Häst och ridsport

God jul på er Alla mina läsare
Har varit borta från bloggen ett tag för har haft mycket att göra men nu är jag tillbaka och kommer att blogga ett tag framöver.

Nu under jullovet så är jag i Polen och firar jul och nyår med familjen och i julklapp så fick jag en underbar julklapp från familjen. Just nu är jag i julklappen. Ett ställe som heter Stajnia Gostar nära Jelenia Góra i Polen. Min julklapp var att jag ska bo här i några dagar och få ridlektioner och jag är här med min bror. Stället Stajnia Gostar vad jag kan säga er nu är ett ganska mysigt ställe med trevligt folk. Det finns ett stort ridhus, ett väldigt stort stall ( har bara varit inne en snabb stund så har inte sätt allt än) Det finns en resturang, väldigt mysig. Många hagar, en skritt maskin, två ute ridbanor och till och med två lamor som går fritt och betar.

Vi bor i ett litet hus eller rum som man kan säga med två sängar, ett långbord, en stor tv, ett väldigt fint badrum, två skåp och många hästskor på väggen, en liten hall med hyllor och klädhängare, tre fönster och ja rummet/huset är fint. Vi får frukost, lunch och kvällsmat och idag åt vi kvällsmat och vi fick pannkakor, otroligt goda med ost och honung och lite choklad över.

Imorgon ska jag ha min första ridlektion och jag är lite nervös men mest taggad. Om ni vill veta mer om stället osv så kan ni gå in på deras hemsida och läsa:

http://www.gostar.pl/index.php/pl/

Jag kommer lägga ut bilder så småningom! :)

P.s bilden är från Google bilder

#hästar#stajniagostar#ridsport#jul#ridning#träning

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Häst och ridsport

Nu är man hemma igen efter praktik hos Charlotte Esping i Rappestads ridklubb och det har varit jätte roligt, jag saknar hästarna och alla som jobbar där.

Jag har lärt mig jättemycket om hästens beteende och hur jag ska hantera hästarna på marken och när man leder dem. Jag åkte upp dit med Joanna Arkhem och vi var där i 3 veckor. När vi kom dit så fick vi se våran stuga som vi bodde i och det var en fin stuga med kök och allt.

En vanlig arbetsdag kunde se ut såhär:
Först så gick jag och fordrade i två privata stall. Sen så hjälpte jag till i det stora stallet med att fylla på hösilage påsar och sen så fyllde vi vattenhinkar. På ena sidan av stallet så fanns det boxar och på den andra sidan fanns det spiltor. Vi fyllde på vattenhinkar med en vattenslang och i de andra stallen fick man ta små vattenhinkar och fylla dem sen fylla de vattenhinkarna i de andra stallen. Sedan så oftast så mockade vi i de små stallen eller så hjälpte vi till i det stora stallet med att fylla hösilage och ge halm till hästarna. På morgonen så tog man också ut hästarna och vissa släpptes lösa och en fyrhjuling fick leda dem. Sedan så tog vi ut hästar med grimskaft och det var många olika hästar som unghästar, skolhästar, tävlingshästar och privathästar. Efter att man har tagit ut hästarna då gör man stall uppgifter. Som jag sa så oftast så mockar man boxar eller hjälper till i stora stallet. Sedan så blir det lunch och efter lunchen så brukar man göra olika saker som att kratta ridhusen och då krattar man bara kanterna. Sedan så tar man in hästarna och efter det får man rida!


Jag trivdes där jättebra och det finns trevliga människor och man har alltid roligt oavsett hur jobbet är. Jag rekomenderar om man vill ha en praktik plats. Jag kommer att lägga up bilder senare :) om ni har några frågor om platsen eller om ni vill veta mer så är det bara att mejla!


Jag och Joanna Arkhem på Simon och Chili :)

Likes

Comments

Häst och ridsport

Det finns vissa dagar när man har en dålig dag och ingenting blir bra. När ridlektionen inte gick som planerat och man bara vill ge upp allt för att man känner sig så värdelös, så innan man ska ge upp så tänk igenom en ridkurva eller en kurva som man kan följa.

Först är du på ett ställe i ridningen och efter några träningar eller ridlektioner så har du blivit bättre, sen kanske har du tagit en paus från ridningen och när du kommer tillbaka så har du blivit sämre eller så har du blivit bättre. Men om du har blivit sämre så få inte panik, ibland är det så och då är det bara att träna och träna och tillslut så hamnar du där du var och sen tar det ett tag och sen blir det bättre. Att träna och lära sig tar tid och bara för att att det inte går en gång bra så betyder det inte att alla gånger blir så.

