1. Jag är så sjukt taggad på uppstartslägret i New York! Det kommer vara utbytesstudenter där från hela världen som alla ska göra samma sak som mig. Jag tror att lägret är i tre dagar och jag har ärligt talat inte så jättebra koll på vad det består av. Tror att vi kommer ha lite aktiviteter och sedan hörde jag också något om "lektioner" om usa och saker som är bra att kunna innan man kommer till sin familj.

2. Prom. Får jag lov att vara så pass klyschig? Nej men jag hoppas verkligen att de går all in så jag får uppleva en "riktig" amerikansk bal.

3. Att vara Julia från Sverige och ändå väcka uppmärksamhet och frågor och nyfikenhet. Låter så ytligt och självcentrerat but you know you've thought about it too (om du ska på ett år/varit på ett/vill åka på ett)

Anledningen till att jag gjorde detta inlägg var för att det känns så tråkigt med min familj osv just nu. Känner att jag måste fokusera på de saker jag ser fram emot så att jag inte får en dålig inställning. TÄNKER GÖRA DET MESTA AV MITT ÅR OAVSETT HUR DET GÅR

Länk till bild

​Nej nej inte bildbrist här inte

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Min familj i usa har haft en utbytesstudent tidigare. Jag hittade henne på facebook och skrev till henne och frågade om hennes år. Svaret jag fick var inte vad jag förväntade mig...

Jag tänker kalla henne för S. S skrev att hon och Jennifer (mamman i familjen) mailade innan S kom dit. Allt hade verkat frid och fröjd och de hade verkat väldigt välkomnande men när hon sedan kom dit var det inte alls som intrycket hon fått via mail.

Familjen är mormoner och de är inte så moderniserade. S skrev att hon fick försvara andra religioner då familjen vid flera tillfällen ska ha sagt nedlåtande saker om religioner som inte är deras egen. De ska också ha blivit jättearga när S efter några månader sa att hon inte ville fortsätta gå i kyrkan 3h varje söndag där de predikar om att de är bättre än andra religioner osv. (obs att alla mormoner inte är så utan det var bara just där)

S skrev också att pappan i familjen har problem med sin ilska och har börjat skrika på henne. Hon tog upp att de inte sett till att hon kommit till skolan även fast det är deras plikt som vfamilj och att hon inte känt sig välkommen av syskonen, som att de inte ville ha henne där. S berättade fler saker utöver dem ovan och lade sedan till att hon blev förvånad över hur ef har placerat mig i den familjen då de hade lovat henne att den familjen inte skulle få ta emot fler utbytesstudenter.

Det förbryllar mig lite hur ef inte har nämnt något av detta till mig även fast S försökte byta värdfamilj pga detta. (det fungerade inte dock pga att det inte fanns fler värdfamiljer så hon fick antingen stanna med dem eller åka hem). Jag blir också förvånad över att de tillåter dem vara värdfamilj även i år med tanke på S's experience förra året. Har mailat ef vad S skrev och hoppas på att de svarar snart.

Likes

Comments

Hallå mina vänner. I det här inlägget tänkte jag skriva vad jag hade förväntat mig innan jag fick min placering i usa jämfört med hur det är nu. OBS Mina "förväntningar" är mer önsketänkande. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så hahah

Förväntningar:

Jag trodde att jag skulle hamna i Kalifornien med stränder, palmer, coachella och massor av kändisar. Min familj skulle bestå av en singelkvinna som skulle bo i ett stort hus med pool och marmortrappor. Hon skulle åka på resor hela tiden och lämnat huset till mig där jag kunde göra vad jag ville. Min skola skulle vara som i filmerna. Den skulle vara stor med jättemånga elever och såklart skulle alla veta vem jag var eftersom jag var helt ny och spännande.

Verklighet:

Jag ska bo i Idaho som har jättevacker natur med sjöar, berg och skog. Klimatet är några grader varmare än Sverige. Min familj består av en mamma, en pappa och två yngre syskon, tjej och kille. De bor i ett bostadsområde i en villa. Min skola är liten. Jag tror det är ca 250 elever i highschool delen och är de vana vid att ta emot utbytesstudenter.

Vad jag försöker säga med detta är att mina drömmiga förväntingar var mer än vad som var möjligt. Det är så lätt att undermedvetet skapa en bild av hur man tror att det kommer att bli. Det är självklart inte omöjligt att något av det man förväntat sig blir exakt som man tänkt sig men allt man önskar sig kommer inte att hända. Fokusera istället på att göra ditt år så bra du kan och ta på vara på allt du fått istället.

Kramis


Likes

Comments

Vad skönt!

