Considering that this is our first year with “Reiseliv og Språk” and that we are a completely new class. I feel like this trip was a great opportunity for us to get to know each other better. I mean that this trip has been amazing. Not only have I gotten to know my classmates and teachers better, I have also experienced many new and different places. There has been beautiful nature from all edges during this trip. I have taken many pictures that is going to be nice to have as memories. I have also learn a lot about the history of Balestrand, Flåm and Undredal. All the places we have visited are places I would recommend other people to visit. Because I got such a great experience. The service and the hosts on the different places was on top. I would also like to take the same trip later whit my family. I think the trip has been a success and I have had a great time.

In addition to everything we have seen and experienced. Have I also gotten to use some of the concepts we learned in class before this trip. I have for example seen how important the overall tourism product is when you are traveling. The overall tourism product is a conception that covers transport, overnight stops, serving, attractions and experiences, communication and other services. And I feel like the remembering rule we learned in class about what is good service and what is a good host was useful during this trip. To those of you who do not know the remembering rule: it goes like this “If your expectations for the service and the host are lower than the experience, will you get a feeling that the service and the host where good. But if your expectations for the service and host are higher than the experience, will you get a feeling that the service and the host where bad”.

This trip has been so much fun and I have experienced many places that I would like to visit again. After this trip, I feel like I am going to be more aware of what is good or bad service and what is a good or a bad host during my later travels. I will definitively also be more aware of how important the overall tourism product actually is when you are travelling.

Finally yet importantly will I thank my awesome class for a great trip to Sognefjorden!

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Her skal jeg skrive litt om konkurransedyktigheten til Balestrand og Flåm. (Konkurransedyktighet er hva en destinasjon har å tilby, som andre destinasjoner ikke har. Det som gjør at turistene velger å besøke plassen). Jeg skal også skriv litt om hvordan jeg opplevde at service og vertskap har vært gjennom turen. (Dersom forventningene til en person er høyere enn opplevelsen vil service og vertskap oppleves som dårlig og omvendt).

Konkurransedyktighet, Balestrand:

Balestrand ligger i fjordomgivelser og kan tilby vakker natur. Det er en stille, rolig og koselig liten bygd. Våren 2016 åpnet norsk reiselivsmuseum i Balestrand. Dette er et museum som formidler norsk reiselivshistorie fra begynnelsen av 1800-tallet og frem til idag. Jeg mener at dette museet er et av Balestrands største fortrinn innen for konkurransedyktighet. I tillegg til reiselivsmuseet har Balestrand også det spetakulære Kviknes Hotell. Hotellet er gammelt og tradisjonene strekker seg tilbake til 1750-tallet.

Konkurransedyktighet, Flåm:

Flåm ligger også i fjordomgivelser og kan i likhet med Balestrand tilby vakker natur. Det største fortrinnet til Flåm når det kommer til konkurransedyktighet er Flåmsbanen. Dette er en spektakulær reise og den tar deg med fra havsniva nede ved Sognefjorden i Flåm og opp til Myrdal høysfjellsstasjon ved Hardangervidda 870 moh. Stegastein ligger 20 minutter unna Flåm sentrum med bil og er en utsiktspost bygget 650 moter over Aurland og fjorden. Utsiktsposten strekker seg 30 meter utover fra fjellsiden, og gir deg en fantastisk utsikt over fjorden og landskapet.

Service og Vertskap på turen:

Servicen og vertskapet på denne turen har jeg opplevd som utrolig bra. Bussjåføren vi hadde kom fra Gausdal Turbuss og het Terje Larsen. Han var en utrolig imøtekommende og hyggelig mann. Gjennom hele turen tok han hensyn til våre ønsker enten det gjaldt temperaturen i bussen eller tissepauser. På turen hjem var han til og med så snill at han ga bort matpakken sin slik at noen som var sultne kunne få den. Ikke bare var han en serviceinnstilt mann, han var også en veldig trygg sjåfør. Bussjåføren var veldig ordentlig og profesjonelt kledd med skjorte og dressvest.

