Tips til deg som skal besøk Cuba

  • Cash is king! På Cuba finnes det to valutaer, Cuban Peso (CUP) og Cuban Convertible Peso (CUC). CUC er den såkalte turistvalutaen og er verd langt mer enn Cubanernes egen CUP. Med andre ord er ting mye dyrere for turister enn for innbyggerne i Cuba. CUC er kun å få ta i på Cuba og veksles om når du kommer dit. Ta gjerne med euro fremfor amerikanske dollar, da disse er rimeligere å veksle om til CUC. Vær oppmerksom på at det stort sett ikke er mulig å bruke bankkort.
  • Ha visum og reiseforsikring i boks. Dette kreves for å komme inn i landet! Visum fås hos den cubanske ambassaden i Oslo eller via f.eks cruiseselskap dersom man reiser dit med cruise. Husk også at passet må være gyldig 6 måneder etter hjemreise.
  • Lær gjerne litt grunnleggende Spansk. Cubanerne snakker stort sett kun spansk, med unntak av et fåtall som har lært seg litt engelsk.
  • Enkle ting som tannkrem, tamponger, kontaktlinsevæske og andre baderomsartikler kan være vanskelig å skaffe, sjekk derfor at du har alt du trenger før du drar.
  • Ha alltid med toalettpapir i veska da dette ofte mangler på toalettene.
  • Last ned offline map. Bruk av mobil i Cuba er svindyrt og det er ikke en gang sikkert at du har muligheten til å roame i det hele tatt.
  • Når det kommer til elektrisitet bruker Cuba stikkontakter med 110 volt, som i USA, men til tider kan det være forskjellige typer. Det kan derfor være lurt å ta med et adaptersett med flere valgmuligheter.

Pst! Liker du reiseinnlegg?
Følg min reiseblogg PAPER PLANE.

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Jeg innser at jeg burde ha oppdartert denne bloggen for lenge siden, men ja, bagasjen kom til slutt! To timer før bryllupet på dag fire. At KLM klarte å rote det til å voldsomt, det sliter jeg litt med å forstå. Nå satser jeg bare på at forsikringsselskapet faktisk betaler meg tilbake 5000,- som de skal. Det blir litt shopping når man er på andre siden av kloden uten noe annet enn en joggedress. Det resulterte i at jeg ikke fikk tatt bilder med kameraet i Disneys Magic Kingdom, men har likevel litt kamerabilder på lur. Jeg er tilbake i Norge igjen - og har så mye å vise dere!

Å få oppleve et ekte amerikansk bryllup anbefales! Det er så annerledes enn her hjemme. Når seremonien finner sted på en plen, like ved en strand og solen står lavt på himmelen. Brudgommen og resten av gutta ankommer i speedbåt og kommer gående opp på stranda mens Bring em out av T.I. spilles høyt. Det var så kult! Og min fetters nåværende kone så helt fantastisk ut der hun gikk ned mellom stolene. Norske bryllup er så stive i forhold. Og selvom jeg i starten fikk inntrykk av at denne typen bryllup virket litt mer useriøst enn her hjemme, ville jeg mye heller hatt et bryllup som dette. Det var så fint, koselig og avslappet. Og vi ble så klart med på festen etterpå og fikk oppleve Orlandos uteliv og bli enda bedre kjent med min fetter som jeg ikke hadde truffet på flere år - og ikke minst bli kjent med hans Rachel.

Disneys Magic Kingdom var helt rått. En barndomsdrøm som endelig gikk i oppfyllelse! Parken er diger og har mye moro å by på.

Universal Island of Adventure og Universal Studios er to parker man virkelig må få med seg om man er i Orlando. En surrealistisk dag i en stor fantasiverden som har så mye rått å by på. Det var generelt lite folk i parkene da vi var der i tillegg til at vi hadde fastpass og slapp å stå lenge i kø, det koster flesk - men vi angret ikke! Det anbefales å kun ta en park per dag, men siden det var så lite folk og vi egentlig hadde god tid oppgraderte vi billetten til to parker på en dag. Fordelen er at når man har begge parkene på samme dag kan man ta Hogwards Express fra den ene parken til den andre. For de har faktisk lurt inn to Harry Potter verdener - en i hver park!

