Då var det dags att besöka Nairobis national museum. Rätt intressent museum men det var inte själva utställningen som gjorde detta besök minnesvärt utan det var alla ögon som lades på en när man jag klev ut ur bilen på parkeringen som gjorde det. Vardag förmiddag mitt i skolterminen för alla barn i Kenya vilket nästan är självsagt att det kommer vara en massa skolklasser där. Såklart så var det så också. Buss efter buss men skolbarn i alla möjliga olika åldrar.

Jag är helt seriös nu, sekunden som jag satt ut foten ur bilen så var det 100 ögon som stirrade på mig. Hehe, kändes lite konstigt i början men efter några minuter glömde man bort det ända tills en kille på cirka 13 år smyger upp i min blind side och petar mig på axeln och sedan springer iväg. Det var som om dem hade sätt ett spöke.

Den lilla kontakten blev även ett startskott på något helt speciellt. Jag förvandlades till en av getterna som man kan klappa på furuvik. Folk man började pratade började plötsligt klämma, peta och vissa gånger även kila på en. Det roliga var också att det fanns inga filter heller, det var rakt på och inget annat. Så sjukt udda men rätt roligt nu på efterhand.

Än så länge så har jag sätt den ”lyxigare” livet i Kenya men det var äntligen dags att ändra på det. Dags för svensken (Jag) att gå in i största slummen i Kenya, Kibera. Svensken har aldrig vart så tacksam som efter denna tur. Turen börjar, BOOM, närborrarna sätts ingång på högvarv. Det var som om du skulle slänga ihop avföring, urin, sopor och något dött djur eller liknande i en mixer och sedan håll ut det på sidan av gatan. Det var fruktansvärt, men man försökte hålla masken så man inte var oförskämd. Man fick se diverse olika saker i slummen men det var två saker som verkligen bet fast , det var hur dem bodde och även deras attityd.

Börjar med hur dem flesta bodde. Dem flesta boenden är gjord av lera och har ofta bara en ingång, Denna ingång är även den enda ingång för friskt luft. Stänger du dörren så är det farväl till ”friskluft” . Att bara tänka på hur tunn luften var ger mig rysningar. I dem bättre områdena så hade dem elektricitet och vissa hade även en liten tv men på det sättet som dem lade alla ledningar fick en att skrika nästan. Inte för att man är elektriker själv men inte ska det ligga öppna kablar lite här och där och speciellt inte när dem vet att under regnsäsongen så blir det 9 gånger av 10 översvämning i husen. Aja som det lät iallafall så är det på bättrings fronten. Agngående stoleken så kan börja med att nämna om mer en en person ställer sig upp samtidigt så är det tvärstopp, bara att sätta sig igen. Men med dessa förutsättningar så är det verkligen motiverande hur dem hittade motivationen i det minsta lilla vilket får dem att kriga på, dag efter dag med glada leenden och skratt även fast turen kanske inte är i deras favör hela tiden.

Efter denna rundtur så har man verkligen förstått hur lyckligt lottad och tacksam man är att man är född i Sverige


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

18 timmar flyg framför sig, varför inte dela med sig lite av mitt lilla äventyr i Kenya. Det har vart 24 dagar jag nog aldrig kommer att glömma.

Det riktiga äventyret börjar i Nairobi, Kenyas huvudstad. Det första intrycket kom som en chock för mig, det var hur förorenat luften var och hur smutsigt det var. Det var inte vad jag hade tänkt mig, jag hade för mig att luften skulle vara frisk och ren med tanke på så mycket grönska dem har men jag hade fel… Även angående all nedskräpning, allt lades på hög bara. Noll respekt what so ever. Shock! En annan sak jag lade märke till var den höga säkerheten, det är löjligt hur hög säkerheten är. Det ser ut som om vanliga byggnader är fängelsen pga av detta. Det är portar med vaktes som patrullerar 24/7, dem inspekterar varenda bil som åker in igen. Dem öppnar alla dörrar, kollar alla små fack, dem tittar även under bilen med speglar. För mig så var det en liten väckarklocka att världen har flera olika ansikten och att det inte bara är min bubbla som jag lever i som gäller. Detta var något som tog nästen en vecka att vänja sig med men jag nu efteråt tänker på det så är det otroligt tragiskt , att utan denna extrema säkerhet så skulle stora delar av landet vara en enda stor high chaparall.

Aja, inget man ska lägga energi på. Bättre att lägga den på något riktigt bra istället. Till exempel ett giraff-center som räddar och skyddar utsatta rothschildgiraffer eller en organisation för föräldrar lösta elefanter. Hade någon filmat min reaktion när jag föst såg dem så hade det var det vart overkligt. Det kändes så sjukt skumt. Djur som man ser på tv är helt plötsligt i fysisk kontakt men själv. Hade det största leendet på mina läppar och jag kunde verkligen inte sluta heller. Det var så sjukt jävla coolt. Att få mata och klappa dessa djur vart något helt speciellt. Nästan lika speciellt som att klappa getterna på Furuvik. Men lite seriöst igen då, att kunna göra detta och samtidigt veta att dessa djur är väll omhändertagen och att dem blir respekterade gör allt mycket bättre.

