Header

Så jag sökte jobb i Kapstaden för flera månader sedan. Jobbet gick ut på att jobba som support över internet. Dom bjöd på resan ner och gratis boende i 3 månader. Eftersom visum till Sydafrika kan ta några månader, skulle dom bjuda på resa, boende och först och främst utbildning i London. Och där skulle jag få börja till visumet blev klart. Sen skulle dom flyga mig längst ner i Sydafrika till Kapstaden. Stället jag så nyligt blivit kär i! Och jag fick jobbet. Jag kan ännu knappt förstå det. Jag sökte ett jobb utomlands, och jag fick det. Jag sökte ett i en stad jag blivit fullkomligt kär i, och jag fick det.

I ungefär samma veva hade jag blivit uppringd och blivit frågad om jag var intresserad i ett jobb här i Jokkmokk. Det var en heltid med möjlighet till förlängning, med ett löfte om omväxlande och krävande arbetsuppgifter. Det lät spännande, och söka kan man alltid göra tänkte jag. Så sagt och gjort hade jag en arbetsintervju på fredagsmorgonen. På fredagseftermiddagen fick jag ett samtal om att jag fick även det jobbet.

Jag gick igenom kontraktet över jobbet till Sydafrika och jag skulle vara tvungen att vara där i 12 månader. Skulle jag säga upp mig innan det, skulle jag behöva betala tillbaka allt som företaget lagt mer på att få dit mig. Bland annat dä boende, flyg och visum till Kapstaden och boende och flyg till London. Förståeligt absolut! Men tänk om jag inte skulle trivas där nere? Och jag lämnar dessutom kvar någon när jag far. Tänk om saknaden till Jonas, vovven, min familj och vänner skulle bli allt för stor? Jag skulle säkert inte kunna betala tillbaka företaget sin investering. Jag skulle få stanna där ett år. Och det gick jag inte med på, och dom kunde tyvärr inte ändra sina villkor.

Så från och 16 mars jobbar jag nu heltid på Vattenfall Finance fram till sista Augusti öns p länge. Håller tummar och tår att det blir förlängt, för efter ha varit där nu i ca 3 veckor så måste jag säga att jag trivs jättebra! Fy fan vad kul det blev med ekonomi nu helt plötsligt! Och jag trivs så bra med pappersarbete. När jag var liten, och bara barnet, så var bland annat "kontor" något jag tyckte om att leka. Sortera papper, skriva ner viktiga uppgifter på post-its, posta viktiga papper, skriva in uppgifter i datorn osv. Och nu får jag betalt för det?! Ah det är så sjukt.

Så himla tokigt livet kan bli ibland om man bara håller dörrarna öppna! Drömmen om att fara utomlands för att jobba och uppleva något är dock inte död. Det kommer! Nu har jag tid oxh möjlighet att spara ihop till en bra reskassa. Kanske jag vid nästa erbjudande kan känna mig säker att ta risken.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det blev som sagt en liten utgång. Det är dock väldigt länge sedan jag var ut på marknaden. Det kommer hit en himla massa nytt folk, vilket är skitkul men det är under såna intensiva dagar med massor av alkohol och droger att jag personligen känner ett litet sting av otrygghet kring vintermarknaden. Det är nästan med en skräckblandad förtjusning man ger sig ut i natten. Jag älskar att det kommer nytt folk hit, men det känns inte lika säkert som "Jokkmokk" längre. Det är som att verkligheten kommer hit. Med allt vad det har med sig.

Som tjej så vet man hur vanligt det är att någon kille kommer gå minst ett steg för långt när man går ut. Det är nästan så att man förväntar sig det, och försöker förbereda sig på det. Vi pratade om det på förfesten och hur frustrerande det är att det är så normalt! Och när det väl händer något så vågar man inte göra något åt det heller, men ikväll skulle vi inte låta något hända. Men där och då, mitt i euforin av en helt underbar kväll där hela världen tillhör mig och ingen kan skada mig, så händer det. En kille tyckte det var helt okej att upprepande ta mig mellan benen. Han frågar sedan om det var okej. Och vad gör jag? Ingenting. Jag kände en sådan fruktansvärd frustration senare på kvällen, och idag. Hur svårt ska det vara att slå han på käften? Knäa han i skrevet? I alla fall säga "Nej" eller "vad fan gör du?". Jag gick undan och Gabi sa till vakterna vad som hänt, och dom kommer direkt och drar ut han. Jag säger nej till att anmäla där på dansgolvet men polisen kommer dit senare ändå. Tydligen hade han varit på fler, men ingen hade kunnat peka ut han. Jag hade heller inte kunnat göra det när dom ville prata med mig, men jag förtydligade att jag såg att vakterna bar ut rätt kille just efter han tagit på mig. Vakterna är ju nykter och dom minns då vem dom bar ut. Det blev då en anmälan till slut, vilket jag är glad för att det blev nu. Jag ville inte först, även när jag vet in i mitt innersta hur jävulska fel det var. Jag var så förbannat kränkt och arg, men av ren slentriananda sa jag nej.

