, solen tittar fram och man är redan på bättre humör. Men för oss klocktokiga innebär våren också klockvärldens största mässa, nämligen Basel World som håller på mellan den 23 och 30 Mars.

För er som inte känner till mässan är det i korta drag en populär mässa där de flesta av klockvärldens stora aktörer presenterar sina nyheter (De som ej är med här presenterar på SIHH).

När det gäller Basel World brukar Rolex få störst uppmärksamhet och ryktena om vilka modeller som skall presenteras har flutit runt på internet i månader.

Störst fokus i år har det varit på Sea Dweller som firar 50 år (1967-2017). Ryktena säger att jubileumsmodellen kommer vara 43 mm stor. Kul tycker jag, tidigare har den varit för lik Submarinern i 40mm och enligt mig ej varit värd de extra tusenlapparna.

Storleken är inte det enda som ryktas förändras, tavlan som ni ser har "Sea Dweller" skrivet i rött, för er som kan vintage är detta ett signum för referens 1665. Detta är jag kluven inför, jag gillar färgen som ger en extra touch till tavlan, men samtidigt vet jag hur ovanliga de röda vintagetavlorna är. Skulle Rolex sätta röd text på den nya upplever jag det som att de dödar karaktären lite på de äldre röda.

Som ni kan se på bilden ovan finns det ytterligare ett påskägg. Förstoringsbubblan. Jag gillar båda rent estetiskt, men här ser jag gärna att Rolex skippar bubblan. Den ger helt enkelt för mycket Submariner-vibbar. Intressant dock är att Rolex häromdagen släppte detta teaser-klipp på sitt instagramkonto, något som indikerar att Sea Dwellern får datumbubbla trots allt.

I övrigt finns det ett par modeller till som ryktas släppas i år. Mest troligtvis kommer en Röd/Svart GMT Master II att släppas. Detta är ett släpp jag personligen ser fram emot. De äldre "Coke" GMT-klockorna är en personlig favorit i Rolex utbud.

Hittills kul. Men sen kommer något jag verkligen hoppas INTE släpps. Explorer II med keramisk bezel. Inte de bäst photoshoppade bilderna, men ändå. Enligt mig är detta en modell man helt enkelt inte kan ha en bezel i annan färg än stål på. De svarta ni kan se på bilderna nedan tycker jag ser oproportionerligt ut med klockan i övrigt.

När vi ändå är inne på keramiska bezlar ryktas det att Daytonorna i halvguld även dom får keramisk bezel i år. Stålvarianten var ju Rolex största nyhet på Basel World 2016 och dessa i halvguld ser enligt mig bra ut och är en naturlig uppgradering.

Sist men inte minst ryktas det även att Yacht Mastern får en uppgradering i stål med inspiration hämtad från referens 116655, en oerhört lyckad klocka. Jag vet att stålmodellerna blivit omtalade ute på nätet de senaste månaderna, många älskar dom och många hatar dom. Frågar du mig säger jag: nja, inget som kittlar.

Likes

Comments

Mitt intresse för Omega Speedmaster föddes på allvar för ungefär ett år sedan. Jag var intresserad av att skaffa en kronograf som ej hade för plottrig tavla och designen på caset skulle vara diskret, men inte litet. Helst skulle klockan vara vintage också. Att gå på Speedmaster föll ganska naturligt.

Nu börjar egentligen det roliga: jakten.

Jag blev tidigt intresserad att köpa en "pre-moon" Speedmaster, alltså en tillverkad innan den berömda månlandningen. Dessa klockor drevs av kaliber 321, vilket är en raritet i Omegas katalog. Jag läste igenom 'Speedmaster 101' säkert 20 gånger och kollade detta klipp på Hodinkee säkert 10 gånger. Jag hade bestämt mig. 321 it is!

Charmen med "pre-moon" är att de är gamla. Problemet med "pre-moon" är att de är gamla. Då jag är väldigt kräsen ville jag att klockan skulle vara orörd, alltså inte att något var utbytt på den. Detta är svårt när det gäller äldre klockor, ofta byter man ut slitna visare och tavlor vid service, även när det gäller Speedmaster. Detta dödade tyvärr mina "pre-moon" tankar då de orörda helt enkelt blev alldeles för dyra. Attans! Vad gör jag nu då?

Som tur är hade jag flera krokar ute och blev en dag kontaktad av en trevlig herre som hade en 145.022 från 1974. Den var alltså tillverkad fem år efter månladningen. Vi tog en lunch ihop i November 2016 där jag klämde på klockan och jag blev helt såld. Det tog några veckor och tillslut messade jag och skrev: "Vi kör".

