Hej,

Jag är idag 311 dagar på testosteron & jag går nu i väntans tider. Jag väntar bland annat på att få kallelse till mastektomi & har ännu inte hört något om det. Jag provade att ringa för att eventuellt kunna få mer information om när det kan tänkas ske, men allt jag fick veta var att väntetiden är över 6 månader. När jag var på min konsultation i mars sa kirurgen att väntetiden var 6-9 månader så jag hoppas verkligen att jag får en kallelse nu under hösten. Allt jag kan göra nu är att vänta, samt att fortsätta träna & äta bra för att förbereda mig.

Den 15 september ska jag upp till ANOVA igen för att ha uppföljning med min psykolog, samt att ansöka om ändring av juridiskt kön & tillstånd för nedre operation. Det blir alltså möte med både min psykolog (som även är min kontaktperson nu efter utredningen färdigställts) samt med överläkaren för teamet. Efter ansökan skickats in tar det X antal månader innan jag får besked från Socialstyrelsens Rättsliga Råd om de godkänner min ansökan eller ej.

Texten nedan är tagen från ANOVAS (utredningsteamets) hemsida kring vad Rättsliga Rådet tar ställning till när de behandlar min ansökan.

På återhörande, Kim

"Ändring av juridiskt kön och tillstånd för operation av könsorganen

Patienter som önskar ändra sitt juridiska kön och vill göra könsbekräftande ingrepp i könsorganen behöver tillstånd för detta enligt lagen. Personen ansöker till Socialstyrelsens Rättsliga råd. Man kan ansöka om tillstånd för byte av juridiskt kön enbart, eller för både byte av juridiskt kön och för tillstånd för könsbekräftande underlivskirurgi. Lagen beskriver att det finns två kön man eller kvinna. Detta innebär att det inte går att byta juridiskt kön om man inte uppfattar sig som man eller kvinna Personen fyller själv i ansökan samt bifogar ett personbevis. Rättsliga rådets nuvarande praxis är man ska bifoga ett läkarutlåtande från ANOVA samt samtliga journalanteckningar från ANOVA till ansökan. För att få sin ansökan beviljad ska följande kriterier vara uppfyllda.

Den sökande ska

Sedan en lång tid upplevt sig tillhöra annat kön än det som fastställdes vid födseln
Sedan en tid uppträda i enlighet med denna könsidentitet.
Förväntas komma att leva i denna könstillhörighet även i framtiden.
Ha fyllt 18år.
Vara folkbokförd i Sverige.
Ha annat civilstånd än registrerad partner.
Rättsliga rådets har utfärdat rekommendationer (DNR 10.2-25178/2016) avseende det bifogade läkarutlåtandet som behövs för att styrka punkt 1-3. Av dessa framgår, avseende punkt 1, att det är viktigt att den sökandes levnadshistoria avseende könsidentitetsutveckling är belyst, samt att den sökande under en observationstid står fast vid sin uppfattning. Någon exakt tidsangivelse finns inte men de påpekar vikten av en grundlig utredning och tillräcklig tid för att göra en sådan.

Avseende punkt 2, påpekas att man ska leva i den önskade könsidentiteteten i vardagen för att därigenom kunna prova hur detta upplevs. Syftet med denna punkt är att individen ska ha tillräckligt med erfarenhet av att leva i den önskade könsidentiteten för att kunna fatta en välgrundat beslut om framtiden. Några krav på att man ska bli läst av andra i den könsidentitet man har finns inte. Någon exakt tidsgräns anges inte, men precis som för punkt det ska ha förflutit tillräckligt med tid för att göra en bedömning. Avseende tidsangivelse, se även punkt 1.

Avseende punkt 3, önskar Rättsliga rådet få information om patientens stabilitet, både vad gäller könsidentitet och dess personlighet. Detta belyses särskilt i psykologutredningen. Här ingår även att följa patienten under den sociala transitionen för att vi ska kunna redogöra för vad som händer och hur den upplevs av patienten, om något är problematiskt och motsägelsefullt och hur man i så fall hanterar detta. Här kommer också frågor om hur man ser på framtiden in. Rättsliga rådet önskar även en redogörelse för eventuella komplicerande faktorer såsom psykiatriska sjukdomar och tillstånd samt sociala problem.

