Please, less plastic


Vähän erilainen postaus tänään... Kirjoitan nyt aiheesta, josta kirjoittaminen vähän ehkä pelottaa. Pelottaa, koska se voi herättää tunteita puolesta ja vastaan. Myös siksi, koska luulen, että tästä voi joku alkaa tekemään musta kaksinaamaista pientenkin "virheiden" vuoksi. Mutta kirjoitan kuitenkin, koska aihe on mun sydäntä lähellä ja pidän sitä tärkeänä.


Viimeaikoina mut on tehnyt todella iloiseksi se, että kokoajan usemmassa kaupassa muovikassit ovat muuttuneet maksullisiksi. Yritän omalla toiminnallani vähentää maapalloa kuormittavan muoviroskan määrää, mutta olen valitettavasti saanut huomata, kuinka vaikeaa se voi olla. Ehkä helpoin tapa muovin vähentämiseksi on lopettaa muovikassien käyttö ja vaihtaa ne kestokasseihin. Itse käytän muovikasseja vain "hätätapauksessa". En koe ongelmaksi kantaa laukussa muiden tavaroiden lisäksi kevyttä pieneen tilaan menevää ostoskassia aina mukanani.Inho nousee pintaan, kun näen jonkun kävelevän 10 puolityhjän muovikassin kanssa, kun hän olisi voinut pakata eri kauppojen pienet ostoksensa yhteen tai kahteen pussiin usean sijaan. Useimmiten, muiden kuin ruokakauppojen muovipussit ovat lisäksi sen kokoisia, ettei niitä oikein voi edes hyödyntää roskien viemisessä tai muutenkaan. Minnekköhän ne sitten päätyvät? Luultavasti sekajätteen mukana luontoon...

Sama inho nousee pintaan, kun olen ruokaostoksilla ja näen jonkun pakkaavan banaanit, appelsiinit sekä avocadot eri muovipusseihin ennen punnitusta. Hedelmät ja vihannekset, joiden kuorta ei syödä kuitenkaan, tuskin tarvitsevat muovia ympärilleen kotiin viemisen ajaksi. Itse en laita mitään hedelmiä tai vihanneksia niihin pieniin muovipusseihin.

Joku ehkä ajattelee, että kun ostaa useamman irrallisen omenan, niin ne on saatava yhteen kassiin, jotta ne saa siinä helposti kotiin. Itse en ole kokenut ongelmaksi kantaa hedelmät vaa-alle, punnita, ottaa tarran, laittaa sitä yhteen vaa-alla olevan hedelmän kylkeen ja nostaa niitä lopuksi kärryyn tai koriin. Pesen hedelmät ja vihannekset joka tapauksessa huolellisesti ennen niiden syömistä, joten muovipussi on mielestäni turha.

Kun yksittäinen ihminen ottaa sen yhden pussin, hän saattaa ajatella, että ei tämä ole paljon, kun otan vain yhden. Ongelma kuitenkin on se, kun 100, 100 000 tai miljoona tai sata miljoonaa ihmistä ympäri maapalloa ajattelee samalla tavalla, niin siitä valitettavasti kertyy yhtä monta pientä pussia, jotka muodostavat yhdessä ison muovikasan. Muovisen hedelmäpussin tilalle on myös olemassa pienempiä hedelmille ja vihanneksille tarkoitettuja kestopusseja mikäli kokee, että pussiin ne tuotteet on saatava.Shoppaillessa yritän myös miettiä jalanjälkiäni mahdollisimman tarkkaan. Esimerkiksi yritän ostaa mahdollisimman pitkälti vain tarpeeseen, niin vaatteita kuin muitakin asioita. Ostosta tehdessä pyrin myös ajattelemaan, että esimerkiksi vaate tulisi olemaan minulla mahdollisimman pitkään. Sellaiset "tää nyt on ihan kiva", "tää on niin halpa" tai "oli alessa, niin ostin" -ostopäätökset eivät kuulu mun perusteluihin ostaa jotakin. On toki ok ostaa tuote alesta, jos sen olisi valmis ostamaan myös normaalihintaisena. On myös ok ostaa halpaa, jos se tuote vain on oikeasti miellyttävä, eikä ostamassa olla hintaa.

En käytä "kertakäyttövaatteita". Kertakäyttövaatteilla tarkoitan sellaisia, jotka jo kaupan henkarissa valmiiksi näyttävät huonokuntoisilta. Tutkin materiaalit ja tunnustelen kangasta, joka jo auttaa tietämään kestääkö vaate. Materiaalilapusta sekä vaatteen saumoista voi jo päätellä hieman sen käyttöikää. Materiaaleista olen kirjoittanut aikaisemmin ja mikäli kaipaat niiden kanssa apuja, niin kurkkaa tämä postaus.

En saa mielestäni, kun muutama vuosi sitten kävin elämäni ensimmäisen kerran Primarkissa. Ajattelimme, että pakko käydä katsomassa millainen talo se on, kun Berliinin Alexanderplatzin Primarkista tuli kokoajan ihmisiä usean ison kassin kanssa ulos. Tavaranpaljous, hinnat, kauas näkyvä laatu ja ihmisten sekoaminen alkoivat oksettamaan jo tuulikaapista sisään päästyämme. Kiersimme kuitenkin koko myymälän ja ulos päästyämme haukoimme happea, jotta olo helpottuisi. Voin kertoa, että olotila ei ihan hirveän hyvä ollut sen myymäläkierroksen jälkeen. Ihan kauhea kokemus!Toivon, että sinäkin miettisit omia kaupassakäymisen tottumuksiasi kriittisesti ja ehkä löydät jotain, mitä voisit parantaa omassa käytöksessäsi. Pienillä teoilla on suuri merkitys, kun useampi ihminen tekee sen pienen teon. Pienistä puroista ne isot meretkin kasvavat. Kiitos!
This time only in Finnish because otherwise this post would be way too long, Sorry!


#nouw #nouw30daychallenge #nouwinspiration #nouwinspoFollow me on: Instagram | Facebook | Bloglovin | Nouw


Tykkää-merkinnät

Kommentit

TheSHE
TheSHE,

super hyvä postaus ja niiiiin asiaa!! <3

nouw.com/theshe
KIIAMARIA
KIIAMARIA,
yksi mun lempiaihe, kiitos 🖤
nouw.com/kiiamaria
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229

Instagram @_kiiamaria

Instagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamaria