Denna vecka har vi inte lärt oss något nytt om just klimatförändringar, men vi har lärt oss om hur NE styrs och att den styrs av Svenska akademin. Vi har gjort klart 5 olika texter. Källkritiken, grupputvärderingen, vår text om Nya Zeeland, texten om transport inom Sverige och den här utvärderingen. Denna vecka har alltså varit en utav våra mest effektiva veckor. Det här är sista veckan vi får till att arbeta med projektet, därför kan vi inte säga vad vi vill lära oss nästa vecka.

Vi vill tacka alla ni som läst vår blogg, och hoppas att ni fortsätter att tänka på miljön! Ha det gött!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Filmen HOME, visad av Hans

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V...

Film, SLI, Växthuseffekten - Klimatförändringar och global uppvärmning 2007

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V...

Text om kossor

http://www.miljoportalen.se/luft/vaexthusgaser/vae...

Klimatförändringar av människan

http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimatforandring...

NE

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/klimatförändring

Vi har använt oss av ovanstående källor för att lära oss nya saker.

Filmen Home såg vi i början av detta arbete. Vi såg den med klassen och Hans våran SOlärare, detta var som en introduktion för vårat arbete. Vi tycker filmen är pålitlig för att den har verklighetsbilder om hur världen ser ut idag. En del av det dem sa på Home filmen har vi hört förut fast vi har inte insett hur stora konsekvenser våra handlingar egentligen har.

Sli.se Växthuseffekten - Klimatförändringar och global uppvärmning 2007

Denna källan kan man se på med lite salt eftersom den är från 2007, men den är trovärdig eftersom den var rätt för sin tid och hemsidan är rekommenderad av lärare. Vi tycker att även om informationen är gammal så var den korrekt för åtta år sedan.

Miljöportalen.se

Den här sidan har vi använt till våran nöttköttsproduktions fakta. Vi har lärt oss nya saker och även läst saker som vi kunnat innan. Vi tycker att den här sidan är pålitlig pågrund av att informationen skriven på miljöportalen är skriven av GMV vilket är en sammarbetsorganisation mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Vi litar på detta för att Chalmers vill hjälpa oss att få en bättre framtid och för att dem antagligen har kunskapen av denna fakta.

Smhi.se

Smhi är en väder-hemsida som vi tycker är trovärdig för att de jobbar och arbetar med vädret i sin vardag. Dem har alltså kunskaper om vädret och vad som påverkar vad och hur det påverkar naturen i allmänhet.

Ne.se

Väldigt många lärare rekommenderar den här sidan och den är till för att eleverna ska lära sig och utveckla sina kunskaper. Infon på Ne är skriven av professorer, lärare eller specialister i olika ämnen. De som håller koll på Ne är 18 utvalda professorer och specialister i flera områden och ämnen.

Sammanfattande utvärdering

Smhi Ne och miljöportalen är alla grundade för att sprida information. Ne är betalda av staten för att sprida information och lära oss människor om olika grejer. Därför tror vi inte att de bara gör de för pengarna utan att de gör det för att lära människor om miljön och saker de undrar och vill lära sig.

Likes

Comments

​Vi tycker detta arbetet har gått bra. Vi lärde oss mer om hur våra handlingar och inköp påverkar klimatet. Under arbetets gång har vi upptäckt att alla i vår grupp har starka viljor och är väldigt envisa. Detta har gjort att vi inte har använt all lektionstid till arbetet, mycket tid har gått till att argumentera vems idéer vi ska ta och hur vi ska göra en så bra kampanj som möjligt. Vi var lite tröga i starten, men det fungerade bättre när vi i slutet hittade ett bra sätt att arbeta. Om vi skulle få chansen att göra om detta arbete skulle vi ha gjort en mindmap i början, där vi skulle skrivit om vad vi skulle göra, vad texterna skulle handla om, vilken ordning de skulle skrivas osv. Vi skulle också skrivit ner källorna efter att vi hade kollat på sidan. Då skulle vi hållit reda på alla sidor vi har varit inne på. Vi upptäckte också senare att man kunde ha olika kategorier på bloggen, vilket förmodligen skulle varit bättre än att ha två olika bloggar. Vi tyckte att det blev lite rörigt och det skulle antagligen varit enklare för läsare att hitta om allt fanns på samma blogg. Det vi ska ta med oss in i nästa arbete är att inte argumentera så mycket om idéer, utan argumentera mer om texten. Vi trodde att vi skulle ha mer inlägg på kampanjen och bloggen, men det blev inte så. Visst, vi missade många arbetstillfällen pga studiedagar och lediga dagar, men vi tycker ändå det är för lite inlägg. Vi tycker Hans har gjort ett bra jobb på att förklara uppgifterna, vi fick den hjälpen vi behövde och frågorna vi hade blev besvarade på en enkelt och tydligt sätt.

Likes

Comments

Denna veckan har vi fokuserat på köttproduktionen i Halland.

