Andra dagen på Advanced börjar med sovmorgon innan vi går igenom dagens teori.

Dagens första dyk var ett vrakdyk. För att dykare ska kunna dyka vid ett vrak har de alltså sänkt ner ett fartyg från andra världskriget på botten. Jag var rätt skraj innan detta dyk. Vrak ger mig lite kalla kårar men det hade i alla fall inte sjukligt på riktigt. Vi simmade omkring vraket och tittade in i fönstrerna där hundratals fiskar var. Det var dock rätt dålig sikt för att sand yrde upp från vraket. När vi skulle göra safety stop (man stannar på 5 meter i 3 min innan man går upp för att inte skada kroppen) så var vår kaos grupp åter igen inte där de inte skulle och när en tysk tjej bara fokusera på att ta foton så åker hon högre upp. Samtidigt kommer en båt över oss och vår instruktör får alltså dra ner den hör tjejen på 5 meter igen...tur att vi har en bra instruktör.

Det andra och sista dyket på Advanced kursen var ett Navigation Dive. Under detta dyk skulle vi dela upp i tre istället för att vara i våra buddy-par. Jag och Sofia var rätt trötta på de flesta i gruppen som varken lyssnade på instruktören och hade ingen respekt under vattnet utan bara fokuserade på att ta foton... Det var dock en kille som var rätt vettig och han var väldigt snabb med att fråga oss om han kunde vara med mig och Sofia.

Första delen av dyket var vi allihopa och fick göra mindre kompassövningar. Sedan delade vi upp oss i tregrupperna och skulle helt planera och navigera dyket själva utifrån ett karta vi ritat av på land. Detta var sjukt häftigt att inte följa en instruktör alls. Han hade dock gömt sig och spanat på vad vi gjorde. Vi lyckades bra och gjorde en plan som vi följde. Även fast vi inte hamna där vi trodde kunde vi ändå lokalisera oss var vi var. Vi fick även helt hålla koll på när vi bör gå upp och göra safety stopp och ta oss till båten. Detta dyket fick en verkligen att känna att man dök på en mer avancerad nivå.

Så helt plötsligt var jag och Sofia avancerade dykare! Inte hade jag trodde att jag skulle göra detta för 4 månader sedan. Är dock väldigt glad att jag gjort detta och hoppas jag kan dyka mer i framtiden.

På kvällen hade vi egentligen tänkt gå ut men vi var för trötta så blev bara en pizza-middag.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag började jag och Sofia med vår Advanced Open Water dykkurs. Vi träffade får instruktör tillsammans med 4 andra elever vid restaurangen till vår resort och gick på förmiddagen genom teori som vi behöver lära oss innan vi ska ut på de mer avancerade dyken på eftermiddagen. Tre av de anta i gruppen had gått direkt från Open Water till Advanced och det märktes. De var även typ bara jag och Sofia som lyssnade ordentligt...

Första dyket var ett Deep Dive där vi ska gå ner på 30 meter (det är så långt man får gå ner med Advanced). Vi åkte till en höjd under vattnet där det car fyllt med fiskar. Detta var nog det häftigaste stället jag dykt på med otroligt mycket fina koraller och anemoner och gigantiska fiskstimm som vi simmade igenom.

Andra dyket var ett Fisk Identification dyk där vi gick först igenom ett antal fiskar på land och symbiosen mellan vissa arter och koraller. Något som interesserad mig mycket. Vår instruktör var dessutom väldigt bra och verkade intresserad i natur så det gjorde det extra interessant. Detta dyk var häftigt för att vi fokusera på att se olika saker som händer, till exempel hur vissa fiskar och räkor sammarbetar och hur vissa fiskar jagar.

Vårt sista dyk för dagen bestod av ett nattdyk! Både jag och Sofia var rätt nervösa. Vi sa båda ”detta hade jag inte gjort för 4 månader sedan” och det stämmer väldigt bra. Har blivit otroligt mycket modigare och mött mina rädslor.

Dyket var häftigt. Vi alla hade var sin ficklampa. Vi såg bland annat en stor barracuda som jagade fiskarna som sökte oss till våra ficklampor. Jag fick då en uppenbarelse att det är en barracuda som äter Nemo mamma...

Det häftigaste var dock när vi alla skulle släcka ficklamporna och helt plötsligt så ser vi alla självlysande plankton, samma som vi såg när vi snorklade. Denna gång var vi ju helt i vattnet och det var som en gloria runt alla oss som dök. Otroligt häftigt! Det vart dock lite kaos när några åkte för högt upp så vi stannade inte så länge. Det var dock en otroligt läskig stund när alla flöt upp och jag för npgra sekunder är i totalt mörker och inte kan utskillja en enda person då jag tappat Sofia. Annars brukar jag och Sofia alltid simma brevid varandra då vi är så kallat buddies.