Dom var då skitduktiga både vakter och poliser. Jag blev positivt överraskad över hur seriösa dom var och att dom faktiskt lyssnade på mig, även under mitt tillstånd. Jag sa flera gånger att det är ingen idé att göra en anmälan då vi var båda fulla, det var ord mot ord och jag skulle nog inte kunna peka ut han om jag såg han. Jag brukar minnas allt från en utekväll, och det gör jag nog nu också. Men jag fick aldrig någon klar bild av hans ansikte, så jag har som inget ansikte att minnas. Men dom sa gång på gång att det inte spelar någon roll. Han gjorde fel, vakterna vet vem det var och han ska anmälas. Så så blev det med det!

Vad jag vill säga är hur sjukt normalt detta är. Jag är personligen lite chockad. Jag har inte varit ut på nästan över ett år, och tänkte lite naivt att det säkert är tryggare nu i och med att det skrivs och pratas mera om det nu. Men det spelar ingen roll. Det är exakt samma beteende nu som förut, men nu frågar dom i alla fall om det är okej efteråt.

Nej äckel. Det är aldrig okej.

Likes

Comments

​Jobbveckan är över och det är en dag kvar på marknaden. På en stund drar vi ut och ser vad den har att erbjuda!

Det har ändå varit en helt underbar marknad. Gabi kom upp. Har inte sett henne på drygt 3 år!? Hur kan det ha gått så länge? Vi har då pratat resplaner och jag sitter nu och finslipar mitt CV! Lyckligtvis var hon också sugen på Sydafrika och Kapstaden. Så vi får se vad som händer nu.

Det blev en liten utgång på torsdag. Eller tanken var väl att det skulle bli en liten sådan, men jag kom hem vid klockan 5 på morgonen. Så. Inte. Likt. Mig. Hur orkade jag ens så länge? Jag har ingen aning, men kul var det då. Trots något mindre missöde.

Nu väntar jag på att Jonas ska bli klar så vi kan dra ut gå på marknaden!

Likes

Comments

Jag har än så länge ingen aning om vart min resa börjar, men jag har fått någon form av resfeber.

Jag har funderat lite på vad jag skulle haft med mig i handbagaget. Resväskornas innehåll varierar ju beroende på resmålet, men däremot brukar handbagaget vara nästan det samma. Och jag som älskar listor, att packa och dona har redan smått börjat "packa" mitt handbagage!

Inser att inlägget skulle bli långt med hela listan. Så jag kommer att dela upp den.


För att kunna sova

1. Resekudde
Jag har normalt sett otroligt svårt att sova i fordon och offentligt, så sist jag flög så köpte jag en mjuk nackkudde i förhoppning att det skulle hjälpa mig. Men icket! Jag tror inte det spelar någon roll om jag så hade fått en säng i mittgången, jag hade nog ändå inte somnat. Så jag hade nog införskaffat mig denna på bild. Den är uppblåsbar och har ett fodral i tyg så man kanske inte känner av de vassa kanterna som jag förknippar med uppblåsbara nackkuddar. Skulle tro den känns mera "kudde" när man inte vilar mot plast.

2. Ögonmask
Självklart köpte jag en sån där vanlig tyglapp man sätter över ögonen för att sova. Inget större fel på vanliga ögonmasker, men ush så obehagligt det är att ha något för ögonen. Då hittade jag denna mask ovanför, med gropar över ögonen så man inte känner av masken!

3. Öronpluggar
Jag försöker helst somna till ljudet av musik eller en bra ljudbok, men öronpluggar tar ändå inte så stor plats om jag inte använder dom, och skulle jag vela ha så är dom nära till hands.

För att få timmarna att flyga

1. Telefonen + laddare!
Nu har jag bara 16 GB på min gamla hederliga iPhone 5S. Jag har tonvis med bilder och grymma spellistor på Spotify som tar upp nästan hela minnet. Men jag kan spara någon ljudbok och några grymma poddavsnitt så jag klarar mig. Har just börjat lyssna på Alex och Sigges så där har jag en hel del olyssnade avsnitt att se fram emot!

2. Extra telefon och/eller platta + laddare!
Jag har en gammal Samsung S3 som jag gjorde en systemåterställning på och fyllde till max med filmer och serier inför flygresan till New York. Det funkade utmärkt! Den är i mina ögon tillräckligt stor för att kolla filmer på, men jag har ju även en Samsung tablet som har lite bättre bild och större minne. Hade nog blivit elle-belle-bi när det väl gäller att packa ner allt.

3. Hörlurar
Jag överlever inte en resa utan hörlurar, och det finns inga bättre än dessa från BOSE. Ljudet är helt otroligt bra, samtidigt som själva hörlurarna sitter på plats. Det hade nog räckt att bara skriva det, men ni måste verkligen förstå hur bra dessa hörlurar är! Den lilla flärpen är väl till för att förhindra att hörlurarna glider ut, vilket gör att själva delen som ska in i hörselgången inte nöter lika mycket inne i örat och man får inte ont. Jag som har ganska små hörselgångar har fått ont av alla in-ear hörlurar jag testat- förutom dessa. Jag försökte hitta en länk till dessa, och jag tror jag hittat dom men dom verkar ha gjort dom i nya färger. Och tur var det! Mina är mörkblåa och limegröna. Det är inte riktigt "mina" färger, men det gör mig ingenting. Dom är så fantastiskt bra att jag hade inte brytt mig om så dom var bajsbruna. Rekommenderar dessa till alla som vill ha bra in-ear hörlurarna!

4. Bok
Den klassiska underhållningen på flyg! Jag är ingen bokslukare, jag läser bara det som jag vet är bra! Alltså böcker som ligger på topplistorna och som det pratas gott om i flera månader. Jag vill vara 100% säker på att den bok som jag börjar läsa är bra- så jag inte tvingas läsa en dålig bok. För jag måste läsa klart... Just nu ser jag fram emot att få läsa Johannes Hansens bok Fuck your fears! Hörde han i Måndagspepps podcast och blev så inspirerad av han.


Det som återstår är väl vad jag kan ta med mig för att se ut som en människa trots alldeles för lite sömn. Det som fräschar upp, badrumsartiklarna och hur man kan ta med sig något att äta och dricka på planet utan att bli ruinerad.

Likes

Comments

På måndag sätter det igång! Jag kommer jobba hela veckan men vara ledig på lördag så förhoppningsvis kommer jag få njuta lite av detta spektakel! Det är nu på sistonde som jag sett att vintermarknaden är ganska mysig ändå. Speciellt när jag jobbar och får träffa alla turister och se deras upprymdhet över att vara här! Man blir lite hemmablind, men det är som att ögonen öppnas när man får se sitt lilla samhälle i en främlings ögon. Kan bara tänka mig hur jag kommer se ut när jag är ute och reser. Kommer jag vara likadan mot lokalbefolkningen där? Säkert.

Kommer i alla fall att bli några intensiva dagar. Jobbar ganska sjysta pass, men det är mycket som kommer hända. Man är beredd på allt!

Ska försöka städa undan julen i helgen. Min bror och sin familj ska sova hos oss under marknaden. Hade hoppats få bort julgardinerna och granen till dess. Att det ska vara så svårt...


Likes

Comments

Det kan vara en näst intill förlamande känsla när man dras in i en stund av absolut inspiration för framtiden. Jag tappar nästan andan över hur möjligt det är att göra vad som helst! Och den vågen av lycka, när man känner att vad som helst är möjligt, kan jag leva på länge. Om jag inte pratar om den.

Jag vet att dom som jag berättar mina planer för alltid kommer att stötta mig om jag väljer att gå en heltokig väg, utan tvekan. Dom säger "gör det" och upplyser mig även om alla risker, andra enklare valmöjligheter och "verkligheten" av alla mina planer, och det är det som får lyckoruset att falna ut. Inte för att jag inte vet om dom. Jag är högst medveten om dom, men jag vill inte ägna dom några större tankar. Att tänka på hur svårt, jobbigt, tidskrävande eller fattig någon plan är till en början, föder inte direkt någon vilja att starta. Och det är då som jag på ett sätt tvingar mig till att försvara planen, vilket aldrig är kul. 

