Vaniljkola med havssalt

Tänk att vi redan är på 6e december! Vid denna tiden brukar jag vara klar med alla julklappar, ha bakat massor och fixat lite pynt. Men inte i år, i år ligger jag efter med det mesta. Jag försöker dock att inte bli stressad över det, det blir ju jul ändå! Jag försöker också tänka att jag måste njuta nu, jag har ju väntat ett år på denna tiden och då borde inte massa annat stressa upp mig så jag missar denna tiden.

Så därför blev det igår lite annat bortprioriterat och så satte jag igång lite mer julbak. Det blev fudge med salta mandlar (en av mina favvo, detta receptet hittar ni om ni söker på Fudge med salta mandlar i sökfunktionen) och en vaniljkola med havssalt som min kära mor tyckte att jag skulle testa. Och den blev magisk!! Så god men också enkel tycker jag ändå. Visserligen fler moment än vanligt men väldigt goda. Receptet är från tidningen Land och kommer här:

Bild från Land.

Du behöver:
- 3 dl socker
- 1 dl glykos
- 80 g smör
- 2 dl grädde
- 1 tsk havssalt
- 1 vaniljstång
- Lite extra havssalt att ha som topping
- Två tjockbottnade kastruller
- Termometer (inget måste men jag tycker att det är så mycket lättare än kulprovet)


Såhär gör du:
- Koka upp socker och glykos i den ena kastrullen till ca 175 grader (toppen med termometern här), på låg värme för att inte bränna sockret. Rör försiktigt då och då.

- Samtidigt ska grädde, smör, havssalt och vaniljstång hettas upp i den andra kastrullen.

- Ta bort sockerblandningen från plattan när den nått 175 grader. Blanda försiktigt ner den andra blandningen i sockerblandningen. Var försiktiga, det bubblar och fräser lite.

- Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp igen, nu till 125 grader.

- Häll smeten i en bakplåtsklädd form. Strö över havssalt.

- Låt stelna i rumstemperatur i några timmar.

- Skär upp i bitar. Kanske slå in i bakplåtspapper och lägga i en fin burk? Perfekt julklapp eller gå bort present!

  • Julbak

Gillar

Kommentarer