Fredagsbuketten


Here comes the sun


Ljusen på soffbordet är tända. Ziggy Alberts genom högtalaren är det enda sällskapet i lägenheten. I vasen står färska blommor. Kaffet är extra gott idag. Om det beror på det faktum att det är fredag eller att solen skiner in genom köksfönstret är oklart, kombinationen är högst trolig. Utanför börjar det bli ljust och det ser ut att bli en fin dag. När klockan ringde vid halv sex i morse var det mörkt. Kallt och ruggigt. Det var extra tungt att promenera till gymmet den här morgonen, men känslan efteråt gör ju det alltid värt det. Duschen blir härligare. Frukosten godare. Kaffet mer välbehövligt. Morgonen blir så mycket längre också. Hinner med en hel del datorjobb innan jag börjar på Schackmatt. Älskar effektivitet. Så nu ska jag fylla på kaffekoppen, redigera klart veckans projekt och sedan göra mig i ordning för en dag i butiken.

Fredagskram. Om några timmar ska vi chipsa och helga!

Gillar

Kommentarer


Sista helgen i augusti blev verkligen fin. En sån där andas-ut-det-sista-av-sommaren-helg. Två kräftskivor, fyra dopp i havet och krispigt gott rosé. Vi slungas tillbaka till lördagen. Solen håller på att gå ner. Vi har precis anlänt till Emmie och Julia i Hällevik.


Där skulle vi vara hela kvällen och natten. Vi alla hade haft fullspäckade dagar med både match och jobb, så när vi väl anlände och packade upp våra väskor var det som att vi alla gick in i semester-mood. Fyllde kylskåpet. Bäddade våra sängar. Någon tog ett dopp och någon förberedde snapsen inför kvällen. Jag hade på mig en kjol från Only. Skyndade mig ut i sista solen med en kall Corona.


Julia, jag, Jakob och Gabriel. Sommarbarn hela högen.


Kisande Julia med solen i ögonen.


Huset ligger ju precis ovanför stranden och där nere låg solen mitt på. Så vi tog med varsin öl och satte oss här. Bara var. Tills solen hade försvunnit bakom Dagmars räkrökeri. Denna stund. Som att vi insöp sista sommarkvällen.


Emmie.


Julia.


Att man inte gör detta oftare! Bara packar en enkel liten picknickkorg och beskådar svensk solnedgång. Utomlands är ju nästan obligatorisk, men här hemma glöms den bort lite. Det är ju samma sol. Det får bli fler solnedgångar på strand nästa sommar.


En fin syster som jag älskar så mycket.


Härliga Hällevik. Här kan jag tänka mig bo när jag blir stor.


Emmie igen. Fler sådana här fotografier hittar ni ju på min fotografinsta, @ kajsasvencreate. Där får ni gärna följa mig om ni vill.


Jakob i väntan på att västerbottenpajen ska gräddas klart.


Kräftskivor, vackra färger, mustiga smaker och dignande sensommarbord.


Hon hade solblekt hår och snäckor i öronen.


Emmie skålar med kameran.


Har verkligen fått en förkärlek för kräftisar. Hade nog kunnat äta fyra kilo själv. Det har jag fått från systra mi. Och Gabriel. De är riktiga skaldjursbarn. Tror de var kräftor i deras tidigare liv. Julia är ju en kräfta kom jag nyss på. Alltså stjärntecknet.


Solen hade gått ner och mörkret började ta över. Den rosa tonen på himmeln viskade om en fin morgondag.


Vi åt och vi drack till kräfthatten den sprack.


Nyp mig i armen vad härligt detta är. Sommarkvällar. Vänner runt ett bord. Middagar tillsammans. Hunden Bella. Hällevik. Augusti. Bröd. Aioli. Räkor. Solnedgångar. Gemensamma skratt. Gamla historier.


Plötsligt var klockan snart elva och vi satt fortfarande kvar.


Stearinljusen och filtarna åkte fram. Men vi blev kvar. Tills natten blev för mörk och det var dags att trilla vidare. Till Hälleviks enda partyterass. Ett helt underbart dygn som avrundades med morgondopp i tjugotvågradigt dopp, när vi vaknade upp och det var september.

Gillar

Kommentarer


Den här hösten har jag bestämt mig för att baka mycket. Baka bröd. Goda frasiga rågbröd till lata söndagsmorgnar och italienska härligheter till fredagsmiddagen. Nybakat bröd med smält havssalt är ju en oslagbar kombination. Har inte bakat mycket bröd i mina dar, kanske ett bröd om året. Men nu tänkte jag att jag ska bli en sån där som bjuder på nybakat bröd varje söndag morgon. Eller i alla fall ett par gånger i månaden. 🍞 Har man bara allt hemma så är det ju enkelt och går snabbt.

Det jag gjorde idag var Grovt rågbröd. Det var faktiskt väldigt enkelt och den skötte sig själv medan jag fick en hel del jobb på datorn avklarat.

Vad behövs?
- 4 dl vetemjöl
- 3 dl grovt rågmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- Flingsalt
- 1 tsk brödkryddor
- 5 dl filmjölk
- 3/4 dl ljus sirap

Så här gör du
Blanda samman alla torra ingredienser. Och addera sedan filmjölken och sirapen. Det går även bra med kefir eller yoghurt. Smöra och ströbröa en form och häll över all deg. Toppa med ytterligare lite flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min i 175 grader. Voilá!

För bästa smakupplevelse så bör du koka kaffe och äta brödet med MYCKET havssalt smör och en bit ost på. Sing hallelujah!


Jag bad ju er om era bästa baka-bröd-tips och recept på Instagram medan brödet gräddades i ugnen och fick en hel del tips. Här kommer några av era favoriter - Ett perfekt underlag för mitt nya höstprojekt:

- Det fantastiska brödet
- Nattjästa frukostbröd med aprikoser och nötter
- Nybakat filmjölksbröd
- Det saftigaste glutenfria brödet
- Lättbakad frasig limpa
- Grahamsbullar
- Rödbetsbaguetter

Gillar

Kommentarer