Direkt ur verkligheten - En tjej på 13 år och En tjej på 19 år

Att bli utsatt för mobbning och hat är faktiskt värre än vad man tror. Folk blir utsatta för mobbning och hatet varje dag. Tänk dig att gå runt och alltid ha en klump magen och känna att man inte är värd att leva.

Idag kommer två tjejer att berätta om hur det har blivit utsatt för mobbning och näthat. Först är de en 13 årig tjej som bor i Klagshamn som har blivit utsatt i IRL.

Hur började mobbningen?

Genom Utfrysning/elaka ord

Hur har mobbningen visat sig i verkligheten?

Med utfrysning och genom ord

Har du anmält det du har blivit utsatt för?

Nej.

Nästa är en tjej 19 årig tjej från Örebro och hon blivit utsatt för mobbning och hat både på nätet och i IRL.

Hur började mobbningen?

Det började på lågstadiet med att jag kunde vara med både killar & tjejer, det störde sig tjejerna på så dom retade mig för det kan man säga, men blev också mobbad av killar som var 2 år äldre när jag och i 4:an & även i 7:an.

Hur har mobbningen visat sig i verkligheten?

När jag var mindre så hade jag svårt att ha munnen stängd så jag hade oftast munnen öppen eftersom jag hade öppet & underbett så var det svårare för mig att ha munnen stängd & även om jag försökte flertals gånger så var det jätte ansträngande för käken. I 4:an började några killar mobba mig & dessa killar som var 2 år äldre än mig. De gick 2 klasser över mig och de kunde komma med saker som "stäng munnen du luktar bajs", "stäng din äckliga mun" och andra taskiga kommentarer. Varje gång jag gick förbi dom så fick jag höra dessa ord. Men i 7:an så sa jag åt min mentor, samtidigt som jag satt & grät. Jag berättade för min mentor vad dessa killar sa till mig, så han sa åt dom & dom slutade men jag tyckte fortfarande det var obehagligt att gå förbi dessa killar. Jag var rädd för att få dessa kommentarer igen men det slutade helt. Sen har även folk skrattat, pekat & viskat bakom min rygg. I 8e klass blev jag utfryst kan man säga från både lärare & elever & det kändes som att jag inte fanns för en enda en förutom 2 personer som betytt väldigt mycket för mig i skolgången. Nämligen min bästa vän som gick i en annan klass & även skolsyster, jag mådde så extremt dåligt att jag funderade på självmord flera gånger. Jag skar mig även på hemska sätt på kroppen. På gymnasiet så blev jag väldigt påhoppad för hur jag åt, vad jag åt & det spelade absolut ingen roll vad jag än åt för det var jämt kommentarer om hur jag åt. Vilket har lätt till att jag har svårt att äta framför folk & med folk, för dom kanske det inte gjorde något & dom kanske inte såg det på samma sätt som jag gjorde det! Men för mig gjorde det ont & jag minns att jag pratade med min mentor då om att prata om detta men inget hände. I 9:an så skulle vi ta skolkort & det var innan jag fick tandställning så alla mina tänder stod åt alla håll, dom var snea & så hade jag även under & över bett.

Vi skulle ta enskilt kort & min mamma ville att jag skulle le med tänderna för hon tyckte jag var fin trots att mina tänder var snea. Jag hade under & öppet bett, så jag gjorde det för det var ingen annan som skulle se dessa bilder förutom vi i familjen & fotografen. Sen tar fotografen ner kameran efter att ha tagit 1-2 kort & säger "kan du stänga munnen & le utan att visa dina tänder för det ser hemskt ut". Jag tittade på fotografen & sen så reste jag mig upp & gick. Jag kände mig kränkt kan man säga.. När jag kom hem så berättade jag för mamma & var jätte ledsen. Mamma ringde & berättade detta för företaget om det som skett. Hur jag blev bemött av fotografen. Vad fotografen sa & min mamma var inte så värst glad, vissa har sagt att fotografen gjorde det för att vara snäll mot mig & för att jag skulle få bra kort men för mig var det väldigt kränkande. Jag blev sårad, även folk i min släkt blev väldigt arga över vad fotografen sa, för så säger man inte oavsett hur man än ser ut fall man har snea tänder, vill man le med tänderna så ska man få göra det utan att någon ska komma & säga "stäng munnen det ser så hemskt ut".

Hur visade sig mobbning på nätet?

Det började väl när jag var runt 10 år, folk skrev att jag var ful, tjock & massa annat på sidor som kamrat, bilddagboken & andra sidor. När jag var 16 så skaffade jag det som så många har nämligen ask.fm & där har jag fått tagit emot en massa kränkningar, fått anonyma "frågor" som att jag ska ta livet av mig, nästa tåg går denna tid snälla åk & ta livet av dig, du är en sån hora, gör oss alla en tjänst & ta ditt liv så vi slipper se ditt fula ansikte. Du borde banta för du är för tjock, ingen kille vill ha dig för du är så ful. Du förtjänar att få all du hat, du är en sån slampa som legat med så många killar, hur kan någon ens finna attraktion hos dig, din jävla fitta, hora du säljer dig själv. En gång när jag mådde som sämst så fick jag en kommentar som löd såhär: om du nu mår så dåligt så ta ditt patetiska liv så slipper vi alla dig, snälla bara gå & dränk dig. 

Det var innan min operation för mitt över & underbett. Jag har ask än idag men idag har hatet minskat & jag får väldigt sällan hat men det händer ibland att får jag det så är det oftast att jag är för tjock, att jag ska banta, att jag är en hemsk person, att jag är falsk, att jag är en fitta mot min pojkvän, att min pojkvän inte älskar mig.

Har du anmält det du har blivit utsatt för?

Nej.


Kontakta mig på [email protected] så kanske det är din historia som kommer upp här nästa gång.

Gillar

Kommentarer