Mitt viktigaste inlägg

Det här kommer att vara mitt mest personliga och längsta inlägg jag någonsin skrivit. Det är också saker som ingen vet och som jag inte har berättat. Allt jag någonsin har velat är att bli respekterad och älskad för den jag är, för att min hudfärg inte ser ut som din, för att mitt hår inte har samma textur som ditt hår. Hela mitt liv har jag fått rasistiska kommentarer om mig, min familj och min pappas land.

Allt började när jag var liten och jag minns det såväl jag kan ha vart runt 4 år när jag blev kallad för N ordet första gången av grann pojken. Min pappa var rasande och pratade med han direkt. Jag minns inte vad som hände efter det förutom att jag blev väldigt ledsen och att jag inte förstod vad det betydde. Jag hade ingen aning, jag hade inte heller någon aning om att det var menat till mig och min syster på grund av hur vi såg ut.

Den andra gången som jag minns kommer jag ihåg som att det var igår, för er som inte vet så är min pappa från Kenya och min mamma är ifrån Sverige. Den här dagen satt vi på pendeltåget i Stockholm sent, jag minns inte vart vi skulle men jag tror att vi var på väg hem efter att ha ätit. Tåget var nästan helt tomt och vi hade haft kul jag skulle gissa på att jag var runt 9 år. Vi hade haft en trevlig kväll och vi alla skrattade tills det kommer en äldre dam. Hon såg verkligen ut som en galning och det var hon också. Hon kollade på oss med en arg blick och började skrika på min pappa jag minns att hon sa "du får inte kolla på mig" och hon sa massa fula ord hon sa även N-ordet. vi alla blev tysta och kollade på henne Jag hade fortfarande ingen förståelse för det ordet eller dess betydelse. Jag minns att jag blev rädd, arg och chockad och tänkte "varför skriker hon på honom han har ju inte ens gjort någonting" Jag minns att pappa sa åt mig att inte kolla på henne och att vi alla skulle strunta i henne. Och det var precis det vi gjorde och vi har inte pratat om händelsen sen dess.

Sånna här saker händer hela tiden och mycket oftare än vad jag skriver men tredje gång som jag minns såväl var när jag gick i 7:an. Jag hade alltid blivit utstött i denna skolan och det var då min depression började. Jag hade börjat självskada mig själv och fått självmordstankar redan då. Detta var inte bara på grund av rasism men jag kan säga att det var en stor del av det. Jag gick till skolan för första gången i utsläppt hår. Jag hade aldrig haft det innan i den här skolan. Jag minns att det var en särskild kille i skolan som hade haft sina ögon på att nedvärdera mig så mycket han kunde och så fort han fick chansen. Det var inte bara han men han är den jag minns mest än idag. Jag stod vid mitt skåp och skulle hämta mina skolböcker inför första lektionen för dagen varpå han kom in till skolan och gick fram till sin vän som stod brevid mig. De båda kollade på mig och skrattade och varpå han säger "är det redan halloween" Jag ignorerade honom men jag minns hur det kändes och det stör mig att jag låter han såra mig än idag. En annan dag hade han sagt åk tillbaka ditt apland och så vidare kan ni förstå att INGEN sa ifrån, ingen av de andra eleverna och ingen lärare heller, alla låtsades som vanligt. Alla mina tjejkompisar var nära vän med han så varje gång vi är på klubben och stöter på honom har han mage att ens hälsa på mig och "vara trevlig". vem tror du att du är? att jag ska vara trevlig mot dig?


Det här är mitt längsta inlägg någonsin, där jag lyfter fram rasism och att även folk som inte är svenskar kan vara rasister mot människor just för att de är ifrån Afrika eller har bakgrund därifrån.

Mitt sociala liv:

Jag som person med åren och mest på senare tid har insett mitt värde. Jag är inte bara en liten N-tjej från Stockholm som vill ligga runt med massa olika killar eller som godtar att mina vänner eller någon jag dejtar använder sig utav rasistiska skämt och uttryck bara för att de är mina vänner. Jag har den minsta vänskaps kretsen i hela Sverige kan jag lova. Mina vänner består av min familj. Visst man har en stor bekantskapskrets men det är ytterst få som får komma in i min cirkel. Jag har gjort mig av med varenda människa i mitt liv som använder sig utav rasistiska ord och uttryck och hur många vänner har jag kvar efter? 1

Jag har 1 vän och sen några få som är lite mitt emellan. Men jag har 1 vän som jag vet finns där för mig. Resten av mina vänner är min systers kompisar för att jag får hänga med dom. Man kan tänka att det är sorgligt. Men jag är hellre mer ensam och har folk omkring mig som respekterar mig och värdesätter mig än massor av vänner som inte gör det.