Min klocka drivs inte av kaliber 321 utan av 861. En vidareutveckling på 321 som Omega gjorde i slutet på 60-talet. Verket gjordes enklare för att kunna produceras i större skala. På ren svenska: billigare. I efterhand hänger jag ej läpp för att det är 861 då det är ett verk som hyllats för sin kvalité och användes av Omega i över 20 år. Dessutom är det relativt lättservat.


Klockan har används flitigt och jag kan inte säga annat än att jag är mycket nöjd. Caset som är 42mm stort lämnar känsla på armen men är inte alls klumpigt på något sätt. Plexiglaset är vad jag brukar säga magiskt då man inte kan ro för sig att titta hur ljuset reflekterar det i olika vinklar.

Min klocka köptes "head-only", alltså utan länk eller band och jag gjorde det helt medvetet. En av charmen med Speedmaster, är att den passar med så otroligt många band. Den gör sig snygg med allt från läder till nato. Personlig favorit är dock ett ruggat mockaband, det gifter sig bra med patinan på tavlan.

Egentligen finns det inget alls att anmärka vad gäller Speedmaster. Den har en klassisk tilltalande design kombinerat med ett verk som går otroligt bra. Ändå kan jag inte använda den varje dag vilket är synd. Den är nämligen bara 50m vattentät, vilket betyder att du helst bara ska tvätta händerna med den runt armen. Min som är över 40 år gammal ska man också vara extra rädd om då packningarna inte är vad de en gång var.

Trots detta är jag otroligt nöjd och ödmjuk att få bära denna ikon, för bra är den.

Likes

Comments

Jag satt för ett par veckor sedan och surfade på nätet efter en sliten dykarklocka att inhandla. Fastnade snabbt för Seiko som man så enkelt gör, men efter ett par timmar lyckades jag hitta en Olma som jag högg till på.

Vem säger att roliga klockor behöver vara dyra? Klockan inhandlades för vad man i klockvärlden kan kalla för kaffepengar och det är en mysig liten klocka på 36 mm. Verket är ett manuellt Olma stämplat FHF/ST 96 som håller tiden förvånansvärt bra. Om jag vågar bada med klockan låter jag dock vara osagt.

Nästa klocka blev min i en bytesaffär och landade hos mig för bara någon dag sen. Även denna är 36 mm och från cirka 50-talet. Det är en så kallad "no name"-kronograf eftersom ingen officiell tillverkare gjort klockan. Allt jag vet är att det välkända och manuella Landeron 48 verket driver klockan. Skicket var okej, men höger subdial vägrar återställa på rätt ställe. Jag kommer dock främst använda denna som dressklocka så tidtagning är ändå inte på tapeten.


Hur länge dessa klockor får stanna får tiden utvisa.


Likes

Comments

Förra året på Basel World släppte bland annat Tag Heuer en reissue på sin populära Monza med svart case. Inte så konstigt, helsvarta klockor blir mer och mer populära och det finns flera firmor som gör om din lyxrolex till ett svart monster.

I år på Salon International de la Haute Horlogerie Genéve (SIHH) ville ingen vara sämre. Klockorna jag tittat närmare på kommer från jättarna Panerai och Audemars Piguet.

Först ut var AP med en klocka helt i keramik som sägs tagit över 600 timmar att designa. Storlek på 41 mm och verket 5134 med månfas lämnar ingen besviken, men är inte heller direkt en nyhet i AP's katalog. Det som kittlar är att klockan helt är i keramik. Bara länken tar 30 timmar att polera och montera, jämfört med 6 timmar på vanliga Royal Oak. Referensen heter 26579CE och kommer kosta ungefär 750 000 kr. Dock hindrade det inte rapparen Pras som sen tidigare är en känd AP-fanatiker att hugga till.

Om AP's släpp var ett estetiskt storverk, är Panerai's ett mekaniskt under. Klockan heter LAB-ID Luminor Carbotech 3 days och mäter hela 49 mm.

Det är nu det börjar bli svårt för mig som slarvade på kemilektionerna som barn. Panerai's klocka drivs av ett verk som kallas P.3001/C och är uppbyggt av tantalum-baserad keramik som inte påverkas av syre. Kugghjul och dylikt är helt gjort i karbonfiber och silikon.

Detta säger dig egentligen ingenting, men det du ska veta är detta: Tack vare denna nya teknik behöver klockan inga oljor för att ticka, glöm alltså traditionell service. Panerai är såpass självsäkra i denna teknik att de lämnar 50 (!) års garanti på klockan.

