Från mitten av maj till mitten av juni blev det uppsättning av panel i takfoten. Panelen som inte var tillräckligt "fin" för fasaden fick hamna under takfoten. Arkitekt Sanna hade från börjat ritat huset med öppen takfot för att taket skulle ge huset ett nättare uttryck. Stormen i januari som tryckte in vatten vid takstolarna gjorde att jag kom på andra tankar. Snickarna tyckte jag gjorde helt rätt i att sätta panel under takfoten, eftersom det gör det mycket svårare för västkuststormarna att skada huset.

Är mycket tacksam för ställningen som jag fick låna av Emils familj!

Det blir infällda spottar i takfoten på långsidorna. Emma ställde upp och räknade på optimal fördelning!

Att borra tre hål i varje takstol för ventilation och elslang var lite jobbigt... Men bra blir det!

Takfoten är ännu inte färdig. Efter fasadpanelen är klar kan jag sätta upp den sista takfotspanelen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den 17e mars började vi sätta upp första panelbrädorna. Förhoppningen var att göra ett blogginlägg när fasaden var på plats ett par-tre veckor senare. Men ojoj där kom tidsoptimisten in igen! För fasaden är fortfarande inte på plats... I början på maj började panelen tryta. Det visade sig att både jag och leverantören räknat fel på ungefär 5 meter. Så nu under sommaren har den sista biten på långsidan fått vara utan panel. Eftersom jag köpt panelen av en liten såg så har det varit leveranstid på virket så först nu i september kommer jag få det sista av panelen. Förhoppningen är att den sista biten av ska vara klädd i början av oktober.

Här nedan kommer en bildkavalkad över hur panelarbetet har fortskridit:

Likes

Comments

Förra veckan köpte jag en begagnad elpanna NIBE EVC 13 och varmvattenberedare NIBE Compact 200. Jag var lite orolig för att grejerna kanske inte skulle fungera när det väl blev dags att installera dem. Det där med att köpa något som står i garaget hos någon utan att kunna testa, det gör att det kryper lite olustigt i kroppen.

Jag fick hjälp av syrrans man att lyfta av och ställa in grejerna i containern där de skulle förvaras ett par tre månader fram till installation. Dagen efter ringer syrran och berättar att rörmokaren är på plats och har konstaterat att pelletspannan har rostat ihop och dött.. Ungefär samtidigt som vi lyfter av elpanna och varmvattenberedaren går deras pelletspanna sönder. Nästan bisarrt! Syrran meddelar att rörmokaren kan installera en temporär uppvärmning för 70kr/dag plus moms. Jag tänker, perfekt nu kan jag få min panna testad, och erbjuder sedan syrran att låna min elpanna och varmvattenberedare. Win-win!

Sagt och gjort! Ber grannen att hjälpa mig lasta på allt igen och kör hem till syrran. Dagen efter kopplar rörmokaren in pannan och elektrikern fixar elen. Syrrans man ringer mig på under kvällen (tror jag) och berättar att pannan inte producerar något varmvatten. OMG tänker jag! Jäkla skit också. Jag har köpt skräp! Dagen efter kommer rörmokaren tillbaka och kollar vad som är fel med pannan. Elektrikern hade inte kopplat ihop alt startat elpannan! Pannan funkar! Puh!

Så nu är allt frid och fröjd! Tur i oturen för alla... eller nåt! ;)

Likes

Comments

Väldigt tidigt i husfunderandet och bloggandet så var tanken att golvet i huset skulle vara ett massivt trägolv gärna av kilsågat virke, som var vanligt i gamla gårdar, då även bjälklaget skulle vara av trä. Jag har även funderat på att lägga ett kalkstensgolv. Därefter kom det sura beskedet att det pga markförhållandena skulle bli för dyrt och komplicerat med träbjälklag och plintgrund. Det var här arbetet avbröts i juni 2015 (tiden går!) och husets träbjälklag fick konstrueras om till en betongplatta.

Med betongplatta föddes också tanken på klinkers i huset istället för trä, eftersom klinkers leder värme bättre än trä. Dessutom har (ähum...) alla trägolv i sina hus, och jag vill inte ha det som alla andra. :)

Det jag kanske inte kommunicerat är att jag till slut har valt att låta slipa betongplattan. Alla utrymmen förutom våtutrymmen får slipat betonggolv. Golvet kommer slipas av Stadax till ytfinishen HTC Superfloor Bronze. Här slipas endast det översta lagret bort vilket inte exponerar någon ballast. Golvet får en relativt homogen slät och blank yta som ska vara behaglig att gå på.

För att göra det behagligt att gå ut genom dörrarna är dessa nedsänkta i betongplattan ca 20mm.

Alla våtutrymmen är nedsänkta med ca 15mm i betongplattan. Här kommer vi inte fullt ut att följa branschens regler om fuktspärrar överallt. Ojämnheter i dessa golv kommer betongslipas. Dubbla fibergipsskivor från Fermacell sätts upp på väggarna. Därefter kommer vattenutsatta delar av golv och väggar som tex dusch att beläggas med en fuktspärr. Fuktspärr samt resterande golv och väggar kommer sedan att beläggas med Clay stone som ger en vattentålig yta alternativt Tadelakt som ger en vattentät konstruktion.

Mer om material och badrum i ett senare inlägg.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Istället köper jag en begagnad elpanna! Låter det logiskt? Nä, inte alls eller hur! Men hur jag än räknar på det hela så kommer ett bergvärmesystem i detta lilla hus bli för dyrt för att det ska gå ihop. Varför? Låt oss räkna på det lite!

Förutsättningarna kan du se här ovan. Enligt energiberäkningen bör vi göra av med 7458kWh/år om huset värms upp med el. Notera också den hutlösa elöverföringskostnaden Ellevio tar ut om elförbrukningen är under 10000kWh/år!

Här ser du alla uppvärmningsalternativ jag funderat kring. En kakelugnsliknande eldstad har alltid varit med i planerna och den Tulikivi Valkia som jag valt finns därför med i alla alternativ, förutom där jag ville jämföra med endast bergvärme. Tulikivi'n är dessutom inköpt, då jag hittade ett billigt demoex!

Planen var från början att låta en vattenmantlad Tulikivi täljstenugn värma huset. Tyvärr klarade den endast av att leverera varmvatten för att driva golvvärmen vilket innebar att ett visst eltillskott krävdes. Troligtvis ännu mer än vad jag räknat med ovan.

Frånluftsvärmepump är det som de flesta stoppar in i sina hus, men då jag ville ha FTX-system i huset så är detta alternativ endast med som jämförelse. Notera att ev energikostnad för FTX-system är oklar. Energiberäkningen räknar endast av insparade watt från återvinningen via ventilationsvärmeväxlaren.

Bergvärmepump (BVP) samt Tulikivi är det system jag helst vill ha, men investeringskostnaden är mer än jag mäktar med just nu. Det är här den begagnade elpannan kommer in i bilden! :)

Det finns en hel del begagnade elpannor på Blocket eftersom många installerar BVP eller luft/vatten-värme. Den elpanna jag köpt kostade 3000kr och har en livstid på ytterligare ungefär 15år.

Det kan vara intressant att notera att där det står siffror om Energibehov kWh för ved respektive el så har jag räknat på 30% ved och 70% el förutom för den vattenmantlade Tulikivi'n där jag har räknat på el på sommaren plus eltillskott på vintern.. Om vi räknar på vad tex 2237kWh ved kostar så blir det 0.164*2237=367kr. Ved är alltså väldigt billigt per kWh om man inte räknar med det egna slitet.

Rent praktiskt skulle jag kunna värma upp hela huset genom att elda i täljstensugnen. Ett inlägg a 10kg under hösten och två inlägg a 15kg per dag när det är kall vinter. Dock skulle golvet bli lite kyligt. :)

Ytterligare en anledning (förutom investeringskostnaden) att jag köpte en elpanna istället för BVP kan du se på bilden ovan. Återbetalningstiden för BVP i det lilla huset blir 24år, vilket är 6år längre än de 18år som branschen tycker är medellivslängden för en BVP. Om jag istället köper en BVP vid en eventuell utbyggnation blir det fina i kråksången att jag kan få ROT-avdrag på 35% av totalkostnaden för ett bergvärmesystem. Just 35% är speciellt satt för bergvärme- samt luft/vatten-värmesystem. Det innebär att totalkostnaden för att installera bergvärme sjunker vilket i sin tur sänker återbetalningstiden till 11år. Utan ROT-avdrag blir återbetalningstiden 16år.

Jag har självklart lika omfattande uträkningar för det framtida utbyggda huset, men det tar vi en annan gång. Om 5år eller så...

Alla underliggande formler är kanske inte helt perfekta, men det ger en fingervisning. Uträkningarna är baserade på formler ur Värmeboken (Lars Andrén, Anders Axelsson).

Likes

Comments

Panelen till huset blev som ni läste tidigare försenad med drygt en och en halv månad. Från mitten av januari till mitten har det varit en enda långdragen process att bränna, stålborsta, finborsta, olja in och stapla all ytterpanel! Över 400 brädor totalt. Vad långsamt det går, och liknande frågor, har ställts många gånger av grannar och förbipasserande, när vi stått och bränt och borstat. Frågan om det inte går snabbare att måla har också ställts. Nu när nästan all panel är redo att sättas upp tänkte jag att det skulle vara skoj att räkna lite på det. Är det snabbare att måla?

Vi börjar med vädret! Vädrets makter är inte mycket att göra åt varför knappt hälften av tiden har varit väntan på bättre väder. Här ovan syns utsikten från min borstarplats! Väl vald för att komma undan värsta västanvinden. Noteras bör att vi tydligen bara fotar det fina vädret också. Jag har inte hittat några bilder på huset i dåligt väder... ;)

Efter vädret kommer årstiden. Solen lyser med sin frånvaro under stora delar av vintern och den jäkeln trillar över horisonten alldeles för tidigt på kv... eftermiddagen. Att bearbeta panel utomhus när det är mörkt funkar inte så bra eftersom du inte ser vad du gör. Det blir korta helger och många korta stunder efter jobbet.

Den som byggt hus och inte känt sig stressad är det antagligen något fel på. Den som bygger hus i egen regi kommer garanterat klättra ytterligare ett par pinnhål på stresstegen. Min stress resulterade (i retrospektiv) i att jag nästan hade en total oförmåga att slappna av på kvällarna. Jag kunde tex inte sätta mig och läsa en bok förrän kl 23 på kvällen. Nu när ytterpanelen till stora delar är färdig, har en del av stressen börjat släppa och jag har kunnat gå och lägga mig tidigare om kvällarna. Det är viktigt att försöka lära känna sig själv och på så sätt kunna lära sig hantera sin stress.

Ibland behöver man också vara ledig från husbyggandet. Det är bra för att fylla på energidepåerna och minska på stresshormonet. Påtvingad ledighet kan dock ibland höja stressnivån. Folk fyller år och lite styrdans ska ju tryckas in också. Styrdans medför ofta långa bilresor och hemkomster mitt i natten vilket i sin tur leder till sena uppstigningar. Styrdans rekommenderas eftersom du tvingas in i nuet! <3

Att bränna panel när det blåser över 7m/s är knappt lönt eftersom gasbrännarlågan blåser bort. Arbetet blir mer tidsödande och gasol är dyrt. Vi bränner alltså panelen mestadels när det är fint väder. Emma har stått för bränningen av nästan all panel. Ungefär 10 panelbrädor a 4m kunde brännas per timme. Alternativt 16 panelbrädor a 2,9m.

Samtidigt som Emma brände panel, borstade jag av dem med stålborste på skaft. Fysiskt ganska krävande. Svettades som tusan för att hålla jämna steg med Emma. När jag väl fick in tekniken så kunde jag borsta lite mer än vad Emma hann bränna. Efter stålborstningen finborstades all panel för att få bort allt sotdamm. Jag har tyvärr inga bilder på borstningen men här är resultatet efter stål. och finborstning. Ska uppdatera inlägget med bilder på verktygen!

Notera den fina färgskiftningen som uppstår när den brända ytan borstas! Ådringen framträder väldigt tydligen och färgen skiftar från svart/silvergrått till rött och brunt.

Varje borstad bräda släpades sedan in i huset för att oljas in. Det är typiskt obra att olja (eller måla) panel utomhus i smällkalla alternativt pissblöta vintern så allt måste göras inomhus. Eftersom platsen inomhus är begränsad kunde ungefär 75 brädor oljas samtidigt. 75 brädor oljas in av en person på ca fyra timmar. Oljan är en 50/50-blandning av Tungolja (från kinesiska tung-nöten) samt citrusterpentin. Det krävs ungefär 48h i 15-17 graders värme för oljan att penetrera in i trät och torka, innan brädorna kan bäras ut och ströas (läggas på hög med små träbitar mellan varje lager) i väntar på uppsättning. Naturligtvis gjordes detta under den kallaste delen av vinter varför min elräkning blev tokdyr. Så går det när bygget försenas...