Dem sidospår som inte innehöll djur och natur var två besök hos två små unika bruk, en som gjorde handblåsts glas gjord av 100% återvunnet glas och en som gjorde små pärlor och även keramik produkter. Tror det eller ej men det var riktigt intressant, slutade till och med att man köpte lite med sig hem.

Nästan en tredjedel gjord av resan gjord nu och det är dags att för min första safari. Det var dags att åka till ol peseta och creaky cottage för övernattning och käk. Creaky cottage var där nätterna spenderades och dem flesta måltiderna åts. Allt var fantastiskt där, det var till och med att man fick extra bordsällskap till lunch av både apor och ett litet djur som kallas Hyrax som bodde i detta träd som restaurangen var i. SÅÅÅÅ söt! Dem kommer upp till borden helt oskyldig och vill bli matad.

Från restaurangen till lite mer info om boendet vi bodde i. Det var en liten stuga vars stomme var ett sjukt stort träd. Dem har asså byggt runt trädet. Sjukt mysigt med öppen eld och ljuden av alla möjliga sorters djur på kvällen.

Nu från restaurangen till boende till det bästa, SAFARI!!!!! Min första safari tur någonsin tog plats som sagt i ol pejeta conservancy vilket var en park som har stängsel men den är 360 km2. I ol pejeta hittar du nästan alla djur men det som stod ut var noshörningarna, Både svarta och vita vilket är otroligt eftersom det endast finns 3st vilda vita noshörningar i världen kvar pga tjuvskytte, och dessa tre är i denna park och det fantastiska var att man fick se dessa oroligt kraftfulla fegisar. Man vet ju aldrig om några år så kan det vara så att det inte finns några kvar men med det fantastiska jobb som dem gör för dessa djur så har jag en optimistisk ställning att det kommer att sluta bra. Ett praktiskt exempel varför jag känner så är på grund av Baraka, den blinda noshörningen. För dem spelar det ingen roll hur mycket det kostar för att ta hand om han. Det låter lite töntigt men det är helt fantastiskt hur hårt dem jobbar för att förmedla hur relationen mellan djur och människa ska vara. Respekt, respekt och ännu mer respekt!!!

I nästa del så ska det berättas bland annat om ett annorlunda men roligt besök på Nairobi national museum

Likes

Comments

NU NI!

Efterlängtade personbästa kan vara det bästa som finns i hela feta världen och speciellt när det är ryck det gäller. 245 lbs / 111kg ryck. Det roliga är att det hände när jag minst anade det. Igår avslutade jag dagen men otroligt smutsiga intervaller som ledde till jordens träningsverk när jag vaknade denna morgon och ca 5 timmar innan jag åkte för att lyfta lite tungt så blev det ett svettkalas som bestod av 6 rundor av 15 wall balls (25 lbs), 10 dubbel snatches (50lbs) och 30 double unders. Aj... Efter allt detta så pös man ännu en gång iväg till gymmet och pang sa det, det bara klickade.

Fortsatt lugn och glädje på det här blir bra de :)


Likes

Comments

Nu ni! Låter inte detta helt perfekt?

Solig sommardag, man drar ihop ett skönt gäng och bjuder hem dem för en riktigt bra jävla dag som börjar med lite hunk i garaget. Man snackar lite skit, lyfter lite samtidigt som man lyssna på någon trött men helt ok spellista. Man kanske kan spela lite pingis om man vill också, möjligheterna är oändliga i garaget! (Det blir lite 8848 känsla över det hela). Från garaget kikar man bara ut till baksidan för lite sol, grillning och bad i poolen ända tills solen går ner och diverse äventyr tar över...

Dags att bygga att garagegym...


Likes

Comments

Luuuuuugn!

Dags att börja tänka lite igen...

Att vara fysisk aktiv är något jag alltid tyckt om att vara. Som liten var det lagsporter som gällde men på senare dagar gått över till en lite mer individuell sport, tyngdlyftning. Jag har vart med om många träningar, förluster och vinster. Ibland är det de bästa som finns och ibland så finns det verkligen ingen vilja och det är just där jag behöver tänka på varför jag gör det jag gör och vad jag vill få ut av det.

Just nu tränar jag för att kvala in i tandlyftnings SM men en kval vikt på 260kg i 94kg klassen. Som det ser ut nu med mina personbästa så ligger min total på 249kg. 11kg i totalen kvar och eftersom jag bor i USA för tillfället så siktar jag på SM 2017. Jag har asså ett helt år att träna och på något vänster så känner jag mig  stressad. Jag tjuvar med att vikta tyngre på schemat än jag ska bara för att jag vill bevisa för mig själv att jag kan varenda dag. Tappar jag huvudet så tappar jag allt. Vikterna kommer bara jag tar det lite piano och gör som jag ska göra.