Jag har varit så orolig den senaste tiden. Varken min stat, familj eller skola i usa har känts rätt för mig. Allt som valts ut åt mig har känts helt fel.

Dock var jag på det obligatoriska avresemötet i Stockholm i helgen och hade inte jättehöga förväntningar innan jag åkte dit. Nu är jag dock jätteglad att jag gick. Min inställning till min skola som är väldigt lilten har varit mycket negativ men på avresemötet tog de upp fördelar och nackdelar med allt jag tänkt och varit kluven över. Kan skriva några av dem i ett annat inlägg men är i alla fall mycket lugnare över året nu och det känns mycket bättre.

Samma sak med familjen som jag fick mer förståelse för. Har varit ganska orolig då de verkat så strikta men de tog upp på mötet hur stort ansvar en värdfamilj har på sig och att det inte är konstigt att de tar det säkra före det osäkra.


​Ps, det är inte konstigt om du är missnöjd eller tveksam till din skola, familj eller placering. Jag tror att det är vitkigt att komma ihåg. För mig har det känts som att alla har varit jättenöjda med stat och värdfamilj etc men så är det inte. 

Likes

Comments

Hejsan hejsan!

Idag tänkte jag besvara frågan "vad händer när du kommer tillbaka" då jag ofta får den frågan ifrån vänner och släkt när de får höra att jag ska åka iväg.

Först och främst vill jag bara klargöra att det är helt olika beroende på vilken skola man går på och vilket land man åker till.

Jag, som går ut ettan nu, kommer börja andra året på gymnasiet när jag kommer tillbaka. Jag kommer alltså inte gå med min nuvarande klass utan med 00or. Min studievägledare sa också att jag är garanterad en plats när jag kommer tillbaka men att jag kanske inte kommer få gå samma inriktning. T.ex nu går jag sam med beteende inriktning och om det är fullt där när jag kommer tillbaka kommer jag eventuellt få börja exempelvis sam media. Jag kommer ha möjlighet att tenta av engelskan efter mitt år men allt annat kommer jag få läsa som vanligt.

Jag har hört att i vissa skolor kan man, om man går ettan, få börja trean direkt när man kommer tillbaka efter ett utbytesår i usa. Jag vet dock inte villkoren för detta och vet heller inte om det är helt sant.

Något jag vet är dock att om man går svenska skolan i ett annat land får man räkna med året utomlands till skolåren i Sverige. Dock tror jag inte att de har svenska skolan i usa.

Om du undrar något mer får du gärna kommentera. Sedan kan du alltid fråga din studievägledare om du undrar något om just ditt utbytesår/om du skulle vilja åka på ett utbytesår!

(Ps, Ni har säkert redan märkt detta men tänkte bara lägga in en liten parantes. Det har legat länkar i min länklista ett tag men har inte nämnt dem än så tänkte göra det nu. Det är alltså länkar till andra personer som ska på utbytesår! Kika gärna in på dem!)

Likes

Comments

Okej... Som ni vet har jag skrivit klart min ansökan, fått min familj, mailat med dem ett tag osv. Frågan är då bara "vad händer nu".

Som det ser ut just nu så har jag ju påbörjat visumprocessen så måste bara orka boka möte osv, då visum är ett måste under detta år. En annan spännande sak som kommer hända nu i maj är ett avresemöte. Avresemötet har dem i tre olika delar i Sverige tror jag och det är obligatoriskt för alla som ska på utbytesår med EF. Jag vet inte riktigt vad det är men som jag tolkat det så kommer det vara massa information och så får man ställa lite frågor. Sedan antar jag att man kanske minglar lite med andra som ska åka iväg.

Vet ni det sjukaste? Det är inte alls långt kvar nu. Enligt min familj i usa kommer jag åka till dem någon gång i augusti. Det är maj nu. Maj, juni, juli och augusti. Jag tror att juni och juli kommer flyga iväg då det är sommarlov då så jag lär väl fara vilken sekund som helst.

Likes

Comments

Stress vad längesen...

Ska uppdatera er lite angående usa. Börjar få kalla fötter. Det känns som att de flesta jag pratar med som också ska på utbytesår är jättetaggade över sin familj och sin skola osv. Jag är jätteglad över att jag har fått den här chansen och ser fram emot året men just nu känns varken familjen eller skolan rätt. Ska såklart självklart åka dit och se om jag trivs osv men det är bara så jag känner och har känt ett tag.

Det blir nog bra tillslut. Troligtvis är det bara jag som fjompar mig.

Har förresten fortfarande inte hunnit klart med visumet. Måste bli klar snart kära nån.

​Får man vara så klyschigt töntig att man lägger ut bilden nedan?

Likes

Comments