Salvador Dali:


Konstnären jag har valt är Salvador Dali. Han var föddes 11 maj 1904 i den spanska staden Figueras och dog den 23 januari 1989. Har var en spansk konstnär och studerade vid en skola för måleri. Han hade konststilen surrealism, vilket är drömmarnas värld. Det är alltså väldigt fantasifulla bilder som har med drömmar att göra. Det krävs väldigt mycket fantasi för att få målningen så bra som möjligt. Han utbildades på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.


Konstverk jag har valt: jag valde bilden som ser ut lite som att ett ägg kläcks. Den berör mig därför att jag tycker att bilden visar på ett intressant sätt ungefär hur ett liv "blir till". Ägget kläcks och då kommer solen fram, jag tycker alltså att den visar lite att det kan bli bra även fast det inte verkar så. Att då ägget har varit stängt och sedan så kläcks det och då kommer solen fram. Som ett nytt liv strålar fram och lyser upp världen. Jag tycker bilden är ganska så känslosam då den visar verkligen hur ett liv strålar, att den har massa kraft. Ungefär som att varje människa lyser upp och strålar som en sol. Man kan även tolka denna bilden på väldigt många olika sätt vilket gör den ännu mer intressant och man vill veta mer hur han tänkte kring bilden. Men för mig så visar den hur människan strålar upp och lyser då när ägget har kläcks. Det finns alltid något gott bakom det onda.


Jag valde denna konstnären därför att jag tycker att hans bilder är väldigt intressanta. De är så fantasifulla och målade på ett väldigt häftigt sätt så det blir intressant att försöka tolka hans bilder och förstå vad hans budskap är. Jag tycker bilderna är väldigt roliga att jobba med istället för en vanlig tråkig bild där det inte händer något i bilden på samma sätt. Tycker konststilen surrealism han använder sig av är väldigt intressant.


Den bilden som jag tycker mest visar en händelse är den med mannen som håller i ett kors. Det känns som att bilden visar när de med religion blev förföljda då han håller i ett kristet kors. För mig visar denna bilden lite krig liknande då alla hästar osv ser väldigt aggressiva ut exakt som att de tänker döda mannen med korset. Han visat att han står för sin tro men då kommer tex hästen mot attack. Elefanterna kanske också var med i kriget då de är väldigt stora och starka. Att det är typ hus som flyttas kanske visar att de var tvungna att fly och ta med sig sina saker och att de flyttade runt hela tiden och inte bo kvar på samma ställe. När det hände ett krig pga folks tro så kanske Dali tänkte att han kunde göra en konstverk om detta dock att hans bild är mer fantasifull och bilden ser därmed inte lika hemsk ut.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Bildanalys:


Konstverket jag har valt heter sleep och är målat utan av Salvador Dali. Bilden förställer ett huvud kan man säga som sover och är upphängt utav pelare. Huvudet har ingen kropp utan det ser ut som att huvudet har blivit avklippt och i bakgrunden så är det en liten stad med massa hus. Man ser även en båt, lite berg, en hund och någon varelse som ser ut som en människa. Jag tycker även bilden visar drömmar i bakgrunden med tanke på ljuset och färgerna då tex båten är mitt på allt vilket man skulle kunna tolka som att det är ett hav samtidigt som det finns en liten stad där.


Bilden väcker känslor som trötthet, men att huvudet ändå kämpar för att hålla sig uppe. Bilden heter ju torts allt sleep alltså sova/sömn. Det visar hur det känns när man själv är jätte trött och man måste få hjälp att hålla upp huvudet för att orka. Ansiktet ser även lite bekymrad ut på ansiktsuttrycket om man kollar på munnen och ögonbrynen. Pannan ser lite "rynkig" ut, alltså att personen spänner sig lite så det kanske visar även att den e väldigt trött och utsliten pga tex stress. Det väcker känslan som att huvudet känner sig väldigt tungt och behöver därför hjälp att hålla upp allt även tex läpparna. Att den lixom inte har någon kraft att hålla upp något utan måste ha hjälp för att inte "välta".

Färgerna på denna bilden är både mörka och ljusa. Det är mörkt i kanterna och ljusare i mitten av bilden vilket gör att själva bilden blir mer levande. Sedan är himlen blå, men marken är typ lila/rosa som går över till vitt i mitten av bilden. Formerna på bilden är ganska mjuka om man tänker på ljuset och bakgrunden. Även ansiktet har ganska så mjuka former, men samtidigt huvudet lite mera skarpa former. Bildens riktning är positiv.


När jag ser bilden så beskriver den exakt hur jag brukar känna mig. Jag brukar känna mig jättetrött och mitt huvud måste nästan hållas upp utav pelare som det är i bilden. När jag ser bilden så tänker jag också på att det är ett huvud som sover och i bakgrunden så ser man vad den drömmer om. Att det är en väldigt trött och utsliten person som har somnat trots att den inte ville. Det ser jag genom pelarna och då tänker jag lite att den somnat pga att den inte orkar hålla upp huvudet riktigt och därför somnat.


Syftet och budskapet med bilden tror jag som sagt är att det är en väldigt trött person som har somnat och huvudet då måste hållas upp utav pelare. Sedan i bakgrunden ser det lite drömliknande ut vilket då antagligen speglar huvudets drömmar.