För personer som avser att söka ändring av juridiskt kön och tillstånd för operation av könsorganen innebär Rättsliga rådets rekommendationer att vi under utredningen och den sociala transitionen behöver ta upp det de önskar belyst under besöken och att detta också dokumenteras i din journal." (anova.se, 170902)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tjena!
Nu är det väldigt längesedan jag skrev här. Det har helt enkelt blivit så att jag inte hunnit / orkat blogga pga livet har kommit emellan, men nu fick jag lust att uppdatera lite grand.

Senast jag skrev var jag drygt fem månader på testosteron & nu är jag ca tio månader på testosteron. Dock blev jag lite osäker på om jag räknat rätt med månader? Men jag tror det är ca tio månader i alla fall.

Under sommaren har det inte varit några nya möten eller dylikt, men förändringar har fortsatt att hända. På bilden ovan ser ni mig innan testosteron & till höger hur jag ser ut nu. Lite skillnad är det allt!

Kommande möten blir i september då jag ska åka upp till teamet i Stockholm för att ha uppföljning med min kontaktperson / psykolog & så ska jag även på möte med läkare för att ansöka om ändring av personnummer (även kallat ansökan om ändring av juridiskt kön). Det blir intressant! Tänker att jag framöver kan skriva ett litet mer ingående inlägg om vad jag tror mötet kommer innehålla & sedan att jag uppdaterar igen när jag varit på mötet för att skriva ner vad som faktiskt hände.

På återhörande,

Kim

Likes

Comments

Testo-update

Nu är jag 5 månader & 2 veckor på testosteron & om 14 dagar ska jag ta injektion nummer 3. Det känns bra såhär långt, förutom att jag just nu känner av en oerhörd trötthet & seghet i kroppen. Jag kände det så förra månaden också, varpå jag då ringde sjuksköterska hos teamet i Stockholm. Jag berättade hur jag kände mig & fick då till svar att det kan vara så att det tar lite tid för kroppen att ställa in sig på hormonerna (då var det första gången jag hade 10 veckor mellan mina injektioner). Sjuksköterskan sa också att om jag känner likadant efter lika lång tid nästa gång skulle jag ringa dem, så skulle vi se om det går att göra någonting åt det. Jag har inte ringt idag, men funderar på att göra det i morgon. Förhoppningsvis kommer jag bli kallad på uppföljning igen någon gång i april, samt att jag kommer få återbesök hos hormonläkaren då det i april (faktiskt samma datum som jag ska ta nästa spruta) har gått ett halvår på testo!

Det är svårt att skriva ner alla förändringar som sker, då jag inte riktigt märker av dem så tydligt själv, men det jag märkt när jag tittar på & jämför bilder är att jag nu har ett lite mer kantigt ansikte, min käke är lite mer markerad osv. Sedan även att rösten är djupare & jag får inte riktigt lika många "målbrottsskarvar" i den nu som jag fick för ett tag sedan. Det ska bli intressant att se när jag får komma till logopeden igen & jämföra med hur rösten var för snart tre månader sedan jämfört med nu & se om någonting har ändrats. Annars märker jag av lite mer behåring, främst att jag börjar få en liten mustasch, samt att jag börjar få en del strån på hakan också. Dock rakar jag bort dem på hakan då det bara ser konstigt ut än så länge.

Mastektomi-konsultation

I förra veckan var det äntligen dags för min mastektomi-konsultation som jag väntat på i 6,5 månad. Det hela började med en kort föreläsning av en av kirurgerna på Karolinska i Solna. Han visade lite olika bilder - både tecknade där det förklarades olika tekniker för mastektomi, men även faktiska bilder från någon operation där det gällde nedre kirurgi. Vi var ca 8-9 personer som lyssnade.

