Materiaaleista

Ensimmäiseksi haluan pahoitella eilistä sivujen kaatumista! Tämä sivujen hallinta on ensikertalaiselle välillä haasteellista, mutta koko ajan oppii uutta! :) Sitten niihin materiaaleihin... Näin syksyllä jokaiseen kauppaan ilmestyy ihania villapaitoja ja vilttejä sekä "villa"paitoja ja "villaisia" kodintekstiilejä jokaisessa värissä ja mallissa. Ajattelinkin, että nyt on hyvä aika kirjoittaa itselleni läheisestä aiheesta, eli materiaaleista. Läheiseni tietävätkin mun materiaali-intohimon ja saattavat soittaa vaikka kaupoilla ollessaan, että olikohan tämä nyt sellainen, että kannattaako ostaa vaiko ei? Toivottavasti tästä pienestä selvityksestä on apua sinulle, kun etsit sitä ihanaa lämmikettä syksyn ja talven varalle.
Itse pyrin aina ostoksia tehdessä katsomaan materiaalilaput ja ostamaan ainoastaan luonnonkuiduista tai muuntokuiduista valmistettuja vaatteita, asusteita, kenkiä ja kodintekstiilejä. Syinä ovat laatu ja mukavuus. Olen todella herkkäihoinen ja tekokuidut aiheuttavat iholleni kutinaa sekä kuivuutta, joten välttelen niitä etenkin talvella. Luonnonkuiduista sekä muuntokuiduista valmistetut vaatteet ovat päällä paljon mukavampia sekä laskeutuvat usein myös kauniimmin. Yksi erittäin painava lisäsyy ostaa edellämainituista kuituryhmistä valmistettuja vaatteita, asusteita tai kodintekstiilejä on se, että ne ovat yleensä pitkäikäisempiä kuin synteettisistä kuiduista valmistetut versiot. Itselleni listana hyvistä ja huonoista kuiduista on toiminut tämä Muotikuiskaajan Pieni materiaaliopas , mutta ajattelin listojen rakastajana, että tällainen listamainen koonti materiaaleista voisi toimia ns. check-listana, kun siellä kaupassa pohtii ostaako vai ei.

Eli mitkä sitten luetellaan luonnonkuiduiksi?

Tässä lista:

Villa

Alpakka

Merinovilla

Mohair

Kashmir

Puuvilla

Pellava

Rami

Silkki

Höyhen

Untuva

Nahka

Entä muuntokuiduiksi?

Nämä:

Bambu

Hamppu

Kupro

Modaali

Viskoosi

Tencel/Lyocell

Ja mitä ovat ne tekokuidut/synteettiset (ja vältettävät) materiaalit ovat?

Nämä:

Akryyli

Asetaatti

Elastaani (tästä käytetään myös nimiä Lycra ja Spandex)

Nailon

Polyesteri

Polyamidi

Polyuretaani

Miksi itse ostan mielummin villasta, merinovillasta, kashmirista, mohairista tai alpakasta valmistetun villapaidan, takin tai huovan kuin esimerkiksi akryylistä? Oikea villa (jota kaiki 5 eri villalajia edustavat) kestää vuodesta toiseen ja tuntuvat päällä lämpöiseltä ja mukavalta. Akryyli sähköistyy ja nyppääntyy käyttökelvottomaksi ensimmäisessä pesussa, eikä se lämmitä kuten aito villa. Oikea villa voi myös nukkaantua, mutta nukan saa esimerkiksi nukkaimurilla pois. Itse pidän erityisesti pehmeästä kashmir- ja merinovillasta. Mohair ja alpakka ovat hieman pistelevämpiä ja kutittavat joitakin, mutta itse tykkään myös niistä.
Untuva sekä höyhen vaikkapa takin täytteenä ovat lämmittävämpiä kuin polyesteritäyte. Kodin sisustustyynyissä ja sohvatyynyissä untuva tai höyhentäyte ei paakkuunnu kuten polyesteritäyte. Polyesteritäytteiset tyynyt muuttuvat ajan myötä epämääräisen muotoisiksi, untuva tai höyhentäytteinen tyyny taas on aina tampattavissa omaan tasaiseen ja pehmoiseen muotoonsa. Sama pätee tietysti nukkumatyynyihin. Meillä on käytössä myös Joutsenen untuvapeitot, joita en vaihtaisi enää mihinkään muuhun. Niin ihanan kuohkeat, pehmeät ja lämpimät. Nahka vs. polyuretaani. Itselleni rakennustöiden parissa kasvaneena uretaani on tullut tutuksi sanaksi jo lapsesta. Joten, kun kuulen polyuretaanin olevan vaatteessa materiaalina, ymmärrän, ettei se voi olla kovin hyvä kombo. Suosin nahkaa asusteissa ja kengissä. Esimerkiksi nahkakengät hengittävät ja ne on mahdollista käsitellä aina uudestaan, jotta pinta pysyy kauniina. Tekonahkaiset polyuretaanimuovikengät eivät hengitä ja pinta vain kuluu eikä sitä ole mahdollista samalla tavalla saada uudelleen kauniiksi kulutuksen jäljiltä. Lisäksi, kun kengät eivät hengitä, niin seurauksena on se, että kengät alkavat haisemaan nopeasti. Kuka haluaa pitää kauas pahalle haisevia kenkiä? Harva. Silkki, Pellava, Rami, Puuvilla, Viskoosi, Modaali ja Tencel/Lyocell ovat materiaaleina sellaisia, joita suosin vaatteissa villojen lisäksi. Esimerkiksi silkki on herkkä, mutta samalla todella kaunis ja hyvin laskeutuva materiaali. Viskoosi voi nyppääntyä tai rypistyä herkästi. Yleensä nämä asiat saa kuitenkin selville jo ostohetkellä, kun hieman hankaa ja rypistää kangasta. Muutama poikkeus minullakin on: urheiluvaatteet sekä bikinit ja uikkarit. Niissä materiaalit ovat usein synteettisiä kuituja. Niissä ihoni ei useimmiten kärsi kutinasta. Myös synteettisiä kuituja on parempia ja huonompia, joka selittänee sen, miksi toiset tuntuvat päällä inhottavammalta kuin toiset. Joitakin tekokuituja, kuten polyesteriä, suositaan vaatteiden valmistuksessa niiden kestävyyden takia. Kyllä, muovi on kestävää. Eri asia, minkä näköisenä ja tuntoisena iholla. Serkkuni antoi joskus hyvän vinkin materiaalilappujen syynäämiseen vaateostoksilla. Kun tekokuituja on vaatteessa alle 30 % ja mielellään mahdollisimman vähän eri nimisiä, niin se on ok. Tällöin tekokuidut vain tukevat vaatteessa luonnonkuituja. Esimerkiksi monissa farkuissa on nykyään puuvillan lisäksi muutama prosentti elastaania. Elastaani auttaa farkkuja pysymään pitkään hyvännäköisinä ja palautumaan käytöstä aiheutuvan venymisen jälkeen takaisin muotoonsa. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että pienissä määrin käytetty tekokuitu saattaa jopa parantaa tuotteen käyttöominaisuuksia.   "Toisaalta tuleehan sitä joskus syötyä eineksiäkin, vaikka useimmiten suosiikin luomua." - Muotikuiskaaja / Pia Dahlman . En voisi paremmin asiaa ilmaista. Ihanaa sunnuntaita! :)


Follow me on: Instagram | Facebook | Bloglovin | Nouw


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Satu
Satu,
Kiitos vinkeistä! Allekirjoitan joka sanan, mutta en ole vaivautunut paneutumaan tärkeään aiheeseen ennen tätä. Kiitos, että sinä olet. 😊 Laitanpa kännykkääni huonoista materiaaleista "Vältä näitä"-listan.
Kiia-Maria
Kiia-Maria,
Ole hyvä! Ihanaa, että tästä on apua! 😊
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229

Instagram @_kiiamaria

Instagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamariaInstagram _kiiamaria