Benbuljong

Hej! 

Jag har senaste tiden börjat snöa in mig på benbuljong. Hösten är här och med den följer en skön känsla av att tända ljus, dricka något varmt och koppla av på kvällen.

Hemgjord benbuljong har långsträckta traditioner och börjar nu komma tillbaka som trendig hälsomat. Buljongen kokas på ben från lamm, kyckling eller nöt och innehåller naturligt kollagen, näring och mineraler.

Jag brukar göra buljongen i en slow cooker och kokar kyckling/nöt/märgben med tillbehör i 12-24 h, därefter tar jag ut köttet som blir supergott att äta som pulled beef. Buljongen silas sedan över i en bunke och förvaras i kylen. När buljongen svalnat bildas ett lager av fett ovanpå, detta går att använda i matlagning. Det tar sin tid men helt klart värt det!

Ingredienser kycklingbuljong:
1 hel ekologisk kyckling
1 msk vinäger
1 tsk havssalt
Några lagerblad och svartpepparkorn
2 morötter, hackad i stora bitar
2 gul lök i klyftor

1-2 L vatten

Blanda allt och häll på vatten så det täcker kycklingen helt. När allt kokat klart (går självklart lika bra att göra i en stor kastrull), sila buljongen och spara sedan i kylen.

Lycka till! 😊

Gillar

Kommentarer