Jag satt och bläddrade i lite gamla bilder och insåg att det idag är ett år sedan jag träffade Matias. Den där finska killen som jag har nämnt några gånger. Han som jag snubblade fram till under den här kvällen. Finnen som några av er kanske redan har förstått att är lite mera än min vän. Jag ska kortfattat summera hur det gångna året har sett ut.


Det var alltså en vinkväll i februari förra året som jag, Daniela och Emma vinglade iväg till HulluPullo eftersom vi tröttnat på musiken vid Ollis. Plötsligt fick jag syn på en finsktalande kille med mössa och skägg (mina tre absoluta svagheter) och det råder delade åsikter om vem som egentligen gick fram till vem, men så fort vi började tala med varandra så gick det inte riktigt att slita sig. Det slutade t.o.m. med att Daniela sa till Matias att "inte göra något dumt" och "ta väl hand om Karro, annars...", före hon och Emma åkte hem. Vi stannade kvar och talade fram till valomerkki och jag som trodde att han var minst tre år äldre än jag fick en smärre chock när jag fick höra att han var fem år yngre.


Trots detta byttes nummer, men jag hittade på ursäkter för mig själv. Han kom från en helt annan värld. Han var yngre än jag. Dessutom var jag inte redo för något nytt, vilket jag snabbt berättade för honom. "Det är inte jag heller", svarade han och plötsligt kunde vi helt utan förväntningar bara lära känna varandra. Under våren var jag rätt mycket i Jakobstad, så det tog en tid före vi träffades igen, men vi höll kontakt via Facebook. Sakta men säkert insåg jag att han var smartare, vettigare och framförallt roligare än medeltalet av alla killar jag känner.


Sen fick vi till ett biobesök, en foto-picknick, en filmkväll... Vi hade så roligt tillsammans, så varför inte? Det var lättsamt, kravlöst och oerhört roligt varje gång. Våra två världar kompletterade varandra istället för att krocka. Tanken var att jag skulle flytta till Åbo på hösten, så båda var inställda på att det inte kommer att kunna bli något seriöst. Men när det inte finns någon press finns det istället all tid i världen att hinna utveckla känslor för varandra. Mamma var den första som upptäckte att det var något på gång. När jag nämnde Matias för henne såg jag vad hon tänkte och det var då jag förstod vad som höll på att hända.


På sommaren jobbade jag i Jakobstad och kollegorna retades varje fredag: "Jaha, du ska till Vasa nu igen? När är det dags för giftermål?". Jag stod hårdnackat emot och sa att vi inte ens är officiella. Men när det sedan blev bestämt att jag inte kommer att flytta till Åbo var det förstås kört. Nångång i slutet av sommaren var Matias kompis på besök från Helsingfors. Han ställde en rak fråga: "Mut siis ootteko yhessä?". Vi tittade på varandra, flinade och konstaterade att "No, kai me ollaan".


Från en av våra sommardejter: fullmånen i bakgrunden, midnattssolen i ryggen.


Ett år efter den galna kvällen på HulluPullo har vi precis hittat en perfekt lägenhet och ska skriva på pappren om ett par veckor. Han är helt knäpp och jag vet aldrig vad som händer till näst – och det är så jävla härligt.

Likes

Comments

I samarbete med Kumiukko.fi


Hälften av jordens befolkning har mens ungefär en gång i månaden och utan detta fenomen skulle vi inte kunna bli fler. Enkel biologi, så naturligt det bara blir och inget att skämmas över med andra ord. I bloggvärlden har man ändå börjat skriva mycket öppnare om den röda veckan och det tycker jag att är superbra, för ju öppnare vi vågar prata om det, desto mindre märkvärdigt blir det.


