Oj, jag kollade när senaste inlägget var gjort här på vår blogg och det har nästan gått ett år sedan sist!!! Känner därför att jag får skärpa mig och bjuder därmed på en film som vi gjort med en drönare. Kenneth har filmat och skött spakarna på flygdonet och jag har klippt ihop "mästerverket" i imovie. Kul grej det här med drönare...synd att vi bara har den till låns. Men efter den här testperioden känns det som att det inte dröjer länge tills vi införskaffar en egen!

I filmen får ni se lite klipp tagna från luften på stranden och resorten där vi bor. Kenneth har även filmat den blivande resorten Royal Sands från luften, så håll utkik efter film nummer två (laddas upp så fort den är färdig)

Mycket har hänt på ön sedan vi kom hit för lite mer än ett år sedan. En betongväg har byggts genom byn (stor som en cykelväg), en italiensk restaurang vid namn Eat Pray Love har öppnat och gjort succé, en svensk tjej och hennes kille har öppnat en bar längst ner i byn och vi har uppgraderat vårt boende till en tvårummare med AC och kök. Fler och fler turister hittar hit och därmed har det även börjat gå flera olika motorbåtar från fastlandet, så livet har blivit aningens bekvämare.

Bygget rullar på men det kommer nog dröja några månader till innan det är helt färdigt. Däremot så har fler företagare fått upp ögonen för vår lilla by så inom snar framtid kommer det börjas byggas upp nya resorter i rasande takt (på gott och ont). Målet för Kit Meng som leasar ön i 99 år är att förvandla denna lilla pärla till "lilla Hong Kong". Låter lite skrämmande faktiskt.

Avslutar här för denna gång, hoppas ni gillar vår lilla filmsnutt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ett svalt rum, TV och en skön säng är lika med vardag för de flesta i Sverige,  men för oss lockade den sortens lyx så pass mycket förra helgen att vi inte drog oss för att checka in i sviten på Tamu hotell. Vår första, riktiga ledighet var kommen och vi beslutade oss för att ta båten in till Sihanoukville och tuk tuk vidare till Otres beach  2.
Kungen firade såklart sin födelsedag just den här helgen och vi insåg snabbt att på en storhelg som denna var i princip vartenda hotell i hela staden fullbokade. Vi gick  längs Strand promenaden och knackade dörr. Efter ca 6 stycken "sorry we are fully booked" så satte vi oss ner på en restaurang med wifi och började lite  halvt desperata googla på lediga rum i närheten av oss. Vi fick  bara en vettig "träff" och det var sviten på Tamu Hotell.

Vi checkade in på  Tamu och kastade oss genast  raklånga i sängen , bäddade in oss i det fluffiga täcket och klickade igång Tv:n.  Där stannade vi tills kvällen var kommen, sedan gick vi  några meter till hotellets egna restaurang och åt en lyxig middag  bestående av  grillad fisk med vitvinssås och bakad potatis,  biff med svartpepparsås och en flaska vin.  Sådan mat hittar min inte lika lätt ute på Koh Rong!

Dagen där på checkade vi in på ytterligare ett hotel som heter Marys.  Eftersom vi fått upp smaken för lite finare standard så valde vi juniorsviten ( tur att det är billigare i Asien än i Sverige).  Det syntes dock att detta hotel hade några  fler år på nacken men vad gjorde det när sängen var gudomligt skön att sova i :)  Det blev ytterligare en dag med film-mys och till kvällen åt vi  pizza i världsklass! 

Med andra ord var detta en väldigt lyckad helg där vi vi samla energi och kraft.  Vi insåg även hur lyckligt lottade vi är som kan åka  på semester  och få sol, lyx och vita stränder   utan att behöva  flyga över halva jordklotet!
Likes

CommentsDet har nu gått 74 dagar sedan vi åter anlände till Asien. 74 dagar av oändliga intryck, omställning, accepterande och total mental kaos. Vi trodde vi visste vad vi gav oss in på när vi tog steget mot ett nytt liv, för enligt oss var vi fullt medvetna om hur ett liv i Asien skulle bli. Med flera års bakgrund i Thailand ( både spartanskt- och ”svensk” standard) så var vi bägge säkra på att omställningen skulle gå lätt. Asien är ju Asien, oavsett land….eller?


Koh Rong är en ö i Kambodja belägen ca 45 minuters båtfärd från Sihanoukvilles kust. Ön är mycket outvecklad och oexploaterad. De vita, orörda stränderna radar upp sig efter varandra och du behöver inte gå långt för att hitta en helt egen strandbit utan turister. För vår del ligger stranden inom 30 meters räckhåll från bungalowen och precis intill huskanten har vi en saltvattenssjö att vila blicken på medan en kall dryck intages på uteplatsen. Med andra ord kan det tyckas att det inte finns mycket att klaga på, men livet på en pinne är inte bara guld och gröna skogar - det kan vara rätt tufft ibland också!

