Träning

Vecka 7 av 2018 lider mot sitt slut och nu under eftermiddagen satte jag mig och började summera träningsveckan som varit. Något jag brukar göra varje söndag för att kolla igenom vad för träning jag faktiskt fått gjort och vad jag hade kunnat göra bättre för att sedan planera upp nästa vecka.
Hela denna veckan har jag gått och varit lite smått missnöjd med flera saker. Beslut jag tagit, träningspass som inte gått som jag har velat osv.. Men när jag väl kollade igenom träningsdagboken insåg jag att jag faktiskt fått ihop riktigt mycket träning. Och den träningen som jag gjort har summa sumarum blivit riktigt bra.

Veckan började med en ofrivillig vilodag efter att jag varit försöksperson under en laboration i skolan, då vi kyldes ner i iskallt vatten för att sedan värmas upp på olika sätt, där mina energi nivåer nollades totalt och jag blev riktigt illamående. Men på tisdagen var jag relativt återställd igen och resterande vecka har jag fått gjort all den träning som var planerad vilket känns skönt.

Imorgon går jag in i sista veckan på denna perioden. Mitt träningsår är indelat i 7 perioder, åtta veckor var, där den sista är endast är 4. Så kommande vecka är alltså sista veckan på period ett. En period jag har fokuserat på att hitta ett mönster som fungerar för mig och att komma tillbaka till full träning igen efter att jag avslutade förra året med skador och andra jobbiga situationer. Och med endast en vecka kvar måste jag säga att jag har lyckats med de målen jag satt upp. Just nu snurrar jag på en 6 dagars programmering som än så länge funkat riktigt bra och som jag antagligen kommer hålla mig till ett tag till. Träningen känns rolig och jag känner att jag får in alla olika pass som jag vill, samtidigt som jag lagt in betydligt mer vila än vad jag är van vid. Och det var just detta mönstret jag ville hitta under denna perioden. Så nu ska jag helt enkelt bara låta det rulla på en vecka till och sakta med säkert rulla in i nästa period, vecka 9, med fokus på styrka och tyngre lyft vilket jag verkligen ser fram emot.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tankar

För drygt tre år sedan kraschade jag totalt. Både mentalt och fysiskt. Jag gick andra året på gymnasiet och var, som jag alltid varit, en relativt engagerad elev som pluggade mycket och ville ha bra betyg. Samtidigt jobbade jag på McDonalnd´s, där mina timmar per vecka ökade mer och mer för varje vecka som gick. On top av detta tränade jag väldigt mycket. I mitt huvud såg jag, där och då, fitness-scenen framför mig. Så jag la ca två timmar i gymmet och en timma på cardio, varje dag, samtidigt som jag åt mindre än en 5-åring. Ni förstår nog att detta inte var speciellt hållbart. Och när jag en dag i början av november, äntligen tog mig ur ett väldigt destruktivt förhållande rasade allt. Jag hade penslat på en fasad om att mitt liv var en dans, men när den största stenen släppte rasade allt annat också.

Det tog ungefär tre månader för mig att ta tillbaka på spåret. I skolan var jag fysiskt tillbaka nästan direkt, men min hjärna stod på off ganska länge. Från jobbet var jag borta ungefär en månad innan jag började göra några timmar i veckan igen. Men det som var jobbigast var träningen, och kosten. Det som ena dagen var det bästa jag visste, blev nästa dag det värsta som fanns. Så resten av det året tränade jag ingenting. Jag ville inte. Jag orkade inte. Jag vågade inte. Även hjärnspökena om att jag inte kunde äta det ena efter det andra levde loppan och varje dag var en kamp om att slåss med dom. Efter nyår började jag ta mig tillbaka till gymmet mer regelbundet men fortfarande utan någon glädje alls. Att gå från att älska något till att avsky det blev helt fel i hjärnan. Jag kunde stå på gymmet och minnas hur jag brukade bli helt lyrisk av att lyfta tunga marklyft och köra superset efter superset. Nu såg jag mest på alla hantlar, vikter och maskiner som en enda stor röra och främmande ting.
Men, jag minns det så väl, 14 februari 2015 - alla hjärtans dag, hur jag klev in på gymmet med en speciellt känsla i brösten. Jag hade planerat att träna ben och fokusera på knäböj. Jag placerade mig vid en av ställningarna och rev av ett helt underbart knäböjs-pass. Hjärtat slog så hårt och det verkligen lyste i mina ögon. Det kännes äntligen kul att träna igen.
Sen den dagen kan jag inte minnas en enda dag jag inte älskat träning. Därför är just 14 februari en viktig dag för mig. En dag jag ALLTID böjer knäböj.