Jeg føler ikke at jeg kan si så mye om vertskapet på de to overnattingstedene vi var på, da jeg aldri møtte de som jobbet der. Men som jeg tidligere har skrevet var både Sjøtun Camping og Vandrerhjemmet i Flåm to renslige steder. Dette regner jeg som god service for det viser at vertskapet vasker og rengjør ordentlig mellom de forskjellige besøkene.

Frokost besøket på Kviknes Hotell opplevde jeg som utrolig bra. Allerede i resepsjonen ble vi møtt med et smil og ønsket velkommen. Ved døren til spisesalen ble vi igjen ønsket velkommen før vi satte oss ned ved bordene. Straks vi hadde funnet bord kom det en servitør bort og lurte på om vi ønsket litt kaffe eller te. Utvalget i mat og drikke var veldig bra, utrolig mye forskjellig å velge mellom. Jeg opplevde heller ikke at noe ble tomt, dersom det begynte å bli lite av noe var betjeningen rask med å fylle på. Det var aldri et rotete bord eller søl noen steder, da servitørene alltid gikk rundt og ryddet. Dette synes jeg var bra. Toalettene og hotellet generelt var også veldig renslig. I tillegg gikk alle som jobbet på hotellet profesjonelt kledd.

Båten fra Balestrand til Flåm. Mannskapet var veldig hyggelige og man ble møtt av et smil. Selve båtturen var utrolig fin, men jeg opplevde at det var mye smuler i setene og en del søppel i lommen på sete foran.

Stegastein. Stort pluss og veldig positivt at det var toalett der oppe. Jeg må si at renholdet på toalettet får en tommel ned. Toalettet var skittent og det lå papir overalt på gulvet. I tillegg var det bare glovarmt vann i vasken, så man fikk ikke vasket hendene fordi man brant seg på hendene. 

Flåmsbanen hadde veldig hyggelig betjening. Skjermene med informasjon, disse som også snakket kunne tilpasse språket utifra hvilket land passasjerene kom fra. Dette mener jeg er veldig positiv og bra. Bergensbanen, toget fra Myrdal til Geilo hadde også en betjening som var veldig hyggelig. Det at de hadde en egen vogn med servering var veldig positivt.

Foreldrene til Annlaug, Anders og Oddlaug var utrolig søte, snille og ikke minst hyggelige. De møtte oss da vi ankom Balestrand. Anders hadde plukket masse plommer til oss og de var på kaia for å ta farvel da vi dro videre til Flåm.

Francesca og Stian på norsk reiselivsmuseum var veldig engasjerte og dyktige. De visste hva de snakket om, og stilte oss masse spørsmål. På reiselivsmuseet var det en liten cafe. De hadde også fine og renslige doer. Så tommel opp til norsk reiselivsmuseum.

Omvisningen i Undredal var veldig fin. Det er en koselig liten bygd og det var spennende og få gå inn i Undredal stavkirke. Ivar Bjarne som var vår guide hadde mye bra og fortelle, men jeg kunne ønske at han snakket litt høyere for det var til tider litt vanskelig å høre hva han sa.

For å oppsummere vil jeg si at noen ting har vært veldig bra, mens andre ting har vært mindre bra. Jeg mener selv om at alt i alt så har servicen og vertskapet gjennom denne turen vært på topp.

Likes

Comments

Nå skal jeg jeg skrive litt om hvordan jeg opplevde at det helhetlige reiselivsproduktet var mens vi var på tur.

Transport: Transport er et punkt som funket veldig bra da vi var på tur. Vi kjørte buss med en veldig trivelig og serviceinnstilt bussjåfør. Han tok hensyn til våre behov og ønsker. Båtturen vi hadde gikk også veldig fint. Mannskapet på båten var veldig hyggelige og imøtekommende, og turen langs fjorden ble derfor veldig trygg og god. Turen med Flåmsbanen gikk rolig for seg og det at de hadde skjermer med info inne i vognene var veldig bra. Disse skjermene hadde høyttalere som leste opp teksten på skjermene på forskjellige språk. Dette synes jeg var veldig bra. Togturen fra Myrvold til Geilo var også en positiv opplevelse. Hyggelig betjening og en egen vogn med servering.

