Stress och sömn

Stress och utbrändhet ökar i samhället och inom sjukvården. Vid stress frigörs kortison och kroppen ställer in sig på "fight and fly", vilket var en överlevnadmekanism förr i tiden. Om kroppen ständigt är i detta mode med höga kortisolnivåer medför det både en fysisk och psykisk belastning på kroppen.


Kortison är ett katabolt (nedbrytande) hormon som kortvarigt är gynnsamt med snabb blodsockerhöjning och frigör protein genom muskelnedbrytning. Dessvärre leder det på sikt till ökad hunger och viktuppgång. Tecken till för högt kortison är sömnstörningar och kronisk trötthet trots tillräckligt med sömn. Därtill ökar blodsockernivåerna och minskar insulinkänslighet vilket medför att du lättare går upp i vikt. Fettet sätter sig på magen och kan ackompanjeras av smala armar och ben. Långvarig stress riskerar ge upphov till metabolt syndrom och utbrändhet/utmattning.


Fyra verktyg för att minska stress:

1) Dra ned på kaffe och helst senast kl 14 ☕

2) Prioritera sömn! Minskad sömn leder till ökat sötsug/hunger och ökad mängd stresshormoner. För att optimera förutsättningarna för en god natts sömn är rutiner viktigt och att gå och lägga sig samma tid varje kväll. Helst sova 7-8 h per natt.

3) Träning har visat minska stresshormonerna dock helst inte för sent på kvällen. Det behövs ingen hårdträning utan räcker med några snabba promenader på 30 min i veckan för att stärka hippocampus och frontalloben som är två viktiga områden i hjärnan för att hantera stress. Gärna i kombination med avslappning.

4) Minst 15 min dagsljus om dagen är optimalt för dygnsrytmen.

Hoppas du får en skön helg! 🤗


Gillar

Kommentarer