Header

Som rubriken lyder, vi måste prata ångest. Alla människor upplever någon gång ångest i sitt liv. Ångest kan upplevas på olika sätt. Vissa störs inte av den mer än en liten stund och vissa lever med ångest i princip dagligen. Jag är en av dessa personer, som i princip konstant har ångest. Lider man av ångest eller är ångest bara en känsla? För många är ångest mer bara en känsla som kommer när man är nervös eller känner sig stressad men som snabbt går över. För oss andra som lider av detta, kan nu endast tala ut min synvinkel, vi har mycket svårt att leva ett normalt liv.

Vad ångesten gör och hur mycket den påverkar i ditt vardagsliv är olika. För mig krossar ångesten mina planer. Till exempel så här, jag vaknar upp på morgonen för att gå till skolan. Känner min första känsla, ångest. En tryckande känsla på bröstet och då skriker min kropp NEJ. Då vet jag att den dagen troligtvis fortsätter så och blir då kvar i sängen. Den kan komma när som helst under dagen och då får jag riktiga breakdowns, det är en högre grad av ångest, panikångest. Panikångest är även det väldigt annorlunda från person till person. För mig är panikångesten värst. Man tappar allt under den tiden. Tankarna står antingen still eller så går dem på högvarv, känner mig stressad, kan inte andas och tårarna sprutar. Varför? Ofta har man inte någon klar avtryckare för detta, man vet ofta inte vart det kommer ifrån eller bakgrunden till det. Det bara händer, när som helst. Att veta att det kan hända vart som helst eller när som helst triggar igång en ännu tyngre ångest av att inte veta. Allt ger mig ångest oavsett vad det gäller.

Har fått förklarat för mig att när man får en panikångestattack eller bara grov ångest så går kroppen in i ett försvarsläge. När man är i denna situation så pumpas adrenalinet upp och kroppen ställer in sig på flykt. Det är hjärnans naturliga reaktion. När ångesten väl släpper så släpper även chocken från kroppen. Tänk dig att du varit med om en olycka och har blivit väldigt rädd, då pumpar kroppen ut en massa adrenalin. När allt sedan är över och chocken efter olyckan släpper så blir man så sjukt trött och urpumpad. Tänk då en människa som till exempel mig som går runt med ångesten dagligen, hur slut man sedan är och att det fortsätter 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Ångest är ingenting som syns på en människa och därför är det svårt för andra att förstå när man helt plötsligt försvinner ett tag, för att försöka återhämta sig och sedan är det ändå samma ångest dagen efter. Jag kämpar dagligen med detta. Tyvärr tar det ut sin rätt genom att jag har hög frånvaro på skolan och att jag ofta spenderar mina dagar och kvällar i sängen eller soffan, för att orken aldrig finns till att göra saker och för att man aldrig hinner boosta sig själv då den jävla ångesten alltid finns där som en tyngd i bröstet och får tankarna att gå på högvarv. Dessa tankar kan spinna mellan så många olika saker, både bra och dåliga men slutar oftast med att man bara är tom och mår skit.

Man hör alltid folk som snackar om att man alltid är borta, att man är lat och att man tycker synd om sig själv. Jag kan säga till dessa människor att de rent ut sagt ska hålla käften. Att leva ett nog plågsamt liv med stress och ångest, är ingenting jämfört med att leva ett liv med konstant stress, ångest och panikångest. Att basera sitt liv på en massa mediciner för att palla med.

Ångest syns inte på en människa och märks oftast ens inte av för omgivningen. Inte många vågar ta upp sina problem för att folk som inte lider av detta inte ser det, de ser bara en svag och lat människa som på insidan känner sig död.

Jag är glad att jag vågar prata med människorna i min närhet så de kan ha förståelse om jag inte klarar av att ta mig upp på morgnarna, eller om jag inte orkar ta hand om det jag ska göra. Man behöver människor runt en som kan förstå och ge de redskap de kan för att du ska känna att det går att leva även om det är tufft.