När panelen bakats färdigt i den 17-gradiga hettan ska den bäras ut och travas på hög! Det tar också lite tid... Så här kan det se ut! Notera att färgen gått tillbaka till nästan svart. Känslan att ta på panelen är helt fantastiskt taktil och skön. Lite religös upplevelse faktiskt! Välkomna ut och känn! ;)

Vad blir svaret på frågan då? Orkar inte räkna ut det men helt ovetenskapligt känns det som att det tagit extremt lång tid att göra panelen redo för uppsättning. Tar det längre tid än att måla med vanlig färg? Eftersom det är vinter är du tvungen att måla all panel inomhus även med vanlig färg. Det innebär 4 strykningar, grundolja, grundfärg, och två strykningar färg. Min erfarenhet är att oljan är extremt lätt att täcka med. Vanlig färg är mycket mer krävande att måla med. 75 brädor tar säkert åtta timmar att måla. Målar du då efter jobbet så hinner du med hälften. Minst en vecka för att måla färdigt 75 brädor. En dags torktid mellan varje målning ger runt 6 veckor för att måla 400 brädor. Behöver du då vara ledig nån gång så blir det snabbt åtta veckor. Totalt sett ungefär lika lång tid som det tagit att bränna, borsta och olja panelen.

Det sköna är att jag slipper måla om panelen var tionde år! Vill jag få en finare lyster kan jag behöva olja in panelen igen.

Likes

Comments

Ungefär såhär ser det ut just nu. Jag råkade missa byggnationen från slutet av stomresningen till hit då jag bokat en resa till värmen som egentligen skulle infallit i mitten av bygget. Nu kom resan att infalla i början av bygget vilket var tråkigt då jag inte fick möjlighet att vara med under husets resa.

Grabbarna från A. Bengtssons Bygg i Derome gjorde ett fantastiskt bra jobb! Huset är numera hyfsat vattentätt. Några problem finns det dock som ska åtgärdas.

Vad har jag haft för mig då sedan senaste uppdateringen undrar ni säkert. Jo, jag har jobbat med att tejpa alla små sprickor mellan träfiberskivor och stommen. När sedan stommen ska fyllas med lösull så måste allt vara tätt så inget blåser ut. Att tejpa är ett jäkla småpill och det gör inte saken lättare att det ofta regnar, blåser och är svinkallt. Det har dragit ut på tiden och dessutom har tejpen tagit slut. Hela taket är dock klart och två sidor av fasaden.

Jag hade även tänkt sätta upp ångbromsen under takstolar och på insidan trästommen, men projektledar-Per från A. Bengtssons Bygg tyckte inte det var nån bra idé innan ytterpanelen var på plats. Dessutom visade det sig att hela stommen hade en hel del vatten i sig, runt 19%. Att isolera huset med så hög vattenhalt i konstruktionen hade medfört en risk att bygga in mögel. För att få ner vattenhalten till runt 10% (som är en riskfri nivå) inhandlade jag innan jul en avfuktare som tillsammans med ett par värmefläktar nu har dragit ut det mesta av fukten ur konstruktionen. Just nu säger min fuktmätare att virket är redo för ångbroms och isolering. Men för att inte riskera vatten i konstruktionen avvaktar vi ångbroms och isolering tills ytterpanelen är uppspikad.

Inte helt vattentätt

I början av januari drog en storm in från sydväst och med den ett horisontellt regn. Huset fick då bekänna färg och eftersom endast understället var på (träfiberskivorna på stommen) så pressades det in vatten på vissa ställen. Runt och under takstolarna kunde inte tejpen (som andas) hålla i mot och det droppade in vatten på flera ställen. Även under fönstren pressades vatten in då det ännu inte fanns nån fog där. Som tur är hade jag avfuktare och värmefläktar på plats och endast ett par dagar senare var hela konstruktionen snustorr igen!

Planen var att ytterpanelen skulle varit på plats nu i januari, men som vanligt grusas mina planer. Första delleveransen av ytterpanel var inte korrekt i dimensioner och kunde inte användas. Andra leveransen skulle kommit innan jul, men tyvärr rasade ett tak för leverantören under den stora snöstormen i november. Men igår den 17e januari kom så hela lasset panel. Det såg mycket bra ut!

Ändring av Shou sugi ban receptet

All panel ska nu brännas enligt tekniken Shou sugi ban, därefter oljas in med Tungolja spädd med citrusterpentin. Citrusterpentin utvinns genom att pressa skalet från citrusfrukter, framförallt apelsin, och är förenklat en kusin till balsamterpentin som utvinns från tall.

Emma har bränt en del av den panelen från förra leveransen med en variant av Shou sugi ban metoden, genom att bränna, vattna och borsta bort det blöta sotet. Denna metod har visat sig inte fungera optimalt i den kalla och blöta årstid vi har nu.

Efter lite efterforskning har jag hittat en annan metod som går ut på att man bränner virket, borstar det med stålborste följt av mjuk borste för att få bort sotet samt bränner ytan snabbt igen, följt av ytterligare en borstning med mjuk borste. När man borstar första gången försvinner det mesta av den svarta ytan som sotet utgör och en mer mörkt brun yta framträder. Det är också vackert men eftersom jag vill åt den svarta ytan så bränner vi sedan panelen ytterligare en gång, dock väldigt snabbt.