Likes

Comments

idag har jag börjat på sista projektet och då har jag och Sanna bestämt att vi ska jobba tillsammans. Vi ska jobba med temat motsatser och tekniken är gips. Det vi ska göra är två händer som står på en platta och "håller" på varandra. Vi ska då göra dessa händer så olika som möjligt tex hudfärg och att den ena ska se rik ut med tex en klocka osv och den andra ska ha typ blåmärken. Även plattan under ska ha två olika komplement färger och budskapet är att Alla är olika och Att folk lever olika och har olika förutsättningar.

På dagens lektion har vi gjort en skiss om vårat arbete och även börjat göra armar av hönsnät. Vi hann även gipsa en hand så vi har en kvar. Problemet som vi stött på var hur vi skulle gipsa armar och händerna. Men vi löste de genom att fråga om tips och vi kom fram till att vi skulle göra armarna utav hönsnät och sedan gipsa händerna.

Vi tänkte att vi skulle jobba med varsin arm/hand så att båda jobbar och därmed även jobbar delvis enskilt också. Vi har alltså delat upp arbetet en del så att det ska bli så bra som möjligt.

Likes

Comments

idag har jag börjat måla på mitt projekt. Jag målade med blyerts först hur jag skulle måla hennes ansikte och hår osv och efter det så började jag måla med akvarell. Jag hann inte färdigt med hela bilden men jag han måla allt på ansiktet utan ögonen och så hann jag även måla hennes hår.

Probelmet jag har stött på var att det var väldigt svårt att måla med akvarell trots att jag har övat. Men jag öste problemet genom att öva lite till och även sedan måla noggrant och försiktigt.

Tack och hej

Likes

Comments

idag har jag tänkt färdigt på min idé till andra projektet. Jag ska ha tema identitet och teknik akvarell & touch.

Jag hade tänkt att måla en närbild på ett ansikte och i ögonen ser man då olika identiteter. Budskapet är att man ska se identitetena i ögonen och då uppfattat en bild av människan. Det svåra denna lektionen var att komma på vilket teknik jag skulle använda. Först tänkte jag använda Photoshop men alla datorer var upptagna så jag valde akvarell istället. Dock är jag inte så bra på att måla ansikten men jag sökte inspiration på internet och försöker göra mitt bästa. Min skiss blev inte så jätte bra men den visar iallafall vad jag har tänkt göra. Denna lektionen blev jag även klar med min tankekarta.

I ögonen hade jag tex tänkt att måla olika intressen, religion, Sverige flagga osv.

Tack och hej


Likes

Comments

​tema: identitet 

Teknik: troligtvis akvarell, akryl

Budskap: jag tänkte måla ett ansikte där man i ögonen ser olika slags intressen, religion alltså saker som handlar om identitet. Jag har inte gjort någon bra skiss ännu.

Problem: har inte hunnit stöta på något problem ännu då jag precis började med projekt 2, men det enda är väll att det är/var lite svårt att komma på idéer och teknik men då tog jag insperation av andra och internet.

Tack och hej

Likes

Comments

Temat jag jobbade med var känslor på detta projektet. Jag fokuserade på känslan ensamhet och jobbade utifrån den känslan. Jag sökte lite insperation på internet och då hittade jag några bilder som inspererade mig lite och gav mig idéer. Jag målade alltså en tjej som gick ensam på en väg där de bara fanns massa berg. Jag fick denna idé från massa olika bilder på internet, så jag fick lite blandade idéer som jag utgick ifrån.

Tekniken jag använt mig av är blyerts men även lite tusch. Jag använde blyerts genom att skugga och få bilden mer 3D. Jag målade med blyerts och sedan of jag en speciell penna för att blanda ut blyertsen och få bort linjer. Med denna tekniken jobbade jag även på att göra så att det finns ett djup i bilden genom att göra det ljusare längst bak. Då ser hela bilden mer levande ut.

Mitt budskap med bilden och det jag vill uttrycka är att alla känner sig ensamma bland precis som hon på bilden gör. Men även fast det känns som att det inte kommer bli bättre så är man inte ensam att känna sig så och det löser sig tillslut. Tex på bilden är allt som är framför henne bara en massa berg, men att man ändå inte ska ge upp. Tex hon vet inte vad som finns bakom bergern , där kanske det i hennes fall tex finns en drömstad. Att man även inte ser hur vägen tar slut eller om den ens gör det tycker jag också framhäver mitt budskap. Och att det inte finns något annat än berg på vägen.

Jag tycker att det syns som jag precis förklarade. Hon gör ensam på en väg och faktiskt inte exakt vet vad som väntar henne.

Problemen jag stött på är att få bilden mer 3D och få djupet men jag löste problemet genom att kolla lite insperation på internet och även kolla på andra kompisar hur de har gjort och även frågat lite om tips. Jah kämpade med att få djupet i bilden tills jag lyckades och blev nöjd.

Jag är faktiskt mest nöjd med både budskapet och att jag fick ett bra djup i bilden. Hela bilden är mycket mer levande och det ser ut som vägen inte tar slut osv.

Några tips om man ska göra med tex samma teknik är att man ska jobba med att få bilden mer levande. Man ska inte ge upp utan fortsätta även fast man i början tycker att det inte alls blev bra. Så var det för mig men efter man kämpat på ett tag blir det mycket bättre.


Likes

Comments

​i dag har jag jobbat med min skiss då jag var sjuk förra veckan så jag planerade färdigt inför mitt arbete. Jag hann färdigt med skissen precis och den är i blyerts.

Jag fick lite problem med att få de i 3D så att det blir mer inlevelse i bilden

Jag löste problemet genom att kolla inspiration både på internet och utav några kompisar.

Likes

Comments