Vad passar väl bättre än att mitt första inlägg här är ett recept? För de som känner mig är det ju ingen nyhet att jag gillar mat och att matlagning och bakning upptar en hel del av min vakna tid, ja sovande också för den delen. Detta är inte enbart en galet god choklad- och kolapaj, den är även vegansk. Låt dig nu inte avskräckas om du inte är bekant med vegansk bakning sedan tidigare. Att pajen är vegansk gör den inte ett dugg svårare att baka än traditionella bakverk med smör, grädde och ägg. Snarare tvärtom.

Hur sugen blir man inte?

Ingredienser du behöver är följande:

Ingredienser till chokladpajskal:

-100 gram rumsvarmt margarin

-120 gram vetemjöl (ca 2 dl)

-20 gram kakao (ca 1/2 dl)

-45 gram strösocker (ca 1/2 dl)

-vatten, mängd varierar

Tillvägagångsätt:

Personligen föredrar jag att göra degen i en matberedare av smidighetsskäl. Viktigt att tänka på då är att inte köra den för länge. Precis när degen gått ihop och bildat en boll ska du stanna matberedaren. Om du hellre knådar ihop din deg för hand går naturligtvis också detta bra, valet är ditt.

Dela margarinet i bitar och lägg ner i matberedaren eller i en bunke om du hellre knådar ihop degen för hand. Tillsätt vetemjölet, kakaon och sockret och kör/knåda tills ingredienserna är blandade.

Tillsätt nu en liten mängd vatten. Börja med ungefär en msk (15 gram). Går degen ihop kan du stanna där. Fortsätt annars med ytterligare en liten mängd vatten tills degen formas till en smidig deg i form av en boll.

Nu ställs du återigen inför ett val. Trycka ut pajdegen i formen eller kavla degen för att klä formen? Vad man väljer att göra är också en smaksak. Kanske resultatet blir snäppet bättre om man kavlar då den lättare blir helt jämn. Jag gör visserligen motsatsen och trycker ut degen i formen så jämt det går. Se till att degen inte är tjockare i bottens kanter. Detta är viktigt eftersom kanterna på pajskalet har en tendens att sjunka ner något och på sätt göra att det blir tjockare där ändå. Jag använder en springform med diametern 24 cm. Som du ser på bilden går pajskalets kanter relativt högt upp i förhållande till chokladen och kolan. Om du inte vill göra kanterna lika högt i springformen, eller i en pajform med lägre kanter, går det bra. Men gör då inte pajskalet tjockare utan ta bort den överflödiga degen som går för högt upp istället. Täck pajskalets kanter med aluminiumfolie.

Kyl pajskalet i kylen tills det blivit helt kallt. Jag brukar ställa in det över natten men några timmar borde räcka. Känn på degen om den är kall. Ta ut direkt ur kylen och grädda på 175 grader celsius. Sist jag gjorde denna gräddade jag pajskalet i 10 minuter och tog därefter försiktigt av aluminiumfolien för att sätta in det i ugnen i 20 minuter igen. Men ha tidsangivlesen mer som en fingervisning. Pajskalet låter jag kallna innan jag häller kolan på.


Ingredienser till (salt) kola:

-210 gram ljus sirap (ca 1 1/2 dl)

-135 gram strösocker (ca 1 1/2 dl)

-150 gram vegansk sojavispgrädde (ca 1,5 dl) (Vegansk sojavispgrädde finns i de flesta matbutiker och brukar inte vara några konstigheter att hitta. Jag använder Alpros.)

-15 gram margarin

-eventuellt 1/2 tsk salt

Tillvägagångssätt:

Blanda sirap, strösocker, den veganska vispgrädden och margarinet i en kastrull. Om du vill ha en salt kola, blanda även ner saltet. Låt koka till mellan 122 och 125 grader celsius. Jag rekommenderar att man använder en termometer, men det går annars bra att göra ett kulprov. Ett kulprov görs genom att droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten och därefter forma kolan till en boll. Ju mjukare boll desto mjukare kola och ju fastare boll desto fastare kola. Jag tycker kolan till denna pajen ska vara något fastare, men naturligtvis inte föör hård. Det är som med allting ⏤ en fin balansgång. Nu är också ett ypperligt tillfälle att smaka det lilla kulprovet du gjort för att se om du tycker den eventuella mängden salt är lagom. Har du uteslutit saltet? Smaka ändå! När kolan uppnått rätt temperatur måste du vara snabb att ta av den från plattan. Häll den över ditt kalla pajskal och ställ den på kylning.


Ingredienser till chokladmoussen:

-1 paket silkestofu á la 349 gram (Silkestofu finns i de flesta matvarubutiker. Ofta vid samma hylla som ingredienser till sushi. Jag använder en från Blue Dragon)

-350 gram 55%-ig mörk choklad (Läs ingredienserna på chokladen så att den inte innehåller exempelvis skummjölkspulver trots att den är mörk.)

-100 gram vegansk sojavispgrädde

Tillvägagångssätt:

Mixa silkestofun lite grann i en matberedare. Smält samtidigt chokladen försiktigt. Blanda ner den smälta chokladen i silkestofun och mixa, mixa, mixa. Det kan ta några minuter för "smeten" att bli helt slät, men efter max fem minuter borde den vara lika silkeslen som silkestofun i sig. Desto godare dock. Häll ner sojagrädden och fortsätt mixa tills den gått in. Bre ut chokladmoussen på kolan. Jag brer inte ut all chokladmousse utan lägger över en del i en burk. Tyvärr kan jag inte säga exakt hur mycket jag har till pajen då jag alltid höftar.

Med lite flingsalt på blir pajen ännu finare.

Som du kanske har märkt är det ganska mycket väntan när det kommer till den här pajen. Alla moment är enkla och går relativt snabbt, men för ett lyckat resultat vill man gärna ge den tid att svalna och chokladmoussen tid att sätta sig. I och med att lagret chokladmousse inte är så tjockt är pajen nog redo att avnjutas efter att moussen fått stå i ungefär tre timmar. Jag brukar däremot vänta längre.

Strö flingsalt över pajen precis innan servering. Kontrasten sött och salt är ju magisk och i denna pajen absolut nödvändig!! Utan saltet tycker jag chokladmoussen blir lite för skarp på något vis. Jag har testat att ha både salt i kolan och flingsalt på toppen samtidigt och tycker det blir superbra! Vill man ha mindre salt rekommenderar jag att man utesluter det i kolan och enbart strör flingsalt över chokladtäcket.

Hoppas ni blir sugna på att baka denna ljuvliga paj! Skriv gärna en kommentar om det är det något i tillvägagångssättet som är oklart så ska jag göra mitt bästa för att förtydliga.

Likes

Comments