Vaniljhjärtan i långpanna med smak av pepparkaka

Jag bakade som sagt igår och började testa lite till julbaket. Jag fick i somras smaka på vaniljhjärtan i långpanna och det kan ha vart nåt av det godaste jag ätit, mjuk och krämig fast krispig på toppen och söt i mördegen men också syrlig av krämen.
Så nu när jag skulle testa ville jag göra en julig variant av detta. Det stod mellan att testa med saffran eller med pepparkakssmak och denna gången blev det pepparkaka. Det var superenkelt och så så gott! Om man nu gillar pepparkaksdeg för det var ungefär det den smakade, tillsammans med syrlig kräm. Och lagom sting i pepparkakssmaken, inte för stark för min smak.

Om ni också vill prova så kommer receptet för en långpanna (30*40) här:

Degen:
- 500 g rumsvarmt smör
- 10 dl vetemjöl
-4 dl strösocker
- 4 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 1,5 msk kanel
- 1,5 msk nejlika
- 2 tsk ingefära

Fyllningen:
- 2 dl kesella
- 5 dl créme fraîche
- 4 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker

Såhär gör du:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Sen ska själva degen blandas. Jag gjorde så att jag körde halva först, till botten och sen när botten var uttryckt blanda jag resten, på så sätt blir det hälften hälften (och mer fick inte plats i min matberedare).
Så börja med att blanda hälften av ingredienserna till degen, gärna i matberedare och jobba ihop till en deg. Häll över till en bunke och krama ihop ordentligt.

Smörj formen. Tryck ut smeten i formen.

Kör sedan resten av ingredienserna till degen i matberedaren.

Rör ihop fyllningen och häll i formen.

Smula degen över fyllningen och grädda i mitten av ugnen i 30 min.

Ta ut och låt svalna ordentligt innan ni smakar, den är absolut godast helt kall.Detta är en perfekt kaka för jobbfikat, älskar långpannekakor! Så gott, enkelt och räcker till många.


Gillar

Kommentarer