Vi sjekket inn på Empress of the Seas i fem netter. Båten tok oss til tre drømmedestinasjoner; Nassau, Key West og Havanna. Dette er den minste båten til Royal Caribbean, men den eneste som er liten nok til å dra til Cuba - så derfor ble det den. For oss var den mer enn nok, vi spiste og sov stort sett bare da vi var på båten, bortsett fra de gangene vi så film ute på storskjermen. Og apropos mat, den er helt fantastisk ombord! De har i tillegg mye glutenfritt, stort pluss. Alt i alt ble min første tur på cruise en meget positiv opplevelse helt til jeg skulle betale da vi sjekket ut og fikk regning på 150$ i ufrivillig tips, altså 1200 kroner på de fem nettene. Ble ganske overrasket, og faktisk litt sint da jeg fikk vite det - for jeg trodde det var inkludert i prisen. Så hvis du skal på cruise - spar opp en del ekstra i tilfelle! Synes det er helt på tryne at det ikke er inkludert i prisen... Og hvis det først ikke skal være det, burde de hvertfall ikke kalle det all inclusive...

Nassau på Bahamas var første stopp på cruiset. Vi hadde hele dagen fra rundt 7-8 om morgenen til midnatt her. Dagen ble tilbrakt på Atlantis. Det kostet i overkant av 1000 kroner per stykk, noe vi naturligvis synes var dyrt, men dette er ikke bare en strand og en kjent sklie, som vi tenkte da vi først kom! Dette er jo akvarium, vannpark, strender og alt på et sted! I tillegg til at det faktisk er et hotell! Ble helt paff da vi ruslet rundt før alt åpnet, det var så vakkert! Og ikke minst stort. Med det kjente Maya tempelet hvor du sklir ned i en tube som går gjennom et basseng av haier, en rekke andre sklier, en 1,6 km lang elv de har laget til hvor man kan flyte rundt med badering, du kan spasere i tuber under vannet og se på haier, fisker og andre skapninger som lever i havet og mye masse annet. Et sted som burde være på alles bucket list! Og ellers vil jeg bare tipse om at det er venstrekjøring på Bahamas, så ikke si ja til å leie moped av de første menneskene du treffer i det du kommer ut av båten...

Key West var destinasjon nummer to - og jeg fikk virkelig ikke opplevelsen av å være i USA! For et fantastisk sted, for en stemning, for et paradis. I motsetning til mange andre byer i USA, trenger du faktisk ikke bil her. Du kan spasere rundt og se deg om. Det finnes et sentrum, en rekke museum, du kan gå langs kaien, ta turen gjennom Duval Street som stort sett består av barer, ta deg en tur på en av de mange strendene, spise Key Lime Pie, besøke det sørligste punktet i USAs fastland og posere med monumentet eller bare sette deg ned å titte på de ville hønsene som løper fritt i gatene (ja, du leste riktig!). Mulighetene er mange.
PSSST! Les gjerne mine 10 fun facts om Key West paperplanemag.no!

Endelig kom vi til Cuba. Det første vi gjorde da vi spaserte igjennom immigrasjonen og ut på gatene var å finne en god, gammeldags og fargerik bil fra 50-tallet som kjørte oss rundt over hele Havanna og viste oss mye forskjellig. Det var oppholdsvær, men veldig overskyet. Heldigvis var det 26 grader, så varmt og godt var det likevel. Etter å ha kjørt rundt i en timestid og spasert en stund gikk vi inn på båten igjen for å spise lunch, og da begynte regneværet å piske mot vinduene. Etter en liten powernap i luggaren så vi ut av vinduet, og det hadde roet seg litt - så vi gikk ut en liten tur til. En utrolig fascinerende by hvor tiden tilsynelatende har stått stille. Selvom det var overskyet og regn synes jeg byen var utrolig fin og jeg vil gjerne tilbake. Båtturen tilbake til Miami var forresten ikke noe hyggelig, det var så mye bølger at bassenget på toppen av båten måtte tømmes, øverste dekket ble stengt av og vi kjente suget i magen i det vi skulle ned igjen fra en bølgetopp.