Efter föreläsningen var det dags för individuella besök & vi fick alla sätta oss i väntrummet & vänta på vår tur att bli inkallad till kirurgen. Här trodde jag att jag skulle få möjlighet att pusta ut lite, men vips så ropades jag upp som första person! Inne hos kirurgen fick jag ställa de frågor jag hade & jag försökte få svar på det mesta & fick även broschyrer med lite mer allmän information hur det går till inför operationen osv. Därefter gjorde han en snabb undersökning av mig & tittade på hur jag såg ut för att därefter kunna föreslå en teknik som skulle passa att göra på mig. Det finns lite olika tekniker att välja mellan & vilken teknik som väljs beror på ens eget önskemål, hudens elasticitet, hur en ser ut från början, samt storlek på bröstvårtan & bröstvårtgården.

Så långt kändes allt okej & som om det kommer kunna bli bra. Det som oroar mig är att jag pga min depression inte haft den ork jag önskat till att träna så mycket cardio det senaste & att jag därför inte är så "slim" som förut. Att kirurgerna går efter BMI ställer då till det eftersom jag enligt BMI (om min våg visat korrekt) ligger på gränsen till att ha för högt BMI. Därför kommer mitt mission vara att lägga till mer cardio i min träning & ikväll ska jag testa ett thaiboxningspass på en för mig ny klubb & se hur det går. Troligen kommer det vara väldigt tufft, men samtidigt har jag ju tränat thaiboxning i många år innan, så förhoppningsvis sitter en del kvar i mitt muskelminne. Kondition är ju en färskvara & har jag tränat upp den en gång tidigare, bör det väl gå att göra igen? Kirurgen sa att jag ska tänka att jag ska vara i den bästa form jag kan inför operationen eftersom det då blir bäst resultat.

Angående väntetider så är väntetiden ca 6-9 månader innan operation, men jag ställde mig även på en kort-varsel-lista så att jag kan bli uppringd om de får något återbud. Dock får jag nog ställa in mig mentalt på att det kommer bli någon gång mellan september-december i år. Bara jag får genomföra operationen i år vore jag glad, även om jag helst vill att den ska bli av så fort som möjligt.

På återhörande, Kim


Bilder på mig: ca 5 månader på testosteron

Likes

Comments

I onsdags satte jag mig på tåget & begav mig till Södertälje för att sova över hos en vän. Dagen efter reste jag först till Huddinge för att gå på mitt första logopedbesök.

Besöket hos logopeden var kul, spännande, men också svårt. Först träffade jag logopeden och hon ställde lite allmänna frågor om mitt liv, om utredningen med mera. Sedan fick jag gå in i ett slags inspelningsrum där jag blev presenterad för en annan person som skulle sköta inspelningen i ett rum utanför inspelningsrummet. Jag fick en slags "hjälm"/ huvudband på huvudet där det satt en mikrofon på. Jag blev ombedd att läsa upp mitt namn, personnummer och dagens datum, för att därefter läsa upp en text som låg framför mig och sedan berätta fritt utifrån en bildserie. Därefter fick jag läsa samma text igen, men jag fick på mig ett par hörlurar med högt brus i som jag skulle överrösta när jag läste. Jag fick därefter prova att göra samma ljud som personen som skötte inspelningen gjorde och det var allt ifrån starka ljud/toner, till svaga, höga till låga. Jag märkte att jag fått en otrolig skarv nu (eller registerbrott som de kallade det) och när jag skulle ta vissa toner kom det bara ett knackande ljud från mig.

Logopeden sa efteråt när vi lyssnade och tittade på datan som registrerats under tiden jag var i inspelningsrummet att mitt mode (minns inte helt vad det står för nu) låg på 104 Hz. Hon sa också att min medelfrekvens ligger på ca 109 Hz och att det ljusaste jag kom upp i när jag var i falsett låg på 173 Hz. Hon jämförde med sig själv och sa att "en typisk kvinnoröst" ligger på 200 Hz och att om hon är förkyld kan hon komma ner till ca 130 Hz.

Om 3 månader ska jag på återbesök och då kommer jag att ha gått på testosteron i 6 månader. I vanliga fall brukar en ha ett sådant här besök innan en påbörjar sin behandling, men efter som jag var en vecka för att vara 3 månader på testosteron när jag var där blev detta som en tremånaderskoll. Jag fick även fylla i en självskattning från 0-4 på ett par frågor, exempelvis om jag blir trött i rösten, om jag upplever den som manlig eller ej osv.

Efter det besöket träffade jag en fin vän och därefter var det dags för möte nummer 2 inne i Stockholm på ANOVA. Jag träffade min kontaktperson i teamet och hon följde upp lite hur jag mår nu och hur det har varit sen vi träffades senast.

I början på veckan var jag även och lämnade nya blodprover för att de ska kolla mina nivåer. Jag tänker att jag ringer dem någon gång under den kommande veckan för att höra hur de ser ut och om det är någonting som ska ändras. Jag ska nämligen ta min tredje spruta Nebido den 1 februari, så det är ju bra att veta om allting ser bra ut tills dess eller om någonting ska ändras.

På återhörande,

Kim

Likes

Comments

För ungefär en vecka sedan fick jag en ny kallelse i brevinkastet & denna gång är det till logopeden. En logoped är en person som arbetar med rösten på olika sätt. Om en söker på Logopedmottagningen på internet står det att de arbetar med de som "[...] har en påverkan på språk-, tal-, röst-, och/eller sväljfunktion." I mitt fall ska jag dit för att få troligtvis lite tips & råd om hur jag ska göra nu när min röst förändras på grund av testosteronet. Vad jag har hört av andra kommer jag få läsa upp någon text (som även spelas in) som jag sedan ska få läsa upp igen om någon månad när jag är på återbesök. Jag har hört/sett från andra att en även kan få se med hjälp av deras mätinstrument var ens röst ligger. Jag kommer just nu inte ihåg i vilken enhet det mäts, men jag vet att det finns någon normbild av var en "typisk kvinnoröst" ligger på den där mätskalan och var en "typisk mansröst" ligger. Jag skriver det inom citattecken för att det ju varierar från person till person hur ens röst är. Dock hade det varit intressant att ha fått göra en sådan mätning innan jag började med testosteron för att jämföra med hur den ligger nu, men eftersom det krävs att en har en diagnos innan det ska skickas remiss till logoped, så är det först nu jag kommer att få komma på möte. Rösten kommer alltså att mätas efter att jag har tagit två testosteroninjektioner & jag kommer att ha gått på testosteron i elva veckor när jag är på mitt första besök.

Jag fick även en kallelse för uppföljning hos min kontaktperson, som i mitt fall är psykologen från utredningen, samma dag som jag ska till logopeden. Det blir att resa från Huddinge till Stockholm, men det är ju inte så långt och så är det skönt att kunna få två möten på en & samma dag.

I mitten på januari kommer jag även ta nya blodprover som ska skickas till min endokrinolog för att kolla hur mina värden ligger. Jag hoppas att de fortsatt är bra & att jag kommer kunna fortsätta med mina injektioner med det mellanrum som är nu. Dock kan det ju vara så att någonting behöver ändras, kanske att jag behöver ta dem mer ofta, eller mer sällan, men om det skulle vara så hör nog endokrinologen av sig till mig.

Inom de närmsta dagarna kommer jag även att publicera ett inlägg om hur det är att vara två månader på testosteron, vilket jag är imorgon den 21 december 2016.

På återhörande,

Kim

Likes

Comments

Jag insåg att jag inte har skrivit om besöket hos endokrinologen den 26 september än, så here we go 😃:

Jag hade tid hos endokrinologen kl 13.30, men han kom inte ut från sitt rum förrän ca 13.40. Under de extra tio minuterna hade jag hunnit oroa mig massor att han inte skulle komma, att något var fel eller liknande men sen blev jag äntligen inkallad till honom. Han frågade lite med glimten i ögat "jaha vad tänkte du att vi skulle göra här idag då?". Jag var sjukt nervös & hjärtat slog sig nästan ur bröstkorgen kändes det som. Han sa sen "påbörja lite testosteronbehandling kanske?". Jag svarade "ja, det är ju det jag hoppas på!". Han tog fram mina blodprovsresultat & sa att allt såg fint ut & att han inte såg att någonting skulle förhindra att jag skulle kunna påbörja det. Han frågade även om sjukdomshistoria i familjen & allmän hälsa. Sedan tog han även blodtryck på mig & mätte mig. Därefter frågade han hur jag hade tänkt ta testo, eftersom det finns två olika sätt (injektioner som tas lite mer sällan, eller gel som en tar varje dag), samt berättade hur testosteron fungerar / påverkar kroppen. Jag sa att jag ville ta injektioner. Anledningen till att han ville veta hur lång jag är beror nog på att han anpassar min dos efter min längd. Han sa att eftersom jag inte är så lång & stor så testar vi med den mängd han sedan skrev ut till mig & sen får vi utvärdera framöver om den är lagom. Han sa att jag kommer få komma på återbesök om tre månader & att jag ska ta nya blodprover ca en vecka innan jag ska dit. Han kommer då att titta på de nya proverna. Om allting ser bra ut kommer jag att få träffa en sjuksköterska för uppföljning & sen komma på återbesök till honom om ett halvår.

Jag frågade om det fanns möjlighet att någon sjuksköterska kunde hjälpa mig att få injektionen på plats, varpå han sa "så att vi sparkar igång det hela?" Och jag sa ja. Han skulle kolla med sjuksköterskorna, men att det brukar gå att ordna. Han kom tillbaka efter att ha pratat med ssk & sa att det fanns en som kunde hjälpa mig & så tog vi i hand & samtalet avslutades.

Jag gick ner på det närmsta apoteket & hämtade ut nebido (märket på testosteronet) & sedan gick jag upp till en sjuksköterska som kunde hjälpa mig. Sköterskan var väldigt bra & frågade om detta var min första spruta, om jag fått vaccin förut i sätesmuskeln & om jag ville att hon skulle säga till när hon skulle sticka mig eller bara göra det. Jag sa att det var min första injektion testosteron, men att jag tagit vaccin innan. Jag visste inte om hon skulle säga till innan hon stack mig först. Jag fick lägga mig ner på en brits & sen spritade hon av där hon skulle ta injektionen. Jag sa att jag inte ville hon skulle säga till när hon skulle sticka för att jag kanske skulle spänna mig mer då. När hon stack mig så kändes det inte alls, men efter en liten stund spände det lite i muskeln, men inte alls mycket. Hon förklarade att det jag behöver hålla reda på framöver är att ha med mig testot till vc, att jag ska säga till ssk som ger mig injektionen att det ska ges långsamt iom testo är oljebaserat, samt att jag ska hålla koll på när jag ska ta injektionerna. När allt var klart tackade hon för att hon fick vara den som gav mig min första injektion & sa att jag kunde röra på mig & leva som vanligt även om det spände lite i muskeln just då. 😜👍🏼

När jag skriver detta inlägg är jag 24 dagar på testosteron & nästa injektion ska tas om ca 3,5 dagar, onsdag den 23 november. Jag längtar!

På återhörande/

Kim

2 dagar på testo till vänster & 17 dagar på testo till höger

2 dagar på testo till vänster & 21 dagar på testo till höger

Likes

Comments

Om en vecka åker jag upp till Stockholm igen. Då för ett uppföljningsmöte med psykologen, samt mitt första möte med endokrinologen (hormonläkaren). Jag är väldigt nervös & fylld till bredden av tankar just nu, men jag är väl så förberedd jag kan vara. Innan idag satt jag & skrev ner frågor jag vill ställa till hormonläkaren & frågor jag vill ställa till psykologen. Jag ringde även till apoteket som ligger nära teamets lokaler för att fråga om de har medicinen inne. Jag blev uppmuntrad att ringa apoteket imorgon igen & säga att jag pratat med apotekschefen idag så att de kan beställa in medicinen så att jag (om jag får recept som jag hoppas på) kan komma dit & hämta ut den.

