Vad är en Ätstörning?

Att mobbning kan göra så att man kan få en ätstörning kanske inte många tänker på, men det kan faktiskt vara så. Tänk själv att man varje dag får hör att man är tjock, ful och fet. Till slut kommer man till en gräns där man kanske inte känner att man inte trivs med sin kropp och man själv då kanske inser att man är tjock och ful.

Men vad innebär en ätstörning, vad finns det för olika typer av ätstörningar och hur kan man bota någon som är sjuk och lider av en ätstörning.

Idag kommer jag att berätta lite kort om vad Ätstörning är för något

Det finns olika typer av ätstörningar, till exempel anorexi som innebär att man äter nästan ingenting, och bulimi då man (hets)äter, men kräks upp maten efteråt. Sen finns det även ortorexi och UNS.

Alla kan drabbas av en ätstörning, oavsett ålder eller kön, och i Sverige lider över 100 000 människor av någon form

V​AD ÄR ÄTSTÖRNINGAR?​

Ätstörningar har inget att göra med hur många kilo du väger. Det handlar om känslor alltihop, om fixering vid mat, kroppen och träning.

Det är viktigt att komma ihåg att ätstörningar kan visa sig på många sätt, genom t.ex. viktuppgång eller viktminskning, men också att det i många fall inte syns utanpå att någon är drabbad. Det finns flera olika diagnoser och benämningar som rör ätstörningar och för vissa passar ens sjukdom ganska bra in på hur det sägs att just den ätstörningen är. Andra känner igen sig i flera olika, samtidigt som ytterligare andra inte alls känner sig hemma i någon av kategorierna som finns.

Om du känner igen flera av följande saker hos din tonåring kan det tyda på en ätstörning:

• äter väldigt lite, undviker att äta med er andra, kommer med förklaringar som ”jag har precis ätit”

• går ner för mycket i vikt, men vill ändå gå ner mer, uppfattar sig själv som för tjock

• är trött och orkar inte med som normalt

• tränar väldigt mycket, eventuellt i kombination med extrem hälsomedvetenhet, till exempel följer någon diet extremt noga och mår psykiskt dåligt av att göra avsteg från den

• misstanke (för att det sker i smyg) om att din tonåring hetsäter och eventuellt kräks upp maten efteråt

• använder laxermedel

• stort kontrollbehov

Gillar

Kommentarer