Etter cruiset hadde vi to deilige dager på Miami Beach før vi dro tilbake til Orlando kvelden før vi fløy hjem. Vi bodde sentralt på Collins Avenue og bodde like ved Lincoln Road, gågaten i Miami Beach. Her finner du mange flotte butikker og restauranter. I tillegg bodde vi nærme stranden, noe som var utrolig deilig. Dersom du spiser glutenfritt og skal til Miami Beach - spis på Pizza Rustica i Lincoln Road! Beste pizzaen jeg noen sinne har spist. Yum! Vi tok også turen innom Museum of Ice Cream. Kult sted til å ta selfies og nye profilbilder, ellers bare vas spør du meg. Ikke verd 350 kroner pr pers. Undrer meg litt over at det faktisk kan klassifiseres som museum...

Det kommer etterhvert flere innlegg på PAPER PLANE!

Likes

Comments

Mandag dro vi fra Kristiansand til Orlando via Amsterdam og Atlanta. For en intens reise! Booket billetter på tripmonster.no og fikk stadig mail om forandringer i reiseruten og stadig dårligere tid. Jeg skal innrømme at vi i utgangspunktet ikke hadde ekstremt god tid, men når tidsplanen blir enda strammere og flyet fra Amsterdam til Atlanta ble tjue minutter forsinket og køen gjennom immigrasjonen tar sin tid, så er det bare så vidt det er fysisk mulig å rekke det. Enda verre blir det når bagasjen til tre av fire i reisefølget fortsatt sto igjen i Amsterdam og vi måtte stå i nok en kø! Med andre ord måtte vi booke om til en ny flight, for flyet var håpløst å rekke. Er evig takknemlig for at neste avgang kun var en time senere og at vi faktisk rakk det til tross for at de stengte sikkerhetskontrollen og vi måtte helt ut av flyplassen og inn igjen via hovedinngangen. (Hva skjedde med det?!) Og det mest komiske av alt, da vi omsider kom til Orlando var bagasjen til fjerdemann i reisefølget fortsatt på Atlanta. Er det virkelig mulig?! Så her sitter vi i Orlando alle fire uten bagasje. Nå krysser jeg fingrene for at jeg får ordnet Property Irregularity Report, som jeg ikke fikk på flyplassen, så vi kan få igjen noe av det vi er nødt til å handle. Kofferten min hadde kun 200gram å gå på før avgang. Shopping var vel strengt tatt ikke helt med i min beregning...

Så gårsdagen ble brukt på Florida Mall hvor jeg blant annet fikk kjøpt meg et par nye birkenstocks, noen t-skjorter, sokker, truser, en cardigan, shorts og et pudder. Når jeg nå ser værmeldingen for i dag, angrer jeg veldig på at jeg ikke kjøpte meg et par jeans, for kuldebølgen som herjer over statene gir ikke den deilige Floridatemperaturen som pleier å være her! Ellers håper jeg inderlig bagasjen kommer på plass i dag, for i morgen skal vi i bryllup, og jeg har ingen kjole å gå i, ei heller finsko... Inntil 5000 kroner er egentlig ganske lite når du mister ALT du skulle ha med på ferie i et par uker... For ikke å snakke om et himla kaos når flyplassen ikke gir rapporten forsikringsselskapet trenger og flyselskapet ikke er hjelpsomme med å skaffe det.

​Har du oppleve å miste bagasjen noen gang?