Angående hur mötet kommer att gå till så kommer läkaren ta blodtryck på mig, fråga om jag tar mediciner, fråga om sjukdomar i släkten & gå igenom svaren på mina blodprover. Jag hoppas, hoppas, hoppas att mina prover är bra så att han kommer skriva recept på testosteron till mig & att jag kommer kunna hämta det på apoteket närmst teamet & att jag sedan får hjälp med min första injektion på plats! Tänk om det kan gå vägen! Jag behöver verkligen lite positiva saker som händer i mitt liv nu & något som ger mig mer livsgnista. Min ork & energi är på många minus just nu. Jag försöker dock att inte åka dit med för stora förhoppningar, för om proverna inte är bra & jag inte får det utskrivet samma dag så kommer jag dippa i mitt mående än mer än jag redan har gjort. Jag bara hoppas, hoppas, hoppas att allt kommer att gå vägen...

På återhörande,

Kim

Likes

Comments

I detta inlägget skulle jag vilja skriva lite om mitt senaste möte på ANOVA i Stockholm som jag var på den 2 september. Detta mötet innebar att jag skulle träffa läkaren för andra gången under min utredning. Jag åkte från Malmö klockan 06.11 och var framme i Stockholm lite innan klockan tolv. När jag väl kom in till läkaren så avklarades mötet väldigt snabbt, eftersom det bara tog en halvtimme allt som allt. Men trots detta snabba möte var det väldigt informativt och jag upplevde att läkaren fick sagt det han ville framföra och jag fick möjlighet att ställa de frågor jag hade förberett innan mötet.

När jag kom in till honom så gick vi igenom övergripande hur utredningen hade varit. Han frågade mig även om jag ville spara könsceller och frågade vilka remisser jag ville att han skulle skicka. Han frågade mig om jag "känner jag är redo att påbörja hormoner", vilket jag svarade ja på. Han sa även något i stil med att "mastektomi är - om jag förstått det rätt - någonting som du skulle må bra av?" och jag svarade ett rungande ja. Vidare sa han att de skulle sätta diagnos och i meningen efter att "vi kan säga att vi sätter den idag". Jag satt där som ett frågetecken. Jag tror jag sa "va?" eller något i den stilen. Han upprepade då att "ja, vi kan säga som så att jag bestämmer att vi sätter diagnosen idag för det är det vi kommer komma fram till på konferensen på onsdag". Jag satt fortfarande som ett levande frågetecken och undrade om jag verkligen hade hört rätt. Jag fick ur mig ett "vilken?". Han förstod nog inte först vad jag menade för han upprepade: "vilken?", varpå jag svarade att "ja, vilken diagnos är det ni sätter? Eftersom det finns tre olika?". Läkaren sa då att "ja, vi sätter diagnosen transsexualism, eftersom det är det din symptombild, om vi säger så, stämmer överens med den", varpå jag svarade att "ja, det är det jag också tänker". Därefter sa han att han skulle skicka remisser till logoped, hormonläkare samt kirurg. Vi pratade även lite om jag ville få remisserna skickade inom teamet i Stockholm, eller om jag ville ha remisserna skickade till Skåne. Jag sa att eftersom jag känner mig väl bemött av teamet och är inne i deras system så ville jag gärna att jag skulle stå kvar där uppe, men frågade också om jag i framtiden, efter jag fått min första hormoninjektion, kan fortsätta ta injektionerna nere i Skåne. Det verkade inte vara något problem. Jag frågade även om blodprover som jag hört att jag skulle ta, och fick veta att jag skulle få en kallelse hemskickad med vilka prover som ska tas och att jag kan ta dem på en vårdcentral i Skåne och sedan skicka upp dem till Stockholm. Slutligen frågade jag även om ungefärliga väntetider för kallelser till hormonläkare, samt kirurg och fick veta att det kan ta "en - några månader", så när det gäller det är det bara att vänta.

Summa summarum: JAG HAR MIN DIAGNOS SOM TRANSSEXUELL!!! Det är visserligen dubbelt att få en sådan diagnos, men samtidigt är det ju så nu att det behövs för att jag ska få rätt till den behandling jag så mycket behöver. Och min sammantagna känsla av allt det här är lättnad. Jag har "fått ett okej i protokollet" som jag skrev i ett dagboksinlägg från 2009 och jag har gått igenom!

