Munkskor är mycket populär inom herrmodevärlden just nu och har blivit lite av en symbol för den modemedvetna mannen, ett sätt för män att visa andra att de är stil-intresserade om du så vill. Det är främst modellen med två spännen som är trendig att ha på sig just nu. Trots att munkskon är en oerhört trendig sko bland klädentusiaster så är den fortfarande ovanlig i den breda massan och därför är den fortfarande ett bra alternativ för dem som vill sticka ut lite extra. Men den främsta anledningen till att munkskor är så inne är antagligen för att de är så förbannat snygga.

Munkskor uppfanns och användes först av munkar(som namnet antyder) som bodde i kloster i centrala Europa. De utvecklade skon som ett mer praktiskt och skyddande alternativ till den typiska munksandalen. Senare så började även människor utanför kloster använda skon och sedan dess har den kommit och gått i popularitet. Munkskons konstruktion är en bladning av klassisk oxfordsko och loafer. Denna bladning ger skon en perfekt balans mellan formalitet och informalitet vilket gör att den beroende på färg och material kan passa lika bra till en kostym som till ett par jeans. Munkskor med ett spänne anses ofta mer formella, men munkskor med två spännen är som sagt populärare just nu.

Jag tycker att munkskor till en kostym är snyggt men kan bli en elegant detalj för mycket. Till uddkavajen är det däremot bara att go all in med munkskon! Om du funderar på att köpa ett par munskor så är mitt rådd att antingen skaffa ett par i brun mocka(som jag själv valt att göra) eller ett par i burgundy/oxblod-färgat läder. Båda dessa erbjuder en sko som kommer att passa till både uddakavaj likaväl som jeans. Jag är även av åsikten att skon antingen bör ha tåkappa(dvs sömmen som går över tårna som ni ser på mina skor i bilden ovan) eller något brouge-mönster då båda dessa gör skon mer estetiskt tilltalande än en helt slät.

Så sammanfattningsvis så är munkskon för dig som vill sticka ut lite extra och utstråla stilmedvetenhet.

Tack som alltid för uppmärksamheten!

Mvh Måns


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Rocken är ett bra exempel på ett tidlöst plagg. Rockens popularitet varierar förvisso men den går aldrig ur tiden. Detta gör den till ett utmärkt plagg att investera i. Det finns kanske vissa som anser att en rock kan vara gubbig men det är något som jag inte alls håller med om. Tvärtom så kan en rock beroende på vad du kombinerar den med utstråla både ungdomlighet, mognad och stil.

Färgvalet är centralt när du köper en rock. De tre färgerna som är bäst enligt mig är grå, blå och ljusbrun. Svart är också snyggt men ger enligt mig rocken en lite för formell air som gör den svårare att använda till vardags. Grå är ett bra alternativ då det är en färg som harmoniserar med de flesta andra färger. En grå rock ger också ett väldigt sofistikerad och sobert intryck. Blått är oerhört snyggt och känns kanske lite mer ungdomligt än grått. Slutligen så är en ljusbrun rock ett väldigt bra alternativ då den avger ett stilmedvetet intryck och sticker ut lite extra utan att för den sakens skull bli för mycket. Själv äger jag en ljusbrun rock och har fått många komplimanger för den.

Man behöver verkligen inte ha kostym och finskor på sig för att kunna ha en rock på sig. En rock kan definitivt vara lika snygg till något så casual som en vit t-shirt, blåa jeans och vita sneakers. Eller som jag har gjort på bilden ovan: blårandig skjorta, vit pullover, blåa jeans, en snygg halsduk och bruna läderskor i Chelsea-modellen. Rocken är också snygg uppknäppt som på bilden nedan.

Poängen som jag har försökt göra under hela det här blogginlägget är alltså att rocken är ett fantastiskt plagg. Så för er som tidigare har övervägt att skaffa en rock men inte gjort det, slå till!

Tack som alltid för uppmärksamheten!

Mvh Måns

Likes

Comments

Jag tänkte fortsätta med slipsen som tema och denna gång är det slipsknuten som står i centrum. Själv använder jag endast slipsknuten som allmänt går under namnet "Four-in-a-hand". Denna knut blir i regel liten, snäv och aningens asymmetrisk. Den räknas som en lite mer informell slipsknut men den passar ändå i alla tänkbara sammanhang som involverar slipsar.

Ovan har ni ett exempel på hur en perfekt knuten "four-in-a-hand" ska se ut enligt mig. Knuten ska vara liten och kompakt. En annan sak som kännetecknar en bra knuten slips är den lilla gropen som bildats direkt under själva knuten. Denna grop kallas ofta för "dimple" och gör slipsen mer estetiskt tilltalande och intressantare att titta på. Den visar också att slipsen i fråga är av god kvalité då denna grop sällan uppstår på billiga slipsar av tex polyester. På riktigt välgjorda slipsar kan det till och med bli flera av dessa "dimples".

Slutligen så tycker jag att om man har en randig slips i stil med den på bilden så blir det absolut snyggast om man tagit sig tid att knyta slipsen på ett sådant sätt att en av ränderna hamnar i mitten av slipsknuten.

Tack som alltid för uppmärksamheten!

