Jag får ångest och stress när jag hör ordet nationella prov. Dagen innan NP i matte för ett år sen kunde jag inte sova, kunde inte käka frukost och kunde inte skriva någonting de första 30 minuterna. Varför ska vi ungdomar få mer stress och press? Tycker det räcker som det är.

Alla lärare säger olika om hur stor betydelse nationella proven har för betyget. Vissa lärare säger att man inte kan sänka sig... så om jag till exempel har betyg C kan jag bara höja mig vilket betyder att om jag får E kommer jag behålla mitt C. Men andra lärare säger att man självklart kan sänka sig. Om jag har C och får E på nationella kommer jag få D i slutbetyg. ALLA säger olika och man blir förvirrad! Jag trodde att nationella proven var för lärarna så att de kunde se om dem har lärt ut allt de skulle ha hunnit göra.

Det är mycket i skolan... Har omprovsdag om två veckor och då har jag fyra prov som jag måste plugga till... två matteprov ( Logaritmer & exponentialfunktioner , Statistik) ett psykologiprov (kognitiva perspektivet) och ett idrottsprov i träningslära. Av 156 lektioner har jag varit borta 30 av dem. Men då får man tänka att det kanske är 3 lektioner på en dag ish. 30/156 lektioner... 16,1% är frånvaro. Men jag kan inte rå för hur jag mår och speciellt när skolan inte hjälper till. Tre veckor kvar till skolavslutning. Tre veckor och 10 prov....

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En 17 årig tjej som redan har planerat hur framtiden ska se ut... Att vakna om 5 år med egen bostad, barn och jobb (jurist). Det kommer aldrig att hända. Det är iallafall så jag känner nu.

Jag som för två månader sedan blev diagnostiserad med depression och har haft det ett helvete så länge jag kan minnas. Såklart inte ett helvete dag in och dag ut men något liknade. Det allra jobbigaste är tanken på att inte få lyckas med det man drömmer om. Det krävs ungefär 20,10 för att komma in på juristlinjen i Stockholm och ungefär 1,4 på högskoleprovet. För mig med höga målsättningar borde det inte vara ett problem. Bara att det är exakt vad det är. Depression.

Jag har aldrig haft "bra" betyg i skolan. Och när jag menar bra så menar jag de hösta betygen B och A. Jag hade redan för många år sedan börjat intressera mig i juridik men eftersom jag inte var en tjej som orkade plugga visste jag att det aldrig skulle gå. Jag började första året på gymnasiet och det var svårt... Inte för att jag inte förstod vad lärarna undervisade utan för att kraven för att få ett högt betyg låg långt borta. Jag behövde aldrig plugga för att få godkänt det visste jag redan men att försöka få ett högt betyg orkade jag inte bry mig om. Jag satte målet att bara få över D i slutbetyg. Alltså inga E och F. Jag lyckades med målet och behövde knappt kämpa för det. På mitt första prov i tvåan så fick jag A. Jag blev helt chockad och började tro på att det går att få höga betyg, även för mig. Jag satte ribban ett steg högre. Det lägsta betyget ska vara C. Jag har inte gått ut tvåan än men jag är ganska säker på att mitt mål är förstört.

En grej hände i början av tvåan som gjorde att jag bytte skola. Ny skola, nya lärare, nya vänner. Det gick bra i början men efter jullovet så kollapsade det. Jag fick diagnosen depression och allt vändes upp och ner. Ingen motivation till träning eller plugg. Nu sitter jag hemma på en tisdag när jag egentligen ska vara i skolan med exakt en månad kvar till skolavslutning. Jag har stress. Från att alltid ligga i fas till att ha minst 5 prov jag inte har gjort. Det är jobbigt att läsa på psykologin hur man hjälper en person som har depression. Jag vet redan vad jag behöver göra för att komma ur det men vissa dagar orkar jag inte kämpa. Tankefel hit och dopamin dit. Jo jag vet men det är lättare sagt än gjort.

Jag kollar ständigt på vad jag skulle vilja jobba med men jag inser då att jag måste gå högskola. Om jag inte orkar plugga nu, hur ska jag orka plugga minst 5 år till? Att bli jurist ligger så långt bort. Det är inte över än men det är så det känns nu.

Dagens mål:

- Äta frukost, lunch och middag

- Gå en promenad

- Plugga 30 min.


Likes

Comments