MITEN OTTAA KAIKKI IRTI VÄLIVUODESTA

Mulla käynnistyy jo toinen välivuosi - ensimmäinen niistä oli enemmän ja seuraava vähemmän suunniteltu. Olipa huilitauko sitten oma valintasi tai seurausta epäonnistuneesta pääsykokeesta, tulee muutos hektisestä kouluarjesta loputtomaan valinnanvapauteen olemaan suuri. Kevään lukuputken jälkeen saattaa tuntua hyvältä idealta nauttia vuosi ihan vain rauhasta, mutta kun kaverit kiskovat haalareita jalkaan ja sinun viikkosuunnitelmasi koostuu netflixistä ja ryhmäjumpasta alkaa tulevaisuus väistämättä ahdistaa.

Välivuoden ei tarvitse olla "year off", tee siitä mielummin year on! Nyt sinulla on mahdollisuus tehdä ihan mitä vaan, eikä vastaava tilanne tule välttämättä toistumaan enää ikinä elämässäsi. Monilla on varmasti tulevan ammatin lisäksi myös se villi unelma, joka on kuitenkin jäänyt syrjään esimerksi taloudellisen tuottamattomuutensa takia. Vaikka musta tuleekin lääkäri, olen aina ollut kiinnostunut kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta, ja välivuosi on tarjonnut mulle mahdollisuuden uhrata hiukan aikaa myös sille bloggaamisen muodossa. Jos tulevaisuus ei ole vielä kirkas, niin sitä parempi: nyt voit kokeilla kaikkea maan ja taivaan väliltä.Älä kuitenkaan innostu liikaa, sillä et tule selviämään ilman rutiineja. Mä laitan kellon viimeistään kahdeksalta soimaan, vaikken olisi menossa minnekkään. Selkeä päivärytmi auttaa pysymään aktiivisena koko päivän. Kuinka paljon sängyssä makoilu vie sinua kohti tavoitteitasi? Välivuosi koettelee itsekuria aika lailla, eikä ole ollenkaan huono idea ottaa esimerkiksi muutama kurssi avoimesta yliopistosta ihan vain viikkoa tahdittamaan. Jos sinulla on pääsykokeet edessä heti keväällä, aloita lukeminen samaan aikaan kun lähipiirisi aloittaa syksyn opinnot. Kirjaa ei tarvitse avata kuin muutamaksi tunniksi, mutta tulet kiittämän itseäsi keväällä - lukurutiinin muodostuminen vie muutaman kuukauden. Mulla rutiineiden ylläpito vaatii sen, että ne on sidottu johonkin paikkoihin. Kun luen menen kirjastoon, kun treenaan menen salille ja kun haluan tehdä töitä koneella menen kahvilaan. Jos koko elämäsi pyörii neljän seinän sisällä, on helpompi venyttää aikatauluja ja harhautua tekemään tarpeettomia juttuja.

MATKUSTA. En voi edes painottaa tätä tarpeeksi. Opiskelupaikan saatuasi seuraava mahdollisuus esimerkiksi muutaman kuukauden interreiliin saattaa olla vasta eläkeiässä. Jos opiskelun kanssa ei ole kiirettä, tee vaikka puolet vuodesta töitä ja matkusta toinen puolikas! Tästä voit lukea mun ykkösvinkit pidemmälle reissulle.Korota yo-arvosanoja. Huh, juurihan päästiin pänttäämisestä eroon. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että suurin osa korkeakouluista on siirtymässä yo-pohjaiseen opiskelupaikkojen jakamiseen. Jos korotettavaa on se kannattaa tehdä nyt, sillä viiden vuoden päästä lukion oppimäärä on ei paljoa aivonystyröitäsi paina.

On varmasti huojentavaa napata opiskelupaikka suoraan lukion jälkeen, mutta jos multa kysytään näin jälkeenpäin en kuitenkaan luopuisi välivuodesta mistään hinnasta, sillä moni kokemus olisi jäänyt elämättä ilman sitä. Omien rutiinien luominen kasvattaa ihmisenä hurjasti, ja välivuoden aikana tulee kyseenalaistamaan tulevaisuuden suunnitelmansa niin moneen kertaa, että varmistuu kulkevansa oikeaan suuntaan. Tsemppiä syksyyn ihan jokaiselle <3


  • DAILY

Tykkää-merkinnät

Kommentit

suvimyllymaki
suvimyllymaki,
Tosi hyviä ajatuksia!
Itse pidin ihan suunnitellusti lukion jälkeen välivuoden, jonka aikana muun muassa kävin täydentämässä yo-tutkintoani vielä yhdellä aineella lisää, tein töitä, nautin vähän rennommasta arkirytmistä, palasin vanhan urheiluharrastukseni pariin ja keräsin voimia pääsykoekevättä varten. Yliopiston pääsykokeisiin pänttääminen ei olisi tullut heti kirjoitusten jälkeen kuuloonkaan, sillä olin niin loppu, mutta vuotta myöhemmin voimia riitti taas tarpeeksi ja pääsinkin sisään.
Välivuosi oli kaikin puolin positiivinen kokemus ja moni tuntuu jotenkin pelkäävän sitä, ihan turhaan... 😊
Ihanaa syksyä sulle! ❤
nouw.com/suvimyllymaki
katjajohanna
katjajohanna,
Vitsi sun välivuosi kuulostaa kivalta!😍 Mulla oli ihan sama juttu, aivot oli ylppäreistä niin jumissa ettei sinne uutta olisi mahtunutkaan. Välivuotta ei todellakaan tarvitse pelätä, etenkään jos osaa pitää itsensä aktiivisena☺️
nouw.com/katjajohanna
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229