Overnatting:

Campingen i Balestrand og vandrerhjemmet i Flåm var to renslige og fine steder. Dette er veldig viktig for at den besøkende skal få en fin opplevelse, og en fin opplevelse var noe jeg virkelig fikk. Begge stedene hadde et par regler rundt dette med "leggetid" osv. Dette gjorde at stedene var stille og rolige om kvelden og ellers. Noe som også førte til at oppholdet ble bra. 

Servering:

Med tanke på at vi lagde all maten selv føler jeg ikke at jeg fikk sett så mye av serveringens utvalget på de forskjellige stedene vi har vært. Men jeg kan fortelle litt om de få stedene vi var på. Balestrand hadde det en liten kro, denne var veldig koselig med hyggelig vertskap. De hadde mye og tilby. Det eneste jeg synes var litt negativt med kroa er det at den var ganske dyr, men ellers var alt på topp. Under dette punktet velger jeg også å ta med frokosten på Kviknes Hotell. Denne var veldig bra. De hadde mye forskjellig å tilby, og et veldig hyggelig vertskap. Det var også veldig positivt at toget fra Myrvold hadde egen serverings-vogn og tilba norsk mat. Det var også mulighet for å kjøpe seg litt lett mat på båten vi tok fra Balestrand til Flåm. I tillegg var bakeriet i Lom utrolig bra. De ansatte var veldig imøtekommende, Jeanette var utrolig hyggelig og maten var utrolig god. I Lom var det også flere cafeer og restauranter, men vi var ikke innom disse. Geilo hadde også flere cafeer og restauranter. 

Attraksjoner og opplevelser:

Gjennom denne turen har vi opplev utrolig mye, vært innom flere attraksjoner, sett og opplevd både natur og kultur. Vi har vært innom noen naturseverdigheter og noen kulturseverdigheter. En naturseverdighet er når man opplever naturen selv, mens en kulturseverdighet er noe som er menneskeskapt. Stavkirken i Lom og stavkirken i Undredal er begge to eksempler på en kulturseverdighet. Da begge disse er menneskeskapte. Jeg vil si at gamle Sognefjordsvegen, Stegastein og Flåmsbanen i hovedsak er kulturseverdighet, men at de på en måte er en slags blanding av både en naturseverdighet og en kulturseverdighet. De tre attraksjonene er menneskeskapte, men de er alle laget for at vi skal kunne se og oppleve den vakre naturen vi har her i Norge.

Formidling:

I løpet av turen har jeg opplevd dette punktet via kommunikasjon. Alt jeg har lært og fått vite om de ulike stedene vi har vært innom har jeg hørt fra andre personer. I Undredal for eksempel så var det Ivar Bjarne som formidlet informasjonen om bygda til oss, på Flåmsbanen var det disse skjermene med høyttalere på og i Balestrand var det Francesca og Stian som formidlet noe til oss. Ellers på turen oppfattet jeg at Kviknes Hotell hadde et par brosjyrer i resepsjonen, i Flåm hadde de turistkontor og på båten fra Balestrand til Flåm fant man også brosjyrer.

Annen service:

Annen service på denne turen har vært bra. Alle stedene vi har vært innom (Lom, Sogndal, Balestrand, Undredal, Flåm og Geilo) har hatt en eller flere matbutikker lett tilgjengelig. I Lom hadde de også bland annet et apotek og en klesbutikk. I Sogndal hadde de kjøpesenter med diverse butikker og apotek. De hadde også et legesenter og en politistasjon. I Balestrand hadde de turistinformasjon, tannklinikk, lensmannskontor og en liten klesbutikk. Undredal hadde postkontor og et stølsysteri. Flåm hadde flere suvenir butikker. Geilo hadde to kjøpesenter(apotek), legesenter og tannklinikk.