Framtiden

Det närmsta som händer nu är att jag ska upp till Stockholm igen på onsdag den kommande veckan (21/9) för att ha anhörigmöte med mina föräldrar. Vad jag vet så kommer de få frågor som handlar om hur de reagerade när jag kom ut för dem, samt hur jag varit som liten. Mer än så vet jag inte, så det gäller väl bara att jag försöker ladda och spara så mycket energi jag bara kan innan dess och sedan åka dit och se hur det går. Jag kommer att uppdatera här om hur mötet var senare.

På återhörande,

Kim


Likes

Comments

Sista psykologmötet på ANOVA

I onsdags var jag på sista psykologmötet på ANOVA (utredningsteamet i Stockholm). Eller jag tror i alla fall att det var det sista med psykologen, förutom att hon även kommer närvara på anhörigmötet i september. I detta inlägget tänkte jag berätta lite om hur det gick under det mötet.

När jag kom dit så fick jag först lite frågor kring hur det hade gått på jobbet jag hade under sommaren, samt lite kring hur det var med familjen och dylikt. Hon frågade även hur hösten ser ut för mig & jag svarade att jag inte vet än hur hösten ser ut då jag nu är arbetssökande igen. Jag får se helt enkelt. Men jag söker jobb, så det gäller väl bara att hitta ett jobb som verkar tilltalande & så ska jag ju i så fall bli kallad på intervju också för att kunna få något jobb såklart. Det gäller väl bara att fortsätta söka & hoppas att det faktum att jag i skrivande stund inte har något jobb inte inverkar negativt på utredningsteamets syn på mig & min könsidentitet.

Därefter fick jag frågan angående hur länge jag använt binder (för er som inte vet vad det är så är det en sporttop-liknande sak med kompression som gör att bröstkorgen blir plattare). Jag fick också frågor om hur jag ser på min kropp och fick förklara lite kring det. Jag hoppas att jag uttryckte mig så bra & tydligt som möjligt så att det framgår hur jobbigt jag tycker det är med min kropp/vissa kroppsdelar. Frågor kring sexualitet och hur jag tänker kring "de nedre regionerna" pratade vi också om.

Jag fick även veta att min nuvarande läkare ska sluta någon gång i september (& jag ska ha möte med honom den 2 september), så psykologen sa att hon hoppades att de skulle hinna få in en konferens innan han slutar. När jag frågade om hur ofta de har sin konferens (alltså tar upp patienter på sitt möte & bestämmer huruvida personen ska få diagnos eller ej) så sa hon att de brukar ha det en gång i veckan, samt att de sammankallar till konferens när alla i teamet "är klara". Med det menas när alla i teamet har skrivit klart sina "miniutredningar" om mig utifrån sin profession. Så jag antar att psykologen kommer skriva ihop något, case managern kommer skriva ihop något & läkaren skriva ihop något & sedan sammanställer de allt & avgör därifrån huruvida jag kommer få diagnos eller ej.

Jag hade även funderingar kring närifrån den "sociala transitionen" börjar räknas ifrån & som jag förstod det så är det från & med den dag då det är dokumenterat någonstans. I mitt fall innebär det i så fall att den börjar gälla från & med då jag berättade för min dåvarande läkare på vårdcentralen att jag ville ha remiss till könsidentitetsutredning. Det är bra att ha koll på det då det kommer behövas/avgöra när jag kan ansöka om ändring av personnummer sen. Ändring av personnummer måste jag ansöka om hos Socialstyrelsens Rättsliga Råd & de kräver att det ska ha gått en viss tid innan en kan ansöka om det. Jag tror att det är två år, men jag är lite osäker. Såhär står det på hemsidan Transformering.se om så kallat "juridiskt könsbyte":

"I Sverige blir alla barn som föds registrerade som antingen kvinnor eller män. Den registreringen är ens juridiska kön, och utifrån den får man ett personnummer där näst sista siffran är jämn för juridiska kvinnor och ojämn för juridiska män. I ens pass står det även en bokstav som visar ens juridiska kön: K/F för kvinnor och M för män. I Sverige kan man idag inte ha något annat juridiskt kön än man eller kvinna.

Hur gör man för att byta juridiskt kön?