Ångest är ingenting som syns, men det betyder inte att det inte är ett av de största problemen inom psykisk ohälsa. Våga prata om det! Sprid kunskap för att hjälpa och bli hjälpt. Det skadar aldrig någon att ställa en simpel fråga som ”Hur mår du?” för att analysera svaret, märker man att det inte riktigt är så bra så finns det en fin följdfråga, ”Behöver du hjälp med något?” eller att bara vara en stöttpelare för denna person.

Snälla, lyssna och prata med dina nära och kära, det kan rädda många liv.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Som ni ser på rubriken så är detta inte ett vanligt inlägg. Jag behöver få skriva av mig. Detta inlägg kommer förmodligen aldrig postas men det märker ni att det har gjort om ni nu läser detta.

Jag heter Julia som ni alla förmodligen vet och för ca 3-4år sedan blev jag diagnostiserad med depression och för ca 2 år sedan med djup depression. Vad det nu betyder vet jag egentligen inte så mycket om. Vad jag vet är att jag mår dåligt. Riktigt dåligt. Oftast i perioder. Det inte många vet om är att jag bär runt på denna börda 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Jag är rädd för att visa mig svag och därför håller jag allt inom mig. Högstadiet var ett jävla pain in the ass för mig. 7an gick bra. 8an spårade och 9an närvarade jag knappt på några lektioner. Men betyg har jag!

Min första räddning var mina mentorer. Per Öhman och Rune Corell, vardagshjältar. Mina hjältar. Vore det inte för dessa två underbara individer så skulle jag varken ha haft betyg eller ens klarat mig hit där jag är idag. Oftast gick jag till skolan, inte för närvaro eller för lektionernas skull. Det var för att prata med Per eller Rune. Så många timmar de lagt ner på att hjälpa mig, prata med mig och finnas för mig när mitt liv spårade ur totalt. Är så evigt tacksam för er.

Mitt liv spårade verkligen ur. Jag sket i allt. Jag slutade i princip att äta för att jag tappat allt sug på mat. Jag slutade med allt jag tyckte var roligt, jag slutade rida och träna. Och jag sov så mycket. Jag bodde i min säng i ett halvårs tid. Jag kunde sova nästan 24 timmar i sträck.

Mitt liv nådde botten och jag ville inte leva längre. Jag var så lost i mig själv att jag ville avsluta mitt liv. Min pappa märkte att något var fel och pratade med mig. Jag var så ärlig mot honom och han tog tag i det. Någon dag senare låg jag inne på psykiatrin. Där fick allt en vändning och jag insåg vad jag hade framför mig. Ett helt jävla liv! Jag nådde the rock bottom och vände.

Mitt liv började sakta men säkert bli bättre, ångesten som bara låg och grodde inom mig började sakta släppa. De kalla och mörka tankarna i min hjärna löstes upp och ersattes med fina minnen och tankar.

Jag har hela mitt 18 åriga liv pendlat i mitt humör. Ena sekunden glad som en sommardag och nästa arg som en stormande natt. Jag har varit så jävla upp och ner och detta har tagit hårt på mina nära och kära. Jag har förstört så mycket och så många relationer för att jag har så svårt att kontrollera mig själv. Jag har varit världens jobbigaste dotter, syster, vän och flickvän. Men de som stått ut med det värsta är min familj.

Min familj består av min mamma, pappa och 5 syskon. Mamma, pappa och min yngsta storasyster har fått stå ut med så jävla mycket skit och kaos från mig. Jag skäms så innerligt när jag tänker tillbaka på hur jag betett mig alla dessa år. Jag skäms över vad ni har fått stå ut med, att ni har fått lida för mig. Ni har stöttat mig genom allt, aldrig lämnat min sida oavsett vilka jävulskap jag fått för mig. Jag är även er evigt tacksam. Jag älskar er så jävla mycket så det är sjukt. Hela min familj. Alla mina syskon och deras respektive, ni alla är min familj.

På tal om familj så har vi mina vänner. Å herregud vad ni fått stå ut med. Psykojulia som härjat och ska göra än det ena, än det andra eller så har jag bara deppat sönder i en soffa. Men jävlar vad ni ställt upp för mig.