Likes

Comments

Vi var nå kommet til hjemreise dagen. Vi sto opp 07.00 for å rydde og pakke ut av rommene. Vi spiste frokost på vandrerhjemme før vi la bagene våres i bussen. Vi skulle ta Flåmsbanen til Myrdal og videre derfra skulle vi ta Bergensbanen til Geilo. Flåmsbanen var litt av en opplevelse. Naturen og omgivelsene var veldig spektakulært og turen var veldig behagelig. Det var skjermer inne i vognene med informasjon om de forskjellige stedene vi kjørte forbi. Disse skjermene hadde også høyttalere så all informasjonen ble lest opp. Flåmsbanen stoppet også et par steder slik at man kunne gå ut og ta bilder av naturen. Ved Kjosfossen var det laget plattform slik at man nesten kunne gå helt in til fossen og fotografere. Ved Myrdal byttet vi over til Bergensbanen. Togturen mot Geilo ba også på vakker natur. Jeg fikk dessverre ikke sett så mye av naturen på veg mot Geilo fra Myrdal da jeg var veldig trøtt og sovnet.

Klokken var ca 10.55 da vi kom til Geilo. Her dro vi på butikken for å kjøpe litt mat og drikke. Deretter møtte vi bussen og satte kursen hjemover mot Lillehammer. Bussturen hjem ble egentlig bare brukt til å sove og slappe av. Etter rundt 4 timer ankom en sliten gjeng Lillehammer Skysstasjon. Her tok vi farvel med hverandre, alle ble hentet og reiste hjem til seg selv. Selv om turen hadde vært veldig bra og lærerik var det deilig å komme hjem igjen. 

Likes

Comments

Dagen startet klokken 07.30 vi sto opp tidlig for å rydde ut av hyttene. Etter ca 20 min var hyttene ferdig ryddet, vi hadde pakket ut, lagt alle bager inn i bussen og var klare for å reise videre. Neste stopp var Kviknes Hotell som også ligger i Balestrand. Hotellet lå faktisk bare 5 minutter unna campingen vi overnattet på. Hotellet er et 4-stjerners hotell og vi skulle spise frokost der. I resepsjonen ble vi møtt og ønsket velkommen av to unge damer. De virket veldig hyggelige og forklarte oss vegen bort til spisesalen. Spisesalen var veldig stor, og utvalget i mat og drikke var likedan. Bordene var pent dekket på og straks vi hadde satt oss ned kom en servitør bort og spurte om vi ville ha litt te eller kaffe. Betjeningen var veldig flinke og utrolig høflige. Var noe tomt ble det fylt opp med en gang, de gikk rundt og ryddet på bordene og passet på at gjestene alltid hadde det bra. Etter en lang og deilig frokost på hotellet gikk turen videre til norsk reiselivsmuseum.

Besøket på norsk reiselivsmuseum startet 09.30 og vi ble møtt av Francesca og Stian . To veldig imøtekommende og engasjerte personer. Det første vi gjorde var at Francesca og fortalte litt om bakgrunnen for at reiselivsmuset ligger i Balestrand. Også fortalte de litt om utstillingen vi skulle få se. Før vi ble sluppet inn i utstillingen fikk vi utdelt et lite hefte, der vi kunne skrive og evaluere utstillingen. Norsk reiselivsmuseum i Balestrand er et helt nyåpnet museum. De åpnet museet våren i år, altså museet er bare seks måneder gammelt. Derfor var det viktig for Francesca og Stian at vi fylte ut heftene og leverte de inn igjen. På den måten kunne de få et innblikk i hva vi som besøkende syntes var bra eller hva som kunne bli bedre. Jeg synes besøket på Norsk reiselivsmuseum var interessant og lærerikt. Utstillingen var veldig fin, og på slutten fikk lov å sende postkort hjem. Dette synes jeg var veldig gøy.

Besøket på museet tok slutt og vi dro videre fra Balestrand med båt til Flåm. Vi hadde litt tid på oss før båten kom så da gikk vi bare litt rundt og kikket. Båten kom rundt klokken 11.55 og kom til å ta ca en og en halv time. Det var en veldig fin båttur. Båten stoppet ved ulike fosser og sånn slik at de som ønsket å ta bilder kunne gå ut på dekk og gjøre dette. Ellers gikk båtturen rolig for seg og vi slappet bare av.