Jag minns när jag fick höra talas om menskoppen första gången. Alla som hade en sån prisade denna produkt till skyarna, men jag var skeptisk. Personligen har jag aldrig ens kunnat använda tamponger, så jag förstod inte hur jag skulle kunna använda en kopp. Men oj, så fel jag hade. Idag är jag en av alla de som predikar om koppen så fort de får chansen och därför är jag så glad att få göra det här samarbetet med Närpesbaserade Kumiukko, som är en nätbutik för att främja intimt och sexuellt välbefinnande. Idag ska jag ge er en den kompletta menskoppguiden!Varför är koppen bättre för kroppen?

Bindor och tamponger är blekta, kemiskt behandlade och perfekta ställen för bakterier att gotta sig i. Tamponger torkar dessutom ut slemhinnorna (och kan lämna ludd efter sig) eftersom de suger åt sig av kroppens fukt. Koppen är istället gjort av medicinskt giftfritt silikon, vilket gör att den är skonsam och helt luktfri – den påverkar inte slemhinnorna över huvud taget. Så mycket fräschare!


Hur för jag in den?

Vik ihop, stoppa in, snurra ett varv, tadaaa. På koppens övre del finns små hål som gör att det bildas ett undertryck (typ vakuum) som håller den på plats. Det kan vara lite knepigt i början, men när man får in knixen går det på några sekunder. Om det känns krångligt att få in den kan det hjälpa att fukta utsidan av koppen med lite vatten eller glidmedel. Observera att koppen ska sitta mycket lägre ner än en tampong.Kommer jag att känna av koppen?

När man har hittat rätt så känns koppen inte av alls. Första gångerna du testar kan du känna ett litet tryck, kanske känna dig lite kissnödig, men det går om när man vänjer sig. Koppen är försedd med en pinne som man kan klippa av efter behov. Vissa klipper inte av något alls medan andra klipper av hela pinnen. Om du känner av den är koppen antingen på fel ställe eller så behöver du ta fram saxen. Vi är alla formade på lite olika sätt och man får helt enkelt testa sig fram.


Hur får jag ut den?

Lättast är att sitta på wc-stolen, ta tag i koppen med tumme och pekfinger och klämma ihop den lite för att undertrycket ska släppa. Om koppen under natten har vandrat lite högre upp (och man har klippt av mycket av pinnen) kan det kännas lite tricky att få ut den. Sätt dig ner på toalettstolen och slappna av. Använd musklerna för att pressa ner den och greppa tag i koppen/pinnen med tummen och pekfingret. Ett enkelt tröstande kom-ihåg: vi kan få ut bebisar därifrån, så en kopp är inte något problem heller.


Hur rengör jag koppen?

Varje gång du tömmer koppen (1-2 ggr om dagen) rekommenderas det att man tvättar den med ljummet vatten och parfymfri tvål. Dessutom är det bra att sterilisera koppen en gång i månaden, alltså när mensen är slut, genom att koka den i några minuter. Vissa använder en kastrull som de kokar koppen i, andra slänger in den i mikron i en mugg. "Usch, en blodig kopp i min kastrull, vad äckligt". Nej, den är ju liksom inte längre blodig när du kokar den, vid det laget har den redan blivit tömd och sköljd. Men för koppens skull är det kanske bra att ha skilda kärl för menskoppskokning.


Koppen när den är utvecklad, koppen i en c-vikning, greppet för att få vakuumet att släppa.


Kan jag verkligen simma, basta och träna utan att det märks att jag har mens?

Ja, ja och ja. Inget band som hänger ut någonstans, ingen obekväm svettig binda, inget obehagligt rinnande. Jag brukar glömma bort att jag har mens! PS. Jag har hört av en vän att man t.o.m. kan ha oralsex när man har koppen inne, utan risk för att bloda ner varken partner eller underlag. Och alla vet vi ju att orgasmer lindrar mensvärk, så i princip kan koppen hjälpa mot det också. För bra för att vara sant, jag vet.


Hur gör jag på allmänna toaletter?

Om du vet att du ska till ett ställe med båstoaletter (restaurang, bio, krog, vad det nu kan vara) så skulle jag helt enkelt rekommendera att tömma koppen före du far hemifrån, för man kan ha koppen i upp till tolv timmar utan problem. Den blir inte full så snabbt som man tror. Det som känns som litervis i en binda känns som några droppar i koppen. Ännu en bra sak: man lär känna sin kropp bättre när man får lite hum om hur mycket eller lite man faktiskt blöder.


Töjer koppen ut mig?

Nej, tvärtom kan den fungera som stärkande för dina bäckenbottenmuskler eftersom musklerna används lite hela tiden koppen är inne, utan att man vet om det.Koppen läcker, vad gör jag för fel?

Under första mensdagen kan det kännas tryggt att ha ett trosskydd för säkerhets skull, men när koppen sitter på rätt ställe så läcker den inte. När koppen har vidgat ut sig och bildat ett undertryck vet du att den sitter rätt och då kan den inte läcka. Ge inte upp om det inte fungerar direkt, själv fick jag faktiskt hålla på och lära mig i ett par månader.


Ännu inte riktigt övertygad?

Du behöver inte tömma koppen i närheten lika ofta som du behöver byta binda/tampong och eftersom koppen har en livslängd på 5-10 år är den dessutom mycket bättre för både miljön och plånboken.


Koppen finns i två storlekar, storlek 1 rekommenderas för de som inte fött barn och storlek 2 rekommenderas för mammor. Om man har väldigt riklig blödning kan det även löna sig att ta den större.


Förutom menskoppar har Kumiukko även 250 olika kondomsorter i sitt sortiment, vilket gör dem till Finlands största(!) kondombutik. Gratis frakt, diskret förpackning och snabb leverans!


Kumiukko.fi på Facebook
info@kumiukko.fi
tel. +358 50 555 8204Jag fick två koppar hemskickade till mig, men eftersom jag redan har en kopp så vill jag lotta ut en av kopparna bland er läsare i Finland. Det enda du behöver göra är att kommentera det här inlägget (kom ihåg att fylla i e-postadress), så lottar jag sedan ut en vinnare i början på nästa vecka. Jag mejlar sedan vinnaren för kontaktuppgifter och då får du även välja vilken av kopparna du vill ha. Okej? Kör igång, tävlingen slutar mådagen den 19 februari 20:00.

Likes

Comments

Jag har varit otroligt lat med att gå på studieevenemang det senaste året. Eller åren till och med. Så igår tog jag tag i det här och gick tillsammans med Amanda till good ol Fiskstranden i Vasa för att kolla på fastlaskiaisgrejer.Vi gick till Strandkvarnen för att köpa lite färdkost. Inne i butiken mötte vi en äldre dam som tittade på våra halare och sa att vi nog måste skynda oss nu för att hinna se pulkorna. Så gulligt att hon hade koll på det. I backen var det som vanligt massa folk, massa pulkor och massa tävlingar. Filicias skarv borde lätt ha tagit hem alla priser som delades ut, men har ingen koll på vem som vann vad faktiskt.Som det alltid är i dessa sammanhang tar det inte länge före man har trollat fram en mellanfest, och mycket riktigt, efter att tävlingarna var slut mötte vi några av Amandas bekanta som vi sedan gick på mellanfest tillsammans med. Beerpong, pizza, kortspel och never have I ever. Från fem personer till fullt hus. Från tidig eftermiddag till sen kväll. Jag hade tänkt följa med på jatkot, men insåg sedan att jag faktiskt inte orkade den här gången. En skitrolig dagsfest blev det åtminstone och nu får jag kryssa av studieevenemangspunkten från mina februarimål!

Likes

Comments

Kan vi vänligen skita i att halva februari har gått, för här kommer nu nämligen mina februarimål. Jag ska vara lite mera kvicktänkt resten av året och göra de här inläggen i början av månaden istället. Jag gillar kortsiktiga mål mera än t.ex. nyårslöften, helt enkelt för att de är mera konkreta och hanterbara.Gradu

Teorikapitlet ska vara färdigt före februaris slut.