Julia Strandberg och min älskade guddotter Lexi. Dra mig baklänges vad ni ställt upp för mig. Alla dessa timtals långa samtal där du pratat mig till rätta när jag gråtit ögonen ur mig. Alla dessa goda middagar du lagat åt mig och när du låtit mig bo i ditt hem för att jag varit en trotsig unge. Du är guld Julia och du är så jävla godhjärtad. Jag älskar er.

Linn Öberg min andra hälft. En goare människa får ni leta länge efter. Så jävla lika i allt. (fått frågan om vi är syskon eller tvillingar ish 7 gånger??) Du kom in i mitt liv av en jävla slump. En värdelös händelse ledde till vår fina vänskap. Alla galna grejer vi gör tillsammans. Usch vad jag tycker om dig. Speechless. Jag älskar dig.

Till er alla andra som funnits där för mig oavsett dag eller natt. Jag skänker även er massa kärlek och ni vet vilka ni är.

Skolan börjar om 4 dagar och jag har ärligt sån fruktansvärd ångest och mår så dåligt över att skolan ska börja igen och jag vet inte varför. Jag känner mig stressad och vill bara gräva ner mig.

Vi kan kolla nu vart jag står idag. Just nu i skrivande stund sitter jag i min soffa med en vinglas och en bok. Mina två katter ligger bredvid och sover. Klockan är 01.51 och jag mår piss. Jag har denna ångest som bara pressar sig fram i hela kroppen och som får mitt hjärta att slå så hårt. Jag är så tom samtidigt som tusen tankar flödar genom hjärnan på samma gång. Jag vågar må dåligt nu, jag vågar visa att jag mår dåligt för jag är inte ensam. Jag vill visa alla som känner som mig att ni är inte ensamma och våga prata om det, våga prata om det förbjudna. Att vara deprimerad är något alla någon gång i livet får uppleva, vissa mer, vissa mindre. Vissa utav oss lever i det hela livet.

Skratta åt mig för att jag mår dåligt, jag kommer fortfarande att stötta dig när du sitter i samma position. Jag vet hur det känns, det är inte kul. Tyck att jag är en negativ människa som överdriver. Sätt dig ner och känn vad jag känner och kom tillbaka sen. Det är ingen lek. Det är en människas liv och en människas hela värld som rasat samman. Säg inte åt mig att rycka upp mig eller att jag ska tänka på annat. Det är inte så simpelt.

Till er alla som lider av något ni tycker är jobbigt. Depression, ångest, panikångest eller självmordstankar. Hjälp finns att få överallt. Ni anar inte hur många som är villiga att gör allt för er och det kommer ni förmodligen inte att se förrän långt efteråt vad folk egentligen har gjort. Jag har insett det nu och jag vill bara gråta av tacksamhet. Så fort någon gör något snällt för mig i dagsläget så får jag en klump i halsen. Jag är så jävla tacksam över mitt liv även fast det ofta är jävligt tufft. Jag har nyligen blivit så jävla sårad av nära och det sitter hårt i hjärtat och kommer ta sin tid att komma över. Men jag kämpar och det ska ni alla där ute göra. Kämpa för ert liv, kämpa för det fina som finns inom er.

Jag skäms inte längre för att jag mår dåligt. Jag är den jag är och kan människor inte hantera dig för den personen du var född till att vara så klarar du dig bättre utan dem.

Tack för mig.

Likes

Comments

Nu var det ett riktigt längesedan jag skrev här. Mycket för att jag egentligen använder denna blogg som en uppgift i skolan där jag skriver om vad jag får göra på min praktikplats. Men nu börjar skolan snart igen. 1(!!) vecka kvar och det är många blandade känslor.

Det ska bli kul att få komma tillbaka i rutin med sömn, mat och träning och även att få träffa lite folk igen. Men samtidigt känns det så surt att börja 2an när jag egentligen bara skulle ha haft sista året kvar nu. Jag är ändå nöjd med min linje och med mitt val att byta till en linje jag känner mig mer hemma på. Vi har ju praktik även i 2an och 3an så nu ska jag försöka bestämma mig för vart jag vill vara i år. Förra året hade jag min lärlingspraktik på räddningstjänsten med brandmännen. Hade det sjukt kul där men vill prova något annat detta år.