Vi ankom Flåm rundt klokken 13.25 og her møtte vi bussen. Bussjåføren Terje hadde kjørt bussen alene fra Balestrand til Flåm siden vi tok båt. Etter at alle hadde fått sakene sine var vi klare for innsjekk på Flåm camping og vandrerhjem. Dette var en veldig koselig camping med epletrær Da folk hadde pakket ut og kommet seg litt til rette på rommene sine var det tid for lunsj. Etter lunsjen hadde vi en del fritid før vi senere på dagen skulle til en liten bygd som heter Undredal og en utsiktspost som heter Stegastein.

Bussturen til Undredal fra Flåm tok ca 20 minutter og vegen dit strakte seg gjennom vakker natur. I Undredal ble vi møtt av en som heter Ivar Bjarne Undredal. Han skulle vise oss rundt og fortelle oss litt om historien til bygda. Norges minste stavkirke ligger i Undredal og Ivar Bjarne tok oss med inn i kirken og fortalte litt om den. Så gikk vi bare litt rundt i Undredal og tok bilder. Deretter dro vi videre mot Stegastein. Vegen opp til Stegastein var veldig bratt og svingete. Det var ganske skummelt, men vi kom oss trygt opp til toppen. Utsikten fra Stegastein var veldig fin, men dessverre var det litt tåkete da vi var der. Bussturen ned var like skummel som bussturen opp, men vi kom oss helskinnet ned igjen og tilbake til vandrerhjemmet.

​Tilbake på vandrerhjemme var det på tide og starte på middagen. Jeg var med i middags-gruppen og vi lagde taco. Vi brukte kjøkkenet som var på vandrerhjemme og det var litt kaotisk siden det også var noen asiatere som drev og lagde mat. Middagen ble vellykket og alle fikk spist. Etter middagen ryddet vi og vasket opp etter oss også hadde vi igjen en del fritid. Før vi dro på tur hadde alle fått oppgave som skulle fullføres i løpet av turen. Den ene gruppen hadde fått som oppgave å lage quiz. Derfor ble vi samlet alle sammen litt senere ut på kvelden for å gjennomføre denne. Quizen var veldig morsom og det ble en fin avslutning på dagen. Da quizen var ferdig roet folk seg ned og etter en liten stund hoppet alle til sengs. 

Likes

Comments

Klokken 08.00 dro vi med buss fra Lillehammer Skysstasjon. Destinasjonen var Balestrand, en tur på omlag 5 timer. Første stopp på vegen mot Balestrand var Bakeriet i Lom. Turen dit gikk rolig for seg, da det var tidlig på morgenen og alle var litt trøtte. Vi ankom Lom rundt 11.00 og vi fikk da en halv time til å se oss rundt og ta bilder. Klokken 11.30 var det tid for lunsj på bakeriet. Læreren hadde i forkant av turen ordnet det slik at hele andre etasjen på bakeriet var reservert til klassen våres. Slik at vi kunne sitte der å spise sammen. Alle fikk et påsmurt smørbrød og en fersk kanelsnurr hver. Bakeriet i Lom ble startet opp av Morten Schakenda i 2004, og han skulle egentlig ta turen til bakeriet for å snakke litt med oss. Dessverre har Schakenda vært syk i en lang periode og dags formen hans var ikke helt på topp den dagen da vi var på besøk. Men Jeanette Schakenda, kona til Morten tok seg tid til å komme. Hun fortalte en del om hvorfor Morten valgte å ta med seg familien og flytte fra Oslo til Lom for å starte et bakeri. Da vi var ferdige å spise og Jeanette hadde fortalt ferdig gikk vi videre til Lom stavkirke. Der tok vi litt bilder, og rundt klokken 13.00 dro vi fra Lom og videre mot Balestrand.

