Någon som ska ha lite andra adventsfika i helgen? Då tycker jag att ni ska koka ihop denna supergoda fudgen, den får iallafall högsta betyg av Fredrik. Sen är han ett nutellafan av rang så han kanske är partisk. Han påstår att vi har råttor i godisskåpet som ätit upp det resterande i de två burkar nutella som vi hade i skåpet. Han har väl rätt till viss del, det är nog en stor godisråtta och för ovanlighetens skull är det inte jag. Som tur är hade jag köpt en burk till tidigare annars hade han fått det hett om öronen igår när jag redan vart på Ica en och två gånger igår.

Den kan dock vara lite klurig att koka ihop, eller framförallt har den en risk att bli lite grynig när nutellan blandas i, förra året tror jag att jag försökte 3 gånger innan jag gav upp. Men i år tycker jag ändå att jag fick till det. Jag gjorde bara en liten sats eftersom jag gör så mycket annan fudge, men detta recept ger ändå ca 30-35 bitar om man gör dem lite mindre vilket brukar uppskattas hos mina nära och kära iallafall.

Du behöver:
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 1 dl sirap
- 25 g smör
- 0,5 dl honung
- 1 dl nutella

Gör såhär:
- Blanda ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp på medelvärme så att den når ca 123-124 grader, det går självklart att använda kulprovet men jag tycker att det är betydligt enklare att använda termometer, speciellt om man är lite nybörjare på att koka kola och fudge.

- När den nått rätt temperatur ska kastrullen av plattan sedan ska honung och smör röras ner, när detta löst sig är det nutellans tur att röras ner i smeten. Blanda tills det blir blankt och fint, om det nu blir grynigt så går det att sätta den på plattan en stund och värma upp lite igen. Jag fick blanda en rätt bra stund innan jag blev nöjd. Sedan finns det en risk att det skiktar sig, jag hällde av en del av vätskan som uppstod, annars blir den så himla ful när den kyls ner.

- Sedan ska den ner i en bakplåtsklädd form, ca 15x15 cm, jag använde en ikea burk med rött lock, en sådan kanske de flesta känner igen. Bitarna blir då rätt höga så de kan skäras i mindre bitar ca 1-5-2 cm. Fudgen ska sedan få vila i rumstemperatur i minst 30 min gärna upp mot 1 h, efter det ska den stå i kylen i några timmar (över natten går super) för att vara enkel att skära upp i fina bitar senare. När ni skär - använd en vass kniv, då blir kanterna mycket finare.

- De går utmärkt att förvara i frysen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments