Könsdiskriminering på idrotten

Hej i rutan! Kashy här!;)

Idag har jag gått i skolan, jobbat, pluggat, hälsat på farmor med mera. Under skoldagens gång hade jag 80 minuter idrott, vilket gav mig enorma funderingar, därav jag tydligt märkte hur den vardagliga könsdiskrimineringen uppstår. Hur, när, vart? Nu undrar kanske de få som läser detta, varför jag skriver konstiga saker... Men detta är för att "hur", "när" och "vart" är de vanligaste frågorna man får efter att ha protesterat, men den största sidofrågan bör ju vara då "är detta allt?". Och svaret är nej, nej det är inte allt, långt ifrån faktiskt.

Som idrottslärare, oavsett lågstadie-, mellanstadie-, högstadie-lärare, bör du uppmärksamma om det sker en "avskiljning", eller om ett barn stötes ut genom de fysiska (även psykiska) aktiviteterna. Istället, ska du absolut inte låta endast ett kön få tala för majoriteten. I mitt fall är det oftast machokulturen som tar en stor del utav vardagen, med andra ord - de människor av manligt kön. "Du kastar som en tjej", "tjejer kan ingenting", "*Kashy, passa bollen till **Jacob", ***"åh nej, jag kom med dem två" är 4 av många fler undangömda kommentarer som tjejerna får i min klass, (och för att tydliggöra är inte vår klass värst). Detta ses som vardagsmat, då inte en lärare yttrar sig, förutom min fina So-lärare och mentor(cred till dig).

T.e.x.....

Hur: Idag kom jag i lag med **Jacob, Matthis, Oliver och Lisa. Så fort västarna är utdelade och alla ska gå till "spökbollsplanen" står **Ludde och Theo och skrattar, pekar, samt ropar på Matthis "lycka till". Samtidigt drar Oliver en suck och säger "ah, inte *Kashy". När spelet väl är igång rör sig alla livligt i laget.. Passningarna går hit och dit, men, aldrig till mig och Lisa. Plötsligt kommer bollen för första gången till Lisa, varav hon tar upp den, men blir avbruten snabbt i sin fokusering på att bränna en motståndarspelare, just för att Jacob står och ropar "passa bollen till Matthis" "kom igen då". Lisa struntar i vad Jacob säger och kastar på sin motståndare. Som sagt, hon kastar, men lite snett, och detta leder till en följd att Oliver skrattar till och säger "men kom igen, kan du inte bättre". Efter ett tag av spökboll står bara jag och Lisa kvar som "ickebrända", Matthis ska precis gå över till spökena, men kollar sig först över axeln på oss, samt drar en lätt suck och muttrar "vi är körda"..... Efter c.a tre minuter står jag och Lisa som segrare, men det var inte enkelt att vinna, då alla spöken från vårt lag "gaddade ihop sig" med killkompisarna från motståndarlaget. En suck dit, en suck hit, kränkning där, kränkning här, puh.

När: På fyrtiominuterslektionen, torsdag eftermiddag.

Vart: I B-hallen, den gympasalen som luktar svartmögel.

Här har vi de vanliga frågorna, samt svaren man brukar få när man ständigt gång på gång försöker tala om verkligheten. Men det behövs flera frågor som möjligtvis handlar välmåendet, följderna, vad som behövs göra tills nästa gång.

En stark teori är att denna könsdiskriminering mellan kvinnligt och manligt kön är en anledning till varför kvinnor dämpar sin röst i samhället, varför vi liksom inte yttrar oss. Sen kanske tänker ni då "så du menar på att det är helt och hållet männens fel att kvinnor inte yttrar i samhället"... ABSOLUT INTE! För det första; man ska aldrig dra alla över en kant, särskilt inte inom feminism, jämlikhet och jämställdhet. För det andra; Nej, självklart inte.. Det är inte helt och hållet männens fel att kvinnor inte "talar ut", men några av dem hjälper möjligtvis till genom att t.ex lägga sådana kommentarer. Lärarna bör också uppmärksamma detta, SÄRSKILT gymnastiklärarana, som verkligen bör stoppa denna diskriminering genom att dels INTE förebygga den och inte undvika den.

*

*Kashy är inte mitt rediga namn, men jag befinner mig under den identiteten på bloggen. **Ingen av killarna i min klass heter så som jag nämner dem, jag använder endast dessa namn för att ni ska kunna tänka er in i situationen. ***en mening som riktas mot människor i t.ex min klass som inte jätteduktiga på en viss sak, eller, så används meningen i ett "fördomssyfte".

*
Jag ursäktar för en flummig text men ville få fram detta så bra så möjligt. Är väldigt trött och idag blev jag tvingad till att se "Auktionssommar", så koncentrationen är inte på högsta nivå med det i örat. Jag lovar att komma tillbaka med en bättre text, men, tills nästa gång får ni få som läser nöja er med denna hihi;) En sista sak innan jag säger hejdå är denna bild (på tal om idrott). "edit" kommer nedanför.

edit: Hur irriterande är inte denna bilden? "Double tap for soccer girls", usch, är det så vissa ser fotbollstjejer? Jag hoppas verkligen inte det och undrar verkligen om detta är det "enda vi fotbollstjejer duger för"? Så fort vi uppmärksammas är det en sexistisk bild på en förvrängd verklighet.. Dumt ellerhur? Kunde ju faktiskt varit en video istället när en människa av kvinnligt kön gör något som de jämt lägger upp på människor av manligt kön?

*

Ville inte låta som en sur liten tant, men ibland måste man få diskutera vissa saker lite aggressivt hihi...

Ha det bäst nu så syns vi i nästa inlägg/ kram Kashy.

Gillar

Kommentarer