Veckans Tema - Ortorexi

Ortorexi brukar det kallas när någon tränar väldigt mycket och äter så pass strikt att det blir farligt. Trots att den som gör det vill leva hälsosamt utsätts kroppen för en så stor påfrestning att den till sist tar skada istället för att må bättre.

Ortorexi är inte en egen diagnos utan räknas till ätstörningen UNS, ätstörning utan närmare specifikation.

Vid ortorexi är du fixerad av en hälsosam livsstil. Till den största delen innebär det att du är fixerad vid nyttiga livsmedel, men det brukar också inkludera en överdriven träningsmängd. Detta gör att det blir svårt att behålla ett socialt liv då kosten och träningen tar över.

Misstänker du att du har ortorexi så ska du söka vård. Är du ung kan du söka vård på BUP eller på din ungdomsmottagning. Är du vuxen ska du kontakta din vårdcentral för att få en remiss till en ätstörningsklinik.

När har det gått för långt än att bara vara hälsosam?

Att vara hälsosam är självklart bra. Det är bra att välja hälsosam mat och att röra på sig. Det gör att du lever längre, blir piggare och mår bättre.

Så länge det inte blir till en överdrift och det inte påverkar ditt liv negativt så är din hälsosamhet sund.

Men en person som lider av ortorexi mår inte bra. Du känner dig ledsen, har ångest och depressioner. Och du isolerar dig socialt.

Du kan inte heller bryta dina egna regler du har satt för dig själv när det gäller mat och träning utan att må dåligt.

Gillar

Kommentarer