  • Reise

Likes

Comments

Innlegget inneholder adlink

Hjelpes meg så mange valg man har foran seg når man bygger sitt første hus og trenger alt fra materialer til møbler. Over ser dere noen av tingene jeg gjerne kunne tenke meg å pryde hjemmet med. Er det ikke typisk at man skal ha så forbaska dyr smak? Har en stund sett etter stoler som kan likne på About a Stool fra Hay, men finner ingen i samme gate til rimeligere pris som jeg kunne tenke meg. Og den konjakkbrune stolen fra Muuto kan jeg jo hvertfall bare glemme. 8000,- for én stol. Det ville vært galskap. Med mindre de ringer fra Hamar i kveld, da.

Pendelen fra Gubi er så vakker, tidløs og stilig på en gang. Denne kommer jeg til å spare til, for denne er for fin til å la være å investere i. Lysekronen fra Menu er også lekker, men satser på å finne noe liknende med litt finere prislapp. Denne hadde bare vært lekker å hatt i trappeoppgangen. Vi får hele 7 meter fra tak til gulv i gangen! Planteboksen fra Ferm Living kommer jeg også uten tvil til å kjøpe etterhvert, den er så fin. Gleder meg vilt til å kjøpe inn masse grønne planter å pynte med! Vegguret i marmor liker jeg også veldig godt, det matcher jo i tillegg stuebordet jeg allerede har kjøpt i marmor. Ellers blir det gjerne litt detaljer i messing, derfor kommer det vel ikke som noe sjokk at jeg liker saksen, kaffebryggeren og vegglysestaken. Vurderer å ha et par blå vegger i stue/kjøkkendelen, derfor ønsker jeg meg puter og kaseroller i blåtoner. Og stoler, da. Er veldig usikker på dette med stolene. Eller, spiseområdet generelt... Det er altfor mange valg å velge mellom!

Tips meg gjerne om sider som selger rimelig og good lookin' interiør!

Likes

Comments

Huset forfra. Jeg er spent på hvordan det kommer til å se ut når vi får garasjeportene inn og ytterdøren på plass! Garasjen er snart isolert ferdig og kan snart gipeses, og da kan portene endelig komme på plass. Det er jo faktisk en stund siden forrige oppdatering på husbyggingen, så siden sist har huset fått det lille halvtaket over inngangspartiet og vi har fått klartgjort litt til asfaltering foran huset. Det vil også komme en trapp opp ved muren, slik at vi kan komme oss rundt fra inngangspartiet og opp på vår fremtidige plen og terasse.

Huset fylles stadig med mer isolasjon og det blir gulere og gulere samtidig som det blir lunere og lunere. Her ser dere et lite glimt av stuen. ♥

Dersom dere er interessert i interiør, følg @housepiration på instagram!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Sponset

Hallois dere! Har vært så heldig at jeg har fått tilsendt enda et sett med bluetooth øreplugger fra Sudio. Denne gangen modellen "Tre." I hele januar får du et armbånd til å ha mobilen i når du løper på kjøpet når du kjøper "Tre" Ikke nok med det, jeg har en rabattkode til dere! Rabattkode sudio_haaland gir 15% avslag hos Sudio!

Hvis jeg måtte gått tilbake til øreplugger og headsett med ledning nå, tror jeg hadde gått på veggen. Fy søren så deilig det er å slippe. Ellers har jeg endelig fått meg rayban wayfarer modellen igjen. Hadde den før, og det har vært favorittbrillen min gjennom tidene, helt til den ble sporløst borte. Nå har jeg kjøpt den på nytt, og det føles så bra å ha den i samlingen igjen. Woho!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Hei dere! Nå var det jammen lenge siden jeg hadde gitt lyd fra meg her på bloggen. Ting har jo gått i ett nå i julen og nyttårshelgen. Nyttår ble feiret på Hovden og jeg kom hjem i går kveld. Det er så hyggelig å tilbringe tid på fjellet, men det er jammen deilig å komme hjem også. Vi dro opp på fredag kveld og på lørdag var vi på offpiste og fikk sett stavangerkameratene live. Skal innrømme at jeg ikke kan så mange av sangene, men "bare så du vett det" er jo en slager som alltid skaper masse liv! I tillegg liker jeg veldig godt "forelska meg i deg igjen." Selve nyttårsaften var vi tilbake og fikk feiret skikkelig med champagne, litt dansing, glowsticks og konfettikanoner. Lurer på hvor blå Christiane er på låret etter at hun klarte å skyte kanonen feil vei - rett i låret sitt! Fytti. Ellers er hun absolutt ikke alene om å være blå. Selv startet jeg året med å besvime da jeg våknet i går morges, noe som var fryktelig skremmende, men gikk veldig bra. Kun beina som er blå, ikke hodet. Puh.

