De flesta som går skolan känner någon gång att det känns väldigt svårt att hitta motivationen till att plugga, det känns tråkigt och svårt att hinna med allting på samma gång. Därför har jag plockat ut några av mina bästa tips som både har hjälpt mig mycket (jag har varit världens mest skoltrötta människa, men det har blivit betydligt bättre) och som säkert kan hjälpa er också!

1. Hitta din egen studieteknik

Alla människor är olika, vi lär oss även på olika sätt. Jag lär mig exempel ingenting av att sitta och läsa en ointressant bok i svenskan, därför lyssnar jag hellre på en ljudbok eftersom att jag tar in mycket mer genom att lyssna. I matten sitter jag hellre och kollar youtubeklipp på när någon förklarar (finns jättebra mattevideos och förklaringar på Youtube) eller så sitter jag och diskuterar med någon eftersom att jag lär mig mer genom det än att räkna i matteboken en hel lektion. Ett jättebra tips som fungerar toppen för mig!

2. Ta pauser

Det är jätteviktigt att tänka på annat även fast man har en ''pluggdag'' och jättemycket att bli färdig med. Plugga ett tag och gör sedan något helt annat (ex. träffa en kompis, gå och träna eller ta en dusch) eftersom att det stressar ner dig själv och får dig sedan att orka mer.

3. Motivera dig själv

Vad är ditt mål med utbildningen du går? Varför läser du den där jobbiga mattekursen? Ingen orkar kämpa för något när de inte riktigt vet vad de kämpar för. Det blir lättare att ta itu med något du måste göra när du vet att du är på väg till något du längtar efter.

4. Bli inspirerad

Om du har något du verkligen måste plugga till men känner att du inte orkar, kolla då bloggar/youtubeklipp och få pluggtips! Eller träffa en kompis och plugga tillsammans. Det finns faktiskt ganska roliga sätt att plugga på.

5. Planera

Det här är något som jag är jättedålig på och verkligen måste bli bättre på! När man i förväg planerar vad som ska göra och när det ska göras så känns det mycket lättare att komma igång med plugget också. Skriv upp både roliga och tråkiga ''måsten'' så att planering inte bara förknippas med något tråkigt.

6. Ta en sak i taget

Om du har en bunt med saker att göra, fokusera då bara på det viktigaste. Om just den uppgiften känns riktigt tung att komma igång med, börja med det lättaste och roligaste. Varje grej som försvinner från ''att göra listan'' spelar roll.

7. Peppa dig själv med positiva tankar. You can do this!

''Gud vad jag är duktig som har klarat av en hel termin!!'' ''Yes, jag klarade det här provet! Vad duktig jag är!'' ''Jag klarade av att ha redovisning inför hela klassen, gud vad modig jag är!!''

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej alla fina.

Just nu ligger jag i sängen och tankarna bara snurrar runt i huvudet. Jag har tänkt på att jag nästan inte har tagit upp nånting om skolan i min blogg. För mig är skolan ett ganska känsligt ämne faktiskt. Dock har jag aldrig tagit tag i skolan och presterat så bra som jag gör nu. Jag får rätt så bra betyg faktiskt, men det enda som kommer upp för mig i huvudet är ''Är det här mitt bästa? Åh vad jag är sämst, det kunde ha blivit bättre''. Kraven jag har på mig själv är så höga så att det känns som att jag inte gör nånting bra över huvud taget.

Mitt största mål just nu är verkligen att klara av gymnasiet. Jag har inga problem att lära mig saker, jag är väldigt lättlärt och smart när jag väl är intresserad av nånting. Men folk som har ADHD kan har svårt för vissa saker när det gäller just skolan, vilket gör att vi kan behöva kämpa lite extra mycket för att klara av skolan ibland. Jag har vissa svaga sidor som drabbar mig jättemycket när det kommer till just skolan, det stressar verkligen upp mig så extremt mycket..

Exempel:

  • Jag har svårt att passa tider, kan komma sent till skolan var och varannan dag även fast jag stället 150 alarm och har hur mycket tid på mig som helst! Tror ofta att jag har mer tid på mig än vad jag egentligen har.
  • Har även sjukt svårt att både komma igång och avsluta vissa uppgifter, vilket gör så att jag lätt får en bunt med ''halvklara'' uppgifter som kommer in antingen för sent eller inte alls.
  • ''Shit, jag glömde datorn, material, penna och mitt skrivhäfte hemma!''
  • Har sjukt svårt att koncentrera mig och har ofta lite för mycket tankar och idéer i huvudet på samma gång
  • Sen är jag expert på att skjuta upp saker.