Även tavlan är imponerande. Materialet man använt till den kallas för 'Ventablack' och är känt som världens svartaste material. Så svart att man inte ens kan gravera in Panerai's logga på. Lösningen blev att man istället satte denna på glaset. Klockan kommer göras i 50 exemplar med en prislapp på ungefär 500 000 kr styck.

Likes

Comments

#speedytuesday

Den hashtaggen har nog de flesta som kallar sig klockintresserade sett. Tisdagar har blivit något av Omega Speedmasters nationaldag efter att Fratello Watches fått det till ett viralt fenomen. Hundratals bilder läggs upp dagligen på instagram med hashtagen och de blir fler för varje tisdag.

Nu har den blivit såpass viral att Omega själva bestämt sig för att få varje Speedmaster-fanboy i världen exalterad.

Nyheten nådde oss idag, självklart en tisdag att Omega släpper en limiterad upplaga i 2012 exemplar. Namnet? Omega Speedmaster "Speedy Tuesday Limited Edition". Klockan skall vara en hyllning till Alaska III Speedmastern som presenterades 1978. Detta är långt ifrån Omegas första limiterade utgåva av en klocka, men 2012 exemplar får verkligen klassas som limiterat.

Klockan är som vanligt för Speedmaster Professional 42mm i diameter och på sitter ett hesalitglas (mums). Även verket känner vi igen, 1861 sen gammalt. Det som mest skiljer denna från vanliga Speedmaster PRO är de vita subdialsen och tavlan kallar Omega passande för "reversed-panda". Även siffrorna i subdialsen är exklusiva för modellen.

Omega lovar av bilderna att döma en stark luminova, extra kul att även subdialsen är upplysta.

Klockan kommer tillsammans med ett brunt läderband och ett natoband som har #speedytuesday graverat på spännet. Nördigt, men kul. Som vanligt hittar du också ett verktyg för bandbyte, men inte i lådan, utan i klockrullen. Denna gång får du klockan i en snygg klockrulle i läder istället för i en box.

Extra roligt är att Omega valde att ta förhandsorderna via sin hemsida istället för i butik. När klockan landar hämtas den dock hos din närmsta Omega-auktoriserade handlare. Eller just det, den såldes slut på 4 timmar och jag hoppas du hann klippa till. Jag gjorde det inte.

Likes

Comments

Jag har det senaste året varit väldigt svag i kronografer och letat en hel del vintage. För ett par veckor sedan klippte jag till och köpte en Omega Speedmaster från 74' som drivs av ett manuellt 861-verk, Lemania i grund modifierat av Omega. En riktigt mysig kronograf som håller tiden väl.

Det enda jag egentligen kan anmärka med den klockan är vattentåligheten. Jag började läsa diverse forum och hittade en cool kronograf som ej har något som helst problem med vatten.

Den klocka jag pratar om är alltså Jeager-LeCoultre Deep Sea Chronograf som ingår i JLC:s Master Extreme-serie. Storleken på 42mm känns helrätt med dagens mått och 100m vattentäthet är helt klart godkänt för en kronograf utan skruvad krona eller pushers.

En cool funktion som klockan har är en indikation på om kronografen är startad eller ej. Tanken med indikatorn är att det ska vara lättare att utläsa i djupt vatten. Vit cirkel under 'JLC' betyder att den är redo att användas, Vit/Röd att den är igång och Röd att den är stoppad men ej återställd. Helt meningslös funktion för oss på land då man ändå ser det i subdialsen men den ger helt klart klockan mer liv, för att inte tala om en roligare tavla.

Klockan kommer på ett läderband utan JLC-logga på spännet, lite tråkigt kan jag tycka för en såpass dyr klocka. Stållänk hade antagligen inte klätt klockan väl, men jag kan ändå önska åtminstone ett gummiband medföljande i lådan. Jag kan dock trösta mig med att klockan är 20 mm bred mellan luggarna, vilket öppnar upp en hel värld av tredje-parts band.

Jag har ännu inte klämt på klockan då den ej finns i lager någonstans i vårt avlånga land, men jag har lovat mig själv att göra det så fort den finns i butik igen. De bilder och videor jag sett på klockan lämnar definitivt en kittlande känsla.

Likes

Comments

Igår träffade jag upp ett gäng klockentusiaster från ett välkänt klockforum för att ta några öl och snacka klockor. Det fanns verkligen en hel del roliga klockor på plats.

Jag låter bilderna tala för sig själva!

Likes

Comments