Mvh Måns

Likes

Comments

Min favoritaccessoar är utan tvekan slipsen. Den är maskulin och utstrålar både självsäkerhet och en respekt för traditionellt herrmode. Dessutom är slips jävligt snyggt. Trots allt detta är det en rätt ovanlig syn i Sverige idag, speciellt här i Norrland där människor är mer benägna att ha på sig sköna fritidskläder än skjorta och slips. Jag fattar att en slips inte är eller kan vara en naturlig del av allas personliga stil, och jag fattar att vissa kan uppleva en liten kvävande känsla när de har en slips på sig. Jag förstår även att slipsen inte har någon egentlig praktisk funktion vilket kanske gör att vissa anser att den är överflödig i dagens samhälle. Men nu tycker jag att det är dags för alla svenska män att börja tänka om.

Slipsen har faktiskt en funktion och den funktionen är att höja stilnivån på din klädsel. Den ger dig en air av stilmedvetenhet och är också ett lätt sätt att addera mera färg och kontraster till dina outfits. Den gör helt enkelt dig till en mer estetiskt tilltalande klädd person. Och det här med att slipsen känns kvävande är faktiskt bara en vanesak.

Jag säger inte att du behöver ha slips varje dag i veckan. Inte ens en gång i månaden. Det jag säger är att varje man borde äga en eller två slipsar som de kan och bör ta på sig när de vill göra sig lite extra fina. Man behöver inte ens ha på sig kostym eller uddakavaj för att ha slips, den funkar precis lika bra under en stickad tröja eller cardigan. Och nej, det är inte snobbigt att anstränga sig eller att bry sig om sitt utseende, de som tycker det har fel. Själv har jag slips då och då och har aldrig fått annat än positiv feedback. Den här ansträngningen kommer att göra skillnad i positiv bemärkelse, jag lovar!

Tack för uppmärksamheten

Mvh Måns

Likes

Comments

Kändes som en bra start på bloggen att börja med berätta lite om mig själv. Därför har jag valt ut 10 frågor till mig själv som jag såklart även har besvarat.

1. Ålder?

Svar: 19 år. Fyller 20 år i mars.

2. Bor?

Svar: Jag bor i en lite etta på 20 kvadratmeter i centrala Skellefteå tillsammans med min sambo Fanny. Inte mycket större än mitt gamla rum hemma hos mamma och pappa men vi trivs:)

3. Favoritmat?

Svar: Svår fråga. Tacos eller de grillade kycklingklubborna som Fannys pappa brukar göra ibland...fan, nu blev jag hungrig

4. Dricker helst?

Svar: När jag är törstig så dricker jag gärna iskallt vatten, men annars så dricker jag helst kaffe på veckan och whiskey på helgen.

5. Favoritfärg?

Svar: Beror lite på vart färgen ska vara. När det kommer till inredning så får det gärna vara grått, vitt och svart men när det kommer till kläder så älskar jag knalliga färger som utstrålar energi. Men om jag ska säga mina favoriter även när det kommer till kläder så blir det nog ändå de lite mer sobra färgerna på färgskalan. Blått, mörkgrönt och vitt är nog de jag använder mest. När det gäller bilar är svart alltid snyggast.

6. Vilken musik lyssnar du helst på?

Svar: Har en oerhört bred musiksmak. Avicci, Veronica Maggio, Frank Sinatra, Bob Dylan och Macklemore är exempel på några av mina favoritartister.

7. Favoritfilm?

Svar: Älskar nästan alla filmer som DiCaprio är med i för att han är en så jävla bra skådespelare. Extra svag för "The Great Gatsby" där han hade huvudrollen som Gatsby själv.

8. Jobbar som?

Svar: Är lärarassistent i en förskoleklass fram till den 16 juni.

9. Drömresmål?

Svar: Någon paradisö som t.ex. Mauritius. En resa till New York skulle också sitta fint...

10. Framtidsplaner?

Svar: Tänkte börja plugga till våren. När jag sedan har blivit klar med högskolan sisådär 5 år in i framtiden så vill jag flytta in i en villa med Fanny och få massa barn som förhoppningsvis inte kommer att börja hata mig när de blir äldre.

P.S Haha inser nu att nästan samtliga av mina svar var oklara men min förhoppning är iallafall att ni upplever att ni känner mig lite bättre nu:)

Tack för uppmärksamheten!

Mvh Måns

Likes

Comments

En av de första sakerna jag känner att jag vill göra på min blogg är att försöka svara på en frågeställning som jag själva ännu inte riktigt har svaret på, nämligen varför jag överhuvudtaget har valt att börja blogga? Som med de mesta här i livet så är nog svaret på den frågan mer invecklade och mångsidig än man först kan tro.

Kanske ligger någon typ av narcissism och självupptagenhet bakom detta projekt. Eller så rör det sig om något så trivialt som ett försök till att råda bot på min rastlöshet. Men jag vill gärna tro att kärnan till att jag bestämt mig för att göra det här handlar om att tillfredsställa ett behov att uttrycka mig skriftligt och att få en egen plattform att berätta om mina intressen. Sen vill jag gärna tänka att det inte spelar någon större roll om någon annan finner det jag skriver intressant...men om detta nu sker så skulle det naturligtvis vara ett plus i kanten.

Tack för uppmärksamheten

Mvh Måns

Likes

Comments

Nu drar en ny blogg igång på nätet och det kommer att bli "the blogg to rule them all!". Haha nej skämtar men häng med om ni vill:) Den kommer att kretsa kring mina intressen(främst whiskey och kläder) och allmänna saker som händer i mitt liv. Jag önskar er mycket nöje!

Likes

Comments