Det mest intressanta som vi lärt oss denna veckan är att det finns sjukt många kor i Halland, som är ett relativt litet landskap. Detta har riktigt negativ inverkan på vår miljö. Om ni vill ha mer information om nötköttsproduktionen i Halland kan ni läsa mer om detta på våran kampanj. Ni kan enkelt hitta länken till den under fliken "Länkar". Om vi i Halland skulle ha en dag i veckan när vi åter vegetarisk mat borde vi kunna minska det årliga köttintaget med två kg/person varje år. Vi har lärt oss att temperaturen och koldioxid halten hänger ihop och att idisslande djur kan påverkar miljön negativt.

Nästa vecka ska vi även lägga upp ett inlägg som är en jämförelse mellan Nya Zeeland och Sverige som vi har jobbat på. Vi ska även börja jobba på en text som har med hela Sveriges klimat att göra.

Vi ber om ursäkt för förseningen, nätverket strulade och vi hade problem med att lägga upp den. Ha en fortsatt trevlig vecka!

Likes

Comments

Under denna vecka har vi lärt oss om växthuseffekten och vilka förändringar vi måste göra för att vi ska ha ett balanserat klimat. Vi måste minska vårt växthusgas-utsläpp med 60% för att stabilisera nivåerna i atmosfären vid mitten av vårt århundrade eftersom temperaturen förändras och den globala uppvärmning blir värre. Detta leder till isarna smälter och höjer vatten nivån, det blir kraftigare stormar, fler jordskred och även torka. Vi har också lärt oss att det finns forskare tror att andra växthusgaser bidrar nästan lika mycket till den förstärkta växthuseffekten som koldioxid (CO2). Några av dem är metan, dikväveoxid, klorflourkol- och väteflourkolföreningar.

Det vi tyckte var mest intressant var vilka av de ämnen vi människor använder som bidrar mest till växthuseffekten: Olja 40%, Kol 39% och Gas 20%. Vi tycker det var mest intressant för att det visar vad vi behöver förändra mest, t.ex oljan och kolen. De bidrar sammanlagt till 79% av föroreningen. Vi skulle kunna köra mer el-bilar och bara använda förnybar energi för att förminska utsläppet.

Till nästa gång vill vi ta reda på mer om global uppvärmning och vilka konsekvenser det har. Vi undrar också vad Göteborg och Sverige gör för att förbättra situationen. Något vi också har börjat fundera över är vad vi tonåringar kan göra för att påverka det. Något vi har kommit fram till redan nu är att väldigt många tonåringar skaffar mopeder när de blir 15. Vi skulle istället kunna gå, cykla, åka kollektivt tex buss eller el-moped. Vi förstår att vissa som bor längre bort från skolan har ett ganska stort behov av moped, men de som bor nära kan ju i alla fall strunta i att köra den till skolan. Vi är också delaktiga i detta, och genom att förändra våra vanor kan hjälpa till att förbättra världen.

Likes

Comments

Hej allihoppa!

Den här veckan har vi bara haft 1 lektion på oss att jobba med vårt arbete. Vi har påbörjat vårat arbete om transport, det är två inriktningar, frakt & personliga resor t.ex bilresor. Under denna lektionen lärde vi oss att om sveriges vanligaste bil (volvo V70) kör 4 mil per dag så släpps det ut ca 7.7 kg Co2 i luften. Vi tog reda på det genom att intervjua 10 personer hur långt dem kör per dag. På så sätt var det enkelt att ta reda på Co2 utsläppen.

Vi gjorde även några plancher som reklam för våra bloggar så att vi får mer läsare. Vi hoppas att våra läsare, ni vill hjälpa oss med att sprida vår kampanj.

Så tänk på att allt ni gör påverkar klimatet och miljön på både positiva och negativa sätt!

Likes

Comments

Den här veckan har vi gjort våra två bloggar. Vi har även läst lite om klimatförändringar på smhi. Läsningen blev lite av en repetion av våra grundläggande kunskaper. Nästa vecka ska vi börja jobba med våran kampanj mer än vad vi gjort den här veckan. Vi tänkte att vi även ska göra reklam för våran kampanj genom att sätta upp plancher på hemköp och på skolan. En fråga vi vill ta upp nästa vecka är "Varför har vi så mycket onödig frakt som ökar koldioxidutsläppen?"

Likes

Comments

Hej och välkommen till våran klimatblogg!
Vi ska göra en kampanj om hur vi kan förbättre vårat klimat. Vi har en blogg som är en typ av en nättidning. Här kommer vi berätta hur det går med våran kampanj för miljön. Vi kommer lära var och en person hur vi kan förbättre vårat klimat så vi slipper leva i en ännu sämre miljö än vad vi faktiskt gör idag.

Vi hoppas ni följer våran kampanjblogg och hjälper oss att förbättre vårat klimat på alla olika sätt.

Likes

Comments