Med de killar som jag dejtat har det vart 1 kille som inte uttryckt sig rasistiskt mot mig. Som mixed eller mörkhyad måste man vara försiktig med vilka man umgås med och det är så ansträngande. Jag har träffat killar som utnyttjat mig för att ingen vill ha något seriöst med en tjej som ser ut såhär. Jag passar inte i din familj och jag passar inte bland dina vänner. Men jag passar att utnyttja och ligga med men jag räcker inte till mer än så. Oavsett hur mycket wifey jag är så passar jag inte in. För jag ser ut såhär. Jag har i flera år nonchalerat folks uttryck och viftat bort det för det tar inte lika mycket energi. Jag har låtsats som ingenting och när man säger till får man massor av argument varför det skulle vara okej. Det är inte okej, det är aldrig okej.

Det handlar inte om att vara lättkränkt det handlar om respekt. Man beter sig inte så. Det enkelt att tycka det när man själv inte vart i situationen och när det inte är en själv som blir utsatt. Om man är vit ska man inte säga att det är okej för du har ingen aning.

Och jag vet att jag har mer privilegier än folk som är mörkare än mig ville bara lägga till det. Det är viktigt att vara medveten om att världen är orättvis så vi vet vad vi behöver kämpa för. Världen och samhället ska inte vara såhär.


Väntar på tåget med mamma och min syster- poserar med pappa och syrran vid nya bilen, den var skitsnygg btw-jag mamma och syrran när vi byggde vårt hus i kenya

Jag mamma och syrran på parkeringen- min 17 års dag (så dålig skärpa men det får vara så)- Min dåtida favoritklänning

Gillar

Kommentarer

ebbabrage
ebbabrage,

Så viktigt ämne och väldigt fint att du delar med dig av detta trots att det är någonting jag önskar inte skulle ske i världen. Kan inte ens föreställa mig hur det känns men du ska veta hur fin, stark och perfekt du är precis som du är och låt aldrig någon intala dig något annat! ❤️

nouw.com/ebbabrage
artibus
artibus,

Vad otroligt fint att få ta del utav detta tillsammans med dig, så viktiga saker du tar upp. Jag tycker det är så sjukt att sånt här pågår än idag, det är 2020 kom igen människor. Alla är lika mycket värda så länge man är snäll <3

nouw.com/artibus
hilmak
hilmak,

Så himla viktigt och jättestarkt av dig att dela med dig!! ❤️

nouw.com/hilmak
oliviamalm
oliviamalm ,

Men åh fina du! Så så så viktigt inlägg, kramar till dig <3

nouw.com/oliviamalm
celinelundqvists
celinelundqvists,

Att detta ska hända i vad som ses som ett av världens mest jämställda land skrämmer mig! Kram på dig! Du är stark som delar, så viktigt att ta upp och uppmärksamma! <3 Folk som säger att rasism inte finns i Sverige är ju blinda alltså!

nouw.com/celinelundqvists
majanilssonlundstrom
majanilssonlundstrom,

Får sån klump i magen av att läsa det du och din familj blivit utsatta för.. det är fruktansvärt rent ut sagt. Du får aldrig glömma att det finns bara en av dig och det gör dig unik och du är hur jäkla fin som helst. Hade velat ge dig tusen kramar❤️❤️❤️ jag finns alltid ett meddelande bort om du någon gång behöver. Du är otroligt stark som delar med dig. Goo girl❤️

nouw.com/majanilssonlundstrom
agnesmathilda
agnesmathilda,

Fina fina fina fina FINA DU. Jag vill skicka så mycket kärlek till dig!!! Du är fantastisk, det är världen som är hemsk. Låt den inte övertala dig om att det är dig det är fel på. Så starkt och fint att du delar med dig. Jag lovar att kämpa med dig, för en bättre framtid. MASSOR KRAMAR ❤️❤️❤️

nouw.com/agnesmathilda
Desireekujala
Desireekujala,
Så fint att du delar med dig! Kram finaste du ❤️
nouw.com/desireekujala
amaliev
amaliev,

Detter er så viktig å få frem! Det skal ikke være slik, og jeg er så takknemlig for at du deler din historie og får frem hva som faktisk foregår! Jeg blir så sint av sånt, jeg skulle virkelig ønske jeg hadde makten til å kunne fjerne alt av mobbing og diskriminering, for det er ikke greit!

Du er tøff som deler! Stor klem til deg! <3

nouw.com/amaliev