"Gör rätt så blir det lättare"

Nu åker vi och tränar tycker jag ;)

Likes

Comments

Har nu det senaste två helgerna hinnit med att åka till två städer där jag aldrig vart förut, Washington DC och Philadelphia. Två väldigt olika städer med olika egenskaper. Ett lite mer formellt DC och en mer unik och casual stil i Philadelphia. Det gäller allt ifrån arkitektur, hur folk klär sig men även den generella atmosfären av staden. DC är för mig ett bra exempel på struktur med en enorm historia i sig medan känslan av Philadelphia är verkligen något som jag beundrar och värderar högst av dessa två. Det är att allt behöver inte vara perfekt eller gjort på ett speciellt sätt, med passion och glädje så kommer man långt ändå. :)


Likes

Comments

Ashburn till Woodstock, middag på en unik liten resturang, riktigt goda burgare som slutade i Basye, Virginia, matkoma och TKO. Otroligt bra start på en ännu bättre helg.

Upp och hoppa, man bemöts av en så otroligt amerikansk morbror vars mål med helgen var att driva med den nya svenska au pairen (jag) så mycket som han kan. Förutom det så vill han dela med sig av sin kultur och sina intressen, denna helg blev den amerikans bbq och skytte med pilbåge. Skulle säga att det är ett lugnande adrenalin med skytte.

Med en stuga i bergen, soligt väder och 23 grader så var man tvungen att ta en liten springtur och en hike runt en uttömd sjö.


  • Var det jobbigt?
  • Ja!
  • Var det fint?
  • Ja!
  • Behöver du lite mer kondition i vardagen?
  • Låter som en plan…

Resten av helgen bestod mat. Köttbullar, pulled pork, hemgjorda korvar och lamm. Efter sista måltiden ”lovade” man sig att dra ner på mat intaget av mat under veckan och efter två timmar så fångar man sig själv ryckande i kylskåpshandtaget för att ta något att äta…

Likes

Comments

Nu har denna helg gått och nu börjar allt på riktigt. Allt började med en amerikans bbq och en lugn kväll efter en ca 6 timmar lång bussresa från New York. Helgen har flygigt iväg men jag fått mycket gjort, jag har nu hunnit hittat ett gym, fixat ett bankkort och kört runt en massa i området. Allt känns bra och avslappnat. Idag efter middagen nu så hade jag och mina värdföräldrar en bra konversation om lite allt möjligt. Denna dag avslutas lite lugnare med ”the voice” och lite snacks. Likes

Comments2016-03-17. Sista dagen innan man äntligen ska få träffa sin värdfamilj, st Patrik’s day, och en guidad tur i New York city.

Jag kan ju börja att skriva att samhällsbyggande och miljö på teknikprogrammet har påverkat mig mer än jag trodde. Stadsvandringar eller bara någon sorts form av guidad information om staden man är i är sååå intressanta. Man tittar på olika byggnader och uppskattar dem på ett annat sätt. Man tittar på olika fönstren, detaljer på fasaden eller att man själv försöker se vilken arkitekturstil olika byggnader har. Skulle saga att man analyserar olika byggnader istället föra att bara scanna dem med ögonen. Låter lite töntigt men så är det bara… :)

Detta är andra gången jag har vart i New York men det spelar ingen roll, allt är som första gången. För denna gång så böjd Manhattan på Robert F. Wagner Junior Park (hit du ska om du vill fira midsommar i New York), Garys Papaya, Top Of The Rock och Time Square

Likes

Comments

8 timmars flyg till New York sittandes mellan en flygrädd man och en kvinna som får priset för tråkigaste människa. Vem tar med sig en stor påse med "lättsaltade" potatischips och smaskar på!?

Aja, man tog sig till New York och till skolan där vi presenteras till programmet och nyttig information till det kommande året. Allt startade bra med sköna rumskamrater, en från Italien och en från Tyskland. Jag tror vi är sex stycken killar och 100 + tjejer totalt… Det är tjejerna från Sydamerika som dominerar med marginal. Annars så är det ganska utspritt, allt från till exempel Sydafrika, Australien Kina till Frankrike. Frågor flyger och den kulturella skillnaden är rätt intressant att uppmärksamma. Ett exempel kan vara att i Sydafrika så skiter majoriteten av trafikljusen, dem bara kör sitt eget lilla race. Eller hur naturligt dem från Brasilien och Colombia börjar dansa när dem hör musik. Det är inte bara ett par av dem utan alla dansar och tar för sig bjuder upp och delar med sig.

So far so good! Imorgon är det dags för Manhattan och St Patrik’s day

Likes

Comments