Min sommar (om man ens kan kalla det sommar?) har bestått mestadels av jobb. Jag har jobbat i kassan på Willys hela sommaren och trivs sjukt bra med jobbet och även med mina arbetskamrater. Men har även hänt massa roliga grejer. Jag och Linn åkte till Piteå sista veckan i Juli då jag fyllde 18år. Den veckan var det festival där så vi spenderade i princip hela veckan lite sådär halvt onyktra och gjorde massa roliga saker! Bästa veckan på sommaren!!

Insåg även att jag bott i min lägenhet i 6 månader nu. Känns verkligen inte som att det redan gått ett halvår! Jag trivs verkligen med att bo ensam och känner inte att det är en börda att ta hand om sig själv (och mina två katter som sambos), att tvätta, städa, diska och laga mat kommer av sig själv.

Lär ska börja komma igång lite mer här nu när skolan börjar beroende på vilken lärlingspraktik jag väljer. Inte så kul att läsa om massa tråkiga grejer bara. 😅

Nu ska jag snart iväg och jobba ett kvällspass så ha det bra så lär vi ses snart! 🙈

(kommer massa blandade bilder från sommaren här nedan)

Likes

Comments

Idag var sista dagen på praktiken för mig. Jag är så glad att jag fick denna möjlighet att få vara på räddningstjänsten med dessa underbara människor. Jag har lärt mig så OTROLIGT mycket och jag har verkligen vuxit som människa. Att få vara med på preparandutbildningen och att fått möjligheten att följa med på larm kommer länge att följa med mig. Preparanden är en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv hittills om jag ska vara ärlig. Så mycket som jag lärde mig.

Att få lära sig så mycket om ett sånt viktigt jobb som att vara en brandman, det är så fint. Jag ser er alla som hjältar, för det är vad ni är. Ni springer in i brinnande hus som alla andra springer för livet ut från, allt för att rädda våra medmänniskor. Ni är så jävla bra och det har varit mäktigt att få spendera detta halvår hos er. Jag har fått uppleva saker som många aldrig får göra. Jag har fått vara med och släcka en gräsbrand/skogsbrand, lärt mig rökdyka & att bara få känna skillnaden på att ha en vanlig arbetsdag till att larmet går och det blir seriöst och alla hamnar i sitt eget seriösa jag.

Människorna jag lärt känna, vissa bättre än andra, ni har verkligen lärt mig och visat mig det ni kan. Ni har ställt upp och tagit emot mig med öppna armar och det vill jag tacka för. Tack för en sjukt bra tid hos er och förhoppningsvis kommer jag tillbaka.

Ett extra stort tack till mina handledare Sandra Bergman & Stefan Lundin som har hjälpt mig med allt! Även ett stort tack till Mikael Lundberg. ❤

"Hard times don't create heroes. It is during the hard times the 'hero' within us is revealed"

Likes

Comments

Hej! Längesedan jag bloggade nu, händer inte så sjukt mycket på varken praktiken eller i mitt liv 😅

Trivs som fisken i vattnet i min lägenhet och har snart bott här 2 månader. Allt fungerar super! Skolan rullar på och nu har vi börjat med alla nationella prov, men det ska nog gå bra. På praktiken händer inte så jättemycket, sitter mest och pluggar och försöker göra bort uppgifter jag har så jag ska slippa plugga när jag kommer hem. ✌🏻

Har varit så jäkla förkyld nu i flera veckor, när jag väl får en förkylning så vill den som aldrig släppa. Sjukt jobbigt är det då jag har försökt komma igång och träna så länge.

Imorse vaknade jag iallafall upp och mådde så sjukt illa, var 100% säker på att jag hade fått magsjuka som jag gått och oroat mig över i flera veckor. Är livrädd för att få det, haha. Låg kvar i sängen och försökte slappna av, sjukanmälde mig till praktiken och skolan, somnade om och vaknade upp och mådde bra. Skönt att inte bli drabbad av det (än!!). Så då steg jag upp och diskade undan. Eftersom att jag kände mig pigg igen så följde jag med Amanda till gymmet och körde ett benpass, sen lagade jag middag. Kycklingfilé, ris, wookgrönsaker och varm bea.