Som nu ska jag iväg och resa och jag har inte allt för mycket pengar och inge egentliga planer för vad jag ska göra när jag kommer hem, och inga fasta planer i resan heller. Men jag går in med inställningen att det löser sig! Jag kommer hitta svaren efter vägen. Jag vet inte vart jag ska, men det kommer att visa sig! Jag vet inte hur länge jag ska vara borta, det får framtiden utvisa. 

Jag tror hårt på attraktionslagen, så från och med nu hålls alla nykläckta planer och idéer för mig själv, där det kan få gro till något starkt och spännande! Något kanske kommer sippra fram i inläggen, jag har trots allt inte lätt att hålla mig om jag är exalterad över något!

Likes

Comments

Om det är något jag värdesätter högt är det min familj och att spendera tid med dom. Igår satt vi från kl 19:00 till 22:00 och spelade ett brädspel som heter Civilization. Ett komplicerat och tidskrävande spel som inte helt omöjligt kan ta 8-10 timmar att spela klart. Vi han dock inte klart igår, så vi pausade och idag avslutade vi det. Allt som allt gav det oss ca 7 timmar tillsammans!

Igår fick jag även hem mina nya gardiner jag beställt i helgen. Det + lite annat smått och gott. Äntligen kan jag ta ner julgardinerna. Jag brukar vara sen att ta bort julen då det är min favorithögtid. Men nu börjar det lite mot februari och det är inte riktigt okej... Julgranen är fortfarande uppe, utan allt pynt dock. Jag bävar mig för att montera ner den! Men jag ska nog få undan julen idag efter jag slutat jobba kl 18. 

Nu blir det en dusch från morgonpromenaden, äta nå halvspännande och sedan göra sig redo för jobbarbetet.

Likes

Comments

För flera månader sedan printade jag några bilder från Snapchat där människor i Kapstaden delade med sig av storys till hela världen. Det var helt sagolika videos som jag tog en bild ifrån, och sedan glömde jag bort dom. Till nu.

Återigen inspirerad utav dessa bilder så började jag googla lite på Kapstaden, och nu är jag fast!

Inte nog med att människorna verkar vara jättetrevliga och att utelivet verkar otroligt rikt, så har Kapstaden även en hel del aktiviteter som är med på min bucketlist. Tänk att få simma med vithajar och även få se dom hoppa upp ur vattnet! Om jag inte minns helt fel, så är det väl endast här all världens vithajar väljer att bryta ytan för att fånga sitt byte? Hur häftig är inte det! Sen att få fara och kolla på de Afrikanska pingvinerna och åka på safari och se lejon och elefanter mm. Jag skulle till och med vara sugen att se utsikten på 360 grader över hela staden från toppen av Lion's Head.


Detta ställe verkar ha allt. Samtidigt som det ser ut att vara ett paradis med vita stränder, turkosa hav och ljumma vindar så är det även en storstad med ett vimmel av folk och en härlig puls. Detta ställe ligger nu högt upp på listan över potentiella resmål!

Likes

Comments

Nu har min mor, syster och broder farit hem för kvällen. Vi har just spelat färdigt ett av de svåraste och tidskrävande brädspelen jag någonsin spelat, Civilization. Eller egentligen är vi inte klar, brorsan ska upp kl 5:00 imorgon så vi har pausat det till imorgon eftermiddag.

Nu blir det soffan och Orphan Black på Netflix. Grymt bra serie, om man gillar spännande serier med en del överraskningar och klurigheter!


Likes

Comments

Samma blogg som jag tipsade om i tidigare inlägg skrev om denna väska, The O.G Overnight bag. Hur snygg är den inte?

Finns i flera olika färger men jag tycker den svarta med gulddetaljer helt klart var snyggast!

Jag behöver en bra väska att använda som handbagage och denna har ju varit perfekt! Lätt väska i stryktåligt och även vattentätt material. Har plats för allt man behöver i handbagaget + lite till. Något som jag lärt mig av mina föräldrar är alltid ha med sig ett extra ombyte i handbagaget just ifall att de incheckade väskorna skulle bli försenade eller rent av försvinna.

Den ligger dock en bit över min budget, men drömma får man ju göra!

Likes

Comments