Att jobba hemifrån

InspirationSom jag nämnde tidigare så har jag haft svårt att hantera den nya situationen. Det är inte så att jag har svårt att jobba hemma, för det gör jag ju vanligtvis med bloggen och när jag studerade. Däremot är den dagliga rutinen, det här att inte vara lika social etc något som legat och stört lite. Jag tänkte att jag kunde dela med mig av min uppdaterade rutin nu när jag hittat den och kanske ge lite tips eller inspiration till er som ännu inte fått in en bra rutin. Det finns fortfarande att jobba på, exempelvis är jag dålig på att avsluta jobbet på kvällarna. Än så länge går det dock rätt bra för mig, så jag kör på och uppdaterar min egen rutin allt eftersom jag hittar något nytt koncept som fungerar. (Snälla glöm inte att ha en bra handkräm vid din arbetsplats, det är det bästa jag vet!)Morgonrutin

A och O för mig är att ha ett dagligt schema, precis som när du går till kontoret/skolan i vanliga fall. Jag börjar jobba samma tid som vanliga dagar på kontoret och innan dess har jag hunnit duscha och klä på mig. För mig är det viktigt att skilja på vardag och helg i det här läget, så att man verkligen får njuta när det är helg. Att ha pyjamas på sig hela dagen är för mig ett stort tecken på helg och dessutom jobbar jag bättre och mer fokuserat om jag har vanliga kläder på mig. Notera dock att det snarare är jeans och en T-shirt än mina vanliga jobbkläder, typ kostymbyxor, blusar, kavajer!

Rör på dig under dagen
Man blir lätt stillasittande när man endast rör sig hemma, från bordet till kylen, till kaffemaskinen osv. Utöver min korta påminnelse om paus varje timme så har jag också börjat med ett träningspass på morgnarna. Eftersom jag slipper åka till jobbet så sparar jag in lite tid på morgonen och hinner med träning istället. På lunchen värmer jag oftast en matlåda, vilket gör att det går snabbt och då hinner jag också med att gå en promenad och få frisk luft. Det här är något som gör att jag orkar hålla fokus och effektivitet hela dagen. Jag har också sett tips från folk som sitter helt i karantän (ex. Frankrike/Italien) att åtminstone vädra hemmet för att komma åt frisk luft!


Skriv listor

Tidigare så har jag alltid använt mig utav listor för att ta mig igenom dagarna effektivt. Att skriva ner allt du behöver göra under dagen på en lista gör att du får en förståelse för hur effektiv du behöver vara under dagen och vad som verkligen är viktigt att hinna med. Sen älskar jag dessutom att få stryka över saker man blir färdig med. Det här är inte riktigt något som fungerar speciellt bra på mitt nuvarande jobb, men då använder jag mig istället av min kalender. Jag planerar in hela dagarna och avsätter tid för alla olika projekt, så att jag inte glömmer något viktigt. Jag planerar in deadlines framöver och lägger in påminnelser om det är något som behöver följas upp nästa vecka exempelvis.

Ta pauser och glöm inte äta
Jag har exempelvis lagt in matpauser i mitt dagliga schema. Jag tar kaffepauser precis som på jobbet, en kopp till morgonmötet, en efter lunch osv. Jag tar också min vanliga lunchpaus och äter middag som vanligt. Jag undviker att småäta under dagen, men behöver ändå påfyllning för att jobba bra. Man vill ju heller inte gå direkt från sängen till datorn och dricka kaffe, för att sen vid 10 komma på att man vill äta frukost, eftersom det stör rytmen på hela dagen. Jag har en klocka som påminner mig varje timme att det är dags att röra på sig. Kanske fylla vattenglaset eller ta en kopp kaffe. På kvällarna lagar jag ofta mat så att jag dessutom får matlåda till dagen efter.


Preppa

Det här är något jag jobbar på att bli bättre på just nu. Man kan ju säga att mina middagar som blir matlådor är en slags prepp, men jag har också försökt förbereda frukost på kvällarna också. Typ chiapudding eller overnight oats. Jag försöker också göra schemat för morgondagen innan jag stänger ner jobbet för dagen, så att man slipper stress på morgnarna och kan somna lugnt på kvällen. Det här är som sagt något jag själv försöker bli bättre på, men jag tror att det hjälper att alltid känna sig förberedd.// If you would like to see some tips and inspiration on how to handle working from home, I'd suggest you use the translation button on the left side column. All about my morning routines and how I've finally found my way to feel comfortable with our new situation.


Gillar

Kommentarer