Har dere noen nyttårsforsett? Det eneste nyttårsforsettet jeg hadde i fjor, var å finne ut hva jeg feilte, og der er vi i mål og behandlingen er utført. Så la oss bare håpe at effekten kicker inn snart og at jeg kan oppnå remisjon fra myasthenien.

Så hva skal være mitt nyttårsforsett for 2018 være? Jeg ønsker å bli enda litt flinkere til å spare penger og bli enda flinkere til å kjenne kroppen min og ikke gi 100% de dagene jeg er i stand til det. Man kan fort bli overivrig når man føler seg "normal" og da er det fort gjort å gå på en smell. Det handler om å finne en balanse. Jeg ønsker i tillegg å komme i gang med yoga igjen. Det skal bli godt å få trent kroppen litt, samtidig som man kan finne indre ro. Brystbenet er grodd sammen igjen nå, så nå er det kun energinivået og musklene det står på.

Nei dere, nå skal jeg hive i meg litt frokost. De siste dagene har jeg kun spist frossenpizza bortsett fra nyttårsmiddagen. Det skal bli godt å få i seg litt mer næringsrik mat nå. Yoghurt med hempfrø, chiafrø, kiwi, klementin og kakaonibs står på frokostmenyen. Let's do this!

Likes

Comments

For en stund tilbake ble jeg spurt av ei venninne om jeg ville være med til Vegas i sommer for å feire 25-årsdagen hennes. Jeg ble så klart skikkelig gira med en gang, og begynte å surfe etter flybilletter så fort jeg fikk klørne i tastaturet. Dere kan tro jeg håper på å finne rimelige billetter etterhvert! Har jo over 3000 cashpoints på Norwegian, så det hadde jo passet ypperlig om de kunne servert meg noen rimelige billetter, men foreløpig er det ikke akkurat der de er billigst… Vil jo helst ikke bruke så ekstremt mye penger rett etter huset er ferdigbygget og vi egentlig må prioritere huslige ting, men hvis en god pris dukker opp er jeg ikke vond å be! Lenge leve Airbnb og billigbilletter på fly. Btw, registrerer dere dere på Airbnb via denne linken får dere 350 kr i reisekreditt! 

Altså, Vegas! Hvem har vel ikke den byen på sin bucketlist? Jeg er egentlig ingen gambler, og har egentlig ikke gamblet skikkelig med noe bortsett fra å gå til innkjøp av bitcoins. Joda, jeg har vel vært innom noen spilleautomater på nett noen ganger, men aldri brukt de store beløpene. Har vel slengt inn en hundrelapp et par ganger, that’s it.MEN, hvis jeg faktisk ender opp på et casino i Vegas, da skulle jeg tatt ut en slant med dollars og vært fryktløs for en liten periode. Hvem vet, kanskje man faktisk kunne reist hjem med mer enn man kom med?

Ellers er jo Vegas mer enn bare casino og gambling. Jeg har så lyst til å spasere rundt i gatene og se Eiffeltårnet, den vakre fontenen foran Bellagio, oppleve Vegas sitt svar på New York, se de “Egyptiske” pyramidene og alle de kjente hotellene. Det er jo helt utrolig hva de har fått på plass i denne fantasibyen midt i Nevadas ørken. I tillegg ble det snakk om å reise til Los Angeles etterpå. LA er jo naturligvis også på bucketlisten min, sammen med en tur innom Gran Canyon. Jeg skal ærlig innrømme at turen høres litt for dyr ut i forhold til hva jeg ser for meg at jeg kan ta meg råd til akkurat nå, men det er da lov å drømme? Regner jo ikke med at byen forsvinner med det første, så skal vel alltids få dratt dit en annen gang dersom det ikke blir noe nå…

Har dere vært i Vegas? Kom med tips!