När vi kom fram försökte vi skynda oss att hitta Moa och William som dykt fun dives då William skulle åka hem denna kväll och vi ville säga hejdå. Vi han precis hitta dem på en restaurang så vi fick säga hejdå. Sen var vi slitna så vi gick hem direkt och sov.

Resorten vi bor gratis på för att vi dyker!

Likes

Comments

Vi beslöt att inte dyka första dagen utan åka ut på utflykt till en ö som ligger utanför Koh Tao som heter Koh Nang Yuan. William som var trött på att vara ensam följde också med och hängde med oss hela dagen.

Ön var otroligt fin och bestod av 3 mindre öar som var ihopkopplade av smala sandbankar. När vi kom var tidvattnet så högt att delar av sandbankarna var under vatten. Vi började med att klättra upp på ena ön för att se den fina utsikten över sandbankarna. Sedan la vi oss på den ganska fulla stranden och solade, badade och snorklade lite. Vi åt även lunch där och sen åkte vi vi hem vid fyra tiden för att duscha och sedan äta middag och ta en massage.

Likes

Comments

Biljettförsäljningen var stängd igår kväll så jag och Sofia var lite stressade över att vi inte hade någon biljett till Koh Tao till idag där vi skulle möta upp Moa. Vi låg ett tag i solen vid hostlet och köpte sedan biljetterna en timme innan en taxi plocka upp oss och körde oss till hamnen.

Resan gick smidig men vi hatar verkligen våra stora resväskor vid det här laget. Vi möter Moa på hotellet och går och äter lunch direkt. När vi sitter där går helt plötsligt en av maskinkillarna vi mötte i Malapascua förbi, William. Vi vart alla superglada över att se varandra så han hänge med oss resten av kvällen när vi letade dykshoppar för mig och Sofia att ta Advanced Open Water kursen från.

Vi hittade ett bra ställe som hette Ban’s divers där det ingick boende för två dagar om man tog en Advanced Open water kurs. Resorten var riktigt nice, placerad vid vattnet så vi bokade in att vi skulle checka in dagen efter och börja dykkursen dagen efter det.

På kvällen mötte vi upp William igen och åt middag och tog sedan en bucket och såg på elduppträdande på stranden som var sjukt häftiga.

Likes

Comments

Där vi bodde var det inte jättefin strand eller så mycket att se så vi beslöt oss att hyra en moppe och köra till norra delen av ön där vi hört att det är bättre stränder.

Både jag och Sofia har endast moppekörningen i Lankawi som erfarenhet så vi tog det lugnt och det gick ändå bra att köra över de backiga och kurviga vägarna. Det var verkligen härligt att få se lite av den fina natur som fanns på ön. Vi upptäckte dock snart att tanken i princip är tom så vi svänger av vad som strå på kartan som bensinstation men mer är en låda med en slang vid vägen. När jag ska svänga intill tanken så sladdar moppen på grusen och jag välter med moppen och skrapar upp knä och tå... var inga snabb hastighet, Sofia hade redan hoppat av. Ingen större skada men lite tumult och vi tankar med aldeles för lite bensin så vi sedan måste tanka igen på vägen.

Vi åkte till stranden Thong Nai Pan Noi som bestod av många lyxiga resorter kring den långa vita stranden. Vi var rätt slitna så vi sov en stund i skuggan innan vi åt lunch på en restaurang på stranden.

Efter det beslöt vi oss att ta oss till stranden Than Sadet som var lite mindre. Solen började gå ner bakom träden när vi kom dit men det var ändå en liten mysig strand.

Vi åkte sedan tillbaka till hostlet för att duscha innan vi åkte till matmarknaden igen. Där mötte vi upp en finsk kille som hette Mika som vi mött på Half Moon. Vi hänge på marknaden och tog sedan några öl i en bar.

”Safety First” Sofia fick först en barnhjälm, haha

Likes

Comments

Eftersom vi kom så sent igår så hade vi inte sett hur fint hostlet var och att det låg precis vid stranden. Vi förstod också att detta hostel, Echo Beach Hostel, var ett populärt ställe här på ön. Vi beslöt oss därför för att ta en bakisdag vid hostlet. Det var inte så mycket på gratan runt omkring men vi hitta en restaurang nära där vi åt lunch.