Efter att ha borstat av panelen lätt stryker vi ytan med blandningen 50% Tungolja och 50% citrusterpentin. För att blandningen ska gå in i trät behöver panelen vara i ett varmt utrymme så arbetet får göras inuti huset. Citrusterpentin är en flyktig och allergiframkallande kemikalie under själva målarfasen, och därför behöver man ansiktsmask och handskar. Värmen och citrusterpentinen gör att oljan bättre tränger in i trät.

Förhoppningen är att ytterpanelen ska kunna börja spikas upp i mitten av februari!

Glöggmys hos grannarna

VI har träffat en massa trevliga människor i området! Grannarna bjöd in hela grannskapet till glöggmys! Det var mycket trevligt att träffa de flesta som bor på gatan och i området!

Likes

Comments

Byggdag #1

Äntligen igång! Anders och Peter från A. Bengtssons Bygg har börjat med att lägga syll och syllisolering. Jag håller på att resa mitt förvaringstält.

Idag har Anders och Peter spikat den högsta och mest avancerade stomdelen mot havet, och jag byggt färdigt mitt förrådstält. Jag har även hjälpt till att resa stommen samt bygga ställning. Det går att urskilja hur det kommer se ut! :)

Byggdag #2

Jepp, det är jag nere i vänstra hörnet som står och gör en balettpiruett! ;)

Likes

Comments

Först dröjde det tre veckor innan jag fick leveransbesked. När beskedet väl kom skulle leveransen ske 25-26 oktober. Nu har den kommit! Rätt knas där. Men skönt att den är på plats. Vi hann även med att flytta runt bod och container så jag kan få plats med ett arbetstält mellan bod och container.

Hann tyvärr inte fota så mycket, för jag hade fullt upp med att bära in den mjuka isoleringen in i min container där den är skyddad. En pall hade gått sönder i frakten så 5 skivor var skadade i kanten. Förhoppningsvis kan vi fortfarande använda dessa. Ska köpa en billig pressening att lägga över träfiberskivorna.

Tack till säljaren Sunny på Thermocell, som var på plats för att inspektera den trasiga pallen, men som även hjälpte till att bära in isoleringen.


​Mjuk träfiberisolering tv. Hårda träfiberskivor th.

Likes

Comments

Äntligen kan jag skriva att snart börjar det på riktigt! Måndagen den 24e oktober startar arbetet med att resa trästommen till huset. De duktiga gänget från A Bengtssons bygg i Derome kommer hjälpa mig med detta.

Stomresningen har fått vänta ett tag då leveransbeskedet för isoleringen har dröjt. Innan de hårda träfiberskivorna kommer är det ingen bra idé att resa stommen, eftersom att vi inte vill riskera få en blöt trästomme. Efter lång väntan på leveransbesked för isoleringen från Thermocell kom äntligen beskedet! Leverans antingen tisdagen den 25 oktober eller onsdagen den 26e oktober.

För hoppningsvis är stommen färdig lagom till träfiberisoleringen levereras. Leveransen består av

  • mjuka träfiberskivor som ska utgöra innersta isoleringslagret
  • hårda träfiberskivor som ska utgör det yttersta skyddande lagret under panelen
  • hårda träfiberskivor som ska utgör det yttersta skyddande lagret ovanpå takstolarna
  • vattentät diffusionsöppen takduk som ska ligga ovanpå takskivorna
  • fiberarmerad ångbroms i papp som ska fästas på insidan av trästommen
  • diverse tejper och klister för att se till att ångbroms och takduk förblir tät

Gutex Multiplex-top, tv, Thermocell/Feelingwood, th

Isocell Omega Monotop 330 SK Duo, tv, Isocell FH fiberarmerad ångbroms, th

Bygghelg och semester

Helgen den 29e och 30e oktober planerar vi ha en bygghelg, bygghelg #1. Vi hoppas att många av våra vänner har tid och lust att ge oss en hjälpande hand. Planen är att få upp så mycket fasadskivor som möjligt samt att bränna ytterpanel enligt den japanska tekniken Shou Sugi Ban. Det vore fint att kunna täta huset så gott som möjligt innan den 2a november. Då åker jag på en välbehövlig semester. Jobbstress plus byggstress är inte att rekommendera. Så jag gör som min kontrollansvarig rekommenderar och tar en ordentlig semester för att ladda om batterierna. Under tiden jag är borta kommer förhoppningsvis alla fönster och och fönsterdörrar att installeras.

Likes

Comments