Hur var det på nätet idag?

Varje år utsetts många ungdomar för hat på nätet. Enligt Ungar & Medier från 2015 är de:

95% av alla barn mellan 13 och 16 år en smartphone med pekskärm. Bland unga mellan 9 och 12 år är motsvarande siffra 78%.

6 % av pojkarna och 18 % av flickorna mellan 13 och 16 år har erfarenhet av att någon varit elak eller mobbat dem på internet eller via mobilen under det senaste året.


Dessa siffror är riktigt hemska saker att läsa. Men detta är faktiskt sanningen, att folk under 15 faktiskt har en telefon och kan använda sig av sociala medier. Som vuxen kan man faktiskt minska dessa siffror och kanske inte ge sitt barn en smarttelefon eller om man nu ger barnet en telefon. Håll koll på vad barnet sysslar med och framförallt prata med barnet. Det vanligaste sakerna man pratar med barnet kanske är om hur skoldagen varit, vad de har gjort, ätit och om de har några läxor. Men vad man kanske glömmer är att ställa den viktigaste frågan:

”Hur var det på nätet idag?”

Du som förälder ställ den frågan till ditt barn. Antigen får du ett ärligt svar eller inget svar alls. Du kan nog se om ditt barn är utsatt för något. Se då till att agera direkt.

Här är några fyra tips på ett trevligare och bättre internet

1. VAR KRITISK

Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.

2. LJUG INTE

Använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar.

3. SÅRA INGEN
Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.

4. SÄG TILL
Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.

Gillar

Kommentarer