Jag har haft problem med att misslyckas och varje gång det gick dåligt i ridningen så ville jag sluta för att ingenting gick bra. Jag kände mig värdelös när ingenting gick bra och när
jag inte kunde saker som de andra kunde. Men mitt tips om du har en dålig dag och ingenting går bra så tänk på denna kurva, det hjälper mycket. Eller prata med människor och ge aldrig upp för man ångrar sig sen :)
#praktik#ridkurva#hästar#tips#

Likes

Comments

Häst och ridsport

Nu har man haft två dagars praktik i Rappestads ridklubb. Jätte trevliga människor och har träffat fler hästar. Dagarna har bestått av stalltjänster och ridning. Idag red jag och min kompis Joanna två stycken B-ponnyer. En passande häst för min del 😂.
Stugan är fin och mysig.
Kommer skriva mer om det när man har kommit igång på riktigt. Men ska säga att det är jätte fint i rappestad och mysigt men kallt 😄
Bilderna är tagna av Joanna Arkhem

#praktik#rappestad#horses#bäst#cute

Likes

Comments

Häst och ridsport

Nu är veckan i Breeders avklarad och det har varit jätteroligt och spännande. Jag har varit funktionär hela veckan. Det har varit sena kvällar och tidiga morgnar. Jag har byggt bana och varit ringmaster plus stått på banan och det roligaste har varit att stå på banan och se hoppningen och dressyren på så nära håll. Det mest jobbiga har varit att stå som ringmaster, vissa ryttare var så otrevliga så man blev stressad. Att vara ringmaster är ganska stressigt om man är nybörjare och står själv. Det är mycket att hålla koll på. 

Det känns som att personer struntar i funktionärer som jobbar för att det ska funka, man jobbar för att allting ska bli bra som möjligt. . Vissa ryttare är så otrevliga, de kanske inte  menar det men det känns ibland som att de skiter i en som jobbar. Vi gör vårt bästa och vi hjälper till så att allting ska funka. 

Men veckan är avklarad och nu så är man påväg till sin 3 veckors praktik vid Linköping hos Charlotte Esping. Ser verkligen fram emot det :)
Kommer lägga upp bilder och skriva lite om hur det är!
Jag på bilden med min kompis Joanna innan vi ska på tåget. :)
#breederstrophy#funktionär#praktik#happy#smile#Breeders#Flyinge#horse

Likes

Comments

Häst och ridsport

Imorgon sätts Breeders i Flyinge igång! :)
Det är ett unghästchampionat.
Jag kommer vara funktionär hela veckan och det kommer bli jätte roligt.

För er som inte vet vad en funktionär är så är det de som är bakom kulisserna och hjälper till under tävlingarna! :)
Man kan vara ringmaster, banbyggare, funktionärsservice, stå på banan, sitta i domartornet, domarsekreterare och mer.

Det är verkligen kul att vara med och man träffar många nya människor. Det bästa är att man får vara med och hjälpa till under tävlingarna och kunna se allt på nära håll :) 

Plus så kommer Charlotte Dujardin till Flyinge under Breeders trophy.
För mer info kan ni gå in här och läsa mer! :)

http://flyinge.se/

Likes

Comments

Häst och ridsportMitt namn är Katarina Berlin
Jag är en 18 år tjej från Polen
Bor i en liten by nära Lund
Jag tänkte berätta lite hur mitt intresse för hästar började och hur det är nu! :)

Allt började när jag var 3 år då jag första gången satt på en liten ponny för att se om jag tyckte om det. Japp det gjorde jag!
Sen började jag rida när jag var 4 år i Malmö på en ridskola som heter Malmö civila ryttarförening. Den första ponnyn som jag red där hette Tösen och hon var den snällaste! Många hästar där var snälla och jag tyckte om alla men tösen var min favorit!

Men livet på en ridskola började bli lite tråkigt och jag ville rida mer utomhus istället för ett ridhus. Så jag började på en annan ridskola närmare där jag bor och där hade man lektioner utomhus! Kändes mycket bättre än i ett ridhus hela tiden.

Jag red där några år tills jag fick en stark allergi mot hästar, damm, hö och halm och fick sluta med hästar och ridning.

I sju år så red jag  inte men jag träffade olika hästar i hagar men det gjorde alltid ont när man hade kompisar som red och hade egna hästar.

Men allt vände och förra året var valet till gymnasiet och mitt intresse för hästar fanns kvar så jag sökte in till Sveriges ridgymnasium i Flyinge och kom in :)
Första året var hemsk, det var som att börja om allt från början men med mycket träning så har ridningen blivit bättre och jag känner mig starkare nu än innan.
I sju år hade jag drömt om att få rida igen och hålla på med hästar och nu går jag på en underbar skola.
Det var lite kort om hur allt började med hästar jag hoppas ni har en underbar lördag! :)

Katarina

Likes

Comments