Grönpepparsås:
Hetta upp en stekpanna med smör.
Finhacka gul lök och fräs den mjuk.
Tillsätt grönpeppar och stek lite till.
Häll på vatten, matlagningsgrädde & créme fraiche (vanlig grädde, mjölk går säkert med utmärkt) köttfond/buljong, lite salt och låt koka ihop i ca 15 minuter.
Tillsätt en liten skvätt soya och någon sked med gelé eller lingonsylt och låt koka några minuter till. Smaka av med salt, svartpeppar och grönpeppar efter smak och låt det puttra några minuter till.
Och så var såsen klar!

Ett tips när man ska rosta rotfrukter och potatis är att köra dom länge på ganska låg värme. (Så kan man höja värmen lite på slutet) Då får man de perfekt mjuka med en härlig yta utan att de blir sådär brända på alla kanter.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Du behöver:
Rödbetor
Olivolja
Flingsalt

Gör så här:
Skala rödbetorna och dela dem i tunna skivor fast inte hela vägen igenom.
Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
In i ugnen på 200 grader ca 40- 50 minuter tills betorna är lagom mjuka och fått en härlig yta.
Ät och njut!!

Likes

Comments

2 limpor
Du behöver
5dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågflingor
1 dl vetekli
1 dl linfrön
1dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl rågkross
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 riven morot
Ca 5 dadlar (delade i små bitar)
9 dl filmjölk
0,5 dl honung

Gör så här:
Blanda ihop alla torra ingredienser
Blanda ner den rivna moroten och dadelbitarna.
Rör tillsist i filmjölken och honungen.
Dela upp i 1,5 L formar, klädda i bakplåtspapper.
Grädde i nedre delen av ugnen ca 1 timme på 175 grader.

& väldigt gott i brödrosten!!

Likes

Comments

0.5 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
chiliflakes efter smak
0.5 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
Lite Spiskummin efter smak
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och tärnade
salt
1 stor näve broccoli
500 g kokta blandade bönor

Hetta upp olja i en gryta, stek lök, vitlök, chili och tomatpuré under omrörning någon minut.
Tillsätt resten av ingredienserna (utom broccoli och bönor) och låt koka under lock tills potatis och morötter är mjuka.
Skölj av bönorna i kallt vatten och häll i grytan tillsammans med broccolin. Låt sjuda ytterligare några minuter.

Servera gärna med en klick créme fraiche och lite gott bröd!!

Likes

Comments

Försöker trycka i mig allt som ska göra mig frisk från förkylning vilket resulterade i en riktig boostar smoothie till frukost
Den Innehöll:

Aronia bär
Tranbär
Havtorn
Spenat
Ingefära
Gurkmeja
Lime
Vatten
Kokosdryck
Honung

Päron stekta med kokos i kokosolja är också ett gott tips att toppa gröten med!

Likes

Comments

Denna kycklingrätt blev en riktig höjdare!!

Mina mått är inte exakta då jag ofta lagar mat på känsla.. men ungefär såhär:
6 kyckling filéer
Olivolja
1 paket feta ost
Ca 300 gram hackad spenat
Ca 15 soltorkade tomater
3 vitlöks klyftor
2 msk turkost yoghurt/créme fraîche
Salt & svart peppar
Oregano

Gör ett snitt på tvären i varje filé där sedan fyllningen ska stoppas.
Stek spenaten i olja tills att den tinat eller mjuknat om den är färsk. Pressa i vitlöksklyftorna och låt fräsa med tillsammans med lite salt och svartpeppar.
Hacka de soltorkade tomaterna i små bitar och smula fetaosten. Tillsätt i röran.
Blanda tillsist i yoghurten för lite krämighet och smaka av med salt, peppar och eventuellt någon örtkrydda.

Fyll kyckling filéerna med röran och lägg resterande som ett täcke uppe på.
Stek kycklingen i ugnen på ca 175 grader (gärna med termometer tills innertemperaturen på kycklingen är 72 grader).
Här har jag serverat kycklingen med en vitlökssås, härlig sallad och rostade rotfrukter!!
Prova vetja!!!

Likes

Comments

Att göra en egen pesto är verkligen super enkelt och det blir fantastiskt gott. Dessutom kan man variera den i all oändlighet.

Som grund rostar jag solroskärnor. Pumpakärnor eller något liknande går också bra.
Lägg i matberedaren och mixa tillsammans med örter, blad eller liknande.
Salvia tillsammans med tillexempel ruccola tycker jag är en härlig combo.
Nässlor, spenat, soltorkade tomater eller dill, ja du kan helt enkelt ta precis vad som helst.

Mixa fröna & bladen tillsammans med olja, vitlök, salt och svartpeppar till önskad konsistens och smak.

Jag gillar när fröna fortfarande är i lite bitar, men testa dig fram.

Fyll på olja så peston inte blir för torr!

Peston är god precis som den är, eller som här på fisken. Testa dig fram till din favorit!!

Likes

Comments

Igår hade vi lyxen att få älgkött från morbror som vart och jagat. En vad dom ansåg ganska så tråkig bit blev en riktigt härlig söndagsmiddag.
Efter några timmar på låg värme i ugnen, kryddad med salt, svartpeppar och rosépeppar fixade vi ihop en härlig gryta. Snabbt ska de gå när familjen Johansson är hungriga.
Började koka morötter för sig för att det skulle gå snabbast.
Stekte gullök och vitlök och tillsatte sedan en skvätt med pappas äppelmust.
Sen hittade vi kantarellerna frysen så snabbt upptinat och sen i med dem i grytan tillsammans med köttet i bitar. När morötterna blivit ganska mjuka åkte dom också i tillsammans med en del av vattnet de kokat i. En liten skvätt grädde och kalvfond åkte också i.
Vi kryddade med salt, svartpeppar, timjan, lite färsk persilja och salvia och tillsist lite rosépeppar.
Och vad fantastiskt gott det blev, på mindre än 30 minuter fick vi ihop en riktig lyxlunch!!

Likes

Comments

Jag älskar den syrliga smaken av rabarber och tänkte det skulle passa perfekt som "sylt" på frukostgröten. Så jag testade göra en lite mindre söt variant av min kära pappas rabarberkompott och det går ju variera den precis efter smak. Jag som älskar kanel kryddar den lite extra :)
Jag gjorde en stor sats och frös ner i mindre portioner så jag kan ha lite hela vintern tills rabarbern börjar mogna igen!!

Koka raberberna tills de är mjuka.
Tillsätt vaniljpulver och kanel (så mycket du själv vill)
Söta med honung ( eller annan sötning om du önskar det)
Ät och njut!!

Likes

Comments