Sen jag var en liten flicka har jag ju varit den där glada, positiva och spralliga Julia med hur mycket energi som helst! Jag är fortfarande samma tjej, men med ett psykiskt mående som hindrat mig till att göra saker som egentligen inte skulle vara några problem för mig om jag bara mådde bättre.

Jag hatar att visa mig ledsen och sårbar, det är det värsta jag vet. På senaste tiden har jag ''gömt'' mig lite för omvärlden just på grund av detta. Jag som egentligen är världens mest sociala människa! Jag vill inte känna mig som ett problem för andra, för det är så jag känner om jag helt plötsligt får en panikattack eller mår dåligt när jag är med folk. Har så sjukt lätt att få skuldkänslor över något som egentligen inte alls är mitt fel. Ibland orkar jag helt enkelt inte hålla uppe det där leendet, och då väljer jag hellre att vara ensam.. Vilket jag egentligen inte heller vill.

Det är så himla många tankar som snurrar i mitt huvud just nu som sagt, så förlåt att det kanske blev ett lite rörigt inlägg!

Nu måste jag verkligen göra mig klar och sova, sov så gott💗

Likes

Comments

''Jeggings'' med rumplyft

Pris: 71 kr + 22 kr i frakt

Hur var denna vara enligt mig?: Jag gick upp två storlekar eftersom att jag vet att kläder från Wish brukar vara väldigt små i storleken, fast det hade räckt gott och väl att bara gå upp en storlek. Iallafall så var dem mycket bättre än vad jag hade förväntat mig! Dock är jag inte alls nöjd med rumplyftet på byxorna😞 Men ändå helt okej med tanke på priset.

Betyg: 2,5/5

Nalle med nattlampa

Pris: 33 kr + 18 kr i frakt

Hur var denna vara enligt mig?: Den här nallen var verkligen hur söt som helst! Jag fick dock hem fel vara eftersom att jag beställde en sån här fast en hund istället för en nalle. Den ser inte heller exakt likadan ut på bild och i verkligheten. Men min lillasyster är iallafall jättenöjd med den!

Betyg: 4/5

Mobilskal

Pris: GRATIS + 18 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Asså wow säger jag bara! Bra pris, bra kvalité och hur snyggt som helst. Dock ser det inte exakt likadant ut som på bild, men jag kan hur som helst inte bli mer nöjd!

Betyg: 5/5

Nattlampa

Pris: 12 kr + 9 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Jättesöt liten lampa som ändrar färg. Dock mycket mindre än vad jag förväntade mig!

Betyg: 4/5

Mössa

Pris: GRATIS + 18 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Finns verkligen inget att klaga på, hur söt som helst!!

Betyg: 5/5

Tröja

Pris: 29 kr + 18 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Tog två storlekar större än vad jag egentligen har och den sitter precis som jag vill ha den. Trycket är dock mindre i verkligheten än på bild, men det är ingenting som stör mig. Jag älskar denna tröja! Det är faktiskt ett av mina bästa köp på Wish!

Betyg: 5/5

Skor till nyfödd bebis

Pris: 25 kr + 9 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Jättegulliga skor som även kom väldigt tidigt. Dock alldeles för stora till lillebror just nu, men han växer i dem snart!

Betyg: 4/5

Töjningar

Pris: GRATIS + 18 kr i frakt

Vad tycker jag om denna vara?: Är positivt överraskad av dessa!! Skitbra kvalité och superfina.😍

Betyg: 5/5

Likes

Comments

Vad är mitt fullständiga namn? - Emma Julia Amanda Ross

Vart bor jag? - Boden, men spenderar halva dagarna i Luleå eftersom att jag går skola där.

Hur gammal är jag? - Jag är 17 år, fyller 18 om 4 månader!😃

Hur gammal känner jag mig? - Oftast känner jag mig äldre än vad jag är eftersom att jag nästan bara umgås med personer som är äldre än mig och jag märker inte alls att jag är några år yngre än mina vänner, men jag kan pendla mycket mellan att vara väldigt klok och mogen i mitt sätt till att vara slamsig som ett litet barn, haha!

Hur lång är jag? - 168

Vad gör jag just nu? - Just nu sitter jag i biblioteket på skolan med värsta yrseln och sysselsätter mig med att skriva detta blogginlägget.

Vad går jag för gymnasielinje? - Jag går barn och fritid och jag trivs jättebra! Ångrar inte en sekund att jag bytte från samhällsprogrammet.

Vad är mitt drömjobb? - Jag har alltid velat jobba med barn och ungdomar som har det tufft på något sätt, så barn och ungdomspsykolog hade verkligen varit drömjobbet. Sen skulle jag även vilja jobba inom media på sidan om!