Hud & hår

Jag märker på mina naglar, mitt hår och min hy att jag har slarvat med vitaminer, krämer och inpackningar i vinter. Nu var jag till frissan för snart två veckor sedan och kapade säkert 10 cm, så nu ska jag på riktigt börja jobba förebyggande för att hålla håret friskt. Konkreta grejer jag ska försöka hålla:

  • hårinpackning en gång i veckan
  • tvätta håret högst tre gånger i veckan
  • fön/plattång högst två gånger i veckan
  • varannan dag utan smink!
  • skonsamma produkter för hår och hy
  • ät varierat och komplettera med vitaminer


Träning

Jag har kommit rätt bra igång med träningen igen, det har blivit 1-3 pass i veckan vilket jag är rätt nöjd med. Nu slogs jag förstås av en äckelförkylning precis när jag kommit igång igen efter julen, men målet är att fortsätta med åtminstone två pass i veckan.


Annat

  • minska på allt som innehåller mjöl p.g.a. jävligt svullen och ond mage
  • gå på åtminstone ett studieevenemang (vips så är studierna slut omg, passa på)
  • köp den där kameran!


Det var mina mål för februari, de känns väl ganska okej ändå? Jag vill inte lägga upp för stora eller för många mål, för även om det kan vara trevliga grejer som "läs mera böcker" och "umgås mer med vänner" så blir det liksom ännu fler måsten. Såna grejer ska inte vara måsten, det ska vara avkoppling. Jag återkommer i början av mars hur det gick i februari, samt vad jag då tänker som mål för mars.

Likes

Comments

I fredags hoppade jag på bussen från Vasa och gick direkt från busstationen för att möta upp Kajsa. Vi gick raka spåret till Friends & Brgrs och jag tog min vanliga cheese & onion-måltid. Jag och Kajsa har inte hunnit ha en tumiskväll på alltför länge, så efter maten gick vi och köpte lite smått och gott och for sedan hem till henne och chillade vidare.En öl leder till en annan och snart hittade vi oss själva på Netti och Melody haha... Det var fredag och ingen var ute, men det var rätt skönt att få ha dansgolvet för sig själv också. Jag minns dessutom inte när jag och Kajsa senast skulle ha fått en helkväll tillsammans, så vi passade på när det fanns möjlighet. Världens bästa Kajsa.Zacke fyllde år i fredags, så på lördagen kom mommo och moffa hit på födiskaffe. Mysigt sätt att starta dagen på! Eller okej, klockan var ju nog eftermiddag redan, men ändå. Plötsligt var det kväll igen och den här kvällen var bokad med Moa. Jag for hem till henne där vi drack ett par galas vin, tryckte i oss en påse chips och hann gå igenom alla samtalsämnen mellan himmel och jord. Till Netti for vi sen för att njuta av den billiga studerandeölen före vi sen fortsatte till O'Learys. När vi ändå var på plats bestämde vi oss att gå ner till Mellen och kolla vad det var för folk ute, trots att jag dyrt och heligt hade lovat mig själv att fredagens bravader räckte gott och väl.Jag har sagt det förr, men seriöst: vad händer med spellistan på Melody? Musiken som spelas där borde flyttas till Moody, så gammal är den. Måste jag höra Daddy Yankee EN enda gång till blir jag galen. Men hej, en skitrolig kväll blev det ändå, vi drack vatten och dansade i ett par timmar före det var dags att gå hem. igen. Skönt med en lugn utekväll, även om det är plågsamt att med nyktra ögon betrakta Melodys dansgolv. Men tänk att jag har haft sån tur med mina flickvänner, det går liksom aldrig fel.


Det var den jeppishelgen det. Nu ska jag slänga mig i soffan med Modern Family före det är dags att fara iväg till Vasa igen. (Ska på lägenhetsvisning imorgon!!!)

