Att bo i fosterfamilj!

Ordet fosterfamilj är något som för många har en väldigt negativ klang. På media framstår det som att man alltid hamnar hos dåliga familjer som utnyttjar sina fosterbarn, men sanningen är inte så. Visst att det stämmer i vissa fall men majoriteten utav fosterhemmen är super bra!

Ett exempel jag har upplevt där jag kände att det hade en väldigt negativ klang var när vi i skolan i 1an i gymnasiet kollade på ett avsnitt utav uppdrag granskning där de handlade om just fosterhem. När jag som fosterhemsplacerad satt med min klass och kollade på denna filmen som hela tiden upprepade sig om hur dåligt det var kände jag mig ganska träffad. Man känner sig inte som alla andra och på något sätt blir jag träffad trots att jag har det bäst i mitt hem, de är min familj, min riktiga familj!

Det finns många brister i samhället när det gäller att vara ett barn som inte bor hos sina biologiska föräldrar. Som fosterhems placerad får inte alltid fosterföräldrarna vårdnaden över barnet utan de biologiska föräldrarna har ofta kvar den. Det innebär att mina biologiska föräldrar får inloggningar till olika skolportaler men inte de föräldrarna som jag faktiskt bor hos. Samma sak gäller banken, när man behöver olika underskrifter får inte föräldrarna jag är med 24/7 skriva på utan mina biologiska föräldrar som jag flyttat ifrån för en anledning. Det är som att man inte är lika accepterad för att man inte är som alla andra.

Jag har ingen aning hur om hur mitt liv hade sätt ut ifall inte jag fick flytta till min fantastiska familj. Det skulle kunnat gå utför om jag hade flyttat ett år senare, det vet jag ju inte nu men man vet aldrig vad som skulle kunnat skett. Jag har varit med om många saker som inte barn borde uppleva, missbruk borde inte vara något som finns i ett barns närhet. Att fira jul eller nyår var innan inget jag uppskattade för att det ofta slutade dåligt. Men tack vare min fosterfamilj har dessa åsikter om högtiderna vänt, nu älskar jag jul och andra högtider för att jag har fått chansen att uppleva det på det sättet som alla borde få uppleva det på.

Om du känner någon eller själv bor i ett hem med missbruk eller våld borde du prata med någon om det och få hjälp. Man ska inte som ett barn behöva se sånna grejer som man ofta får se i ett sånt hem. Det skadar aldrig att prata ut med någon, kanske en lärare eller en kompis! Alla försök är bra försök.

Det jag vill få ut av detta inlägg är att jag inte vill att någon människa på denna jord ska fara illa ut i sina hem, och jag vet att det finns många som inte vågar ta hjälp. Men gör det! Jag vill också få ordet fosterfamilj till att bli ett mer positivt och accepterat ord, tänk hur många liv det faktiskt räddar.

Jag har brutit trenden som finns i min biologiska familj med droger och alkoholmissbruk tack vare att soc hjälpte mig att flytta där ifrån. Jag ångrar det inte en minut. Jag vet konsekvenserna av att dricka alkohol eller ta droger och jag vill aldrig bli som mina biologiska föräldrar . Jag vill bli som mina nya föräldrar!

Tack för jag fick flytta!!!

Puss och kram!


Gillar

Kommentarer