Nu är det dags att börja städa undan lite då mami kommer hit från Piteå imorgon och ska bo hos mig nån natt. Som jag saknar henne 😍

Ha en fortsatt trevlig kväll! 😄

Likes

Comments

Mycket som har hänt sen jag senast skrev. Jag har flyttat in i en lägenhet inne på stan där jag nu bor tillsammans med min sambo (katt). Bott där i 2v nu och stortrivs verkligen. Skönt att få bo själv och ta eget ansvar över saker och ting. Bor i en 1a på 39kvm i centrala Kramfors. Har ett stenkast till både affärer och till skolan. Underbart!

Fick en uppgift för ett tag sedan, ett hälsoprojekt som vi ska ha på praktiken. Jag har valt att ha 3-kamper med brandmännen 1 gång i veckan. Första gången hade jag kast med boll (man fick 3 kast med en boll och skulle träffa en hink), boll mellan ryggarna (man skulle gå fram och tillbaka 2&2 med en boll mellan ryggarna utan att tappa den), ballongstafett (man har en ballong fastknytt runt midjan med ballongen hängandes bak på rumpan, sen ska en ur varje lag springa fram och ''jucka'' sönder ballongen utan att röra den med händerna). Svinkul var det!

Andra gången hade jag först kast med stövel (kasta en stövel mellan benen och över huvudet och se vem som kommer längst), skjuta 3 skott med innebandyklubba, hade även att de skulle ha förbundna ögon och ställa sig i längdordning, skostorlek osv., hade sedan en utslagningstävling då de skulle med förbundna ögon hitta en bandyboll som var utlagd någonstans i rummet. Även dessa var sjukt roliga och verkade vara väldigt uppskattade.

I måndags var vi på studiebesök på ett asylboende för att kolla lokalerna osv, vi var tillbaka dit idag med ett annat skift och medan vi var där så gick larmet. Ett automatlarm på en skola, så vi prang till bilen och försökte klä på sig medan blåljusen tjöt och vi var på väg dit, väl där visade det sig att larmet blev utlöst av att någon borrade och brandvarnaren reagerade på dammet. Så det var inget som hade hänt där så då åkte vi tillbaka till stationen igen. Spännande var det dock ändå!

Ikväll blir det förmodligen bowling med några fina vänner.
Ha en fortsatt bra dag! :)

Likes

Comments

Hej! Hoppas alla haft en bra jul och nyår! Det har iallafall jag. Jul firades först med familjen och senare med min baby och hans familj. Nyår spenderade jag min kväll med vänner och det vart en lyckad kväll! Tackar 2016 och allt det året gav mig och ser nu fram emot att se vad 2017 har att erbjuda mitt liv. 😄

Igår började skolan igen efter ett skönt lov och idag var jag tillbaka på praktiken igen, varit en lugn dag så har mest bara suttit med skoluppgifter. Innan lovet fick jag klartecken om att jag nu får börja följa med på utryckningar och det ska bli så sjuuukt spännande. Ser väldigt mycket fram emot det!

God fortsättning! 😇

Likes

Comments

Nu är vår 2 veckors preparandutbildning klar. Sjukt roligt och herregud vad jag lärt mig mycket. Jag var alltså med på en utbildning för de blivande deltidsbrandmännen, vi har lärt oss allt från att släcka en brinnande person, rökdyka, uttag vid trafikolycka och taksäkring till HLR. 😃

Första dagarna vart det mest teori om allting och de andra fick sina larmställ (hade redan fått mitt) osv. Första praktiska vi hade var att kunna hantera en vanlig skumsläckare och veta hur man släcker en brinnande människa med en filt.

Vi har fått lära oss hur man gör ett standard utlägg (när man springer ut med slangarna ur bilen, kopplar, sätter på vatten osv) till rökdykarna och rökdykarledaren.