Etter en stund kom vi til Grotli. Vi var nå kommet til starten av Gamle Strynefjellsvegen. Dette er en av totalt 18 nasjonale turistveger her i Norge. Vegen regnes som en attraksjon og tilbyr vakker natur fra alle kanter. Gamle Strynefjordsvegen er rett og slett den man kaller en skikkelig naturopplevelse. Langs vegen finnes det flere attraksjoner man kan stoppe på. Vi stoppet på Mefjell. Der var det utrolig fint, og vi fikk tatt masse bilder.

Bussturen gikk videre og neste stopp var Sogndal. Her stoppet vi for å handle inn mat til middagen, kjøpe godis og diverse andre saker som folk trengte. Fra Sogndal kjørte vi videre til Hella og her tok vi ferge over til Dragsvik. Nå var det bare en kort bit igjen av turen. Klokken 17.00 ankom en sliten, men rastløs gjeng Balestrand og Sjøtun Camping. Her skulle vi tilbringe den første natten i små hytter. På campingen ble vi møtt av en blid og hyggelig mann. På bussturen hadde vi fått vite hvem som skulle sove på rom med hvem. Og mannen som møtte oss gav oss nøkler til rommene.

Da alle hadde kommet seg til rette i sine hytter var det tid for middags-gjengen å begynne og tilberede maten. I mens gikk resten av klassen en liten tur opp til en utkikkspost som heter Orrabenken. Orrabenken ligger 370 moh så turen opp var ganske bratt, og vi ble alle ganske slitne. Oppe på toppen var det utsikt over fjorden og hele Balestrand, så turen var absolutt verdt det. Middags-gjengen fikk låne hytten til Annlaug slik at de kunne lage maten der. Og når vi var ferdig med turen gikk vi rett bort dit for å spise. Foreldrene til Annlaug var der, og de var tvers i gjennom veldig hyggelige. Faren til Annlaug hadde til og med plukket masse plommer som vi fikk ta med oss.

Kvelden la seg over Balestrand og vi var tilbake på campingen. Klokken var kanskje rundt 21.30 da vi fant ut av at vi ville gå på butikken. Ingen visste butikkens åpningstider så vi satset på at den var åpen og begynte å gå. På vegen møtte vi en dame fra området og hun fortalte at butikken stengte 20.00 i Balestrand, men at den lå en kro lenger den i vegen. Litt oppgitte gikk vi videre og vi fant frem til kroa. Denne var ganske liten, men veldig koselig. Damen som jobbet der var også veldig hyggelig. Vi fikk kjøpt oss litt brus og sånne ting også gikk vi tilbake mot campingen. Innen vi var tilbake ved hyttene begynte klokken og nærme seg 23.00 og det måtte være ro i leiren. Alle gikk da til hyttene sine og slitne etter en lang og spennende dag gikk vi til sengs.

Likes

Comments

Heihei, og velkommen til min blogg.

Mitt navn er Julie Aimee, og jeg er en 17 år gammel jente fra Lillehammer. Jeg går studiespesialisering på Lillehammer Videregående Skole. Der jeg har et program-fag som heter Reiseliv og Språk. Det er i forbindelse med dette program-faget at jeg nå oppretter denne bloggen.

For rundt to uker siden var Reiseliv og Språk klassen på tur til Sognefjorden. Turen varte i tre dager, og ble tilbrakt i Balestrand og Flåm. Dette er to destinasjoner som er populære innenfor turisme. Og jeg tror det er litt av grunnen bak turen.

Turen var ikke bare en tur vi dro på for å ha det gøy. Vi fikk utdelt en oppgave før vi dro på tur. Denne oppgaven går ut på å beskrive "Det Helhetlige Reiselivsproduktet" som vi opplevde i løpet av turen ved hjelp av tekst og bilder. Vi fikk velge mellom å lage et album, en blogg eller en film. Oppgaven er en del av vurderingsgrunnlaget i faget. Det var derfor veldig viktig å observere og følge med på alt vi var med på, samt å ta masse bilder.

Håper dere fikk et lite innblikk i hvorfor jeg opprettet denne bloggen og hva den kommer til å handle om. Også håper jeg at dere vil følge med videre!

Likes

Comments