Likes

Comments

- Inlägget innehåller adlinks -


Aj vet ni, snart flyttar jag officiellt tillbaka Vasa igen. Jag har ju pendlat lite av och an det här läsåret, men nu är det bestämt att jag snart ändrar adressen hit på heltiden igen. Mitt i lägenhetssökandet är jag också på span efter ny säng och således hamnar jag som vanligt in på Ellos hemsidor för att jaga snygga sängkläder. Här kommer ni till rean (känns som att de alltid har rea?!).


Kelly Chambray 25€ här // Neely 49€ här (båda -50%)


Personligen föredrar jag nuförtiden enfärgat när det kommer till sängkläder. Lugna, behagliga färger ska det vara. Sängen ska vara ett ställe att på riktigt varva ner efter dagen och jag tycker att just blått och grått är så otroligt skönt för ögon, kropp och själ. Terapeutiskt, nästan.


Alvina 59,95€ här // Alvina ljusgrå på rea 49€ här (-15%)


De här Alvina-lakanen är kanske mina favoriter faktiskt, även om det inte var lika bra rea på dem. Men kolla bara hur LYXIGA de är. Om man inte känner sig som Hugh Hefner när man kryper ner där så vet inte jag. Ser liksom framför mig hur man kryper ner där med nyrakade ben, tar med sig en bok (eller telefonen, who am I kidding) och en kopp te och ba mmmmmmmmh.


Tora 35€ här // Enid 17€ här (båda -50%)


Sen har vi sängöverkasten då, som brukar kunna vara löjligt dyra, men om man precis som jag börjar tröttna lite på sitt Indira-överkast från IKEA så är det här kanske något att överväga. Med koden 375707 får du 25% rabatt på den dyraste produkten du köper, gäller inte enbart heminredning, men dock inte reavaror. Så passa typ på och köp en matta eller något som annars är svinigt dyrt haha, så det faktiskt lönar sig. Koden gäller fram till den 12 februari.

Likes

Comments

Jag nämnde att jag har som målbild att min graduavhandling ska bli klar nu under våren. Den ska definitivt vara klar före juni, men gärna redan om en månad liksom... Jag hade i princip hela hösten på mig att skriva, men det blev bara inte av. Av någon anledning har jag alltid jobbat bäst under press (fastän jag hatar den här stresskänslan), så därför har jag nu valt att skriva ut lite mer om gradun här i bloggen. När jag skriver ut det känns det som att det blir mer på riktigt och sätter lite press på mig, vilket är precis vad jag behöver.


Eftersom jag har fått väldigt fria händer med min gradu ska jag nu försöka ta fram nån slags självdisciplin igen, som jag faktiskt hade när jag skrev min kandidat. Jag uppskattar att jag får skriva i egen takt, men det leder också till att jag blir lite lat. Så fungerade det när jag skrev krönikor också: ju närmare deadline, desto effektivare jobbade jag. Jag ska även härma Chevelle lite och skriva inlägg med månatliga mål i vardagen, så där kommer jag antagligen att nämna gradumålen mera specifikt också.


Jag ska dela med mig av några insikter, och tips om man så vill, som jag har kommit fram till hittills när det kommer till graduskrivande.1. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du skriver.

Ett tag kände jag en otrolig press att stiga upp klockan sju på morgonen för att gå iväg till biblioteket (kan inte säga att det hände särskilt många gånger) och sedan sitta där fram till klockan fem på eftermiddagen. För vissa är det ett måste för att få något gjort, men själv skrev jag t.ex. min kandidat hemma, i mjukisbyxor, isolerad, ofta under sena kvällar. Om man inte är en morgonmänniska: sov de morgnar du kan. Skriv när du har piggnat till. Allas hjärnor fungerar inte bäst på Tritonia direkt från morgonen.


2. Öppna gradudokumentet varje dag.

Läs igenom. Ändra några meningar. Justera ens marginalerna eller något. Vissa dagar flyter det bara inte på, men ens att du redigerar lite i dokumentet hjälper dig att hålla kvar flowet. Väldigt snabbt blir dokumentet obekant om du inte öppnar det på en vecka.