Likes

Comments

Spillene er sponset

Nå nærmer det seg jul med stormskritt. Selv har jeg mye familie her og der, og det er derfor "julaften" hos mamma nå i kveld, og selve julaften blir feiret med svigerfamilien min og 2. juledag hos pappa. Lille julaften blir i år en helt alminnelig dag med noen timer på jobb etterfulgt av litt isolering på huset hvis jeg har overskudd igjen til det. Åh, jeg gleder meg så vanvittig til å få huset ferdig nå! Det er jo så typisk at jeg skulle bli syk med Myasthenia Gravis under byggingen, bare sånn at jeg ikke kunne få bidratt noe som helst... Samboeren min gjør jo stort sett alt selv, så det tar tid, men hjelpes så mye penger vi sparer på det! På nyåret skal vi hyre inn svigerfar og hans kompanjong en uke, så da blir det fortgang! Tre snekkere på fulltid i en hel uke - da går det nok unna. Det passer i grunnen bra i og med at vi er på ferie i Florida og Karibien de to siste ukene i januar og kjøkkenet fra IKEA blir levert i begynnelsen av februar. Men nok om det.

Jeg tenkte å fortelle dere om et nytt brettspill jeg akkurat har mottatt! Det å spille brettspill er så undervurdert. Vi har spillkvelder innimellom, men likevel litt for sjeldent spør du meg. "Kjappe svar" er et spill jeg ikke hadde vært borti før, men som jeg nå fikk tilsendt for en liten stund siden.

Spillet er hysterisk morsomt! Enkelt forklart; det er første mann til midten av brettet, og for å komme fremover må du tippe riktig på noen av de ti tingene som står på kortet. Et eksempel er "ting på spisebordet." Det er lett for de som ser på kortet, mens den som skal tippe på tid, får tidenes jernteppe. Det slår liksom ikke feil!

Så om dere ønsker et nytt og morsomt spill kan jeg varmt anbefale kjappe svar! For andre tips til hva man kan finne på sammen, sjekk ut facebooksiden Tid Sammen.

Jeg var så heldig å fikk tilsendt Alias også! Jeg elsker Alias, og skjønner egentlig ikke hvorfor jeg ikke har hatt det selv før nå. Har kun spilt det hos alle andre. Det er jo en klassiker som er perfekt enten med familien hjemme, med venner på vors eller på hytteturer. Både Alias og Kjappe svar passer for både barn og voksne. Når det kommer til barna kommer det litt an på hvor modne de er, men jeg vil tro at det fra 8-10 årsalderen burde det gå fint for dem å spille.

Nei dere, nå er pinnekjøttet fortært, halvparten av gavene delt ut og desserten funnet frem. Når resten av gavene er delt ut blir det en aldri så liten spillekveld her i hus! Ønsker dere en nydelig fredagskveld og god jul! Det beste av alt - på søndag er det julaften nok en gang, og da på ekte.

Spiller dere ofte brettspill? Hva er ditt favorittspill?

Likes

Comments

Contains affiliate links

Sponset

Look at this beauty!

Mottok denne lekre weekendbagen fra Moo for en stund tilbake, og jeg elsker den! Den er romslig og får plass det meste man trenger til et par dager på farten. Før jeg fikk denne, hadde jeg faktisk ingen fine bagger å bruke. Det føles litt mer riktig å ha denne over skulderen fremfor en sportsbag! Det er det ingen tvil om. I tillegg er den jo tidløs og i kvalitetsskinn - så denne kommer jeg til å ha stor glede av i flere tiår fremover. Denne blir med på cruise i Karibien neste måned ♥

Likes

Comments

@kamillahaaland