Om man fått diagnosen transsexuell har man möjlighet att byta personnummer och juridiskt kön. Det gör man genom att fylla i och skicka in en blankett till Socialstyrelsens rättsliga råd. Blanketten finns på Socialstyrelsen hemsida. Man behöver även skicka med ett speciellt läkarintyg, som skrivs av ens ansvariga utredare, och ett personbevis. På samma blankett kan man även ansöka om underlivskirurgi. Vissa team vill att man kommer in på ett möte med läkaren när intyget skrivs, hos andra fyller man i alla papper tillsammans med teamet och skickar sedan in ansökan ihop.

För att ansökan ska kunna godkännas måste man ha fått diagnosen transsexuell, fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige. Om man är registrerad partner behöver man omvandla partnerskapet till ett äktenskap innan man skickar in ansökan.

Alla ändrar inte sitt juridiska kön

Det har under senare år inkommit cirka 80 ansökningar per år till Socialstyrelsen från personer som vill byta juridiskt kön. Det är fler än så som får diagnosen transsexuell, men alla vill inte byta juridiskt kön. Kanske är man nöjd med de resultat man fått av behandlingen med hormoner och/eller operationer eller så är det inte viktigt för en. Tidigare valde många att inte byta juridiskt kön eftersom man inte ville gå med på sterilisering, vilket man inte heller tvingas till längre. Efter att tvångssteriliseringarna upphörde år 2013 märktes genast en markant ökning av antalet ansökningar.

UNDERLIVSKIRURGI

Det är en möjlighet men inte ett formellt krav att genomgå underlivskirurgi i samband med juridiskt könsbyte. Tidigare betraktades underlivskirurgi som ett krav för transtjejer, men ska inte göra det längre. Utredningsteamen rekommenderar ändå att man ansöker om underlivskirurgi samtidigt som man ansöker om att byta juridiskt kön, om inte annat bara för att ha tillståndet klart ifall man vill ha underlivskirurgi någon gång i framtiden. För den som vill göra det sker ansökan på samma blankett som den för att byta juridiskt kön.

En del vill eller kan av medicinska skäl inte genomgå en så pass stor operation som underlivskirurgi. Många är nöjda med sin kropp och känner inte att de skulle bli nöjdare av operationen. Hur ens kropp ser ut ska inte avgöra om man får byta juridiskt kön eller ej."

Slutligen pratade vi lite om det kommande anhörigmötet & om ungefär vad som kommer tas upp där. Psykologen sa att det i vissa fall kan vara så att anhörigmötet påverkar hur de beslutar på sin konferens, exempelvis om en person bor hemma, om en person har en utbildning som denne vill avsluta först innan diagnos, eller andra livsomständigheter. Teamet tar även i beaktande om jag har rimliga förväntningar framöver och så vidare. Psykologen sa också att de ibland väntar med att sätta diagnos till efter anhörigmötet, & ibland inte. Så det återstår väl bara att se hur det blir för mig. Hon frågade även om jag tagit blodprov (vilket jag inte har), samt så frågade jag lite om hormonbehandling & tid till när det kan bli aktuellt om jag får diagnosen, samt tid till konsultation för operation & tid till faktisk operation. Hon sa ungefärliga tider där, men det är ju inga exakta tider så jag vet inte om jag vågar tro på det riktigt än. Känns som om det är bättre att försöka att inte hänga upp sig på sådana tider då det kan hända mycket däremellan som gör att det inte blir som det sades från början.

Det blev ett långt inlägg ikväll, men det kändes som om jag hade mycket att skriva om.

På återhörande,

Kim

Likes

Comments

Jag försöker hantera mina tankar & känslor som aldrig tycks sina. Jag gör det genom träning på gym, men också genom att rita & måla. Förut använde jag skrivandet mycket, men det tycks ligga lite på is nu. Dock lyckades jag skriva en dikt igår. Jag försöker att hantera allting. Göra det något mer hanterbart. Ibland funkar det, ibland funkar det inte alls. Här är några av de teckningar jag ritat & färglagt, samt lite bilder jag redigerat & den dikt jag skrev.

På återhörande,

Kim

Likes

Comments