Föreställ dig 35 graders värme, minst 85% luftfuktighet, stekande sol, vindstilla och inte ett moln så långt ögat når. En dröm för en semesterlängtande och soltörstig turist. Lägg nu till 10 timmars fysiskt arbete på en snövit strand med brännhet sand, blodtörstiga sandflugor, stora blodiga bett som kliar och aldrig läker. Efter 10 timmar kommer du hem, duschar i brunt källvatten för att sedan gneta iväg för att sköta kontorsjobbet som du inte haft möjlighet att göra under dagtid, eftersom det bara finns fungerande internet på en enda resort på hela stranden. Klockan närmar sig 21-22-tiden och du vadar genom sanden i 15 minuter för att ta dig hem. Äntligen läggdags och lite välbehövlig sömn tänker du och öppnar dörren till bungalowen. Värmen slår mot dig och du inser att betongen och järnbalkarna i bungalowen har lagrat solens alla strålar under dagtid för att förse dig med 35 graders värme även under nattetid. Men vad gör du, du går och lägger dig bredvid din partner och har du tur lyckas du åtminstone sova 1 timme i sträck utan att vakna av att er hud har sammanfogats av svett och fukt. Du justerar fläkten lite och försöker somna om. Morgonen är härligast, runt kl.4 stänger den korrupta polishövdingen av strömmen bara för att han kan och den sätts inte igång förrän runt kl 8. Under dessa morgontimmar har du även en hel hönsfarm som tjattrar utanför dörren och tuppar som tävlar om vem som kan låta mest. Ta nu allt detta ovanstående och multiplicera det med 7 dagar i veckan i ett år och du har en nästintill fullständig beskrivning av vår vardag. Fortfarande sugen på att byta liv med oss? ;)


Koh Rong är även en helt fantastisk plats och för den som drömmer om att åka bakåt i tiden är detta helt rätt Ö. När du anländer så slås du av den spartanska standarden och inser att du har färdats många många år tillbaka.
Vi bor på en strand som kallas för long beach men det riktiga namnet är egentligen Sok San Beach, och byn heter Sok San Village. Stranden har blivit utsedd till en av de vackraste i världen av lonely planet, och jag kan bara instämma att den är vykortsvacker och helt underbar. Vattnet är kristallklart och så varmt att du får gå upp på stranden för att svalka dig. Vid Sok San Village är vattnet lite djupare och passar bra för en simtur, men går du ca 20 min i raskt tempo så finner du en betydligt mer långgrund del som passar sig för småbarnsfamiljen.
När vi först anlände fanns det ingen väg i byn och vi fick dra ca 80 kg packning genom den tunga sanden. Vi var nära att ge upp där och då och vända hem. Men vi kämpade på och stuvade in våra saker i en liten trähydda. Efter en vecka blev vår permanenta bungalow ledig och vi fick det något drägligare. Vägen, bred som en cykelväg, har nu färdigställts och livet har blivit väldigt mycket lättare. Nu kan vi ta oss från hemmet till jobbet på cykel och sparar på så sätt mycket energi och tid. Men totalt sett finns det bara ett fåtal vägar på ön och vill du besöka någon av de andra stränderna så är det lättaste sättet att ta en taxibåt. Det går att cykla/köra kross till ett par ställen men räkna med att lägga en hel dag på äventyret eftersom det är små, steniga grusvägar och en snårig djungel som ska bemästras.

Ström är en annan sak som är bristvara här. Det finns inga ledningar dragna utan det är dieselgenerator som gäller. Som jag nämnde förut är det den korrupta polishövdingen som har den totala makten då han har sett till så att han är den enda som får lov att förse byn med el. Med andra ord så tjänar han storkovan på kuppen! Vi har dock planer på att smyga igång en egen generator under morgontimmarna då han stänger av sin, så att vi kan koppla in ett kylskåp och bygga kök. Vi får se hur det slutar för han bor tyvärr granne med oss och om han inte sover riktigt tungt om nätterna så kommer han förmodligen vakna av ljudet från generatorn och förbanna oss i all evighet.


Detta var första kapitlet av vår lilla berättelse om Koh Rong. Även om det låter som att vi mest har det kämpigt och olidligt så har vi även många fina stunder här på ön. Vi har efter dessa 74 dagar sakta men säkert anpassat oss, anammat kulturen och blivit ett med situationen. Ju fortare man accepterar det som är mindre bra, ju fortare kan man se det vackra i det hela. Vårt Maxxi-team har ett mantra som lyder: ”life is good” och med dessa orden avslutar jag berättelsen för denna gång!

Likes

Comments

Tänkte vi skulle göra det enkelt för oss och flyga mellan Bangkok och trat. Vi klev ombord "boarding bussen" som skulle köra oss till flygplanet (precis som man brukar göra i Thailand). Jag tittar ut genom rutan till vänster och ser några propellerplan parkerade. Jag skrattar lite och säger: Kenneth, tänk att jag fick flyga ett sån propellerplan till Laos en gång i tiden. Fy fasen...det kommer jag aldrig att göra om...
Precis efter jag sagt det stannar bussen. Jag kollar till höger och ser till min förskräckelse att det är precis ett sånt propellerplan som vi ska åka! Ett lika dant som jag för en halv minut sedan har dissat och skrattat åt.
Jag bara kände hur ångesten trängde sig på men det vara bara till å bita ihop och kliva ombord planet.
Jag höll i princip andan hela vägen och drog en djup suck av lättnad när vi landade i Trat.
Blir nog bussen hem sen....

Likes

Comments