Ekonomi- Finansbranschen

Finansbranschen är tyvärr en väldigt mansdominerande bransch, som är en del av ekonomiyrket. Jag som älskar allt vad ekonomi har att erbjuda, och jag intresserar mig för ämnen som är mer riktade till finans än redovisning... Jag gillar allt mellan finansiell planering (som jag läser nu), budgetering (som tillhör ekonomistyrning som jag läste i våras), statistik (uppenbarligen vet jag vad kvadratmeterpriset i genomsnitt ligger på, i min syster område och att hon säljer sin lägenhet för 2000kr lägre per kvadratmeter än genomsnittliga priset), aktiemarknaden (har jag ett intresse för det så har jag. Jag köper och säljer aktier och älskar den passiva inkomsten jag får från mina aktier). Inom finansbranschen får jag som kvinna tillhöra en minoritet. Jag vill göra karriär inom området, det finns bra möjligheter här.
Det finns självklart kvinnodominerande yrken också, men oftast är de tyvärr lågavlönade och därmed mindre attraktiva för män som vill göra karriär. Ekonomi är ett brett yrke, där finansbranschen är en del som erbjuder mycket.

Alla ska vi göra det vi vill!

Ändra synen (inom många yrken), kvinnor ska känna att de inte är en minoritet inom sitt yrke. Vi ska inte känna oss som mindre attraktiva i en mansdominerande bransch, eller få känslan av att vi tillhör en minoritet bara för att vi vågar satsa.Vi älskar jobbet och vi får ta vår plats, ta mer risk (som det sägs att män gjort i alla tider) för att få det jobbet vi älskar att göra. Det kommer skrämma livet ur männen när vi tjejer vågar och tar för oss mer för jämställdhet.
Värt att påpeka, männen behöver också ta mer plats i kvinnodominerande yrken, tyvärr är dessa yrken mindre attraktiva för att lönen är lägre.

Vad glad att du som kvinna får vara med på våra möten...

Det är något som är fel när man får se det som ett privilegium att vara med på ett möte för att man är kvinna och inte för ens egna kompetens. Så vill iallafall inte jag ha det!

En ny generation växer fram!

Vi ska få fler att vilja läsa högre utbildning, exempel en kandidat och/eller master! Visa en värld där du kan göra karriär. Jag väljer ju hellre en karriär före att bli fattig pensionär. Jag är till och med inne på spåret att jag ska kunna bli pensionär tidigt och därefter kunna leva på mina passiva inkomster och företag. En mer digitaliserad värld kräver mer servicekostnader och mindre personalkostnader, förutsättningarna att ha både karriär och familj ökar därmed i Sverige, (som är på framkant på det digitala). Ett mål i livet är väl att med kompetens öka jämställdhet bland män och kvinnor på högre positioner i större företag. Vi finns redan, men inte där uppe.

Men tyvärr tror jag många kvinnor inte når toppen pga. att de hellre vill ha familj än karriär och det är kvinnorna som får offra mest för familj. Självklart finns det de som gärna stannar hemma, gäller både män och kvinnor. Fgruppen på instagram drivs av my.westberg

#ekonomi #finansbranschen #finance #utbildning #föreläsa #karriär #framtiden #satsapåkarriären #jämställdhet #nouw #nouwbloggare

Gillar

Kommentarer

Josephine,
Hur ser du på detta med ekonomi-klimat? Hans Rosling gjorde ett TED-framträdande 2010 som är otroligt belysande: https://www.ted.com/talks/hans_rosling_and_the_magic_washing_machine , själv brukar jag säga att utan kylen, frysen, tvättmaskinen och dammsugaren så hade aldrig den kvinnliga emancipationen ägt rum. Vi måste få in ett helt nytt tänk när det gäller produktion, konsumtion och återvinning. Bland aboriginerna i norra Australien existerar inte ordet "sopor" (garbage). Allt kom av naturen och återvände till naturen när det var utslitet. Metallvaror, plast och andra konstprodukter existerade inte och förgiftade därför heller inte deras omgivning. Bara sen sådan sak som att all vår mat borde produceras giftfritt verkar otroligt svårt att få igenom - det är inte tillräckligt "lönsamt" m.m. Istället stoppar vi i oss det ena efter det andra och efter 40 - 50 år så kommer cancertumörerna som ett brev på posten... fast det är klart, med "Postnord" numera kanske det talestättet faller platt. Ursäkta att jag blandar hej vilt - men jag hoppas du greppar andemeningen - utan ett fungerande klimat med ren luft och rent vatten så kan vi ju faktiskt säga ajöss till allt vad finans och ekonomi heter.
giraffen197.webblogg.se
Det är jag som driver bloggen som tagit bilderna om det inte innehåller annons länkar, eller om inget annat nämns.