3. Lägg undan telefonen!!!

Old news kanske, men värt att repetera. När telefonen är undanstoppad (eller ännu bättre: avstängd) jobbar åtminstone jag tusen gånger mer koncentrerat.


4. Pausa, vila, ät.

Den här punkten är viktigt, men måtta med allt förstås. Ingen orkar koncentrera sig många timmar i sträck, men lätt hänt är det ju också att man jobbar duktigt i tio minuter för att sedan ta en två timmars paus... Hitta nån slags balans. Jobba effektivt en halvtimme, ta en kvarts paus. Ät och drick ordentligt, det är helt enkelt det enklaste sättet att hålla hjärnan pigg.


5. Skippa ordningen, men lägg upp deadlines.

Med det här menar jag att man inte kan tänka att man måste skriva allt i rätt ordning: inledning, teori, metod osv. Skriv där du känner för att skriva just den dagen. Det gör ingenting om metoden blir klar före inledningen, så länge du vet vad du håller på med. Och sen: lägg upp egna deadlines om inte handledaren gör det. Det här har jag själv varit skitdålig på att göra, men jag ska börja nu! Konkreta delmål, annars känns det som att det är ett berg du ska ta dig över utan utrustning.Nu ska jag leva som jag lär: äta en ordentlig lunch, koka redigt med kaffe och sen bara isolera mig helt för att skriva effektivt i några timmar. Ni som redan tagit er igenom detta lilla graduhelvete – har ni några tips att dela med er av, som hjälpte er när ni höll på?

Likes

Comments

Utbudet på Netflix varierar verkligen, speciellt när man söker film... men enligt min åsikt finns det en hel del att välja mellan när det kommer till tv-serier. Idag ska jag tipsa om några av mina absoluta favoritserier, som faktiskt råkar finnas på Netflix just nu.Weeds. Skapat av Jenji Kohan, samma person som gjort Orange Is the New Black. Jag skrek rakt ut av förtjusning när jag såg att den här serien hade lagts till på Netflix, den är nämligen en av mina absoluta favoriter någonsin. En underbar stark kvinna i huvudrollen, omgiven av en massa härligt knäppa karaktärer. Drama, humor, action, romantik... den här serien har allt. Jag gillar också att avsnitten är relativt korta, perfekt att titta på när man äter eller dylikt.Rita. En dansk serie som handlar om en lärare som vågar tänka lite utanför boxen, sådär kort sammanfattat. Hon är sjukt tuff, röker som en borstbindare, älskar rödvin – och är förstås en fantastisk lärare. Sträckkollade alla säsonger och skrek än en gång av förtjusning när jag såg att en fjärde säsong nu finns tillgänglig. (En annan dansk/svensk suverän serie är förstås Bron.)Modern Family. Känns lite halvonödigt att ens tipsa om den här serien, alla har väl redan sett den? Eller? OM INTE, så är det dags nu. Kan vara den bästa sitcomen sedan Friends. Jag tröttnade ganska snabbt på How I Met Your Mother och The Big Bang Theory, men Modern Family kan jag inte sluta titta på. Mina favoriter är Cam & Mitch, även om det är ganska svårt att välja en favorit här. OBS! INGET BAKGRUNDSSKRATT, HURRA!Rick & Morty. Om man gillar Family Guy och lite sjuk (men ändå smart) humor, då är det här serien för dig. Den här serien har fått en del negativ publicitet p.g.a. dess fanbase (klick) men man behöver ju inte uppföra sig som dem. Roliga memes har det lett till åtminstone (klick, klick).


Sen finns ju förstås tidigare nämnda OITNB, Breaking Bad, Narcos, New Girl, osv osv... Men här var nu de senaste tipsen jag hade på lager. Har ni några tips på tv-serier (som finns på Netflix obviously) som jag kan kolla efter att jag har tittat på Weeds?! Mottages med öppna armar!

Likes

Comments