Taksäkring, när man ska fira sig upp i en lina, ipp på ett tak t.ex. Man har på sig en sele och kopplar upp sig på linan och drar sig uppåt med hjälp av olika hjälpmedel (tuuungt och jobbigt kan jag ju säga😅). Även hur man går på en "sned vägg" typ och hur man tar sig ner från en kant till en stege. Man måste verkligen lita på grejerna! 😅

Rökdykning, sinnesjukt roligt men helvetes tungt. Med larmställ, luftpaket och slang ska man 2 stycken rökdykare in i ett hus/lägenhet/utrymme och krypa runt på knä i hög värme och med ingen sikt (kolsvart och rökfyllt) och leta efter människor i nöd och dra ut dem. Man ska söka av varenda vägg och rum. Svettigt men superkul!

Trafikolycka, vi hade en övning där vi skulle ta ut en människa ur en bil som krockat/kört av vägen. Stabilisera nacke och på med nackkrage och in med bår för att sedan dra ut genom bakluckan, vi lärde oss även att göra uttag genom framdörrarna. Lite knepigt innan man lärt sig hur man ska hålla, böja, vrida och vända men riktigt bra att kunna! 😃

HLR. Hjärt och lungräddning borde alla få lära sig. Så sjukt bra att kunna! Hur man komprimerar och blåser samt hur mycket och hur hårt.

Har haft sjukt kul dessa 2 veckor med en riktigt bra grupp dessutom. Stort tack till alla som var med för eran support om att jag visst klarar av att göra allt. Man kan mer än vad man tror! ✌🏻️
Även ett stort tack till de som utbildade oss, duktiga människor som dessutom också var väldigt goa och trevliga. Blev ett långt och garanterat rörigt inlägg om lite av allt vi gjort och vad jag lärt mig. Siktar på att bli deltidare jag med, riktigt kuuul! Här kommer dessutom lite bilder på det vi gjort 😇 (fråga gärna om ni vill veta mer eller undrar något)Likes

Comments

Har varit väldigt lugnt både förra veckan och denna vecka, inte gjort så speciellt mycket. Förra veckan fick jag iallafall ett larmställ och lite mer "utrustning". Ska vara med på preparandutbildningen v.48-49 som är för de nya deltidsbrandmännen. Ska även få prova göra några fys-test som tex rullbandstestet, man går i full utrustning på ett lutande rullband i 6min tror jag det var, svettigt 😅

Den här veckan har det inte heller hänt så mycket, i tisdags jobbade jag mest med skoluppgifter, igår var jag hemma med ont i kropp och huvud och idag fick jag följa med två stycken till Sandö där de pratade om en olycka som hände förra veckan med en bil som exploderade och hur man ska hantera bilar som drivs på gas osv. 😇
Sitter just nu och jobbar med lite skoluppgifter och snart slutar jag praktiken för dagen och i eftermiddag så ska jag tillbaka till skolan igen. Fint väder idag iallafall 😃

Likes

Comments

Bloggade inte igår för tänkte skriva om både igår och idag i detta inlägg. Igår gjorde vi inte så speciellt mycket uppe på räddningstjänsten. Dagen började som vanligt med samling sen kollade vi bilarna så allt fungerar som det ska. Fick även kolla lite i ambulanserna för att få se hur det ser ut i dem. Brandmännen jobbar i skift så det är oftast inte samma personer som jobbar när jag är där och igår fick jag vara med några killar från Härnösand och några härifrån Kramfors. Eftersom att de från Härnösand inte varit här så mycket så gick vi mest runt på stationen och kollade runt så de skulle veta vart allt låg osv. Halv 10 var det fika och efter det så fick jag följa med en kille och byta glas på maskerna som sitter på luftpaketen, efter det var dagen slut. 😇 Idag var några från Sandö räddningsgymnasiet där och hade studiebesök så fick följa med när de kollade runt och när brandmännen hade information för dem. De fick även åka upp i hävaren som man kan höja 30m rakt upp. Spännande 🙄 Blev en rätt kort dag då jag fick sluta 11.30 då det skulle komma en till grupp dit så brandmännen fick ta en tidig lunch. Nu ska jag vila ett tag innan det är dags att gå till skolan för träff med de andra som är ute på praktik och få lite uppgifter och sen för att ha idrott. ☺️

Likes

Comments