Vi chillade sen mest på hostelt innan vi på kvällen åkte in till en av de mindre ”städerna” på ön och en liten matmarknad. Den var verkligen jättebra! Inte så stor men mycket billigt gott. Jag köpte ett kycklingspett, ett knyte och lite grönsaker tillsammans med en sjukt god juice med blåbär, jordgubb, passionsfrukt och mynta. Allt för ca 7 kr styck.

Sen strosa vi lite i butikerna runt (som tyvärr var väldigt slita och överturistiga i jämförelse med Koh Lipe) innan vi åkte tillbaka till hostlet och försökte få igen lite sömn från gårdagen.

Likes

Comments

En lång dag väntade och jag och Sofia packade ihop våra stora väskor och åt en sista gång på vår favvofrukostställe. Den lilla kattungen som sprungit runt borden kom även och sa hej uppe på bordet.

Vi hade tänkt konka väskorna till stranden där båten skulle gå till Pakbara men jag beslöt att vi skulle ta en taxi. Eftersom vi hade så många tider att passa under dagen kände vi oss lite stressade och det var svårt att fatta var vi skulle och vilka vi skulle visa biljetterna. Tillslut kom vi på speedboaten som skulle ta två timmar. Vi märkte dock fort att något inte var som det skulle och båten var tvungen att stanna flera gånger för att reparera något. När väl bussen funkade som den skulle skulle hi stanna vid en ö för att släppa av folk. Sofia behövde verkligen gå på toa och på vägen till Koh Lipe hade vi stannat där en kvart så hon springer fort av innan jag hör hur de roppar ut att endast de som ska av här ska gå av. Jag hoppas Sofia ska skynda sig men helt plötsligt börjar den stora båten köra ut från bryggan och jag får panik. Jag springer fram till fören och hittar tillslut någon som förstår engelska för att sen övertala dem att vänta på Sofia. Flera personal får springa upp på ön och leta efter henne och hittar henne när hon står och tar kort... Hon kom med som tur var.

Väl framme i Pakbara var det åter igen oklart vart vi skulle konka våra väskor för att möta upp en minibuss som skulle vänta på oss. Tillslut hittar vi den och vi åker med fem andra i vad som blev sex timmar till hamnen på andra sidan Thailand. När vi köpte biljetten sa de att vi skulle vaa framme 18.30 på Koh Pangan men vi kom fram till hamnen vid 18 och tog då en färja för att sedan anlända strax efter 20 i Koh Pangan.

Vi hade åkt till Koh Pangan över en dag för att vi ville gå på det kända Half Moon Party som hålls en gång i månaden (när det är halvmåne). Vi hade därför bokat ett hostel som vi läste hade en förfest. När vi anländer till där taxichauffören säger är den adress vi visat så är det helt öde, näst intill läskigt. Inte ens någon i receptionen och det var mörkt och öppna dörrar. Vi blev väldigt skeptiska men hittade tillslut en skylt att man skulle checka in vid en bar mitt över gatan.

Där möttes vi av helt annan stämning. I baren var det fyllt med festande ungdomar i färgglada kläder och kroppsmålning. Det visade sig att detta var hostlet och vi fick tillslut vårt rum så vi kunde ansluta sent till festen.

Det var jättetrevligt och vi fick riktigt cool ansiktsmålning. Vi köpte biljetten på hostlet och då fick man gratis tuc-taxi till området som låg nån kilometer in i djungeln. Väl där möts vi av ett riktigt festivalområde som lyses upp av neonfärger. Vi åkte dit med två finska tjejer och vi bestämmer att hänga med varandra för att det känns tryggare att vara i större grupp. Det var dock inte alls obehagligt där inne. Inte så trångt och härlig stämning. Det var ändå väldigt kul att vi lyckades hinnan med Half Moon på vår resa!

Likes

Comments

Både jag och Sofia vaknade upp med turistsjukan... som tur var hade vi tabletter från Bali så vi lyckades ändå ta oss till stranden. Dagen spenderads åter igen med bara ta det lugnt. Efter lunch kände jag mig dock dålig igen och gick till hostlet och sov en stund.

Halv fem kom jag tillbaka till stranden och vi bestämde oss för att gå och duscha för att sedan äta middag och lösa biljett till Koh Pangan som vi ska till dagen efter.

Eftersom vi kände oss lite lustiga i magen tog vi ett safe card och åt jättegod pizza. Vi lyckades sedan hitta resa hela vägen till Koh Pangan (båt, minibuss, båt på 9 timmar) som ligger på andra sidan Thailand.

Efter det var det bara att köpa på sig snaks till morgondagens långa färd och gå till hostlet och packa.

Likes

Comments

Äntligen så sover jag och Sofis ut och sover till hela 8.00 (wow). Vid ett tiden skulle vi på ett utflykt så vi låg på stranden Pattaya (där båtarna går från) någon timme eller två. det var inte ett moln på himlen så vi badade nästan hela tiden. Även hundarna som brukar vandra omkring på stranden var i vattnet.

Vi åt sedan en snabb lunch och gick sedan till shoppen sol vi bokat utflykten med. Vi fick testa snorkel och fenor sen gick vi till stranden och hoppa i en så kallad long boat tillsammans med 6 andra turister.

Vi åkte först strax utanför Koh Lipe till ett inhöngat område kring mjuka koraller. På detta ställe var det kaos. Det var väldigt många fler båtar där så vattnet var fyllt av orangea flytvästar i panik då det var otroligt stark ström. Det var riktigt läskigt faktiskt. Alla låg skickade runt det rep som gick runt. Jag och Sofia försökte simma in men det var näst intill omöjligt! Man såg inte heller speciellt mycket. Knappt korallerna på botten. Vi simmade dock genom ett superfint färgglatt fiskstim som var precis vid ytan.

Nästa stopp var också snorkling, men här såg man både sjukt mycket bättre och det var ingen ström. Vi såg jättemycket häftiga koraller och fiskar. Vår grupp var verkligen inte speciellt rolig. Jag och Sofia var verkligen först ner, sist upp. De var väldigt negativa om allt och gick upp direkt. Jag och Sofia kände verkligen att vi fick skynda upp varje gång. Vi har ändå sätt väldigt mycket coolare saker genom dykning, men vi tyckte det var kul ändå.

Nästa stopp var vid en liten strand som var fylld av slätslipade svarta stenar. Det var riktigt varmt och skönt att sitta på efter att ha blivit nerkyld från snorkelturen och båtresan. Det blåste väldigt mycket på vattnet och det hade blivit molning (klassiskt Asien-väder med moln som kommer på eftermiddagen).

Näst sista stoppet var också snorkling. Sista stoppet var dock vid en smal strand där vi fick middag och frukt medan vi såg på solnedgången.

Sen, kom det allra häftigaste och varför vi gjorde denna tur. När solen gått mer och det var mörkt åkte vi iväg med båten till precis vid Koh Lipe ön. Där hoppade vi ner i det kolsvarta vattnet (obs endast jag och Sofia först för vår grupp sög) och vi möts av tusentals lysande prickar som virvlar runt oss. Det är nämligen självlysande plankton i hela vattnet. Går inte att beskriva hur häftigt det var. Om man inte rörde sig var det helt svart och läskigt men så fort man gjorde en rörelse så virvlade små lysen runt ens ben och armar. Jag och Sofia sprattla runt som galningar och nästans skrek över hur häftigt det var. Vilket gjorde att alla i båten faktiskt hoppade ner ner en minut och kollade ner på vad som nästan såg ut som en virvlande natthimmel under vatten. Det var så otroligt häftigt att man inte såg det alls om man bara kolla på vattnet men rörde man i det så började det lysa. Försökte hitta en bild på Google som kunde visa vad det faktiskt var vi såg.

Vi kom tillbaka ungefär halv åtta och vi frös och var helt slut så vi tänkte först bara duscha och lägga oss men det slutade med att vi ändå gick ut efter duschen och köpte en thaipankaka och lite smaks. Det blev dock en väldigt tidigt kväll. Behövligt.

Likes

Comments

Likt dagen innan så vaknar vi båda klockan 6 klarvakna. Idag hade vi inget planerat utan skulle bara ta det lugnt och slappa. Vi började dagen med en otroligt god frukost i form av en smoothie bowl och ananasjuice. Sen valde vi att gå tillbaka till Sun Rise beach nu på förmiddagen i hopp om sol. Vi bara badade, solade och pt lunch på en restaurang vid stranden. Sen gick Sofia en strandpromenad och fann att det var finare längre bort så vi flyttade oss dit där vi nästan somnade i skuggan under en palm.

På seneftermiddagen beslöt vi oss för att gå hem och duscha innan middagen. Vi gick till Pattaya beach igen och åt middag och tod en drink framför solnedgången. Påvägen hem tog vi en fot massage och skrubb. Inte jätteskönt men mina fötter är lena som barnrumpor. Att sola är tufft så vi gick sedan hem och la oss.

Likes

Comments