Tre saker jag är bra på: Dansa, skriva och ta hand om barn skulle jag säga

Tre saker jag är mindre bra på som jag skulle vilja lära mig: Engelska, ha tålamod och att planera

Tre saker som gör mig glad: Komplimanger, sällskap och musik

Tre saker som gör mig arg: Lögner, mobbning och orättvisa

Tre bra egenskaper jag har: Är alltid mig själv, har ett stort hjärta och är väldigt lojal

Tre mindre bra egenskaper jag har: Har sjukt svårt att lita på folk, har världens sämsta tålamod och har alldeles för höga krav på mig själv

Tre stycken som också ska göra den här listan:

@Jeenyrosen

@mikaelayngwe

@Jennalundvall


Likes

Comments

Nu är han här!

Igår den 24 januari klockan 18.43 kom min älskade lillebror Milo som var 51 cm lång och vägde 3520 gram. Jag är verkligen världens stoltaste storasyster!😍💗

Så otroligt fin är han och väldigt lik sin syster Leya som är väldigt svartsjuk!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Likes

Comments

Hej!

Nu är det verkligen den här tiden då man längtar som mest till sommaren. Man är sjukt less på kylan, mörkret, snön och alla tjocka kläder. Just nu vill jag bara ha sol, värme, en fin solbränna och bara njuta av sommaren helt enkelt. Gud vad skönt det hade varit..

I morse när jag gick till bussen så fick jag värsta chocken hur kallt det var. Jag höll på att frysa ihjäl, det gick inte ens att andas för att luften var så kall. När jag kollade på mobilen hur kallt det var så var det 28 minus, brr vad jag hatar kyla. Jag tror att det är de kallaste vi har haft i vinter, andra vintrar så kan de ligga kring 35 minusgrader flera dagar i rad! 35 minus! Då vill man inte gå ut kan jag lova.

Har ni känt ibland att tiden verkligen inte räcker till? Så känner jag just nu. Jag har jättemycket i skolan, jag måste plugga, handla, laga mat, städa, träffa familjen, gå på en massa möten hit och dit, träffa kompisar, träna och samtidigt få minst 8 timmars sömn för att kunna prestera. Jag känner mig så himla stressad typ hela tiden.. Har ni några tips på hur man ska kunna få allting att gå ihop? För jag vill verkligen kunna hinna med allting, men när jag har för mycket inplanerat så stänger min hjärna bara av så jag inte får nånting gjort istället.

Sköt om er!💗

Likes

Comments

Hej!

Som många kanske vet så har jag blivit diagnoserad med ADHD/ADD, vilket verkligen är en lättnad eftersom att jag hela mitt liv innerst inne har vetat om det. Har alltid känt mig väldigt speciell och annorlunda sen jag var liten så det är ändå skönt att få det bekräftat. Hur som helst började jag med medicin för några månader sedan. Medicinen har funkat ganska bra faktiskt, har fått lite lättare med koncentrationen och impulsiviteten och så. MEN jag märker att det fortfarande är något som fattas.

Jag har alltid, alltså verkligen ALLTID haft så sjukt svårt att hantera starka känslor. Vi har alltid trott att det hänger ihop med min ADHD, men sen jag började med concertan så inser jag att det inte alls är så.

  • Jag är så extremt rädd att bli övergiven och får lätt för mig att ingen tycker om mig.
  • Mina känslor pendlar snabbt och kraftigt mellan extrem lycka, aggression och nedstämdhet. Ibland vet jag inte ens varför jag blir arg eller ledsen.
  • Jag blir lätt misstänksam mot kompisar och tror att de egentligen inte tycker om mig men träffar mig bara för att ''de tycker synd om mig'' eller nå liknande. Då kan det lätt bli att jag stänger ute folk som verkligen inte förtjänar det😔
  • Sen kan jag ena sekunden älska dig och beundra dig starkt, men nästa sekund så tvekar jag på om du verkligen är en sann vän.
  • Har ett svartvitt tänkande, verkligen ALLT eller INGET

Jag har pratat med både min kontaktperson på BUP och mamma om det här. När dem nämnde ordet borderline så trodde jag att jag var heeeelt psykiskt sjuk ju, jag visste ju knappt vad det var. Men nu har jag läst väldigt mycket om det på nätet och jag känner igen mig så mycket i det som står, punkterna jag skrev upp hur jag känner är även några typiska tecken. På tisdag ska jag träffa läkaren och då får jag veta mer om jag möjligtvis kan ha borderline..

Kram och godnatt på er!❤

Likes

Comments