Photoshop bland influencers och fitnesskonton

Det är länge sedan jag slutade följa fitnesskonton på Instagram, men sedan dess har jag dessutom tagit det ett steg längre. Jag följer inga influencers längre. Ingen Kenza, ingen Blondinbella, ingen Kissie, ingen Alexandra Bring, ingen Tammy Hembrow, alltså ingen, såna konton intresserar mig nada. Ibland går jag igenom vilka konton jag följer och om jag upptäcker sådana som har lite för perfekta flöden så tar jag helt bara bort dem. Jag vet, låter kanske helt sjukt, men låt mig förklara.


Det börjar bli ett återkommande tema på bloggen, det här om att ingens liv är perfekt, men det tål att upprepas. Därför vill jag heller inte se en massa perfekta maträtter, perfekta outfits, perfekta stränder eller perfekta hus i mitt flöde. För det första så vet man ju att det varit en hel del fixande för att få till de där bilderna, men omedvetet påverkas man ändå av allt man ser – och åtminstone jag påverkas negativt. Jag tänker inte "åh vad perfekt liv hon har, nu blir jag inspirerad att uppnå det jag också", jag tänker snarare "oj vilket perfekt hon målar upp – hur mår hon egentligen?". Alternativt får jag ångest över att jag själv sitter och äter pizzarester medan nån annan typ äter halstrade musslor i kvällslampas sken en torsdagskväll. Det ger mig med andra ord ingenting gott att se på andras "perfekta liv".


Nu menar jag inte att man inte skulle få lägga upp fina bilder på sociala medier, eller att man bara får skriva om det negativa som händer i livet, det vore ju bara hyckleri av mig att säga. Men speciellt större influencerkonton verkar endast kretsa kring det perfekta flödet och det orkar jag bara inte se.


Inte nog med att det finns damm i hörnen på alla inredningsbilder, att det finns ett stökigt kök bakom varje perfekt uppradad maträtt och att modebloggare har med sig slippers som de drar på efter att de fotat klart i högklackat... Det används även fruktansvärt mycket Photoshop bland olika influencer- och träningskonton. Så gott som inget du ser är äkta och jag kommer nu att lista tre saker som används för att skapa de där perfekta bilderna och nu talar jag alltså främst om kropps- och träningsbilder.


1. Hållning och posering

Det mesta handlar om hållning och posering. Jag, som har en ganska sådär liten rumpa (som var helt okej på 00-talet, inte lika idealt nu på 10-talet, fyfan för dessa ideal som man ska ställa sig efter alltså), kan få till världens squatröv om jag bara står på rätt sätt och vinklar kameran ur rätt vinkel. Sen kan jag lägga till någon "inspirerande" bildtext som typ "I did my squats today, did you?", inte för att skapa dåligt samvete åt någon då, utan för att peppa. Såklart.


Bilderna här nedanför är tagna med 30 sekunders mellanrum. Jag rekommenderar alla att kolla in hashtagen #30secondtransformation, det är verkligen ögonöppnande. Checklist: en fot som står rakt på golvet, den främre på tå (för att rumpan ska puta mera), handen i midjan ger ett intryck av en smalare midja, större svank och därmed ännu större rumpa... Samt att övre kroppen är lite vriden mot kameran. Ser ni en person stå i posen till höger... Nå, tänk då på min "före-bild" till vänster och inse att det bara är halva sanningen du ser.2. Ljus och filter

Behöver jag ens förklara desto mer? Det är klart att man ser bättre ut om man lägger på lite brun-utan-sol-filter och ökar kontrasten och gör själva ljuset i bilden mera vänligt för ögat.


3. Retuschering och Photoshop

Den här punkten gör mig mest irriterad av alla. Något smoothingfilter kan jag förlåta (även om det är celluliter och stretch marks som vi egentligen behöver i våra flöden), men gränsen går nog när man börjar modifiera verkligheten totalt. Visst har man vetat att detta gjorts i tidningar och reklamer i evigheter, men när privatpersoner och till och med FITNESSMÄNNISKOR, personliga tränare och just influencers gör det här... då blir jag bara förbannad.


​Vid 06:20 börjar avsnittet 'Adobe Gainz' och vid 07:48 börjar han visa hur det går till i praktiken.


För att demonstrera lite av det som de går igenom i videon så tänkte jag visa ett fult exempel som visar på a) skitdålig retuschering och b) vad man kan kolla efter när man leker Photoshop-polis. Jag har faktiskt sett flera finlandssvenska bloggare som använder sig av Photoshop på det här viset, men jag är inte ut efter att peka ut någon särskild, men jag vill bara påpeka att det här förekommer överallt, inte bara bland amerikanska influencerkonton med miljoner följare.Hahaha. Okej, alltså. För det första: redan på originalbilden ser jag mer vältränad ut än jag är, det är nämligen något med speglar på gymmet som också gör att man ser mer trimmad ut än man är. Vad är vitsen med det?! För det andra är vinkeln med benen till min fördel, så där som ni såg i det tidigare exemplet nästan. Och för det tredje har vi belysningen, som är varm och mjuk.


Så går vi över till bilden till höger. Katastrofalt dåligt retuscherat, men det är gjort på flit för att visa hurudana misstag man kan lägga märke till för att upptäcka retuschering. Oftast är det mycket sneakygare än så här och i videon ovan visas hur otroligt lätt det är att med några klick få till en "perfekt kropp" utan att lyfta en enda tyngd på gymmet... Och en massa sådana konton har alltså miljontals följare, säljer PT-tjänster och använder hashtaggar med saker som #fitlife, #girlsthatlift och #doyoursquats, voi vittu alltså, nu måste jag meditera lite för att lugna ner mig.


Som avslutning vill jag bara än en gång understryka att man måste vara kritisk till det man ser på sociala medier. Jag tror att vi vet det här innerst inne, men att vi ändå blir påverkade. Så ett tips från mig är att bara rensa bort alla perfekta konton om de ens orsakar den minsta lilla stress för dig. För mig var det SÅ skönt när jag blev av med dem, lite som att kunna andas bättre igen.

Gillar

Kommentarer

vilmaenkvist
vilmaenkvist,
Så sant! Alla borde verkligen läsa detta inlägg tycker jag <3 Kram
karolinaskaos
karolinaskaos,
Tack snälla! 😊nouw.com/karolinaskaos
Lille John
Lille John,
Det mesta som jag tänker säga har redan blivit sagt. Bra inlägg och du har så rätt osv. 😊
Men så har jag också en kommentar jag brukar säga: "Varför nöja sig med en sixpack då det finns öltunna?" 😋
littlejohan.blogspot
karolinaskaos
karolinaskaos,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229