Idag då. Idag har jag en helt annan balans i livet. Jag skulle nog säga att när det kommer till träning, så tränar jag mer än vad jag gjorde då. Framförallt mer effektivare. Men även fast jag går upp kl 5 på morgonen, pluggar heltid på universitetet och tränar 1-2 pass om dagen fungerar det så mycket bättre nu.
Jag går upp 5 för att träna, just för att jag vet att jag gör mina bästa pass då. Men vaknar jag en morgon och känner mig trött så har jag en helt annan mental inställning nu och kan välja att somna om istället för att tvinga mig upp. Skolan styr jag mer över, jag kan, förutom på föreläsningarna, välja väldigt fritt när jag sätter mig och pluggar, och jag vet vilka tider på dygnet min hjärna gör det som bäst. Jag har också en helt annan syn på mat än jag hade för tre år sedan. Jag äter betydligt mycket mer och näringsrik mat, men jag kan också ta en fika med mina vänner utan att min hjärna flippar ur totalt.

Vad ville jag säga med det här då..?
Jo, hur otroligt viktigt det är att hitta en balans i livet. Som fungerar! En balans mellan träning, jobb, skola, vänner, kost och allt annat där emellan. Det kan åter igen låta så sjukt kylsigt, men det är också något med alla dessa klyschor... De stämmer!

Likes

Comments

Tankar, Vardag

I fredags loggade jag ut. Ut från alla mina sociala medier, stängde av ljuden på telefonen och låste dörren. Så skönt.

Alla miljoners miljarders intryck vi utsätts för varje dag på sociala medier, på sms och när vi omringas av människor tar på psyket. Utan att vi märker det.
Att logga ut från Instagram, Facebook, Twitter och allt där emellan är något jag verkligen rekommenderar starkt att göra med jämna mellanrum. Jag lovar dig att du inte kommer dö av att inte veta vad någon åt till frukost eller vilka skor en annan hade på sig idag. Totalt oviktig information som du slipper.

Istället för att scrolla flera timmar på min telefon har jag denna helgen fokuserat på mig själv. Jag har tränat, för att jag tycker det är det absolut roligaste jag vet, inte för att jag måste. Jag har lagt tid på skolarbete, för jag vet hur bra jag mår av att "ligga i fas", jag har lagat god mat i lugn och ro, för att jag vet hur viktigt det är för mig att få i mig bra mat regelbundet över hela dagen. Helt enkelt har jag spenderat denna helgen till att bara göra saker jag vet att jag mår bra av. Jag har inte lagt någon energi alls på vad någon annan är på för fest eller spenderar sina pengar på.

Kylsigt men sant så känns det som att jag samlat på mig massa energi och är redo för att börja nästa vecka.

Likes

Comments

Träning


Redan igår när jag var påväg hem från träningen kände jag att kroppen inte riktigt kändes som vanligt, och efter att jag hade ätit och duschat smög sig huvudvärken på mer och mer. Jag har turen att väldigt sällan ha problem med just huvudvärk. Och när jag väl har huvudvärk sitter det inte i speciellt länge och håller sig ganska lindrig. Men igår kändes det som att den skulle äta upp mig inifrån.
Trotts att jag hade fyllt på med vätska och mat efter passet och ätit bra under hela dagen så blev det bara värre och värre. Vid halv 9 gav jag upp och gick och la mig ihop om att vakna och må bättre. Men trotts 9 timmar sömn, som tyvärr inte blev så bra som jag velat, vaknade jag fortfarande med huvudvärk. Nånting är inte riktigt som det ska i min kropp, så det är bara att lyssna på den och vila från träningen idag. Däremot har jag en föreläsning och labb i skolan idag som jag ska kämpa mig igenom. Peppar, peppar så släpper detta under dagen så jag kan fortsätta träningen imorgon igen.

Träningspasset igår gick i alla fall riktigt bra. Åkte skidor i 1:20, fick se en fin solnedgång innan jag sen fick åka och mysa i det upplysta spåret. Har aldrig åkt på kvällen innan, men det var verkligen riktigt mysigt att åka och bara se de upplysta spåret framför sig. Något jag absolut kommer göra oftare.

Likes

Comments

Mat

Jag skulle vilja slå ett slag för hembakt bröd. Något som jag tycker är alldeles för underskattat. Härom morgonen slängde jag ihop denna limpan. Det tog mig ungefär 10 minuter att röra ihop allt och sen 40 minuter i ugnen, och vips så fick jag nybakat bröd till frukost.

Tänkte passa på att dela med mig av receptet då det verkligen blev så gott och var löjligt enkelt att göra.

2,5 dl havregryn
2,5 dl sötmandel
2,5 dl valnötter
3 dl hasselnötsmjöl (funkar att köra hasselnötter i en mixer också)
2 dl solrosfrön (alt. solroskärnor)
2 dl torkade fikon (funkar garanterat att byta ut till någon annan torkad frukt)
6 ägg
1 msk kokosolja
2 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser (hela nötter) och blanda ner fikonen, som jag delade i 3-4 bitar. Tillsätt äggen och oljan (som jag värmde lite lätt i micron eftersom jag inte hade flytande) och lägg i en brödform med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter - KLART!

Likes

Comments

Instagram@juliarunnemalm