Protest mot regjeringens samepolitikk!

Skrevet i : Tanker & temaer

Jeg føler det nærmest som en plikt å vie et blogginnlegg til noe som er veldig viktig for mange i slekten min. Som jeg har nevnt her tidligere, så har jeg sørsamiske aner. Da jeg gikk på grunnskolen var jeg noen uker i året på Sameskolen for Midt-Norge. Dessverre var jeg ikke der så mange ganger som jeg kunne. Jeg var stille, sjenert og hadde vanskelig for å finne noen å tilbringe tiden der med. Jeg trivdes rett og slett ikke, men det var jo av personlige grunner. Det kan ikke sameskolen klandres for. Men det førte til at jeg sluttet å dra dit, og dermed klarte jeg ikke å knytte et like sterkt bånd til sameskolen som det f.eks storesøsteren min gjorde. Hun og mange andre har flotte minner og opplevelser å se tilbake på. Og vil nok sikkert si i dag at sameskolen har bidratt til å forme dem som mennesker, og vil for alltid være noe kjært for dem.

I dag vil regjeringen legge frem sitt statsbudsjett for 2016. Der er støtten til sameskolen fjernet av noen som ganske enkelt gir faen i den samiske kulturen i landet vårt. De vil heller "spare penger". Penger som er sett i forhold til Norges økonomi, bare lommerusk! Penger som i grunn skal være øremerket sørsamiske elever i Midt-Norge, fordi det er det som er helt og holdent rettferdig! Har de glemt hvordan Norge prøvde å fornorske samer? Eller er det vanskelig å bry seg om noe som ikke direkte lønner det "etnisk norske"? Fornorskningen varte i over hundre år og de klarte å påvirke så alt for mange. Det er en del av Norges skam, og det er på sin plass at de gjør så mye som de kan for å rette opp i det.

Det sørsamiske språket er utrydningstruet, og stadig færre tar vare på kulturen. Jeg tror ikke det lenger er håp for meg å lære språket, men jeg tenker på de yngre. Jeg har lyst til å kjempe for dem og for fremtidige barn med sørsamiske aner. Jeg blir trist av å tenke på at dette truer den sørsamiske kulturen, som er noe av det fineste dette landet har! Jeg trodde Norge var på god vei i riktig retning, men så kommer vi til året 2015 hvor høyresiden sitter med makten og får gjort sin skade. Jeg er mildt sagt skuffet, og kjenner jeg blir så innmari provosert. "Fremskritt" du liksom, her i landet går vi like greit bakover, og driter i ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter.

Heldigvis finnes det sørsamiske ungdommer med et brennende engasjement. Storesøsteren min er en av dem, og hun er helt RÅ! Kjenner jeg nærmest sprekker av stolthet. Hun startet når hun var midt oppi eksamensøvingen, og fortsatte med å ofre starten av juleferien sin for å sette i gang en kamp mot regjeringen. Hun opprettet en facebookgruppe, fikk med flere sørsamer og har skrevet mye der for å nå ut til flest mulig. Hun har også sittet dag og natt for å organisere og få med seg flest mulig på demonstrasjon foran Stortinget. Hun har stått på og gitt alt for å bli hørt, til og med brukt et par tusen kroner for å komme seg tur-retur Oslo. Må også nevne at hun har fått med seg NRK Nordland til å filme og skrive om demonstrasjonen. Så i dag kl.12 vil hun og over hundre andre være på plass foran Stortinget! Er det ikke fantastisk at Norge har slike ungdommer?

Selv om at det nå vil bli vedtatt nedleggelse av Sameskolen i Midt-Norge, så er ikke kampen over.
Den har såvidt begynt!

Liker

Kommentarer

Stine,
Nå er jeg ikke same selv, eller har noe tilhørtighet til det men jeg synes det er synd at Norge skal spare inn på akkurat dette området! Samebefolkningen er tross alt en del av den norske kulturarven og de var her lenge før landegrensene til Norge i det hele tatt ble tegnet opp! Jeg holder nå på å utdanner meg som bhglærer og ser hvor lite det faktisk er av samisk kultur i barnehagene jeg har vært på tidligere også og synes det er synd. Var det en ting jeg la stor vekt på i min eksamensoppgave nå til jul så var det hvordan jeg som bhglærer vil legge til rette for mer samisk i barnehagen. Det er kjempe bra at storesøsteren din har engasjert seg så mye! Det skulle vært flere som gjorde det!
Stinehk.net
Celine,
Absolutt noe vi bør kjempe før at ikke blir borte! Heier på søsteren din og alle de andre som er genuint interessert i å bevare sameskolen 😊
ceel.blogg.no