Saffransbullar

Godmorgon denna härliga men gråa lördag!

Har ni några planer idag? Om inte är det en perfekt bulbakardag! Förra veckan bakade ju jag och min syster saffransbullar och denna gång använde jag mig av Baka med Fridas recept på degen och nu tänkte jag dela med mig till er här. En fördel med hennes recept är att hon inte jäser degen innan hon bakar ut dem utan bara lite längre innan hon gräddar dem. Detta gör att det känns som att det går snabbare men jag tycker det är lite svårt att få rätt mängd mjöl då när man ska baka ut den direkt. Jag vill inte ha i för mycket mjöl så bullarna blir torra men är det för lite så blir den väldigt klibbig att få ihop. Men denna gång gick det ändå helt okej och har man inte planerat i förväg är det ett bra recept. Men jag föredrar nog receptet där bulldegen kalljäser över natten, den degen är underbar att baka med, men kräver en del förberedelse och tar längre tid. Oavsett är det allra viktigaste när man bakar bullar fyllningen. Jag har nästan alltid samma fyllning i mina saffransbullar och de gör alltid succé. I alla fall i smak, lite mindre succé i utseende när de flyter ut över hela plåten. Men smaken är ju det viktigaste i slutändan.

Något jag tagit med mig av de flesta bullrecept idag är att man absolut inte ska smälta smöret, mer vätska = mer mjöl = större risk för torra bullar. Därför ska smöret alltid vara rumsvarmt, så kom ihåg att ta fram det i tid.

Här är receptet (med lite modifieringar):

Ingredienser fyllningen:
- 350 g smör, rumsvarmt
- 1.5 dl farinsocker
- 1 tsk vaniljpulver

- Riven vit choklad, hackad fungerar också men riven är lättare när man ska smeta ut fyllningen

Ingredienser degen:
- 5 dl standardmjölk
- 50 g jäst
- 0.5 msk mortlade kardemummakärnor (sjukt jobbigt att mortla själv men så värt det i smak)
- 1 g saffran (jag hade ca 1,5 för att jag älskar saffran)
- 1 dl strösocker
- 1 ägg (går att utesluta)
- 1 msk vaniljsocker
- 0.5 tsk salt
- 150 g smör, rumsvarmt
- 12-15 dl vetemjöl

Sockerlag:
- 1.5 dl Strösocker
- 1.5 dl Vatten
* Sockerlagen görs såhär: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills alla sockerkristaller smält, klart!.

Garnering:

- Pärlsocker


Gör så här:
- Starta med fyllningen genom att vispa ihop alla ingredienser med en elvisp, ställ sedan åt sidan.


- Häll mjölken i bunken, använd gärna assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.

- Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.


- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och välj sedan hur dina bullar ska se ut. Vi gjorde denna gång snurror som Frida visar på sin Youtube-kanal (nästan enklast att titta där), väldigt enkelt och så fint! Då gör man såhär: Vik degen från ena kortsidan till typ mitten och vik sedan resten av degen över så att den kommer kant i kant med ytterkanten..

- Skär 2 cm breda remsor av degen först. Skär sedan nästan ända uppifrån och ner så att det blir "byxben" på ca 1 cm var. Tvinna byxbenen runt varandra och sedan tvinna lite till ihop, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.


- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5-2 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.

- Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.

- När första plåten gräddas görs sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

Ska de inte ätas på direkten så frys in så snart som möjligt så är de godare när de dukas fram nästa gång.

Mums mums mums.


  • Julbak

Gillar

Kommentarer